Czym jest liofilizowana żywność? Jakie ma zalety?
AdobeStock
Newsy

Czym jest liofilizowana żywność? Jakie ma zalety?

Żywność liofilizowana zyskuje coraz większą popularność wśród Polaków. Na czym polega proces liofilizacji? Jakie zalety skrywa w sobie tego typu żywność?

Być może słyszeliście już o czymś takim jak liofilizowanie? Jest to nowoczesna metoda przetwarzania i konserwacji żywności. Zdaniem jej pomysłodawców, zapewnia ona najlepsze wyniki spośród wszystkich rozwiązań do utrwalania żywności, zarówno pod względem smaku i wyglądu żywności, jak i trwałości, wartości odżywczych, wagi i objętości czy sposobu jej przygotowania. Jakie jeszcze zalety skrywa w sobie liofilizowanie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zalety liofilizowania

Już od najdawniejszych czasów konserwacja żywności była niezbędna dla naszego przetrwania. Proces rozkładu jedzenia zaczyna się bardzo szybko, zaraz po zebraniu owoców i warzyw. To dlatego ludzie nauczyli się różnych metod konserwacji żywności, aby móc cieszyć się nią przez cały rok.

Jedną z metod, która zyskuje w ostatnich czasach coraz większą popularność w Polsce, jest liofilizowanie żywności. Na czym ono dokładnie polega?

Mimo, iż pojęcie liofilizowania może wam się wydawać nowe, metoda ta wykorzystywana jest już od dawna a zapoczątkowali ją rdzenni mieszkańcy Andów. Stosowana współcześnie metoda liofilizacji została opracowana w 1906 roku przez francuskich wynalazców Arsène'a d'Arsonvala i Frédérica Bordasa.

Liofilizacja polega najpierw na zamrażaniu żywności a następnie na usuwaniu z niej wody. Dzięki temu procesowi jedzenie zajmuje mniej miejsca przy zachowaniu większości składników odżywczych.

Zobacz także
Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów

Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów

 Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka

Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka

Jak przebiega proces liofilizacji?

Proces liofilizacji jest trzyetapowy. Na czym on dokładnie polega?

  1. Szybkie zamrażanie świeżego lub wstępnie ugotowanego produktu w ekstremalnie niskiej temperaturze około -40°C. 
  2. Sublimacja zamrożonego produktu. Zamrożona woda szybko odparowuje po umieszczeniu w głębokiej próżni. W tym środowisku żywność jest podgrzewana. Po osiągnięciu 0°C woda w stanie stałym nie może wrócić do stanu ciekłego, ponieważ znajduje się w środowisku próżni, więc przechodzi bezpośrednio w stan gazowy. Dzięki temu żywność staje się liofilizowana.
  3. Zamknięcie liofilizowanej żywności w opakowaniach niezawierających wilgoci materiałem pochłaniającym tlen w celu uzyskania długoterminowej stabilności przechowywania. Niektóre produkty mogą w takich warunkach przetrwać nawet 25 lat.

Jednym z minusów liofilizowanej żywności jest to, że jest ona bardzo droga ze względu na wysokie zużycie energii. Z drugiej strony liofilizacja to metoda, którą można zastosować do każdego artykułu spożywczego - nawet do lodów. Z produktów tych najczęściej korzystają osoby uprawiające sport na świeżym powietrzu lub przebywające na kempingach, a także żołnierze, kosmonauci czy żeglarze.

Dlaczego produkty liofilizowane górują nad innymi produktami?

  1. Wspaniały smak i wygląd. Produkty liofilizowane smakują i wyglądają podobnie jak produkty świeże. Liofilizacja nie kurczy ani nie utwardza żywności. Proces ten w pełni zachowuje jej aromat, kształt i smak. Po dodaniu wody produkty spożywcze są takie same, jak ich świeże odpowiedniki.
  2. Długi okres trwałości. Produkty liofilizowane mają bardzo długi okres przydatności do spożycia. Gdy produkt jest odpowiednio przechowywany, żywność może przetrwać od 15 do 25 lat. Dla porównania żywność suszona i produkty mrożone, mogą przetrwać tylko 2 lata.
  3. Wartości odżywcze. Produkty liofilizowane zachowują około 95% swoich składników odżywczych podczas całego procesu liofilizacji.
  4. Waga i przestrzeń. Po usunięciu wody z żywności stają się one bardzo lekkie i zajmują niewiele miejsca.
  5. Przygotowanie. Liofilizowane posiłki przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Wystarczy do nich dodać ciepłą lub zimną wodę (w zależności od menu), odczekać kilka minut i gotowe.

Źródło: freezedriedandco.com

Czy grzyby trzeba pasteryzować? Oto, co warto robić z domowymi przetworami
AdobeStock
Newsy
Czy grzyby trzeba pasteryzować? Oto, co warto robić z domowymi przetworami
Jak przechować żywność, żeby zachowała smak, właściwości odżywcze i przede wszystkim nie zepsuła się? Podpowiadamy co robić z przetworami.

