kluski wątrobiane do rosołu przepis
Adobe Stock
Newsy

Delikatne, wątrobiane kluseczki do rosołu podbiją wasze kubki smakowe. Pychota, lepsze niż tradycyjny makaron

Te domowy, wątrobiane kluseczki idealnie sprawdzą się w towarzystwie niedzielnego rosołu. Do ich przyrządzenia potrzebujecie tylko 5 składników. Przepis jest dziecinnie prosty, a smak nieziemski.

Choć w dzisiejszych czasach makaron do rosołu można kupić w dosłownie każdym sklepie, żaden nie może się równać z domowymi kluseczkami wątrobianymi. To nie tylko smaczny, tani i szybki, ale również niesamowicie zdrowy dodatek do niedzielnej zupy. Z pewnością od razu je pokochacie.

Przepis jest dziecinnie prosty. Do jego odwzorowania potrzebujecie tylko 5 składników. Większość z nich z pewnością macie w swojej kuchni. Jedyne, po co musicie wybrać się do sklepu to wątróbka drobiowa, choć fani tego przysmaku na pewno mają go pod ręką - zamrożony na czarną godzinę.

Każdy, kto choć raz w życiu robił kluski kładzione, dobrze wie, jakie to proste. Wystarczy przygotować masę, a następnie przy pomocy małej łyżeczki, powoli i porcjami, przełożyć ją do garnka z gotującą się zupą. Nie ma w tym nic skomplikowanego, sami się przekonajcie.

Zobacz także
Pierś z kurczaka

Jak usunąć białe ścięgno z piersi kurczaka? Jeden prosty trik, kilka sekund i… gotowe

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wątrobiane kluski do rosołu

Będziecie potrzebować

  • 3 litrów rosołu
  • 400 gramów wątróbki drobiowej
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • ½ szklanki bułki tartej (domowej lub ze sklepu)
  • 2 jajek

Przygotowanie

  1. Wątróbkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie zmielcie w maszynce do mięsa, na końcówce z drobnymi oczkami. Jeśli nie macie w domu maszynki, możecie spróbować zetrzeć wątróbkę na desce przy pomocy noża.
  2. W średniej wielkości misce umieśćcie mąkę, wodę i jajka. Całość dokładnie wymieszajcie i dodajcie zmieloną wątróbkę, ponownie wymieszajcie.
  3. W masie umieśćcie również bułkę tartą. Ciasto powinno stać się jednolite i gęste.
  4. Rosół umieśćcie w dużym garnku i zagotujcie. Kiedy wywar zacznie wrzeć, możecie kłaść na nim, przy pomocy małej łyżeczki, ciasto na kluski.
  5. Od momentu, w którym kluski wypłyną na powierzchnię, gotujcie je jeszcze przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zupka będzie gotowa do jedzenia. Serwujcie ją z pokrojoną w kosteczkę marchewką i posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego!

Takie kluseczki możecie również kłaść na wodzie i serwować na drugie danie z przyrządzoną samodzielnie okrasą.

Źródło: gotujmy.pl

Jak sprawić, by wątróbka była bardziej soczysta?
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie ten składnik pod koniec smażenia wątróbki. Dzięki temu będzie bardziej soczysta
Jeśli należycie do grona wiernych fanów podrobów, a w szczególności wątróbki, koniecznie przetestujcie ten przepis. Jego oryginalność tkwi w jednym składniku dodanym pod koniec smażenia.

Trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach niewiele osób jada podroby. Jeśli jednak się na nie decydujemy, najczęściej sięgamy po wątróbkę. Być może dlatego, że ma ona najmniej uciążliwy zapach, a właściwie przyrządzona jest naprawdę smaczna.  Jak sprawić, by wątróbka była soczysta? Jeśli zastanawiacie się, jak sprawić, by wasza wątróbka była idealna koniecznie sięgnijcie po masło. Dodane pod koniec smażenia sprawi, że mięso stanie się nieziemsko soczyste.  Pamiętajcie również, by przed umieszczeniem wątróbki na patelni namoczyć ją w zimnym mleku, dzięki temu zachowa swój niepowtarzalny, jasny kolor. Zwróćcie także uwagę na moment, w którym mięso powinno zostać posolone. Nigdy nie róbcie tego przed smażeniem. W innym przypadku stanie się twarde, szare i suche. Skoro poznaliście już wszystkie tajne rady dotyczące przyrządzania wątróbki śmiało zaserwujcie ją na najbliższy obiad. W towarzystwie bakłażana i cebulki będzie smakować wybornie. Wasza rodzina z pewnością pokocha to danie. Przepis na wątróbkę z bakłażanem i cebulą Będziecie potrzebować: 300 gramów wątróbki drobiowej 2 cebuli 1 bakłażana 1 łyżki masła 1 łyżki mąki 1 łyżki oleju 1 szklanki zimnego mleka Przyprawy: sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Wątróbki dokładnie umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z żyłek i pokrójcie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie zimnym mlekiem i odstawcie na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu osuszcie mięso i przełóżcie do czystej miski. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Z kolei bakłażana umyjcie i pokrójcie w paski lub cienkie talarki. Oba składniki...

jak smażyć wątróbkę
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, gdy wątróbka strzela podczas smażenia? Ten sprytny trik znają tylko nieliczni
Choć wątróbka zjednała sobie wielu wiernych fanów, jej przygotowywanie w domu należy do rzadkości. Bowiem umieszczone na patelni mięso niesamowicie strzela i pryska na całą kuchnie, a przecież nikt nie lubi sprzątać tego typu zabrudzeń. Na szczęście wiemy, jak tego uniknąć.

