Dlaczego ludzie tak bardzo lubią keczup? Naukowcy znają odpowiedź na to pytanie
AdobeStock
Newsy

Dlaczego ludzie tak bardzo lubią keczup? Naukowcy znają odpowiedź na to pytanie

Keczup jest jednym z najchętniej spożywanych sosów świata. Dlaczego aż tak go uwielbiamy?

Dodajemy go do frytek, zapiekanek, sosów, mięs i makaronów. Świetnie też komponuje się z tostami, kanapkami, a nawet z warzywami. Keczup, bo o nim mowa, to jeden z najczęściej spożywanych sosów świata. Dlaczego tak bardzo go kochamy? Sprawdźmy, co mówi o tym nauka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czego robi się keczup?

Keczup to sos, który powstaje z połączenia pomidorów, cukru, octu, soli i różnych przypraw. Przyprawy dodawane do keczupów są różne, ale zwykle obejmują cebulę, ziele angielskie, kolendrę, goździki, kminek, czosnek i musztardę, a czasem nawet seler, cynamon oraz imbir.

Liderem na rynku w Stanach Zjednoczonych (60% udział w rynku) i Wielkiej Brytanii (82%) jest Heinz Tomato Ketchup. Keczup ten jest również bardzo popularny w Polsce. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ludzie tak bardzo lubią keczup?

Zobacz także
Karol Strasburger wystąpił w reklamie keczupu. Hit roku?

Karol Strasburger wystąpił w reklamie keczupu. Hit roku?

ketchup

Keczup ma taki kolor? Lepiej go nie kupujcie. To chemiczna bomba

Dlaczego uwielbiamy keczup?

Gretchen Rubin, ekspertka z „New York Timesa" twierdzi, że keczup dopieszcza nasz mózg:

- W rzeczywistości, ketchup jest jednym z niewielu produktów, które trafiają we wszystkie pięć smaków. Jest słodki, kwaśny, słony, gorzki i umami - mówi Gretchn Rubin.

Keczup rzeczywiście pobudza wszystkie smaki i nadaje niebywałego charakteru naszym daniom. Ale czy ma on jakieś korzyści dla naszego zdrowia?

Korzyści zdrowotne keczupu

Spożywanie niewielkich ilości dobrego jakościowo keczupu, może mieć pewne korzyści dla naszego zdrowia. Zwłaszcza w przypadku mężczyzn.

  • Zmniejsza ryzyko raka prostaty. Spożywanie sosu pomidorowego dwa lub więcej razy w tygodniu, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty o około 20 procent, według amerykańskich badań z 2002 r. obejmujących 47 tys. mężczyzn. Z kolei, wcześniejsze badania sugerowały, że to likopen, przeciwutleniacz znajdujący się w pomidorach, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
  • Zwiększa liczbę produkowanych plemników. Likopen, który nadaje pomidorom ich czerwony kolor, może również zwiększyć męską płodność.
  • Obniża poziom cholesterolu. Badania przeprowadzone przez fińskich naukowców wykazały, że keczup może redukować lipoproteinę o niskiej gęstości, czyli „zły cholesterol”.
  • Poprawia wzrok. Oprócz wysokiej zawartości witaminy C i niskiej zawartości tłuszczu, keczup zawiera witaminę A, która jest kluczowa dla zdrowego układu odpornościowego i dobrego widzenia.

Mimo licznych korzyści zdrowotnych pamiętajcie, że keczup jest również pełen cukru i soli, dlatego spożywajcie go z umiarem.

Źródło: smh.com.au, msn.com.pl

Nie lubicie smaku tego soku?  Kiedy zobaczycie jak bardzo jest zdrowy, od razu zmienicie zdanie
Adobe Stock
Newsy
Lubicie sok z pomidorów? Oto dlaczego warto pić go regularnie. Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Właściwości zdrowotne soku pomidorowego Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Równie dobre jest picie gotowego soku pomidorowego. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Czym jest likopen? Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni...

Ten z pozoru zdrowy produkt może powodować raka prostaty. Polacy się nim zajadają
AdobeStock
Newsy
Ten z pozoru zdrowy produkt może powodować raka prostaty. Polacy się nim zajadają
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Mayo Clinic wykazało, że produkty mleczne są związane z wyższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty. Czy mężczyźni rzeczywiście powinni mieć powody do niepokoju?

Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez ekspertów z Mayo Clinic, które zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Osteopathic Association", duże spożycie produktów mlecznych, takich jak mleko i ser, może prowadzić do zwiększonego ryzyka zachorowania na raka prostaty. Poznajcie szczegółowe wyniki badań. Produkty mleczne zwiększają ryzyko raka prostaty? W trakcie badań naukowcy dokonali szczegółowego przeglądu dotychczasowych 47 badań opublikowanych od 2006 roku, w których wzięło łącznie udział ponad milion uczestników. Badacze położyli szczególny nacisk na próbę zrozumienia, czy ryzyko raka prostaty związane jest bardziej z żywnością pochodzenia roślinnego, czy zwierzęcego. Naukowcy zauważyli pewne wyraźne powiązanie. Badania wykazały, że produkty mleczne są głównym źródłem wapnia w diecie mieszkańców krajów zachodnich, gdzie wskaźniki raka prostaty są wysokie. W przeciwieństwie do nich, w krajach azjatyckich, gdzie spożycie produktów mlecznych jest niskie, wskaźniki raka prostaty są niższe. Co ciekawe, autorzy badania nie stwierdzili wyraźnego związku między zwiększonym ryzykiem raka prostaty związanego a spożywaniem innej żywności pochodzenia zwierzęcego, takiej jak czerwone i białe mięso, przetworzone mięso i ryby. Zidentyfikowali za to zmniejszone ryzyko raka prostaty związane z dietami roślinnymi. - Nasz przegląd wskazał na powód do niepokoju związanego z wysokim spożyciem produktów mlecznych – powiedział doktor John Shin, onkolog Mayo Clinic i główny autor tego badania. - Odkrycia potwierdzają również rosnącą liczbę dowodów na potencjalne korzyści diet...

Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Pixabay
Newsy
Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Zastanawialiście się kiedyś, która marchewka jest zdrowsza – surowa czy ugotowana? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Marchewka, bo o niej mowa, nie tylko przyjemnie chrupie i ma słodki smak, ale też skrywa w sobie wiele cennych minerałów, przeciwutleniaczy i witamin - sprawdźcie przepis na przepyszne mielone z marchewką . Dlaczego warto jeść marchewkę? Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Czy zadaliście sobie kiedyś pytanie, która marchewka jest zdrowsza – ta ugotowana czy może surowa? Spieszymy z wyjaśnieniem. Być może was to zaskoczy, gotowana marchewka jest bardziej pożywna od tej surowej, mimo że surowa marchew wciąż dostarcza naszemu organizmowi wielu składników odżywczych. Gotowanie, zwłaszcza długotrwałe, zmniejsza zawartość witamin w warzywach. Ale karotenoidy, takie jak beta-karoten w marchwi, są łatwiej dostępne, gdy warzywa są gotowane lub przetwarzane. Gotowanie i przetwarzanie pomaga uwolnić karotenoidy, które są związane z „macierzą” ściany komórkowej warzyw. To samo dotyczy pomidorów - przetworzone pomidory są zdrowsze od surowych . Badania wykazały, że ludzie spożywający ok. 60 gramów koncentratu pomidorowego , dostarczają swojemu organizmowi ponad dwa razy więcej likopenu (innego karotenoidu), niż gdy jedzą większe ilości świeżych pomidorów. Korzyści zdrowotne marchewki Marchewka jest bardzo zdrowa . To słodkie, soczyste i przyjemnie chrupiące warzywo jest pełne beta-karotenu, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dlaczego warto włączyć marchewkę do swojej codziennej diety? Powodów jest naprawdę wiele! Dobra dla zdrowia oczu Jedzenie marchewek jest dobre dla naszych oczu, ponieważ warzywa te zawierają karotenoidy (lub witaminę A), które nie tylko pomagają w poprawie zdrowia oczu, ale także w zapobieganiu chorobom, takim jak ślepota nocna oraz zwyrodnienie plamki związane z...

Przypaliliście schabowego? Sprawdźcie czy można jeść przypalone jedzenie
AdobeStock
Newsy
Przypaliliście kurczaka? Sprawdźcie, czy można jeść przypalone jedzenie
Większości z nas zdarzyło się kiedyś przypalić jedzenie. Czy można jeszcze je zjeść? Sprawdźcie.

Przypalone jedzenie to zmora każdego kucharza. Wystarczy chwila zapomnienia lub nieodpowiednie odmierzenie czasu pieczenia i w całej naszej kuchni czuć swąd spalenizny. Czy spalone jedzenie nadaje się już tylko do kosza? Czy można je jeszcze uratować i zjeść? Czy można jeść przypalone jedzenie? Jedzenie przypalonego jedzenia nie jest zbyt dobrym pomysłem, ponieważ czarny nalot na jedzeniu jest oznaką tego, że w naszym pożywieniu pojawił się bardzo groźny dla zdrowia związek o nazwie akrylamid. Akrylamid jest związkiem powszechnie stosowanym do produkcji różnych produktów, takich jak tkaniny, barwniki, kosmetyki, przybory toaletowe, papiery i tekstylia. Związek ten może również tworzyć się w produktach skrobiowych podczas gotowania w wysokiej temperaturze. Jest to spowodowane reakcją chemiczną między białkami i cukrami, która nadaje gotowanym potrawom ciemny kolor i charakterystyczny gorzki smak. Pokarmowy akrylamid znajduje się w różnych składnikach, w tym w potrawach smażonych i pieczonych, które zbyt długo trzymaliśmy na patelni, grillu lub w piekarniku. Im bardziej przypalone jest nasze danie, tym więcej prawdopodobnie zawiera akrylamidu. Jak szkodliwy jest akrylamid? Akryloamid w diecie został powiązany z kilkoma negatywnymi zjawiskami zdrowotnymi, w tym z rakiem. Jedzenie przypalonego jedzenia nie jest ani smaczne ani zdrowe. Nie oznacza to jednak, że musicie od razu wyrzucić je do kosza. Jeśli przypaliliście tosta, kurczaka lub kotleta schabowego, usuńcie przypaloną część i zjedzcie resztę swojego dania. Nie zjadajcie jednak nigdy przypalonego mięsa, ponieważ regularne spożywanie takich produktów zwiększa ryzyko zachorowania na raka. W 1994 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała akrylamid jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy u ludzi. Wiele...