To pytanie ludzie zadają sobie od wieków. Zawsze po upolowaniu zwierzyny, człowiek miał potrzebę zakonserwowania jej części tak, żeby wystarczyło żywności na dłuższy czas. Także po zbiorze płodów rolnych latem, ludzie chcieli skutecznie przechować je przez całą zimę i jeść stopniowo, aż do wiosny. Dlatego zaczęli opracowywać różne techniki konserwowania żywności. Pasteryzacja jest jedną z nich. Na czym polega pasteryzacja? Aby dobrze przechować żywność, często wykorzystujemy chłód. Trzymamy jedzenie w lodówce, a gdy chcemy żeby przetrwało dłużej – mrozimy. Innym sposobem uniknięcia psucia się żywności jest użycie temperatury. Gotując, piekąc czy wędząc udaje nam się produkty świeże przetworzyć tak, że możemy je dłużej jeść. Jeszcze inny sposób przedłużenie trwałości produktów wymyślił francuskie chemik i mikrobiolog Louis Pasteur. Naukowiec pracował nad metodą eliminacji drobnoustrojów i zauważył, że proces, który dziś od jego nazwiska nazywamy pasteryzacją, pozwala całkowicie wyeliminować lub przynajmniej zahamować rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Dzięki temu wydłuża się czas przydatności do spożycia przechowywanej żywności. Pasteryzacja polega na utrzymywaniu produktów w zamkniętym pojemniku np. słoiku, w temperaturze pomiędzy 60 a 100 st. Celsjusza. Wymyślona przez Pasteura metoda konserwacji ma 2 główne zalety: Nie wpływa na smak produktów Nie niszczy witamin i minerałów zawartych w produktach Które przetwory pasteryzować, czy grzyby także? Odpowiedź brzmi: tak. Pasteryzowanie przetworów zarówno z grzybów jak i owoców i warzyw, mięsa czy ryb, przedłuża trwałość przygotowywanych słoików. Pasteryzować można większość...

Mrożonki
Pixabay/Willfried Wende
Newsy
Mrożonki w sklepie są zbite lub zbrylone? Pod żadnym pozorem ich nie kupujcie. Dlaczego? 
Zamrożony produkt żywnościowy jest przeznaczony do długotrwałego przechowywania w zamrażalniku, który wstrzymuje całkowicie rozwój wszelkiego rodzaju drobnoustrojów. Mrożonki to przede wszystkim szybki pomysł na obiad. Wystarczy kilka minut i gotowe.

Polacy często kupują mrożone warzywa albo owoce, także ryby lub mięso, jak również gotowe zamrożone sałatki albo przetwory mączne takie jak pierogi. Na temat mrożonek narosło już wiele mitów. Jak jest naprawdę? Zdrowa, mrożona żywność Jedni uznają mrożonki za żywność prawie doskonałą, bo jedynie minimalnie przetworzoną, bliską pierwotnej, naturalnej postaci, podczas gdy inni za niemal bezwartościową, pozbawioną życia i wielu naturalnych walorów.  Mrożenie, tak jak i inne metody utrwalania żywności, ma swoje wady i zalety, Zmiany, które widać na pierwszy rzut oka po rozmrożeniu produktów czy podczas ich przygotowywania, to utrata jędrności, zmiana konsystencji oraz ograniczone zdolności utrzymania wody. Właśnie na te cechy warto zwrócić szczególną uwagę. Powiedzą wam więcej o mrożonkach niż sklepowa etykieta. Jeśli kupujecie mrożonki, należy zwrócić baczną uwagę na to czy przypadkiem nie są zbite i zbrylone. Jeśli zauważycie podobne właściwości, najprawdopodobniej były źle mrożone lub rozmrożone i zamrożone ponownie. Kolejne mrożenie psuje zamrożony produkt. Właściwie powinniście zrezygnować z jego konsumpcji. Zawartość torebki powinna do tego lekko przesypywać się przy poruszaniu. To pierwszy sygnał, że kupiona mrożonka nadaje się do spożycia. Nie może być ani zbyt zbita, ani całkowicie sypka. Czy jedzenie mrożonek może być groźne? Najwięcej wątpliwości budzą mrożone ryby w postaci kostek rybnych. Często zdarza się, że w zawartości znajdziecie rybę zmieloną w całości. Mrożony filet rybny może zawierać ości, wnętrzności i mało apetyczne części ryby. Pomijając niektóre przykłady, metoda mrożenia żywności nadal pozostaje w czołówce najlepszych metod utrwalania żywności ze względu na stosunkowo niskie straty wartości...

