kluski wątrobiane do rosołu przepis
Adobe Stock
Newsy

Delikatne, wątrobiane kluseczki do rosołu podbiją wasze kubki smakowe. Pychota, lepsze niż tradycyjny makaron

Te domowy, wątrobiane kluseczki idealnie sprawdzą się w towarzystwie niedzielnego rosołu. Do ich przyrządzenia potrzebujecie tylko 5 składników. Przepis jest dziecinnie prosty, a smak nieziemski.
Weronika Kępa
luty 14, 2021

Choć w dzisiejszych czasach makaron do rosołu można kupić w dosłownie każdym sklepie, żaden nie może się równać z domowymi kluseczkami wątrobianymi. To nie tylko smaczny, tani i szybki, ale również niesamowicie zdrowy dodatek do niedzielnej zupy. Z pewnością od razu je pokochacie.

Przepis jest dziecinnie prosty. Do jego odwzorowania potrzebujecie tylko 5 składników. Większość z nich z pewnością macie w swojej kuchni. Jedyne, po co musicie wybrać się do sklepu to wątróbka drobiowa, choć fani tego przysmaku na pewno mają go pod ręką - zamrożony na czarną godzinę.

Każdy, kto choć raz w życiu robił kluski kładzione, dobrze wie, jakie to proste. Wystarczy przygotować masę, a następnie przy pomocy małej łyżeczki, powoli i porcjami, przełożyć ją do garnka z gotującą się zupą. Nie ma w tym nic skomplikowanego, sami się przekonajcie.

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na wątrobiane kluski do rosołu

Będziecie potrzebować

  • 3 litrów rosołu
  • 400 gramów wątróbki drobiowej
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • ½ szklanki bułki tartej (domowej lub ze sklepu)
  • 2 jajek

Przygotowanie

  1. Wątróbkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie zmielcie w maszynce do mięsa, na końcówce z drobnymi oczkami. Jeśli nie macie w domu maszynki, możecie spróbować zetrzeć wątróbkę na desce przy pomocy noża.
  2. W średniej wielkości misce umieśćcie mąkę, wodę i jajka. Całość dokładnie wymieszajcie i dodajcie zmieloną wątróbkę, ponownie wymieszajcie.
  3. W masie umieśćcie również bułkę tartą. Ciasto powinno stać się jednolite i gęste.
  4. Rosół umieśćcie w dużym garnku i zagotujcie. Kiedy wywar zacznie wrzeć, możecie kłaść na nim, przy pomocy małej łyżeczki, ciasto na kluski.
  5. Od momentu, w którym kluski wypłyną na powierzchnię, gotujcie je jeszcze przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zupka będzie gotowa do jedzenia. Serwujcie ją z pokrojoną w kosteczkę marchewką i posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego!

Takie kluseczki możecie również kłaść na wodzie i serwować na drugie danie z przyrządzoną samodzielnie okrasą.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
mielone z czosnkiem niedźwiedzim przepis
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy Dodatek tej jednej przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie wniebowzięci
Choć czosnek niedźwiedzi nie należy do grona popularnych przypraw, jego dodatek bardzo pozytywnie wpływa na wiele potraw. Dzięki niemu przyrządzicie niesamowite kotlety mielone. Ten smak z pewnością długo pozostanie w waszej pamięci.
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Czosnek niedźwiedzi nie występuje pod postacią cebuli, ale zielonych liści. Z racji, że jego dzika odmiana jest pod ochroną warto go zasiać we własnym ogródku. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, nic straconego. Znajdziecie go również w popularnych dużych marketach i w sieci. Z jego dodatkiem kotlety mielone będą przepyszne! Przepis na mielone z czosnkiem niedźwiedzim Składniki 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego 1 bułka 1 jajko 1 cebula 1 marchewka 100 ml mleka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie W małej miseczce umieśćcie świeżą bułkę, a następnie zalejcie ją ciepłym mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na łyżce oleju. Marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. W dużej misce umieśćcie mięso mielone. Dodajcie do niego odsączoną z mleka kajzerkę, zeszkloną cebulę, startą marchewkę oraz jajko. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Tak przygotowaną masę doprawcie obficie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Ponownie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Na płaskim talerzu umieśćcie bułkę tartą. Z przygotowanej masy mięsnej zacznijcie formować kotleciki. Tak przygotowane obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie grubszą warstwę oleju, a następnie umieśćcie na niej kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
karkówka z żurawiną przepis
Adobe Stock
Newsy Tak tanio jeszcze nie było. Tylko do niedzieli w Lidlu świeżutka karkówka za mniej niż 10 zł za kilogram
W Lidlu tylko do niedzieli kupicie karkówkę przecenioną aż o 50 proc. Teraz za każdy kilogram tego przysmaku zapłacicie tylko 8,99 zł. Złapane na promocji mięso koniecznie wykorzystajcie do przyrządzenia pysznego obiadu. W wersji z pieczarkami i żurawiną będzie smakować wybornie!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać wam się dziwne, w rzeczywistości jest po prostu genialne. Bowiem niewiele osób wie, że wyrazisty smak mięsa idealnie komponuje się ze słodkimi składnikami. W wielu regionach przyrządza się je nie tylko z żurawiną, ale również z jabłkami, pomarańczami, a nawet czekoladą! Przepis na karkówkę z pieczarkami i żurawiną Będziecie potrzebować 1 kilogram karkówki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 gramów pieczarek 75 gramów suszonej żurawiny 500 ml śmietany 30 proc. 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy miodowej Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek Przygotowanie Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Pieczarki umyjcie, pokrójcie, a następnie dodajcie do cebuli. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz kurkumą i dokładnie wymieszajcie. Smażcie aż do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie odparuje. Karkówkę umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na plastry o grubości ok. 2 centymetrów. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz tymiankiem i odstawcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żurawinę oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie. W podłużnym naczyniu żaroodpornym, najlepiej szklanym, zacznijcie umieszczać wszystkie składniki warstwami w kolejności – mięso, pieczarki, mięso, pieczarki. Tak przygotowane danie polejcie miksturą na bazie śmietany, a następnie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Całość pieczcie przez ok. 80 minut. Gotowe!

