Dlaczego kolor gąbki do mycia naczyń ma znaczenie? Tę wiedzę posiadają nieliczni
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego kolor gąbki do mycia naczyń ma znaczenie? Mało kto o tym słyszał

Myśleliście, że kolory gąbek do mycia naczyń, służą tylko w celach ozdobnych i takie gąbki niczym się od siebie nie różnią? Przeczytajcie.

Większość osób kupując gąbkę do mycia naczyń, zupełnie nie zwraca uwagi na jej kolor. To błąd. Czy wiecie, że różne kolory gąbek nie powstały bez powodu?

Mimo iż na początku popularny profil na Instagramie - Make Life Harder -  z pewną dozą ironii poddawał tę kwestię pod wątpliwość, okazało się, że coś jednak jest tu na rzeczy:

- Jesteśmy już na czwartej stronie producenta gąbek i nigdzie słowem nie ma o tym, że kolory różnią się twardością. A to – zdaje się – istotna informacja dla kogoś, kto ma ulubiony talerzyk czy filiżankę, To wymaga śledztwa. Czy ktoś jest w posiadaniu gąbek, które potwierdzałyby tę teorie? - mogliśmy przeczytać w serwisie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co oznaczają poszczególne kolory gąbek?

Jeden z popularnych portali napisał, że różne kolory gąbek służą do mycia różnych powierzchni naczyń. I tak:

  • najtwardsza gąbka, która zmywa największe zabrudzenia to ta, która ma zazwyczaj zielony kolor. Kiedy jej używacie, bądźcie delikatni, ponieważ może ona zarysować wasze delikatne naczynia
  • mniejszą siłę ma gąbka czerwona, która ma średnią moc. Gąbka ta jest mniej twarda i istnieje mniejsze ryzyko, że porysuje powierzchnię waszych naczyń
  • gąbki do mycia naczyń w żółtym i niebieskim kolorze, idealnie nadają się do czyszczenia szklanek, kieliszków wina i porcelany. Żółtej użyjcie do szklanek i kieliszków do wina, a niebieską, która jest uznawana za najbardziej delikatną ze wszystkich gąbek, wykorzystajcie do mycia porcelany a także patelni, aby nie zarysować jej powierzchni
Zobacz także
Myjecie blat w kuchni gąbką do naczyń? To duży błąd i nie chodzi o smugi na blacie.

Myjecie blat w kuchni gąbką do naczyń? Ten ogromny błąd popełnia większość Polaków

Jak często trzeba wymieniać kuchenną gąbkę? Na pewno robicie to za rzadko

Jak często trzeba wymieniać kuchenną gąbkę? Na pewno robicie to za rzadko

Czy wszystkie gąbki różnią się stopniem miękkości? 

Jeden z internautów udzielił komentarza w sprawie gąbek i wyjaśnił, że czysto dekoracyjną funkcję gąbek możemy zauważyć w przypadku najtańszych gąbek do mycia naczyń:

- Jeśli kupujesz 5-pak najtańszych plastikowych gąbek, to kolory są czysto dekoracyjne. Jednak jeśli weźmiesz jakieś porządne, celulozowe, to faktycznie zielone są dość ostre, niebieskie tak tyle o ile. Oczywiście żółta, celulozowa warstwa jest wszędzie taka sama, ale ta naklejona warstwa filcu czy czegoś, się różni. Zielony faktycznie trze mocno, ale wystarczy użyć celulozowej strony i i już nic nie porysujesz na pewno. Nie wiem jaki zwyrodnialec kupuje te niebieskie, bo faktycznie są miękkie, porównywalne do celulozy. No i bardzo ważne, jak kupisz porządny zmywak z celulozy, to na litość boską, odciśnij go z wody od razu po użyciu, bo zgnije (pisownia oryginalna) - napisał jeden z internautów.

Wiedzieliście o tym wszystkim? Sprawdźcie, czy i wasze gąbki różnią się od siebie pod tym względem.

Źródło: o2.pl, Make Life Harder

Włóżcie na 2 minuty do mikrofalówki gąbkę do czyszczenia naczyń
Własne
Newsy
Włóżcie na 2 minuty do mikrofalówki gąbkę do naczyń. Nie uwierzycie, co stanie się ze zmywakiem
Słyszeliście kiedyś o tym prostym triku? Wykorzystajcie go, aby uniknąć poważnych problemów ze zdrowiem.

