Udka z kurczaka
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy

Delikatne udka z kurczaka po zamojsku. Sosik z pieczenia z sekretnym składnikiem dopełni ich smak

Lubicie chrupiące mięso z kurczaka z piekarnika? Zróbcie je według tego przepisu z dodatkiem popularnej przyprawy.

Pewnie każdy z was ma takie danie, które za każdym razem jest gwarancją udanego obiadu. Gdy nie macie pomysłu na to, co ugotować, to w zanadrzu zawsze jest kilka przepisów na potrawy, które uwielbiają wszyscy domownicy.

Często są to klasyczne, polskie dania, takie jak kotlety schabowe, zupa pomidorowa czy gołąbki. Świetnym pomysłem na względnie szybki i bardzo smaczny obiad jest pieczony kurczak!

By przygotowania były jeszcze szybsze, zamiast piec całą porcję kurczaka, można użyć tylko udek (lub inaczej pałek). Z dodatkiem pieprzu, ostrej papryki i domowych, suszonych warzyw oraz oczywiście majeranku wychodzą przepyszne!

To właśnie ta ostatnia przyprawa gwarantuje ich genialny smak. Polane masłem i pieczone w piekarniku smakują obłędnie. Zrobicie je z poniższego przepisu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kurczaka po zamojsku

Do przygotowania udek z kurczaka według zamojskiego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka (po 2-3 na osobę)
  • Majeranek
  • Ostra papryka mielona
  • Świeżo mielony pieprz
  • Sól
  • Przyprawa z suszonych warzyw
  • Olej do smażenia
  • Masło

Przygotowanie:

  1. Pałki z kurczaka umyjcie i osuszcie za pomocą papierowych ręczników.
  2. Następnie posypcie mięso świeżo zmielonym pieprzem, ostrą papryką, przyprawą warzywną oraz solą.
  3. Po kilku minutach otrząśnijcie mięso z nadmiaru przypraw.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kurczaki.
  5. Gdy mięso będzie już podsmażone, przełóżcie je do żaroodpornego naczynia i ułóżcie warstwami. Każdą warstwę posypcie jedną łyżeczką przyprawny warzywnej oraz sporą ilością suszonego majeranku.
  6. Na wierzch mięsa połóżcie kilka łyżek masła, a do naczynia wlejcie 1 szklankę wrzątku pilnując, by woda ściekała po bokach naczynia (dzięki temu przyprawy nie spłyną z mięsa).
  7. Przykryjcie naczynie pokrywką i wstawcie na około 1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczcie tak długo, aż mięso będzie odchodziło od kości.

I gotowe! Kurczaki podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i domową ćwikłą.

Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym. Przepis na smaczny obiad
Di bloguje/Gotujmy.pl
Newsy
Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym. Przepis na smaczny obiad
Pomysł na szybki obiad dla całej rodziny? Pieczone udka z kurczaka! Dodajcie do nich masło czosnkowe, a ich smak powali was na łopatki.

Pieczony kurczak z dodatkiem masła czosnkowego to świetna propozycja na rodzinny obiad. Przygotowanie mięsa jest bardzo proste – wystarczy natrzeć kurczaka przyprawami i wstawić do piekarnika. Obiad praktycznie sam się robi! Idealnie przypieczony kurczak powinien odchodzić od kości i mieć przypieczoną skórkę. Dodatek masła czosnkowego domowej roboty sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne i smakuje doskonale. Wypróbujcie prosty przepis, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kurczaka pieczonego z masłem czosnkowym Do przygotowania aromatycznego kurczaka z piekarnika będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Kilogram udek z kurczaka (ćwiartek) 50 g masła 1 mały ząbek czosnku Przyprawa do kurczaka z czosnkiem (lub zwykła przyprawa do mięs albo kurczaka) 1 łyżka suszonej natki pietruszki Olej Przygotowanie: Najpierw przygotujcie masło czosnkowe. Wyciągnijcie wcześniej masło z lodówki i odstawcie na blat, by nieco zmiękło. W przepisie podana jest ilość masła potrzebna tylko do upieczenia kurczaka, ale możecie oczywiście odpowiednio zwiększyć proporcje, jeśli chcecie zrobić więcej masła czosnkowego. Obierzcie ząbek czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do masła, posypcie szczyptą soli i wymieszajcie łyżką. Połóżcie masło na papierze do pieczenia lub folii, zwińcie w kształt walca i odstawcie do lodówki, by stwardniało. Udka z kurczaka umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Natrzyjcie mięso przyprawą do kurczaka z obu stron. Przełóżcie udka do żaroodpornego naczynia i polejcie je oliwą. Masło wyjmijcie z lodówki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Powstałymi wiórkami posypcie mięso. Dodajcie też posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowanego kurczaka wstawcie do...

Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Nie ma nic lepszego niż domowe wyroby! Samodzielnie przyrządzone nie tylko napawają dumą, ale są również zdecydowanie smaczniejsze niż ze sklepowych półek. Zaskoczcie bliskich podczas świąt wielkanocnych własnoręcznie przygotowanym pasztetem!