Przeczytaj
ziemniaki pieczone przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy Ziemniaczki pieczone w całości - zróbcie je właśnie w ten sposób, a będą niesamowicie chrupiące
Pieczone ziemniaczki to świetny pomysł na leniwy, niedzielny obiad. Ich przyrządzenie nie zajmie wam wiele czasu i z pewnością wywoła uśmiech na twarzach waszych najbliższych.
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Jeśli wasze ziemniaki mają ładne skórki, do tej potrawy nie musicie ich obierać. Dzięki temu warzywo będzie miało lepszy smak i zachowa cenne wartości odżywcze. W takim przypadku wystarczy, że dokładnie je umyjecie i wyszorujecie przy pomocy gąbki. Jeśli jednak skórka waszych ziemniaków do niczego się nie nadaje, lepiej będzie jeśli ją usuniecie. Przepis na pieczone ziemniaczki Składniki 1 kilogram ziemniaków 4 łyżki oleju 100 gramów masła Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek Przygotowanie Oczyszczone lub obrane ziemniaki ponacinajcie wszerz w cienkie plastry. Pamiętajcie jednak, żeby nie przeciąć ich całkowicie do końca. Inaczej danie nie wyjdzie. Blachę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. W małej miseczce umieśćcie olej, szczyptę soli, pieprzu, słodką paprykę oraz tymianek. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą wysmarujcie ponacinane ziemniaki, a następnie zacznijcie je układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dla lepszego efektu możecie je również owinąć folią aluminiową, koniecznie matową stroną do zewnątrz. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku umieśćcie wasze ziemniaczki i pieczcie przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu otwórzcie piekarnik i na każdym ziemniaku umieśćcie kawałek masła. Następnie zamknijcie piekarnik i pieczcie jeszcze przez kolejne 30 minut. Gotowe! Tak przygotowane ziemniaki z powodzeniem możecie serwować jako dodatek do mięs i ryby, ale również jeść je samodzielnie, na przykład z dodatkiem mozzarelli lub gzika. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
kopytka przepis
Adobe Stock
Newsy Jak przygotować smaczne ciasto na kopytka? Będziecie zaskoczeni
Choć kopytka należą do ulubionych dań dzieci, dorośli też je kochają! To banalnie prosty, szybki, tani a na dodatek zdrowy posiłek, który można jeść bez końca. Jeśli zamierzasz go przyrządzić, musisz pamiętać, żeby odparować ziemniaki. To sekret idealnego ciasta!
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Kopytka to bez dwóch zdań świetny pomysł na leniwy obiad. W końcu ich przyrządzenie nie wymaga wizyty w żadnym sklepie. Wszystkie składniki z pewnością masz w domu. Przepis na kopytka Będziesz potrzebować 1 kilogram ziemniaków 500 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Przygotowanie Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie umieść w gotującej się wodzie.  Kiedy już staną się miękkie (po ok. 25 minutach) odcedź je z wody, a następnie ponownie umieść na ogniu i odparuj, czyli innymi słowy przesmaż przez ok. 2 minuty. To sprawi, że zawarta w nich woda wyparuje i będą smaczniejsze. Tak przygotowane ziemniaki rozbij specjalnym tłuczkiem, a następnie umieść w dużej misce. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, a także jajka. Całość delikatnie wyrób przy pomocy dłoni. Gotowe ciasto umieść na stolnicy lub blacie kuchennym oprószonym mąką. Następnie podziel je na porcje, z każdej uformuj średniej grubości wałek i spłaszcz go dłonią. Przy pomocy noża odcinaj kluski. Powinny mieć ok. 2 cm szerokości. W dużym garnku umieść wodę i sól. Całość zagotuj. W wodzie umieszczaj kopytka, najlepiej partiami, tak aby się nie posklejały i nie obniżyły znacznie temperatury wody.  Od momentu, w którym kluski zaczną wypływać na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez ok. 2 minuty, a następnie wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe! Tak przygotowane kopytka najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym, ale również mięsnym, na przykład gulaszem. 

Przeczytaj