Czy wiecie, że gąbka do mycia naczyń jest jednym z najbrudniejszych przedmiotów w całym waszym domu? Gąbka jest nie tylko wilgotna, co ułatwia rozwój bakterii chorobotwórczych, ale także jest pokryta cząstkami jedzenia. Te czynniki sprawiają, że bakterie otrzymują wszystko, czego potrzebują do rozwoju. A to prosta droga do zatrucia. Jak prawidłowo dbać o gąbkę do mycia naczyń? Jak dbać o gąbkę do mycia naczyń? Przeczytajcie, jak prawidłowo dbać o gąbkę do mycia naczyń i co ile ją wymieniać, aby zmniejszyć ryzyko rozprzestrzeniania się patogenów przenoszonych przez żywność. Używajcie gąbki z mikrofibry. Kiedy następnym razem będziecie chcieli kupić nową gąbkę do naczyń, która zastąpi zużytą, kupcie gąbkę wykonaną z tego właśnie materiału. Skład takiej gąbki umożliwia szybkie wysychanie. Oznacza to, że gąbka z mikrofibry może nie pozostawać wilgotna po użyciu tak długo, jak zwykła gąbka celulozowa. A to oznacza mniejszą podatność na rozwój groźnych bakterii. Czyśćcie gąbki każdego dnia. Dbanie o czystość gąbki to podstawa. Czysta gąbka do naczyń zmniejsza ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii w kuchni. Możecie w tym celu wykorzystać kuchenkę mikrofalową. Mikrofale to jedna z najskuteczniejszych metod czyszczenia gąbek. Wystarczy, że umieścicie całkowicie mokrą gąbkę w kuchence mikrofalowej na jedną do dwóch minut. Pamiętajcie, by dać jej czas do ostygnięcia, zanim ją wyjmiecie. Ta prosta metoda pomaga skutecznie pozbyć się wirusów, pierwotniaków i bakterii. Po myciu naczyń gąbką, pamiętajcie, by wycisnąć z gąbki jak najwięcej wody. Następnie przechowujcie gąbkę w miejscu, w którym może ona całkowicie wyschnąć, na przykład w małym stojaku na gąbki -  nigdy nie trzymajcie jej na dnie zlewu....

Niezwykłe zastosowanie kuchennej gąbki do naczyń. Musicie ją wypróbować
Adobe Stock
Newsy
Niezwykłe zastosowanie kuchennej gąbki do naczyń. Musicie ją wypróbować
Gąbka do naczyń sprawdzi się nie tylko do mycia kuchennych artykułów. Niektórzy stosują ją w innym celu.

Poznajcie to ciekawe zastosowanie kuchennej gąbki do naczyń. Wpadlibyście na to? Można zastosować ją w zupełnie innej dziedzinie życia. Kuchenna gąbka – niezbędny rekwizyt w kuchni Na pewno macie w swoich domach gąbki do naczyń. Nawet jeśli codziennie korzystacie raczej ze zmywarki i to do niej wkładacie brudne naczynia, od czasu do czasu konieczne jest wyczyszczenie czegoś ręcznie. Zaschnięty tłuszcz, przypalony garnek lub zapomniany talerz, do którego jedzenie przywarło, nie zostaną umyte przez zmywarkę . Wtedy powraca się do tradycyjnej metody ręcznego mycia naczyń. Kuchenna gąbka , którą wtedy stosujecie, ma jednak inną funkcję. Niektórzy kupują ją zupełnie w innym celu. Ukryta funkcja kuchennej gąbki do naczyń Jeśli gąbka kuchenna jest już zabrudzona i użyliście jej do mycia naczyń, raczej nie przyda się wam w tym celu. Chodzi o wykorzystanie jej do oczyszczania ubrań z kłaczków. Niektóre materiały bardzo łatwo się mechacą. Jest jednak prosty sposób na pozbycie się nieestetycznych kulek z waszych ubrań. Wykorzystajcie właśnie gąbkę kuchenną. Chodzi szczególnie o jej szorstką część, która najczęściej jest zielona lub niebieska. To powierzchnia, którą wykorzystalibyście do mycia garnków i patelni. Spróbujcie przetrzeć zmechacone ubrania gąbką. Kłaczki oderwą się i znikną. W ten sposób pozbędziecie się: Nieestetycznych kulek z ubrań Zmechaconych powierzchni Włosów przyczepionych do powierzchni tkanin Sierści zwierząt Uważajcie, żeby nie robić tego jednak na mokro. Gąbka ma zazwyczaj zielony, ostry kolor i może barwić jasne tkaniny. Przyłóżcie po prostu suchą i koniecznie świeżą gąbkę do ubrania i „zetrzyjcie” z niej zmechacone elementy. Ten zabieg możecie powtarzać regularnie co jakiś...

