Być może słyszeliście już o czymś takim jak liofilizowanie? Jest to nowoczesna metoda przetwarzania i konserwacji żywności. Zdaniem jej pomysłodawców, zapewnia ona najlepsze wyniki spośród wszystkich rozwiązań do utrwalania żywności, zarówno pod względem smaku i wyglądu żywności, jak i trwałości, wartości odżywczych, wagi i objętości czy sposobu jej przygotowania. Jakie jeszcze zalety skrywa w sobie liofilizowanie?
Zalety liofilizowania
Już od najdawniejszych czasów konserwacja żywności była niezbędna dla naszego przetrwania. Proces rozkładu jedzenia zaczyna się bardzo szybko, zaraz po zebraniu owoców i warzyw. To dlatego ludzie nauczyli się różnych metod konserwacji żywności, aby móc cieszyć się nią przez cały rok.
Jedną z metod, która zyskuje w ostatnich czasach coraz większą popularność w Polsce, jest liofilizowanie żywności. Na czym ono dokładnie polega?
Mimo, iż pojęcie liofilizowania może wam się wydawać nowe, metoda ta wykorzystywana jest już od dawna a zapoczątkowali ją rdzenni mieszkańcy Andów. Stosowana współcześnie metoda liofilizacji została opracowana w 1906 roku przez francuskich wynalazców Arsène'a d'Arsonvala i Frédérica Bordasa.
Zobacz także:
Liofilizacja polega najpierw na zamrażaniu żywności a następnie na usuwaniu z niej wody. Dzięki temu procesowi jedzenie zajmuje mniej miejsca przy zachowaniu większości składników odżywczych.
Jak przebiega proces liofilizacji?
Proces liofilizacji jest trzyetapowy. Na czym on dokładnie polega?
- Szybkie zamrażanie świeżego lub wstępnie ugotowanego produktu w ekstremalnie niskiej temperaturze około -40°C.
- Sublimacja zamrożonego produktu. Zamrożona woda szybko odparowuje po umieszczeniu w głębokiej próżni. W tym środowisku żywność jest podgrzewana. Po osiągnięciu 0°C woda w stanie stałym nie może wrócić do stanu ciekłego, ponieważ znajduje się w środowisku próżni, więc przechodzi bezpośrednio w stan gazowy. Dzięki temu żywność staje się liofilizowana.
- Zamknięcie liofilizowanej żywności w opakowaniach niezawierających wilgoci materiałem pochłaniającym tlen w celu uzyskania długoterminowej stabilności przechowywania. Niektóre produkty mogą w takich warunkach przetrwać nawet 25 lat.
Jednym z minusów liofilizowanej żywności jest to, że jest ona bardzo droga ze względu na wysokie zużycie energii. Z drugiej strony liofilizacja to metoda, którą można zastosować do każdego artykułu spożywczego - nawet do lodów. Z produktów tych najczęściej korzystają osoby uprawiające sport na świeżym powietrzu lub przebywające na kempingach, a także żołnierze, kosmonauci czy żeglarze.
Dlaczego produkty liofilizowane górują nad innymi produktami?
- Wspaniały smak i wygląd. Produkty liofilizowane smakują i wyglądają podobnie jak produkty świeże. Liofilizacja nie kurczy ani nie utwardza żywności. Proces ten w pełni zachowuje jej aromat, kształt i smak. Po dodaniu wody produkty spożywcze są takie same, jak ich świeże odpowiedniki.
- Długi okres trwałości. Produkty liofilizowane mają bardzo długi okres przydatności do spożycia. Gdy produkt jest odpowiednio przechowywany, żywność może przetrwać od 15 do 25 lat. Dla porównania żywność suszona i produkty mrożone, mogą przetrwać tylko 2 lata.
- Wartości odżywcze. Produkty liofilizowane zachowują około 95% swoich składników odżywczych podczas całego procesu liofilizacji.
- Waga i przestrzeń. Po usunięciu wody z żywności stają się one bardzo lekkie i zajmują niewiele miejsca.
- Przygotowanie. Liofilizowane posiłki przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Wystarczy do nich dodać ciepłą lub zimną wodę (w zależności od menu), odczekać kilka minut i gotowe.
Źródło: freezedriedandco.com