Dlaczego indyka i kurczaka w całości powinno się piec nogami bliżej tylnej ścianki piekarnika?
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego indyka i kurczaka w całości powinno się piec nogami bliżej tylnej ścianki piekarnika?

Jak powinno się piec drób w całości, by wyszedł perfekcyjnie? Przeczytajcie nasze wskazówki. Wiemy nawet, gdzie poprawnie umiejscowić indyka i kurczaka w piekarniku.
Hubert Rój
marzec 08, 2021

Pieczenie całego kurczaka lub indyka zarezerwowane jest na wystawne, niedzielne obiady lub na różnego rodzaju rodzinne uroczystości.

Nieprzypadkowo to właśnie cały pieczony indyk stał się symbolem amerykańskiego narodowego święta, znanego także pod nazwą Święta Dziękczynienia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

W czym piec kurczaka i indyka?

Polacy chętniej wybierają do wypieczenia w całości kurę. Jednak sposób pieczenia jednego i drugiego rodzaju drobiu znacząco od siebie nie odbiega.

I w jednym, i w drugim przypadku konieczne jest zastosowanie się do kilku ważnych zasad samego pieczenia, ale i procesu przygotowania mięsa do pieczenia.

Sporych rozmiarów drób warto piec w dużych brytfannach. Sprawdźcie jednak dobrze rozmiary swojego naczynia żaroodpornego – niektóre indycze sztuki przekraczają nawet 5 kg wagi!

Pieczenie mięsa drobiowego pod przykryciem pozwoli na uniknięcie fatalnego w skutkach wysuszenia.

Chodzi tu głównie o kurzą i indyczą pierś, która jest niezwykle szlachetną, delikatną częścią drobiowego mięsa.

Wszystko to przez dużą zawartość białka, a za to o wiele mniejszą ilość tłuszczu w stosunku choćby do udek czy skrzydełek.

Jak przyprawić kurczaka i indyka przed pieczeniem?

Jeśli macie już przygotowaną brytfannę lub inne słusznych rozmiarów naczynie do pieczenia „wielkich ptaków”, pomyślcie o odpowiednim doprawieniu mięsa.

Najlepiej zdadzą egzamin wypróbowane, klasyczne przyprawy i dodatki. Pieprz, sól, czosnek świeżo starty lub granulowany, masło i natka pietruszki – tak wygląda tradycyjny, niezawodny zestaw. Nie bójcie się dużych ilości masła. Warto podlewać piekące się mięso drobiowe tym delikatnym, zwierzęcym tłuszczem dla uzyskania przepysznego, delikatnego smaku.

Wilgotność mięsa pieczonego w całości pozwoli utrzymać także nadzienie. Dlatego przed pieczeniem kurczaka czy indyka, warto pomyśleć o farszu. Niekoniecznie musi być to mięsna mieszanka czy intensywny w smaku farsz grzybowy czy pieczarkowy. Swoje zadanie spełni nawet skromna kasza jęczmienna. Wcześniej wystarczy ja ugotować w zwykły, codzienny sposób.

Jak ustawić mięso kurczaka i indyka do pieczenia?

Jedna z zasad pieczenia drobiu dużych rozmiarów mówi o tym, by ustawić go nogami w stronę dalszej ścianki piekarnika.

Indyk lub kurczak musi więc „wjechać nogami do przodu” przez to, że to właśnie nóżki, czyli udka pieką się najdłużej i wymagają wyższej temperatury niż delikatna pierś.

Kiedy już wstawiliście swojego „kuraka” do piekarnika, pozostaje włączyć odpowiedni program i czekać na ucztę. 

Mniejsze ptaki wymagają ok. 45 minut pieczenia na każdy kilogram. W przypadku większych indyków czas ten skraca się o ok. 10 minut. Krótko mówiąc: 2-kilogramowy kurczak, podlewany regularnie sosem, piekący się w naczyniu żaroodpornym, powinien być gotowy po ok. 1,5 godziny pieczenia w temp. 180 st. C.

Komentarze
Kurczak pieczony w całości
Adobe Stock
Newsy Jak długo powinno się piec kurczaka? Tę wiedzę posiadają tylko nieliczni
Pieczenie kurczaka w całości wcale nie należy do prostych czynności. Wiedzą o tym doświadczone gospodynie. Wszystko z powodu różnych właściwości piersi i pozostałych części kurczaka.
Hubert Rój
grudzień 30, 2020

