kluski wątrobiane do rosołu przepis
Adobe Stock
Newsy

Delikatne, wątrobiane kluseczki do rosołu podbiją wasze kubki smakowe. Pychota, lepsze niż tradycyjny makaron

Te domowy, wątrobiane kluseczki idealnie sprawdzą się w towarzystwie niedzielnego rosołu. Do ich przyrządzenia potrzebujecie tylko 5 składników. Przepis jest dziecinnie prosty, a smak nieziemski.

Choć w dzisiejszych czasach makaron do rosołu można kupić w dosłownie każdym sklepie, żaden nie może się równać z domowymi kluseczkami wątrobianymi. To nie tylko smaczny, tani i szybki, ale również niesamowicie zdrowy dodatek do niedzielnej zupy. Z pewnością od razu je pokochacie.

Przepis jest dziecinnie prosty. Do jego odwzorowania potrzebujecie tylko 5 składników. Większość z nich z pewnością macie w swojej kuchni. Jedyne, po co musicie wybrać się do sklepu to wątróbka drobiowa, choć fani tego przysmaku na pewno mają go pod ręką - zamrożony na czarną godzinę.

Każdy, kto choć raz w życiu robił kluski kładzione, dobrze wie, jakie to proste. Wystarczy przygotować masę, a następnie przy pomocy małej łyżeczki, powoli i porcjami, przełożyć ją do garnka z gotującą się zupą. Nie ma w tym nic skomplikowanego, sami się przekonajcie.

Zobacz także
Pierś z kurczaka

Jak usunąć białe ścięgno z piersi kurczaka? Jeden prosty trik, kilka sekund i… gotowe

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wątrobiane kluski do rosołu

Będziecie potrzebować

  • 3 litrów rosołu
  • 400 gramów wątróbki drobiowej
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • ½ szklanki bułki tartej (domowej lub ze sklepu)
  • 2 jajek

Przygotowanie

  1. Wątróbkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie zmielcie w maszynce do mięsa, na końcówce z drobnymi oczkami. Jeśli nie macie w domu maszynki, możecie spróbować zetrzeć wątróbkę na desce przy pomocy noża.
  2. W średniej wielkości misce umieśćcie mąkę, wodę i jajka. Całość dokładnie wymieszajcie i dodajcie zmieloną wątróbkę, ponownie wymieszajcie.
  3. W masie umieśćcie również bułkę tartą. Ciasto powinno stać się jednolite i gęste.
  4. Rosół umieśćcie w dużym garnku i zagotujcie. Kiedy wywar zacznie wrzeć, możecie kłaść na nim, przy pomocy małej łyżeczki, ciasto na kluski.
  5. Od momentu, w którym kluski wypłyną na powierzchnię, gotujcie je jeszcze przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zupka będzie gotowa do jedzenia. Serwujcie ją z pokrojoną w kosteczkę marchewką i posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego!

Takie kluseczki możecie również kłaść na wodzie i serwować na drugie danie z przyrządzoną samodzielnie okrasą.

Źródło: gotujmy.pl

Jak sprawić, by wątróbka była bardziej soczysta?
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie ten składnik pod koniec smażenia wątróbki. Dzięki temu będzie bardziej soczysta
Jeśli należycie do grona wiernych fanów podrobów, a w szczególności wątróbki, koniecznie przetestujcie ten przepis. Jego oryginalność tkwi w jednym składniku dodanym pod koniec smażenia.

Trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach niewiele osób jada podroby. Jeśli jednak się na nie decydujemy, najczęściej sięgamy po wątróbkę. Być może dlatego, że ma ona najmniej uciążliwy zapach, a właściwie przyrządzona jest naprawdę smaczna.  Jak sprawić, by wątróbka była soczysta? Jeśli zastanawiacie się, jak sprawić, by wasza wątróbka była idealna koniecznie sięgnijcie po masło. Dodane pod koniec smażenia sprawi, że mięso stanie się nieziemsko soczyste.  Pamiętajcie również, by przed umieszczeniem wątróbki na patelni namoczyć ją w zimnym mleku, dzięki temu zachowa swój niepowtarzalny, jasny kolor. Zwróćcie także uwagę na moment, w którym mięso powinno zostać posolone. Nigdy nie róbcie tego przed smażeniem. W innym przypadku stanie się twarde, szare i suche. Skoro poznaliście już wszystkie tajne rady dotyczące przyrządzania wątróbki śmiało zaserwujcie ją na najbliższy obiad. W towarzystwie bakłażana i cebulki będzie smakować wybornie. Wasza rodzina z pewnością pokocha to danie. Przepis na wątróbkę z bakłażanem i cebulą Będziecie potrzebować: 300 gramów wątróbki drobiowej 2 cebuli 1 bakłażana 1 łyżki masła 1 łyżki mąki 1 łyżki oleju 1 szklanki zimnego mleka Przyprawy: sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Wątróbki dokładnie umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z żyłek i pokrójcie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie zimnym mlekiem i odstawcie na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu osuszcie mięso i przełóżcie do czystej miski. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Z kolei bakłażana umyjcie i pokrójcie w paski lub cienkie talarki. Oba składniki...

jak smażyć wątróbkę
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, gdy wątróbka strzela podczas smażenia? Ten sprytny trik znają tylko nieliczni
Choć wątróbka zjednała sobie wielu wiernych fanów, jej przygotowywanie w domu należy do rzadkości. Bowiem umieszczone na patelni mięso niesamowicie strzela i pryska na całą kuchnie, a przecież nikt nie lubi sprzątać tego typu zabrudzeń. Na szczęście wiemy, jak tego uniknąć.

Bez względu na to czy wątróbka jest drobiowa czy wieprzowa, podczas jej przygotowania wiele pań domu nie radzi sobie z pryskającym wszędzie tłuszczem. Jak się okazuje to skutek nieprawidłowego smażenia. Jak więc postępować z tym mięsem? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Co zrobić, gdy wątróbka strzela podczas smażenia? Po pierwsze pamiętajcie, że zanim oprószycie wątróbkę mąką powinniście ją dokładnie osuszyć z nadmiaru wody. Możecie to zrobić na przykład przy pomocy ręcznika papierowego.  Po drugie nie przewracajcie mięsa co chwila, jeśli nie wymaga tego sytuacja. Poczekajcie kilka minut aż przyrumieni się z jednej strony i dopiero wtedy obróćcie ją na drugą.  I ostatnia rada – pod żadnym pozorem nie nakłuwajcie wątróbki widelcem! Do jej przewracanie użyjcie specjalnych szczypiec kuchennych lub szpatułki.  Skoro wiecie już, jak należy postępować z tego typu mięsem, możecie się śmiało zabrać za jego przygotowanie. Wątróbka z dodatkiem cebuli i bakłażana, będzie smakować wybornie! Sami się przekonajcie. Przepis na wątróbkę z bakłażanem i cebulą Składniki: 300 gramów wątróbki drobiowej 2 cebuli 1 bakłażana 1 łyżki masła 1 łyżki mąki 1 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Wątróbki dokładnie umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z żyłek i pokrójcie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane umieśćcie w średniej wielkości misce. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Z kolei bakłażana umyjcie i pokrójcie w paski lub cienkie talarki. Oba składniki umieśćcie w misce z wątróbką. Całość posypcie mąką i dokładnie wymieszajcie. Na rozgrzanej patelni umieśćcie masło i olej. Kiedy się rozpuszczą...

Przepis na ciasto ze sprite'a
Adobe Stock
Newsy
Ciasto z nadzieniem ze Sprite’a? Ten przepis zawojował sieć. Koniecznie go przetestujcie
Jeśli kochacie Sprite’a i jednocześnie uwielbiacie eksperymentować w kuchni oraz zaskakiwać swoich gości, koniecznie przetestujcie ten przepis. To istne szaleństwo.

