Ciepłe miesiące wielu z was kojarzą się na pewno z takimi sezonowymi warzywami jak na przykład fasolka szparagowa. W Polsce można ją znaleźć w sklepach od maja aż do końca lata. Sprawdźcie, jak ugotować fasolkę szparagową, by smakowała idealnie i zachowała wszystkie witaminy.

Jak długo gotować fasolkę?

Czas gotowania fasolki szparagowej zależy od jej rodzaju. Zapamiętajcie, że żółtą fasolkę należy gotować od 5 do 12 minut od chwili, gdy woda się zagotuje. Natomiast zieloną fasolkę trzeba gotować nieco dłużej – od 8 do 12 minut.

Przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową

Najczęściej fasolkę dodaje się do głównego dania z dodatkiem masła lub bułki tartej, ale świetnie sprawdzi się także jako składnik potrawy. Wypróbujcie przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową – do jego przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 300 g mięsa wołowego z antrykotu
  • 100 g makaronu świderki
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • Pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki mięsnego bulionu
  •  Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso i oczyśćcie z błon. Pokrójcie na plasterki o szerokości około 4 mm, wzdłuż włókien.
  2. Fasolkę umyjcie i obierzcie (odetnijcie końcówki). Pokrójcie na kawałki o długości 2 cm.
  3. W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie i włóżcie makaron. Sprawdźcie koniecznie, jak prawidłowo gotować makaron.
  4. Gdy upłynie połowa czasu gotowania podanego na opakowaniu makaronu, wrzućcie do garnka fasolkę i gotujcie, aż makaron i fasolka będą ugotowane al dente.
  5. Umyty szczypiorek pokrójcie na 3 cm kawałki, a obrany czosnek pokrójcie w plasterki.
  6. W głębokiej patelni lub woku rozgrzejcie olej, wrzućcie wołowinę i smażcie około 3 minuty. Przełóżcie na talerz i polejcie sosem sojowym.
  7. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu podsmażcie czosnek, szczypiorek, dodajcie pieprz i smażcie przez 3 minuty. Doprawcie solą.
  8. Do patelni z powrotem włóżcie wołowinę, wlejcie 1/3 szklanki bulionu, dodajcie makaron, fasolkę i gotujcie przez kilka minut, mieszając co chwilę. Przełóżcie na talerze. Smacznego!

Czytaj także:

Zobacz także: