Choć w dzisiejszych czasach makaron do rosołu można kupić w dosłownie każdym sklepie, żaden nie może się równać z domowymi kluseczkami wątrobianymi. To nie tylko smaczny, tani i szybki, ale również niesamowicie zdrowy dodatek do niedzielnej zupy. Z pewnością od razu je pokochacie.
Przepis jest dziecinnie prosty. Do jego odwzorowania potrzebujecie tylko 5 składników. Większość z nich z pewnością macie w swojej kuchni. Jedyne, po co musicie wybrać się do sklepu to wątróbka drobiowa, choć fani tego przysmaku na pewno mają go pod ręką - zamrożony na czarną godzinę.
Każdy, kto choć raz w życiu robił kluski kładzione, dobrze wie, jakie to proste. Wystarczy przygotować masę, a następnie przy pomocy małej łyżeczki, powoli i porcjami, przełożyć ją do garnka z gotującą się zupą. Nie ma w tym nic skomplikowanego, sami się przekonajcie.
Przepis na wątrobiane kluski do rosołu
Będziecie potrzebować
- 3 litrów rosołu
- 400 gramów wątróbki drobiowej
- 500 gramów mąki pszennej
- 250 ml wody
- ½ szklanki bułki tartej (domowej lub ze sklepu)
- 2 jajek
Przygotowanie
- Wątróbkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie zmielcie w maszynce do mięsa, na końcówce z drobnymi oczkami. Jeśli nie macie w domu maszynki, możecie spróbować zetrzeć wątróbkę na desce przy pomocy noża.
- W średniej wielkości misce umieśćcie mąkę, wodę i jajka. Całość dokładnie wymieszajcie i dodajcie zmieloną wątróbkę, ponownie wymieszajcie.
- W masie umieśćcie również bułkę tartą. Ciasto powinno stać się jednolite i gęste.
- Rosół umieśćcie w dużym garnku i zagotujcie. Kiedy wywar zacznie wrzeć, możecie kłaść na nim, przy pomocy małej łyżeczki, ciasto na kluski.
- Od momentu, w którym kluski wypłyną na powierzchnię, gotujcie je jeszcze przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zupka będzie gotowa do jedzenia. Serwujcie ją z pokrojoną w kosteczkę marchewką i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz także:
Takie kluseczki możecie również kłaść na wodzie i serwować na drugie danie z przyrządzoną samodzielnie okrasą.
Źródło: gotujmy.pl