Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami?

Prozdrowotne właściwości bananów

Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit.

Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina.

Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy.

Zobacz także:

Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo?

Czy można jeść banany na pusty żołądek?

Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany:

  • mają bogatą wartość odżywczą
  • wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny 
  • wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć
  • doskonale działają na odporność, dzięki zawartości witaminy A i C
  • są dobrym źródłem energii z uwagi na ich dość wysoką kaloryczność (w 100 g bananów jest ok. 90 kalorii)

Gdy zjemy banana na pusty żołądek szybko przedostanie się on do żołądka i jelita cienkiego, co ułatwi wchłanianie zawartych w nim składników odżywczych.

Dlaczego niektórzy nie powinni jeść bananów z rana?

Mimo iż banany są pełne składników odżywczych, a także naturalnych cukrów, które natychmiast dodają organizmowi energii, mogą one być szkodliwe dla pacjentów z cukrzycą. Zdaniem niektórych ekspertów, jedzenie ich rano nawet przez osoby zdrowe, może nie być zbyt dobrym pomysłem. Dlaczego?

  • Banany dają nam natychmiastowy zastrzyk energii. Niestety, jest to działanie chwilowe, które zanika w ciągu kilku godzin, pozostawiając w nas uczucie wyczerpania. Właśnie dlatego dietetycy radzą, aby banany zawsze spożywać z innymi składnikami, takimi jak np. płatki owsiane, płatki zbożowe, owoce (np. jabłka) lub orzechy, takie jak np. migdały.
  • Innym powodem, dla którego eksperci sugerują, że jedzenie bananów na pusty żołądek może być szkodliwe dla zdrowia jest to, że spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości magnezu wcześnie rano lub na pusty żołądek, może wpływać na metabolizm i powodować zaburzenia równowagi w trawieniu, a w niektórych przypadkach może nawet mieć niekorzystny wpływ na serce.

Źródło: timesofindia.com, radiozet.pl