Bez względu na to czy wątróbka jest drobiowa czy wieprzowa, podczas jej przygotowania wiele pań domu nie radzi sobie z pryskającym wszędzie tłuszczem. Jak się okazuje to skutek nieprawidłowego smażenia. Jak więc postępować z tym mięsem? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Co zrobić, gdy wątróbka strzela podczas smażenia? Po pierwsze pamiętajcie, że zanim oprószycie wątróbkę mąką powinniście ją dokładnie osuszyć z nadmiaru wody. Możecie to zrobić na przykład przy pomocy ręcznika papierowego.  Po drugie nie przewracajcie mięsa co chwila, jeśli nie wymaga tego sytuacja. Poczekajcie kilka minut aż przyrumieni się z jednej strony i dopiero wtedy obróćcie ją na drugą.  I ostatnia rada – pod żadnym pozorem nie nakłuwajcie wątróbki widelcem! Do jej przewracanie użyjcie specjalnych szczypiec kuchennych lub szpatułki.  Skoro wiecie już, jak należy postępować z tego typu mięsem, możecie się śmiało zabrać za jego przygotowanie. Wątróbka z dodatkiem cebuli i bakłażana, będzie smakować wybornie! Sami się przekonajcie. Przepis na wątróbkę z bakłażanem i cebulą Składniki: 300 gramów wątróbki drobiowej 2 cebuli 1 bakłażana 1 łyżki masła 1 łyżki mąki 1 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Wątróbki dokładnie umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z żyłek i pokrójcie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane umieśćcie w średniej wielkości misce. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Z kolei bakłażana umyjcie i pokrójcie w paski lub cienkie talarki. Oba składniki umieśćcie w misce z wątróbką. Całość posypcie mąką i dokładnie wymieszajcie. Na rozgrzanej patelni umieśćcie masło i olej. Kiedy się rozpuszczą...

Przepis na ciasto ze sprite'a
Adobe Stock
Newsy
Ciasto z nadzieniem ze Sprite’a? Ten przepis zawojował sieć. Koniecznie go przetestujcie
Jeśli kochacie Sprite’a i jednocześnie uwielbiacie eksperymentować w kuchni oraz zaskakiwać swoich gości, koniecznie przetestujcie ten przepis. To istne szaleństwo.

Choć pomysł na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwny, w rzeczywistości tworzy niezwykłe połączenie, które z pewnością podbije serce niejednego smakosza. Przepyszny kruchy spód i nadzienie przyrządzone na bazie gazowanego napoju, to istna bomba. Nikt z was jej się nie oprze. Przepis na ciasto ze Sprite’a Odwzorowanie tego przepisu jest dziecinnie proste, a składniki łatwo dostępne. Tak naprawdę większość z nich macie w swojej kuchni, może za wyjątkiem głównego bohatera, czyli Sprita. Pędźcie po niego do sklepu i spróbujcie przygotować to przepyszne ciasto. Efekt z pewnością was zaskoczy. Będziecie potrzebować: 200 gramów cukru 350 gramów mąki pszennej 300 gramów zimnego masła 1 łyżki zimnej wody 250 ml Sprite (1 puszka) 1 żółtka Przygotowanie: Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie 200 gramów mąki. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim 1 łyżeczkę cukru oraz 150 gramów zimnego masła. Całość posiekajcie nożem, tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie żółtko oraz zimną wodę. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i dokładnie rozwałkujcie, a następnie wyłóżcie nim blaszkę do tarty (możecie uprzednio wysmarować ją masłem, tak by po upieczeniu ciasto ładnie odeszło od formy). Na tak przygotowane ciasto bardzo powoli wylejcie Sprite. W niewielkiej misce umieśćcie pozostałe 200 gramów cukru i 150 gramów mąki. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie bardzo powoli wysypcie na napój, tak by się nie spienił....

watrobka z jablkami
Newsy
Z tymi jabłkami wątróbka smakuje nieziemsko. Wspaniale podkreślają jej smak
Podroby to istna kopalnia cennych wartości odżywczych. Tym bardziej dziwi więc fakt, że Polacy tak rzadko je jedzą. Jesteśmy jednak przekonani, że wątróbka z karmelizowanymi jabłkami i cebulką podbije wasze serca.

Regularne spożywanie podrobów ma korzystny wpływ nie tylko na wzrok, ale również odporność i kondycję skóry. Ponadto podroby wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, chronią przed chorobą Alzhaimera oraz depresją.  Mimo to trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach niewiele osób jada podroby. Jeśli jednak się na nie decydujemy, najczęściej sięgamy po wątróbkę. Być może dlatego, że ma ona najmniej uciążliwy zapach, a właściwie przyrządzona jest naprawdę smaczna. Jeśli za nią przepadacie, koniecznie spróbujcie przyrządzić ją z karmelizowanymi jabłkami i cebulką. Palce lizać. Przepis na wątróbkę z karmelizowanymi jabłkami Będziecie potrzebować 250 gramów wątróbki drobiowej 1 jabłka 1 czerwonej cebuli ½ główki sałaty rzymskiej 1 łyżki masła 1 łyżki octu balsamicznego 1 łyżki cukru Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Wątróbkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na całą noc do namoczenia. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie umieśćcie na niej cukier oraz ocet balsamiczny. Jabłko umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrójcie na plasterki. Tak przygotowane przełóżcie na patelnie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w piórka i dodajcie do pozostałych składników. Całość duście aż do momentu, w którym sos idealnie pokryje jabłko i cebulę (na pewno to zauważycie, zaczną się ładnie mienić). Skarmelizowane składniki przełóżcie do dowolnego naczynia i odstawcie. Na tej samej patelni, na której przed chwilą przygotowaliście przepyszny sos, teraz umieśćcie olej. Kiedy się rozgrzeje, dodajcie do niego osuszoną z...