Dietetyk podał przepis na prozdrowotną zupę. Zmniejsza ryzyko raka i obniża ciśnienie krwi
AdobeStock
Newsy

Dietetyk podał przepis na prozdrowotną zupę. Zmniejsza ryzyko raka i obniża ciśnienie krwi

Doktor Bartek Kulczyński podał przepis na bardzo zdrową zupę, która zmniejsza ryzyko raka i miażdżycy. Sprawdźcie, jak ją przygotowuje.

Czy da się jakoś zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka? Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), 30-40% zachorowań na raka można przypisać czynnikom ryzyka związanym ze stylem życia, takim jak palenie tytoniu, picie alkoholu, dieta uboga w owoce i warzywa, nadwaga i otyłość oraz brak aktywności fizycznej.

Lekarze od lat przekonują nas, że odpowiednia dieta może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Doktor Bartek Kulczyński, dietetyk, którego śledzi na YouTube ponad 359 tys. osób, podał przepis na zupę, która zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i miażdżycę.

To zupa pomidorowo-czosnkowa z dodatkiem papryki i natki pietruszki, Zupa ta nie tylko wspaniale smakuje, ale też zawiera m.in. potas, witaminę C, likopen, beta-karoten i allicynę, które mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.

Zobacz także
Czernina

Znacie czerninę? Ta zupa zrobi furorę na waszym stole. Sprawdźcie, jak zrobić pyszną czarną polewkę

Przepis na śląską kartoflankę Magdy Gessler. Idealna zupa na chłodne dni

Przepis na śląską kartoflankę Magdy Gessler. Idealna, mięsna zupa na chłodne dni

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę, która chroni przed rakiem i miażdżycą

Lubicie jeść pomidorówkę? Przygotujcie ją nieco inaczej niż zwykle – z dodatkiem czerwonej papryki, czosnku, oliwy, świeżych pomidorów i wywaru z warzyw:

- Regularne jedzenie takiej pomidorówki to m.in. tarcza ochronna przeciwko nowotworom (przed rakiem trzustki, żołądka, jelita grubego, prostaty, piersi), regulacja ciśnienia krwi, ochrona serca i układu krążenia, mniejsze ryzyko udaru, zdrowie kości, mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2, a także poprawa płodność - wylicza dr Bartek Kulczyński.

Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów (opcjonalnie 2 puszki z pomidorami w zalewie)
  • 1 lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki natki pietruszki
  • 1 do 3 szklanek wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie można dodać ulubione przyprawy

Przygotowanie:

  1. Pomidory oczyśćcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  2. Następnie wraz z koncentratem pomidorowym, połączcie je z wywarem warzywnym. Całość zagotujcie.
  3. Dodajcie pokrojoną, delikatnie podsmażoną lub podpieczoną paprykę.
  4. Pod koniec gotowania dodajcie natkę pietruszki, oliwę i ulubione przyprawy.
  5. Następnie czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie go do zupy.
  6. Tuż po dodaniu czosnku, zupę zdejmijcie z ognia i całość zblendujcie w celu uzyskania jednolitej konsystencji.

Źródło: o2.pl

zupa pomidorowa
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie tak z pomidorami, a zupa pomidorowa będzie nieziemska w smaku. O tym triku mało kto słyszał
Chyba nie ma osoby, która by nie lubiła zupy pomidorowej. Delikatna i aromatyczna to świetny pomysł na obiad. Będzie jeszcze lepsza, jeśli zastosujecie ten trik!

Zupa pomidorowa to zaraz po rosole najpopularniejsza zupa w Polsce. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów z zagranicy. Podawana z makaronem lub ryżem to świetny pomysł na obiad. Sama w sobie jest pyszna, jednak dzięki jednemu trikowi będzie jeszcze lepsza. Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Zupa jest zazwyczaj przygotowywana na bazie bulionu z dodatkiem passaty bądź przecieru pomidorowego. Pomidorówka będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli do gotującego się wywaru dodacie wcześniej przesmażone na patelni wraz z masłem pomidory. Tłuszcz wydobywa smak składników, a w tym przypadku wydobywa niepowtarzalny aromat. Z takim dodatkiem zupa pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej esencjonalna. Dzięki temu trikowi nikt nie oprze się kolejnej dokładce pomidorówki. Przepis na zupę pomidorową ze smażonymi pomidorami Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 większe pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany kremówki ½ łyżeczki vegety kilka liści lubczyku natka pietruszki szczypta mielonej ostrej papryki sól pieprz masło do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler obierzcie, pokrójcie w małą kostkę i przełóżcie do większego garnka. Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyjcie, osuszcie, a później dodajcie do warzyw wraz z vegetą. Całość zalejcie czterema litrami zimnej wody. Zacznijcie gotować wywar na niewielkim ogniu. Liście lubczyku wraz z natką pietruszki posiekajcie drobno. Dodajcie je do garnka wraz z 3 łyżkami przecieru pomidorowego. Pomidory umyjcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę masła. Gdy się rozpuści to przeciśnijcie,...

Przepis na włoską zupę minestrone. Lekka warzywna zupa na wiosnę
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Przepis na włoską zupę minestrone. Lekka warzywna zupa na wiosnę
Pyszna włoska zupa minestrone z warzywami to doskonałe danie na obiad. Idealna w sezonie wiosenno-letnim, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw.

Włoska zupa minestrone to jedno ze sztandarowych dań tamtejszej kuchni. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa ministra, które oznacza zupę. Nie ma jednego przepisu na tę potrawę, jej skład się zmienia w zależności od sezonu i dostępu do warzyw. Najczęściej znajdziecie w niej fasolkę, pomidory, cukinię, zielony groszek czy marchewkę. Zazwyczaj podawana jest solo, ale można serwować ją również z ryżem albo grzankami. W zależności od tego, co do niej dodacie, będzie mniej lub bardziej lekkostrawna. Warzywne zupy na wiosnę i lato Lekkie zupy to świetny wybór, gdy za oknem zaczyna robić się gorąco. Polecamy oczyszczającą zupę ogórkową , pyszną ogórkową na wczorajszym rosole oraz sycącą zupę jarzynową , która reguluje pracę jelit. Przepis na włoską zupę minestrone Składniki 1,5 litra bulionu warzywnego 200 g ugotowanej drobnej białej fasolki + woda, w której się gotowała 2 średnie marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 ml gęstego soku pomidorowego lub passaty 150 g cukinii 3-4 łyżki ryżu Sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki przyprawy prowansalskiej 2-3 łyżki oliwy z oliwek 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Opcjonalnie starty parmezan Przygotowanie Czosnek przeciśnijcie przez praskę lub drobno posiekajcie. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na oleju w dużym garnku. Seler i marchewkę pokrójcie w drobne plastry i dodajcie do cebuli, podsmażcie. Dolejcie bulion warzywny oraz sok lub passatę pomidorową. Dorzućcie ryż, zamieszajcie i gotujcie 10 minut. Dodajcie białą fasolkę wraz z wodą, w której się gotowała. Cukinię pokrójcie w cieńsze plasterki lub...

Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy przepis na zupę pomidorową bez koncentratu. Jej przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, ale jest o wiele lepsza
Większość Polaków nie wyobraża sobie zupy pomidorowej bez dodatku koncentratu. Ten niestety nie grzeszy dobrym składem. Lepiej przestańcie z niego korzystać. Nasz przepis wam w tym pomoże.