Pieczony w całości prosiak dawniej był prawdziwym ukoronowaniem dobrego, wiejskiego wesela. Cały indyk to z kolei symbol amerykańskiego święta dziękczynienia. Także i w polskich domach pieczony w całości drób należy do najbardziej efektownych świątecznych dań. Dawniej piekliśmy gęsi i kaczki, dzisiaj na naszych stołach królują kurczaki. Noże w dłoń! Owszem, delikatne kurze mięso jest smaczne. Ale zwykle łatwiejsze jest jego przygotowanie partiami. Innego czasu pieczenia wymagają bowiem udka, innego skrzydełka, a jeszcze innego krucha pierś. Cała tajemnica pieczenia kurczaka w całości tkwi w długości pieczenia danej jego części. Pierś z kurczaka „dojdzie” znacznie szybciej niż tłuste udka i skrzydełka. Jak sobie z tym poradzić? Musimy wyrównać czas przygotowania udek i piersi. Czas więc na patent, którego być może nie jeszcze nie stosowaliście. Chodzi tutaj o delikatne ponacinanie udek aż do kości ostrym nożem. Zrobienie małych szczelin w mięsie podudzi spowoduje, że ta część kurczaka upiecze się szybciej. Podczas tego procesu uważajmy, by nie naruszyć skóry na całym kurczaku. Wytopiony tłuszcz ze skórki to esencja smaku kurczaka i delikatny płaszczyk, pod którym piecze się pierś! W ten właśnie sposób unikniemy przesuszenia piersi kurczaka, która po 2 godzinach pieczenia w średniej  temperaturze zwykle wysycha na tak zwany wiór. Kilka innych sztuczek Dzięki ponacinaniu udek, długość pieczenia całego kurczaka uda nam się zredukować do niecałej godziny. Różnica w smaku piersi będzie kolosalna! Możemy zastosować jeszcze jeden trik, by pierś stała się jeszcze bardziej soczysta. Do środka kurczaka włożyć należy całą cytrynę. Oprócz przypraw i ziół, pod skórę kurczaka możemy zaaplikować także nieco masła,...

Przeczytaj
pieczony kurczak
Adobe Stock
Newsy Zastanawiasz się, ile czasu piec mięso? Wszystko zależy od dwóch czynników
Zastanawiasz się, jak upiec pieczeń idealną? Wystarczy trzymać się tych kilku prostych zasad!
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Zbliżające się święta do doskonała okazja do przygotowania popisowych dań mięsnych. Pieczony indyk czy kaczka są hitem każdego rodzinnego spotkania! Jednak ich przygotowanie stanowi często wyzwanie dla wielu osób. Jak piec mięso, żeby było soczyste, miękkie i aromatyczne? Często zamiast wymarzonej, pachnącej pieczeni wychodzi nam wysuszone na wiór i nieapetycznie wyglądające mięso, które smakuje jak trociny i pachnie węglem. Poznajcie sekret idealnej pieczeni! Uważnie wybieraj mięso Aby potrawa się udała, bardzo ważny jest odpowiedni wybór bazy, czyli samego mięsa! Niestety, kurczak czy indyk może być większym wyzwaniem ze względu na to, że jest bardzo chudym mięsem. A to tłuszcz niesie smak i odpowiada za soczystość pieczeni! Kolejny warunek to oczywiście świeżość składników. Mięso stare, twarde i pełne wody będzie po prostu niesmaczne. Wybierajmy świeże kawałki i z lekką warstwą tłuszczu. Najlepsze do pieczenia są udka z kurczaka, wieprzowa karkówka i boczek, a w przypadku wołowiny – rostbef. Jeżeli decydujemy się na upieczenie gęsiny lub kaczki, to najlepiej piec je w całości. Zwróć uwagę na… wagę! Nie wszyscy o tym wiedzą, a to podstawa dobrej pieczeni! Istnieje zasada mówiąca o tym, że mięso piecze się odpowiednio godzinę na każdy jego kilogram. Czyli przykładowo ważącą 4 kilogramy gęś należy piec przez 4 godziny. Prawda, że proste? Mięso pieczemy w około 180 stopniach, jednak należy pamiętać o tym, że jeżeli mamy naprawdę duży kawał mięsa, to trzeba go piec w niższej temperaturze. W przeciwnym razie wyschnie! Bezpieczny zakres temperatur to 150 – 180 stopni Celsjusza. Patrz, co pieczesz To wbrew pozorom bardzo ważna wskazówka! Rodzaje mięsa mocno różnią się między sobą i każde z nich wymaga innej temperatury i czasu pieczenia. Gdybyśmy ustawili...

