Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane. Od naszych różnią się 2 szczegółami
AdobeStock
Newsy

Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane. Od naszych różnią się 2 szczegółami

Jedliście kiedyś ukraińskie placki ziemniaczane? Jeśli nie to gorąco was do tego zachęcamy.

Deruny to ukraińska wersja naszych placków ziemniaczanych. Jednak w przeciwieństwie do dobrze nam znanych placków, w których ziemniaki należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ten sposób przygotowania polega na starciu ziemniaków na małych oczkach i bez dodatku ząbka czosnku. W ukraińskim przepisie znajdziemy za to cebulę, która nadaje temu daniu charakterystyczny, lekko ostry smak.

Potrawa zwykle jest podawana w towarzystwie śmietany i szczypiorku lub dodatków takich jak np. podsmażony boczek. Poniżej znajdziecie przepis na tradycyjne ukraińskie deruny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na deruny – ukraińskie placki ziemniaczane

Ziemniaki, cebula, jajko, mąka i przyprawy - to wszystko, czego potrzebujecie do przygotowania derunów. Podajcie je na obiad a w mig znikną z talerzy.

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków (najlepiej typu C – zawierających najwięcej skrobi)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • trochę pieprzu
Zobacz także
Chrupiące placki ziemniaczane?

Chrupiące placki ziemniaczane? Odciskanie wody to strata czasu. Błąd leży gdzie indziej

Chcecie zrobić idealne placki ziemniaczane? Dodajcie do nich 2 niezwykłe składniki

Chcecie zrobić idealne placki ziemniaczane? Dodajcie do nich 2 niezwykłe składniki

Dodatki:

  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana 18%
  • do podania szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

  1. Na tarce o jak najdrobniejszych oczkach zetrzyjcie ziemniaki oraz cebulę (sok z cebuli zapobiega zmienianiu koloru przez ziemniaki).
  2. Starte ziemniaki i cebulę ułóżcie na sicie i poczekajcie, aż nadmiar roku spłynie do naczynia.
  3. Sok wylejcie, zostawcie skrobię i dodajcie do niej odsączone ziemniaki z cebulką.
  4. Całość doprawcie solą i pieprzem, dodajcie jajko oraz mąkę. Wymieszajcie.
  5. Ciasto odstawcie na bok na 10 minut, by się przegryzło.
  6. Placki smażcie na rozgrzanym oleju wykładając po 1-1,5 łyżki ciasta na każdego placka.
  7. Smażcie je najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
  8. Przełóżcie na ręczniki papierowe ułożone w 2-3 warstwach, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
  9. Placki podawajcie z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym szczypiorkiem.

Istnieje jeszcze inna propozycja podania derunów. Ukraińskie gospodynie domowe bardzo często układają już usmażone placki warstwami w glinianym garnku, a następnie zapiekają je ze śmietaną.

Źródło: kulinarnizsp1kras.blogspot.com, madameedith.com

placki ziemniaczane
Adobe Stock
Newsy
Poznajcie sekret idealnie pysznych placków ziemniaczanych. Ten 1 trik stosują najlepsi kucharze
Idealnie chrupiące z wierzchu, a delikatne w środku - takie powinny być placki ziemniaczane. Kucharze stosują jeden trik, dzięki któremu zawsze wychodzą perfekcyjnie. Sprawdźcie koniecznie ten patent!