Niektórzy przygotowują ją na bazie przecieru, inni korzystają z pomocy koncentratu, pozostali dopuszczają tylko i wyłącznie użycie świeżych pomidorów - mowa tu oczywiście o tradycyjnej zupie pomidorowej, która w każdym domu smakuje nieco inaczej. Choć przecier i koncentrat nie są najgorszymi produktami na świecie, ich etykiety pozostawiają wiele do życzenia. Tak naprawdę jedynym składnikiem, którego w dzisiejszych czasach możecie być w 100 proc. pewni są świeże pomidory. Zaufajcie nam, do przyrządzenia przepysznej zupy nic więcej nie jest wam potrzebne. Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu Będziecie potrzebować 2 litrów bulionu 2 marchewek z rosołu 600 gramów świeżych pomidorów 2 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii, oregano Przygotowanie: Pomidory opłuczcie pod bieżącą wodą, natnijcie u dołu, umieśćcie w dużej misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie do sparzenia na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przepłuczcie je lodowatą wodą, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane pomidory umieśćcie w średniej wielkości garnku, a następnie dodajcie do nich łyżkę masła. Całość podgrzewajcie tak długo, aż z pomidorów odparuje większość wody. Nie zapomnijcie oczywiście o tym, by co jakiś czas je przemieszać, inaczej się przypalą. Pomidorową miksturę przetrzyjcie przez sitko (jeśli chcecie, by zupa była rzadsza) lub zblendujcie przy pomocy blendera na gładko (jeśli chcecie, by zupa była nieco gęstsza). W średniej wielkości garnku zagotujcie rosół. Do wywaru dodajcie ugotowane wcześniej marchewki oraz pomidory. Całość podgrzewajcie jeszcze przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie zupę z ognia, a następnie doprawcie solą, pieprzem, papryką, bazylią oraz oregano....

zupa pomidorowa
gotujmy.pl/konczi
Newsy
Zupa pomidorowa jak u babci. Wystarczy 1 składnik, który każdy ma w swojej kuchni
Najlepsza pomidorowa to ta babcina, lub na którą przepis znacie od dawna. Być może smak minionych lat przypomni proste działanie, jakie mogło nie przyjść wam wcześniej do głowy.

Zupa pomidorowa kojarzy się z dzieciństwem. Szczególnie jeśli macie na myśli domową kuchnię babci i specjały, o których nie da się zapomnieć. To w końcu nie tylko słodkości. Zupa pomidorowa jest wręcz klasyką, na wspomnienie której kąciki ust unoszą się niemalże same. Zupa na bazie bulionu i pomidorów Zupę pomidorową można przygotować na bazie bulionu z warzyw lub rosołu. Taki podkład będzie dla niej najlepszym początkiem. Głównym składnikiem nadającym niezapomniany smak zupie pomidorowej są świeże pomidory lub sprawdzony koncentrat pomidorowy. Zupę zazwyczaj podaje się z makaronem lub ryżem, a czasem nawet z lanymi kluskami. Jeśli należycie w kuchni do odważnych, możecie pomyśleć też o dodatku bazylii, natki pietruszki i zabieleniu jej śmietaną. Każda jej wersja zasługuje na szczególną uwagę! Dlaczego warto jeść pomidory? Zawierają nadzwyczajnie zdrowy likopen. To organiczny związek o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza też ryzyko zawału serca, poprawia trawienie, wzmacnia ważną w sezonie jesienno-zimowym odporność, a także chroni przed szkodliwym wpływem słońca. Pomidory to bardzo zdrowe warzywa Pomidory skutecznie zapobiegają miażdżycy, a swoje właściwości antymiażdżycowe zawdzięczają zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych. Pomidory działają antynowotworowo, szczególnie u mężczyzn narażonych na raka prostaty. Pomidorówka jak za dawnych lat Jeśli podobnie jak większość Polaków, jesteście jawnymi fanami pomidorówki, najwyższy czas poznać przepis, który automatycznie przypomni wam zupę pomidorową babci. Wywar z jej kuchni miał lekko słodkawy smak, koniecznie z dodatkiem pomidorów podsmażonych na maśle....