Choć pomysł na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwny, w rzeczywistości tworzy niezwykłe połączenie, które z pewnością podbije serce niejednego smakosza. Przepyszny kruchy spód i nadzienie przyrządzone na bazie gazowanego napoju, to istna bomba. Nikt z was jej się nie oprze. Przepis na ciasto ze Sprite’a Odwzorowanie tego przepisu jest dziecinnie proste, a składniki łatwo dostępne. Tak naprawdę większość z nich macie w swojej kuchni, może za wyjątkiem głównego bohatera, czyli Sprita. Pędźcie po niego do sklepu i spróbujcie przygotować to przepyszne ciasto. Efekt z pewnością was zaskoczy. Będziecie potrzebować: 200 gramów cukru 350 gramów mąki pszennej 300 gramów zimnego masła 1 łyżki zimnej wody 250 ml Sprite (1 puszka) 1 żółtka Przygotowanie: Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie 200 gramów mąki. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim 1 łyżeczkę cukru oraz 150 gramów zimnego masła. Całość posiekajcie nożem, tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie żółtko oraz zimną wodę. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i dokładnie rozwałkujcie, a następnie wyłóżcie nim blaszkę do tarty (możecie uprzednio wysmarować ją masłem, tak by po upieczeniu ciasto ładnie odeszło od formy). Na tak przygotowane ciasto bardzo powoli wylejcie Sprite. W niewielkiej misce umieśćcie pozostałe 200 gramów cukru i 150 gramów mąki. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie bardzo powoli wysypcie na napój, tak by się nie spienił....

Delikatne kluski leniwe z przepisu Ani Starmach. Gotowe w 10 minut
ONS.pl/Wikipedia Commons
Newsy
Szybkie i delikatne kluski leniwe z przepisu Ani Starmach. Będą gotowe w 10 minut
Choć kluski leniwe należą do ulubionych dań dzieci, dorośli kochają równie mocno! To banalnie prosty, szybki, tani, a na dodatek zdrowy posiłek, który można jeść bez końca.

Zapracowany dzień to idealny moment na przyrządzenie leniwego obiadu. W tej kategorii niekwestionowanym zwycięzcą okazują się kluski na bazie twarogu, mąki i jajek. Te z przepisu znanej blogerki, autorki wielu kulinarnych książek i gwiazdy MasterChefa, Ani Starmach , wychodzą naprawdę pyszne. Przepis na kluski leniwe według Ani Starmach Ten obiad możecie przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Nie zajmie wam to więcej niż 10 minut. Nie musicie robić żadnych zakupów, wszystkie składniki z pewnością macie w swojej kuchni.  Składniki: 250 gramów tłustego twarogu 125 gramów mąki pszennej 1 jajka 2 łyżek masła 2 łyżek cukru 3 łyżek bułki tartej Szczypty soli Z podanych składników powinny wyjść dwie porcje przepysznych klusków leniwych. Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie wasz twaróg i rozdrobnijcie go przy pomocy widelca. Do tak przygotowanego twarogu dodajcie jajko, sól oraz większość mąki (zostawcie dosłownie dwie łyżki do podsypania stolnicy).  Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Powstałe ciasto podzielcie na kilka części. Z każdej uformujcie wałek o średnicy ok. 2 cm i lekko go spłaszczcie przy pomocy dłoni (jeśli ciasto jest zbyt lepkie, podsypcie stolnicę mąką). Gotowe wałeczki podzielcie na niewielkie kluseczki. Pamiętajcie, by odcinać je pod skosem. W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy ta zacznie wrzeć, możecie zacząć umieszczać w niej wasze kluseczki leniwe (najlepiej róbcie to partiami). Kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię to znak, że są gotowe. Wyłówcie je przy pomocy zwykłej łyżki cedzakowej. Na średniej wielkości patelni rozpuśćcie masło. Dodajcie do niego bułkę tartą, a po chwili dorzućcie również cukier. Całość przesmażcie przez chwilę. Gotową...