Ze śmietaną, jogurtem naturalnym, ketchupem, gulaszem, a nawet cukrem! Jest wiele propozycji podania tego dania, każdy preferuje inną formę, ale zdecydowanie nikt nie jest w stanie obok nich przejść obojętnie. Dzięki zastosowaniu jednego patentu kucharzy, wasze placki będą jeszcze lepsze i bardziej chrupiące! Idealne ziemniaki na placki ziemniaczane Wbrew pozorom ziemniak ziemniakowi nierówny, toteż nie każda odmiana sprawdzi się przy przygotowywaniu tej potrawy. Robiąc zakupy warto zwrócić na to uwagę, gdyż nie smaczne placki będą konsekwencją złego wyboru. Najlepsze będą ziemniaki mączyste, które zawierają dużo skrobi . Dzięki temu masa ziemniaczana będzie bardziej zwięzła, a same ziemniaki nie będą miały tyle wody, co nie będzie jej rozwadniać. Ile maki dodać do placków ziemniaczanych? Przygotowanie placków ziemniaczanych wydaje się być banalną czynnością. Nic bardziej mylnego. Łatwo jest popełnić błąd, który spowoduje iż placki będą niesmaczne i gumowate. Kwestia leży w ilości dodanej mąki. Kucharze przyznają, że na 1 kilogram ziemniaków wystarczą 2 łyżki mąki pszennej . Im mniej mąki tym będą bardziej chrupiące z wierzchu, a w środku delikatne. Jeśli przesadzicie z jej ilością, to niestety nie będą aż tak dobre. Zapamiętajcie ten patent, by więcej nie popełniać tego błahego kroku. Przepis na placki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej sól pieprz tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach. Odstawcie na chwilę, aby ziemniaki puściły sok. Następnie odciśnijcie je z nadmiaru wody i przełóżcie do drugiej miski.  Z dna pierwszej miski...

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale tylko pod kilkoma warunkami
Adobe Stock
Newsy
Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod kilkoma warunkami
Macie ochotę na placki ziemniaczane, a już dawno pozbyliście się starych ziemniaków? Nic straconego! Wystarczy zastosować kilka sztuczek, a danie na pewno się uda!

Podobnie jak w przypadku farszu na pierogi ruskie z młodych ziemniaków , ważne jest to, jak wczesne są wasze kartofle. To oczywiste, że dobre, zwarte placki ziemniaczane łatwiej będzie zrobić z ziemniaczków z końca lipca, niż z tych kupionych na targu jeszcze w czerwcu. Im później wykopane ziemniaki, tym większa w nich zawartość skrobi, odpowiedzialnej za zwartość i mączystość ziemniaków. Wczesne ziemniaki , oczywiście także w zależności od odmiany, są bardziej sypkie i dlatego mniej nadają się do przygotowania placków. Nie jest jednak powiedziane, że placki ziemniaczane z wczesnych kartofli są z góry skazane na porażkę. Niepowodzenia można uniknąć, stosując się do paru prostych trików. Jak zrobić dobre placki ziemniaczane z młodych ziemniaków? Przede wszystkim warto będzie odcisnąć nieco wody ze startych ziemniaków. Na ogół nie jest to konieczne w przypadku robienia placków z ziemniaków starych, ale w tym przypadku to raczej nieuniknione. Oprócz tego do placków trzeba dodać dosłownie odrobinę więcej mąki pszennej niż zwykle. Niektórzy eksperymentują także z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej, która ma zrekompensować masie ziemniaczanej mniejsze ilości wspomnianej skrobi. Robiąc placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Ich smak w zależności od użytej odmiany kartofli, będzie dużo słodszy od standardowej wersji tarciuchów, jak nazywa się placki w niektórych rejonach Polski. Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków Składniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Ok. 3 łyżki mąki pszennej (ilość dostosowujcie do konsystencji otrzymanej masy ziemniaczanej) Opcjonalnie: ok. 1-2 łyżki mąki...

placki ziemniaczane ze śledziem
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Co powiecie na śledzia podanego na chrupiących plackach ziemniaczanych? Dodajcie 1 rzecz a jeszcze bardziej zyska na smaku
Placki ziemniaczane ze śledziem? Czemu nie! Dodajcie do nich jeszcze twarożek i jeden smaczny dodatek który sprawi, że placki będą smakowały naprawdę wyjątkowo!