Czy mięso i nabiał mogą być tańsze w dobie inflacji i drożyzny? Prezes PSL ma pomysł jak to zrobić
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Czy mięso i nabiał mogą być tańsze w dobie inflacji i drożyzny? Prezes PSL ma pomysł jak to zrobić
Władysław Kosiniak-Kamysz chce obniżyć VAT na zdrową żywność. „Zdrowa żywność to polska żywność" - mówi.

Inflacja galopuje, jedzenie w sklepach jest już tak drogie, że odkładanie produktów przy kasie, to coraz częstsze zjawisko. Za chwilę już nie tylko będziemy zastanawiać się co z wybranych składników dań odłożyć, żeby rachunek był niższy, ale wręcz co taniego kupić, żeby wyżywić rodzinę. Dylematy Polaków obserwuje szef PSL Włodzimierz Kosiniak-Kamysz i postanowił zaproponować zmianę. Jak obniżyć ceny żywności? Szef Polskiego Stronnictwa Ludowego, Władysław Kosiniak- Kamysz poinformował podczas rozmowy z Polską Agencją Prasową, że jego partia zamierza złożyć w Sejmie projekt ustawy obniżający podatek VAT na świeżą żywność produkowaną w Polsce. Polityk chce obniżenia VAT-u do zera na mięso i nabiał, a także, wędliny i sery. Uważa, że żywność jest już tak droga, że czas zacząć też działać w obronie polskich rodzin i zadbać o ich budżety: W najbliższych dniach złożymy projekt dotyczący 0-procentowego VAT-u na zdrową żywność, żeby ratować polskie rolnictwo, hodowlę i produkcję, żeby można było kupić żywność w normalnych cenach. Sylwia Spurek cieszy się z rosnących cen niezdrowej żywności Niemal w tym samym czasie, działania Parlamentu Europejskiego na rzecz promowania zdrowej żywności, skomentowała Sylwia Spurek. Działaczka Partii Wiosna Roberta Biedronia, była wyraźne poruszona wiadomością, że PE przegłosował możliwość podwyższenia podatku VAT na produkty szkodliwe dla zdrowia i środowiska. Chodzi między innymi o mięso i mleko, których spożywanie, szczególnie w nadmiernych ilościach, nie jest zdrowe, a podniesienie ich cen ma być metodą na ograniczenie ich spożycia: Mamy to! Wygląda na to, że PSL i reszta konserwatystów zaczyna przegrywać „wojnę o kotleta i rosół”. Wczoraj PE przegłosował możliwość podwyższenia VAT na...

W PRL-u sprzedawano mleko w folii. To obowiązkowe pytanie, zanim je kupicie
Wikipedia
Newsy
W PRL-u sprzedawano mleko w folii. Przed jego zakupem padało 1 obowiązkowe pytanie. Pamiętacie jakie?
Mleko sprzedawane w plastikowych woreczkach miało 1 wadę. Pamiętacie jaką? Ujawniała się podczas próby zagotowania.

Dzieci z PRL-u mają wiele niezapomnianych wspomnień smakowych. Oranżada, blok kakaowy, „donaldówki”, lody bambino czy choćby cukierki-kukułki. W tamtych czasach w sklepach były puste półki, a dziś półki uginają się pod ciężarem smakołyków.  Mimo to, osoby pamiętające dawne czasy, z rozrzewnieniem wspominają smaki dzieciństwa i trudności z zaopatrzeniem domowych lodówek. Na przykład mleko w folii, którego czasem, na szczęście, nie trzeba było pić.  Dlaczego mleko w folii nie zawsze nadawało się do picia? Dzieci często nie lubią mleka. Nie lubiły go też w czasach, gdy na śniadanie codziennie dostawały kaszę manną na mleku, którą w porannym pośpiechu zdarzało się przypalić. Dlatego jeśli mama wracała ze sklepu i zamiast wlać mleko do garnka i zagotować przed kolacją, przelewała je do ceramicznego naczynia, nastawiając na zsiadłe, nie było powodu do narzekań. Mleko kupowane w plastikowych woreczkach miało bardzo krótki termin ważności. Klienci w sklepach przed włożeniem mleka do koszyka zawsze pytali sprzedawców, czy się zagotuje. Chodziło o to, że mleko, które cały dzień leżało w folii, w ciepłej skrzynce, w sklepie, kwaśniało. Nie dało się go zagotować i ugotować na nim kaszy czy podać w postaci gorącego kubka kakao. Takie mleko podczas próby zagotowania warzyło się i nadawało wyłącznie do wylania. Skwaśniałe mleko można jednak było przelać do naczynia, trzymać w cieple i po 2 dniach powstawało z niego zsiadłe mleko. Dlaczego dziś mleko ma tak długi termin ważności? Mleko najczęściej dzisiaj dostępne w sklepach, to napój UHT. Ten właśnie skrót pochodzi od angielskiego wyrażenia Ultra High Temperature. Oznacza to proces sterylizacji mleka, który polega na krótkotrwałym poddaniu mleka...