Niestety, wiele tradycyjnych polskich potraw nie jest dietetyczna. Być może dlatego tak wielu Polaków zmaga się z nadmiarowymi kilogramami. Jeśli chcecie odżywiać się zdrowo i niskokaloryczne, nie musicie wykluczać całkiem tradycyjnych polskich dań. Przygotujcie je po prostu w odchudzonej wersji. Przedstawiamy wam przepis na dietetyczne kotlety mielone.

Kotlety mielone dietetyczne

Tradycyjne kotlety mielone to mięso wieprzowe, które ma sporo tłuszczu, do tego biała bułka, dodatkowo bułka tarta i jeszcze smażenie. Żaden z tych elementów nie jest wskazany przy diecie osób dbających o linię. Jak zatem odchudzić kotlety mielone? Zrobimy to w ten sposób:

Mięso w dietetycznych mielonych

Zamiana mięsa – wieprzowina tradycyjnie stosowana przy wyrobie kotletów mielonych nie jest wskazana na diecie. Można co prawda wybierać mniej tłuste kawałki wieprzowe i wtedy też byłaby dopuszczalna, ale znacznie łatwiej jest po prostu zamienić rodzaj stosowanego mięsa. Zamieńcie wieprzowinę na mielone mięso z indyka, a oszczędzicie wielu kalorii.

Pieczone kotlety mielone

Zamiana smażenia na pieczenie - smażenie nie jest polecanym typem obróbki, nie tylko ze względu na to, że czyni potrawy bardziej kalorycznymi, ale w trakcie jego trwania wydzielają się też szkodliwe związki. Smażenie przyczynia się do zwiększenia prawdopodobieństwa zawału, udaru i innych problemów zdrowotnych. Powinniście wystrzegać się go na co dzień. Świetną alternatywą jest w tym wypadku pieczenie. 

Zobacz także:

Mielone panierowane w otrębach

Wykluczenie bułki tartej na rzecz zdrowych otrębów – bułka tarta w niewielkich ilościach może być składnikiem zdrowej i niskokalorycznej diety, ale sama w sobie nie dostarcza zbyt wielu wartości, więc najlepiej zamieniać ją na inny produkt. Zamiast panierować kotlety w bułce tartej, panierujcie je w otrębach. Są zdrowe, przeciwdziałają zaparciom i wspierają zdrowie jelit, a na dodatek nie ustępują bułce smakiem. Też spowodują, że kotlety będą chrupiące na wierzchu

Przepis na dietetyczne mielone

Składniki na kotlety mielone dietetyczne:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • Cebula
  • Jajko
  • Ok. 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki mleka 
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa
  • Łyżeczka mielonej papryki
  • Sól
  • Czarny pieprz

Przygotowanie dietetycznych mielonych:

  1. Przełóżcie mięso do miski. Dodajcie posiekaną cebulę, czosnek i inne przyprawy. Dodajcie jajko. 
  2. Wyrabiajcie mięso przez kilka minut.
  3. Zmielcie płatki owsiane w blenderze lub młynku do kawy.
  4. Dodajcie do masy mleko i płatki.
  5. Odstawcie masę mięsną na ok. pół godziny.
  6. Formujcie kotlety i obtaczajcie je w otrębach.
  7. Ułóżcie kotlety na patelni grillowej lub na patelni teflonowej, na której można smażyć bez tłuszczu. Jeśli nie macie odpowiedniej patelni do smażenia bez tłuszczu, możecie pominąć ten krok, kotlety nie będą jednak wtedy tak chrupiące. 
  8. Smażcie kotlety ok. minutę z każdej strony. Po tym czasie każdy kotlet zawińcie w papiloty z papieru do pieczenia i włóżcie do piekarnika.
  9. Pieczcie je przez około 25 minut w 180 stopniach.