Placki ziemniaczane smakują doskonale z wieloma dodatkami. Z cukrem, śmietaną, sosem grzybowym i oczywiście gulaszem węgierskim, są fantastyczne. Możliwości jest wiele i ogranicza was tylko wyobraźnia! Doskonałym dodatkiem do placków jest smaczny twarożek z dodatkiem śmietany, koperku i szczypiorku. Ułóżcie dodatkowo na plackach śledzie – nada im to niesamowitego charakteru! Tak przygotowane placki z pewnością posmakują waszym gościom. Przepis na placki ziemniaczane ze śledziem Do przygotowania takich placuszków będziecie potrzebowali poniższych składników: 400 g ziemniaków 1 łyżkę mąki 1 jajko Sól Pieprz Do twarożku: 1 kostkę półtłustego twarogu (250 g) 250 g śledzi w oleju 2 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku 1 łyżkę koperku 1 łyżkę szczypiorku Sól Pieprz Przygotowanie W misce wymieszajcie twaróg z dwiema łyżkami śmietany. Dodajcie pieprz i sól oraz świeży i posiekany koperek oraz szczypiorek. Zamieszajcie i odstawcie. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie łyżkę mąki, jedno jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszajcie. Śledzie pokrójcie na kawałki o szerokości ok. 2-3 cm. Rozgrzejcie na patelni dużą ilość oleju. Gdy już będzie gorący, chochelką nakładajcie ciasto i smażcie placuszki tak, by się zarumieniły i nieco przypiekły z obu stron. Po usmażeniu przełóżcie je na talerz wyłożony grubą warstwą papierowych ręczników. To sprawi, że placki nie będą tak tłuste (ręczniki wchłoną nadmiar oleju). Gotowe placki ułóżcie na talerzu. Na każdym połóżcie łyżkę twarożku i na to jeden kawałek śledzia. Posypcie świeżo mielonym pieprzem i połóżcie kawałek świeżego koperku dla dekoracji. I gotowe!...

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane
Adobe Stock/Gotujmy.pl
Newsy
Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na placki ziemniaczane? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół. Od razu rzuci wam się w oczy
Wybór ziemniaków do placków ziemniaczanych, musi być przemyślany. Bez tego wasze placki nie będą smakowały tak, jak należy.

Stare kulinarne prawidło mówi wprost – jeśli dysponujecie dobrymi składnikami, z pewnością ugotujecie dobre danie. Nie inaczej jest z plackami ziemniaczanymi. Ukochane przez wszystkich danie, które jak Polska długa i szeroka je się ze śmietaną wymaga dobrego surowca. Chodzi więc o odpowiedni dobór ziemniaków, które potem zetrzecie na tarce. Jakie kartofle więc wybrać podczas zakupów na targu? Jakich ziemniaków unikać podczas przygotowania placków? Jeśli traficie na zbyt słodką odmianę, placki nie będą smakowały tak jak należy. Być może przypadną co najwyżej do gustu tym, którzy lubią eksperymenty z jedzeniem placków na słodko. Nie ma mowy o udanych plackach ziemniaczanych z wodnistych ziemniaków. Dlatego też placków zwykło się nie przygotowywać choćby z młodych ziemniaków. Co prawda, sprytne gospodynie po starciu takich ziemniaków odsączają wodę i z powrotem wrzucają do placków skrobię, ale nawet taki patent nie zastąpi dobrych, zwartych ziemniaków. Jakie więc ziemniaki wybrać do smażenia placków ziemniaczanych. Spróbujemy pomóc wam w poszerzeniu wiedzy w tym zakresie. Jakie ziemniaki wybrać na placki ziemniaczane? Najprościej byłoby powiedzieć, że do placków konieczne będą ziemniaki typu B. Ani nie za bardzo mączyste, ani nie wodniste. Ziemniaki typu B to tak zwany typ ogólnoużytkowy, o średniej twardości, który po starciu na tarce, nie rozpadnie się podczas smażenia. Tego rodzaju odmiany będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku po usmażeniu. Jednak sama literka „B” niewiele większości osób mówi. O jakich więc kartoflach mowa? Ziemniaki typu B to między innymi takie odmiany jak flaming, irga, sante czy orlik i irys. Nazwy pomogą wam w...