Czy da się jakoś zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka? Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), 30-40% zachorowań na raka można przypisać czynnikom ryzyka związanym ze stylem życia, takim jak palenie tytoniu, picie alkoholu, dieta uboga w owoce i warzywa, nadwaga i otyłość oraz brak aktywności fizycznej.

Lekarze od lat przekonują nas, że odpowiednia dieta może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Doktor Bartek Kulczyński, dietetyk, którego śledzi na YouTube ponad 359 tys. osób, podał przepis na zupę, która zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i miażdżycę.

To zupa pomidorowo-czosnkowa z dodatkiem papryki i natki pietruszki, Zupa ta nie tylko wspaniale smakuje, ale też zawiera m.in. potas, witaminę C, likopen, beta-karoten i allicynę, które mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.

Przepis na zupę, która chroni przed rakiem i miażdżycą

Lubicie jeść pomidorówkę? Przygotujcie ją nieco inaczej niż zwykle – z dodatkiem czerwonej papryki, czosnku, oliwy, świeżych pomidorów i wywaru z warzyw:

Zobacz także:

- Regularne jedzenie takiej pomidorówki to m.in. tarcza ochronna przeciwko nowotworom (przed rakiem trzustki, żołądka, jelita grubego, prostaty, piersi), regulacja ciśnienia krwi, ochrona serca i układu krążenia, mniejsze ryzyko udaru, zdrowie kości, mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2, a także poprawa płodność - wylicza dr Bartek Kulczyński.

Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów (opcjonalnie 2 puszki z pomidorami w zalewie)
  • 1 lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki natki pietruszki
  • 1 do 3 szklanek wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie można dodać ulubione przyprawy

Przygotowanie:

  1. Pomidory oczyśćcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  2. Następnie wraz z koncentratem pomidorowym, połączcie je z wywarem warzywnym. Całość zagotujcie.
  3. Dodajcie pokrojoną, delikatnie podsmażoną lub podpieczoną paprykę.
  4. Pod koniec gotowania dodajcie natkę pietruszki, oliwę i ulubione przyprawy.
  5. Następnie czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie go do zupy.
  6. Tuż po dodaniu czosnku, zupę zdejmijcie z ognia i całość zblendujcie w celu uzyskania jednolitej konsystencji.

Źródło: o2.pl