Deruny to ukraińska wersja naszych placków ziemniaczanych. Jednak w przeciwieństwie do dobrze nam znanych placków, w których ziemniaki należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ten sposób przygotowania polega na starciu ziemniaków na małych oczkach i bez dodatku ząbka czosnku. W ukraińskim przepisie znajdziemy za to cebulę, która nadaje temu daniu charakterystyczny, lekko ostry smak.

Potrawa zwykle jest podawana w towarzystwie śmietany i szczypiorku lub dodatków takich jak np. podsmażony boczek. Poniżej znajdziecie przepis na tradycyjne ukraińskie deruny.

Przepis na deruny – ukraińskie placki ziemniaczane

Ziemniaki, cebula, jajko, mąka i przyprawy - to wszystko, czego potrzebujecie do przygotowania derunów. Podajcie je na obiad a w mig znikną z talerzy.

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków (najlepiej typu C – zawierających najwięcej skrobi)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • trochę pieprzu

Dodatki:

  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana 18%
  • do podania szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

  1. Na tarce o jak najdrobniejszych oczkach zetrzyjcie ziemniaki oraz cebulę (sok z cebuli zapobiega zmienianiu koloru przez ziemniaki).
  2. Starte ziemniaki i cebulę ułóżcie na sicie i poczekajcie, aż nadmiar roku spłynie do naczynia.
  3. Sok wylejcie, zostawcie skrobię i dodajcie do niej odsączone ziemniaki z cebulką.
  4. Całość doprawcie solą i pieprzem, dodajcie jajko oraz mąkę. Wymieszajcie.
  5. Ciasto odstawcie na bok na 10 minut, by się przegryzło.
  6. Placki smażcie na rozgrzanym oleju wykładając po 1-1,5 łyżki ciasta na każdego placka.
  7. Smażcie je najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
  8. Przełóżcie na ręczniki papierowe ułożone w 2-3 warstwach, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
  9. Placki podawajcie z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym szczypiorkiem.

Istnieje jeszcze inna propozycja podania derunów. Ukraińskie gospodynie domowe bardzo często układają już usmażone placki warstwami w glinianym garnku, a następnie zapiekają je ze śmietaną.

Zobacz także:

Źródło: kulinarnizsp1kras.blogspot.com, madameedith.com