Oto najbrudniejsze miejsca w kuchni. Gromadzi się na nich najwięcej zarazków
Adobe Stock
Newsy
Oto najbrudniejsze miejsca w kuchni. Gromadzi się na nich najwięcej zarazków
Kuchnia to główne pomieszczenie w domu. Jak się okazuje jest również miejscem ze sporą ilości zarazków, które gromadzą się na pewnych elementach.

Wykańczając mieszkanie, dba się nie tylko o ładny wygląd, ale również o praktyczność i funkcjonalność pomieszczeń. Szczególnie ważne jest to w przypadku kuchni, która często jest sercem domu. To właśnie tu przygotowuje się posiłki, spożywa je czy nieraz przyjmuje gości. Pomieszczenie powinno być dostosowane do wszelkich ewentualności. Najbrudniejsze miejsce w domu Wbrew powszechnym pozorom to nie łazienka jest głównym środowiskiem rozwoju bakterii. Jak się okazuje najwięcej brudu, kurzu oraz zarazków można znaleźć właśnie w kuchni. Sytuacja wynika z faktu, iż przebywa się w niej najwięcej, a także wykonuje się wiele czynności od gotowania, po jedzenie i różne spotkania. Takie czynności generują tworzenie się większego środowiska bakterii. Główne miejsca z zarazkami  Jako, iż kuchnia jest największym siedliskiem bakterii w domu, to jednak na jej powierzchni można wyróżnić kilka przedmiotów, które wręcz zbierają zarazki. Rzeczy ze sporą ilości bakterii to: gąbka do mycia naczyń - rzadko wymieniana zbiera szereg różnych zarazków, które podczas mycia naczyń przenoszą się na inne przedmioty, takie działanie może doprowadzić do poważnych zatruć, zlew - podobnie jak gąbka, jest jednym z częściej użytkowanych sprzętów; służy do zmywania, mycia owoców i warzyw czy odcedzania ugotowanych produktów, taka wszechstronność jest świetnym środowiskiem do szerzenia się bakterii, szafki kuchenne - rzadko sprzątane pokrywają się tłuszczem i kurzem, a w produktach spożywczych, które w nich przechowujemy, mogą rozwinąć się mole spożywcze, lodówka - to jeden z ważniejszych sprzętów w całym pomieszczeniu, dlatego powinna być cyklicznie dokładnie czyszczona, w innym przypadku stanie się idealnym miejscem do rozwoju...

Myjecie blat w kuchni gąbką do naczyń? To duży błąd i nie chodzi o smugi na blacie.
Adobe Stock
Newsy
Myjecie blat w kuchni gąbką do naczyń? Ten ogromny błąd popełnia większość Polaków
Gąbka kuchenna do naczyń powinna służyć tylko i wyłącznie do mycia naczyń. Sprzątanie w kuchni to zupełnie inna sprawa, wymagająca innych przyrządów. Oto co powinniście wiedzieć o gąbce.

Gąbka, która leży na zlewie służy wam do wszystkiego? Czasem umyjecie nią naczynia, a czasem wyszorujecie kuchenkę czy przetrzecie brudny blat? Nigdy już tak nie róbcie. To niebezpieczne dla zdrowia. Dlaczego nie można myć blatu gąbką do naczyń? Sprzątając kuchnie odruchowo sięgamy po gąbkę leżącą na zlewie i przecieramy nią wszystko: kuchenkę, piekarnik czy blat. Mamy wtedy wrażenie, że sprzątnęliśmy i rzeczywiście zebraliśmy okruszki i starliśmy większe plamy tłuszczu. Jednak zbieranie brudu z powierzchni, nie do końca czystym zmywakiem nie jest najlepszym sposobem sprzątania. Nawet na opłukanej gąbce pozostają drobiny tłuszczu i przecierając blat nie tylko rozprowadzamy po nim resztki tłuszczu, tworzymy smugi na powierzchni, ale możemy ją też zarysować i zniszczyć.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Zaklinaczka Smaku (@zaklinaczka_smaku) Żeby pozbyć się brudu z przedmiotów i mebli kuchennych, nie używajcie gąbki, która służy do mycia naczyń. Przygotujcie czystą, miękką ściereczkę oraz detergent przeznaczony do czyszczenia delikatnych powierzchni. Dopiero takie przetarcie blatów i innych powierzchni sprawi, że będą czyste, bez tłuszczu i bez smug. Ile bakterii jest na zmywaku do naczyń? Naukowcy z uniwersytetu Furtwangen w Schwarzwaldzie policzyli ilość bakterii mieszczących się na kuchennej gąbce. Żyje na niej 82 miliony bakterii z ponad 360 odmian. Jeden z nich powiedział nawet, że nie ma drugiego miejsca na ziemi, w którym żyłoby tak dużo mikroorganizmów. Z tego powodu gąbki nie należy używać do...