Udka z kurczaka
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy

Delikatne udka z kurczaka po zamojsku. Sosik z pieczenia z sekretnym składnikiem dopełni ich smak

Lubicie chrupiące mięso z kurczaka z piekarnika? Zróbcie je według tego przepisu z dodatkiem popularnej przyprawy.
Katarzyna Wyborska
marzec 04, 2021

Pewnie każdy z was ma takie danie, które za każdym razem jest gwarancją udanego obiadu. Gdy nie macie pomysłu na to, co ugotować, to w zanadrzu zawsze jest kilka przepisów na potrawy, które uwielbiają wszyscy domownicy.

Często są to klasyczne, polskie dania, takie jak kotlety schabowe, zupa pomidorowa czy gołąbki. Świetnym pomysłem na względnie szybki i bardzo smaczny obiad jest pieczony kurczak!

By przygotowania były jeszcze szybsze, zamiast piec całą porcję kurczaka, można użyć tylko udek (lub inaczej pałek). Z dodatkiem pieprzu, ostrej papryki i domowych, suszonych warzyw oraz oczywiście majeranku wychodzą przepyszne!

To właśnie ta ostatnia przyprawa gwarantuje ich genialny smak. Polane masłem i pieczone w piekarniku smakują obłędnie. Zrobicie je z poniższego przepisu!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na kurczaka po zamojsku

Do przygotowania udek z kurczaka według zamojskiego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka (po 2-3 na osobę)
  • Majeranek
  • Ostra papryka mielona
  • Świeżo mielony pieprz
  • Sól
  • Przyprawa z suszonych warzyw
  • Olej do smażenia
  • Masło

Przygotowanie:

  1. Pałki z kurczaka umyjcie i osuszcie za pomocą papierowych ręczników.
  2. Następnie posypcie mięso świeżo zmielonym pieprzem, ostrą papryką, przyprawą warzywną oraz solą.
  3. Po kilku minutach otrząśnijcie mięso z nadmiaru przypraw.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kurczaki.
  5. Gdy mięso będzie już podsmażone, przełóżcie je do żaroodpornego naczynia i ułóżcie warstwami. Każdą warstwę posypcie jedną łyżeczką przyprawny warzywnej oraz sporą ilością suszonego majeranku.
  6. Na wierzch mięsa połóżcie kilka łyżek masła, a do naczynia wlejcie 1 szklankę wrzątku pilnując, by woda ściekała po bokach naczynia (dzięki temu przyprawy nie spłyną z mięsa).
  7. Przykryjcie naczynie pokrywką i wstawcie na około 1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczcie tak długo, aż mięso będzie odchodziło od kości.

I gotowe! Kurczaki podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i domową ćwikłą.

Komentarze