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza rychłe przygotowania. Wiele gospodyń już kilka dni wcześniej rozpoczyna tradycyjne pichcenie, aby niczego nie zabrakło na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnego mazurka, babki, żurku czy jaj faszerowanych, nie może zabraknąć również domowych wyrobów mięsnych. Domowy pasztet Samodzielne przygotowanie w domu pasztetu nie jest skomplikowaną czynnością, a takie mięso smakuje zdecydowanie lepiej niż ze sklepu. Podczas jego przyrządzania należy pamiętać, iż im więcej różnorodnego mięsa, tym bardziej pasztet będzie aromatyczny. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na świątecznym stole. Idealnie smakuje z różnymi dodatkami, świeżym pieczywem oraz solo. Bliscy będą zachwyceni! Przepis na delikatny świąteczny pasztet Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki wieprzowej ½ kg boczku surowego  ½ kg mięsa wołowego ½ kg udek z kurczaka 100 g wątróbki drobiowej 3 duże cebule 1 pęczek włoszczyzny 5 jajek 1 ¼ bułki pszennej paryskiej mleko do moczenia bułki gałka muszkatołowa przyprawa maggi 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego przyprawa do kurczaka olej do smażenia smalec bułka tarta sól  pieprz Przygotowanie: Mięso wieprzowe oraz wołowe pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do większego garnka. Następnie obierzcie włoszczyznę, przełóżcie ją do naczynia. Całość zalejcie wodą, aby mięso by całkowicie przykryte. Wszystko przyprawcie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czarnym pieprzem ziarnistym oraz solą. Garnek ze składnikami przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. W międzyczasie udka z...

krupnik przepis
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby krupnik był bardziej esencjonalny i gęstszy? Zastosujcie ten zabieg przy gotowaniu, zawsze działa
Marzy się wam gęsty i pachnący krupnik? Przygotujcie go według tego przepisu.

Z niewiadomych powodów krupnik jest chyba najbardziej znienawidzoną przez dzieci zupą. A to wielka szkoda, ponieważ jest bardzo zdrowy! Wywar z mięsa i warzyw z dodatkiem sycącej kaszy to przecież bomba witaminowa, która syci i dodaje energii. Grymaszenie zwykle powodowane jest przez duże kawałki warzyw pływające w zupie. Zamiast gotować marchewkę, selera i pietruszkę w całości, wystarczy zetrzeć je wcześniej na tarce! Dzięki temu zupa jest znacznie bardziej gęsta, a maluchom łatwiej jest ją zjeść. Ugotujcie krupnik z tego przepisu, a dzieci nie będą więcej grymasić. Przepis na gęsty krupnik Do przygotowania gęstego i pysznego krupniku będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 2 podudzia z kurczaka 1 skrzydełko z kurczaka 2 marchewki 2 małe pietruszki Pół korzenia selera Jasna część pora 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka ziaren pieprzu 3 łyżeczki suszonych warzyw 1,5 torebki kaszy jęczmiennej perłowej (lub 170 g) 1 kilogram ziemniaków Kawałek pęczka świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Umyjcie mięso i włóżcie do dużego garnka. Zalejcie zimną wodą, dodajcie płaską łyżkę soli, łyżeczkę ziaren pieprzu, liść laurowy i 4 ziarna ziela angielskiego. Zagotujcie wodę i gotujcie przez 40 minut na małym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie już ugotowane, wyjmijcie je z garnka, obierzcie ze skór i pokrójcie na małe kawałeczki. Włóżcie z powrotem do zupy. Obierzcie warzywa korzenne i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach . Dodajcie do garnka razem z porem. Kaszę wysypcie z torebek na sitko i wypłuczcie w zimnej wodzie. Wsypcie do garnka i gotujcie około 10 minut. Dodajcie 3 łyżeczki suszonych warzyw. Ziemniaki obierzcie i...

Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej
Gotujmy.pl
Newsy
Marynarskie udka z kurczaka z pysznym farszem. Każdy poprosi o dokładkę
Kiedy przychodzi pora na smaczny i efektowny obiad dla całej rodziny, spróbujcie czegoś szalonego. Jak np. udka po marynarsku z farszem!

Pod tą dość tajemniczą nazwą kryje się naprawdę ciekawy przepis. By jednak zrealizować go w udany sposób, trzeba zacząć od luzowania udek. Ta niełatwa sztuka będzie połową sukcesu w przygotowaniu udek po marynarsku. Usuwając kości, zrobicie w środku miejsce na farsz. Jak zrobić farsz na udka po marynarsku? A ten warto przygotować z trzech rodzajów papryki. W ten sposób wasze danie zyska dużo na naprawdę efektownym, kolorowym wyglądzie. Najłatwiej piec będzie udka po marynarsku w rękawie kuchennym. Udka powinny zostać umocowane w nim dość zwarcie. Ten sposób pozwoli na uzyskanie soczystego smaku w krótkim czasie pieczenia. Jeżeli jednak nie macie pod ręką takiej spożywczej folii, użyjcie naczynia żaroodpornego z pokrywką. Przepis na marynarskie udka: Składniki: Ok. 8 udek z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 cebula 20 dag pieczarek 10 dag sera żółtego 2 łyżki ketchupu pikantnego Czosnek w proszku Papryka w proszku Bazylia Majeranek Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Oczyśćcie udka. Zacznijcie od luzowania udek, czyli pozbawcie ich kości za pomocą ostrego noża. Posypcie mięso przyprawami i odstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przysmażcie na oleju. Do cebuli dodajcie pokrojone drobno papryki i pieczarki. Doprawcie smażone warzywa pieprzem i solą. Warzywa połączcie ze startym serem i ketchupem. Faszerujcie kawałki mięsa i włóżcie do rękawa piekarniczego lub do naczynia żaroodpornego. Pieczcie ok. 1 godzinę w temp. 160 st. C. Podawajcie z ryżem lub z ziemniakami. Smacznego!