Przeczytaj
pieczony kurczak przepis
AdobeStock
Newsy Pięć sekretów najlepszego pieczonego kurczaka. Gdy pominiesz drugi danie bardzo straci na smaku
Chcesz upiec mięso, które oczaruje wszystkich gości? Trzymaj się tych wskazówek, a możesz być pewna, że będzie przepyszne!
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Szukasz sposobu na chrupiącego, aromatycznego kurczaka? Gdy wypróbujesz te wskazówki, to możesz mieć pewność, że mięso będzie przepyszne! Rozpływające się w ustach i soczyste – aż ślinka cieknie! Domownicy będą prosić o dokładkę, a goście nie dadzą ci spokoju, dopóki nie podzielisz się z nimi przepisem. Poznaj 5 trików na upieczenie smacznego kurczaka! #1: Wybierz dobre mięso Szykujesz się do zrobienia pieczeni z kurczaka, więc wybierasz największą sztukę, jaką znalazłeś w sklepie? Błąd! Niestety, im większy kurczak, tym mniej będzie smaczny. Spowodowane jest to stosowaniem specjalnych pasz i antybiotyków podczas hodowli, ponieważ dzięki tym zabiegom kurczaki są bardzo duże. Jednak przez to znacznie tracą na smaku. Wybierz mięso z ekologicznej hodowli – kurczak będzie mniejszy, ale znacznie smaczniejszy! #2: Patrz na temperaturę Każdy mistrz kuchni ci to powie – jeżeli wyciągasz mięso z lodówki, to nie wkładaj go od razu do piekarnika! Bardzo ważne jest, żeby przed pieczeniem osiągnęło temperaturę pokojową (albo się do niej przynajmniej zbliżyło). Dlatego zanim wrzucisz kurczaka do piekarnika, wyjmij go z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej i odstaw na blat. #3: Próbuj farszu Zanim włożysz farsz do kurczaka, upewnij się czy jest smaczny i odpowiednio doprawiony! Pieczenie nie sprawi, że niedobry farsz nagle zacznie smakować. Dlatego bardzo ważne jest, by w trakcie przygotowywania sprawdzać czy nie jest zbyt łagodny lub niesłony i doprawić go, jeśli trzeba. #4: Daj mu się przegryźć Mamy dla was wskazówkę dotyczącą farszu – będzie dużo lepszy, jeśli przygotujecie go dzień przed! Co ważne, nie trzymajcie go w lodówce, tylko w jakimś chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Dzięki temu smak się przegryzie, a farsz nie przejdzie zapachem lodówki. I...

Przeczytaj
pieczona kaczka
Adobe Stock
Newsy Tego błędu bezwzględnie unikaj podczas pieczenia kaczki. Sprawdź, zanim zepsujesz swoje danie
Dawniej kaczki można było zobaczyć na prawie każdym wiejskim podwórzu. Dzisiaj kaczki powoli wracają do łask, a my przypominamy sobie jak gotowały je nasze babcie.
Hubert Rój
grudzień 14, 2020

Mięso kaczki jest niezwykle smakowite, ale dość tłuste i ciężkostrawne. Mimo wszystko nie ma się czego obawiać. Nie jemy przecież kaczki co tydzień. Raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na kaczkę choćby ze względu na to, że jej mięso staje się coraz powszechniejsze w naszych sklepach. Wszystko to za sprawą rozwoju polskich hodowli kaczek, które zdobywają uznanie konsumentów w całej Europie. Wraz z większą ilością produktu na rynku poprawia się także jego jakość. Dlatego też możemy zaufać naszym hodowcom i wesprzeć polską branżę drobiową poprzez wybór kaczki. Cała czy tylko część? Na ten szlachetny, drobiowy rarytas decydujemy się zwłaszcza dla uświetnienia ważnego przyjęcia w naszym domu. Jaki sposób przygotowania wybrać? Kaczka ze względu na dużą ilość tłuszczu nadaje się przede wszystkim do pieczenia. Ten sposób wybierzmy, gdy chcemy przygotować kaczkę w całości. Jeżeli dysponujemy piersią z kaczki wraz z tłustą, grubą skórką, warto pomyśleć o połączeniu smażenia z pieczeniem. O co chodzi? Układamy kaczkę skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Wytapiamy tłuszcz i jednocześnie uzyskujemy doskonały, piękny kolor podczas 10-minutowego smażenia. Następnie przekładamy pierś do żeliwnego naczynia i pieczemy przez pewien czas w piekarniku – to najlepszy sposób na tę część kaczego mięsa! Częstym błędem podczas przygotowania kaczki jest po prostu nieodpowiedni czas pieczenia. Zbyt krótkie pieczenie sprawi, że nasza kaczka będzie za twarda i niesmaczna. Kilka zasad Z kolei za długie pozostawienie mięsa w piekarniku w zbyt dużej temperaturze doprowadzi do wiadomych skutków... Co zatem powinniśmy zrobić? Przed gotowaniem kaczki należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu kaczki, a następnie o jej wysuszeniu. By gruba warstwa tłuszczu...

Przeczytaj