Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń

Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prozdrowotne właściwości bananów

Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit.

Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina.

Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy.

Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo?

Zobacz także
Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy .

Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy

Te owoce pomagają na żołądek i jelita, zmniejszają ryzyko zawału i udaru. Jedzcie je zimą

Te niedoceniane owoce pomagają na żołądek i jelita. Zmniejszają ryzyko zawału i udaru

Czy można jeść banany na pusty żołądek?

Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany:

  • mają bogatą wartość odżywczą
  • wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny 
  • wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć
  • doskonale działają na odporność, dzięki zawartości witaminy A i C
  • są dobrym źródłem energii z uwagi na ich dość wysoką kaloryczność (w 100 g bananów jest ok. 90 kalorii)

Gdy zjemy banana na pusty żołądek szybko przedostanie się on do żołądka i jelita cienkiego, co ułatwi wchłanianie zawartych w nim składników odżywczych.

Dlaczego niektórzy nie powinni jeść bananów z rana?

Mimo iż banany są pełne składników odżywczych, a także naturalnych cukrów, które natychmiast dodają organizmowi energii, mogą one być szkodliwe dla pacjentów z cukrzycą. Zdaniem niektórych ekspertów, jedzenie ich rano nawet przez osoby zdrowe, może nie być zbyt dobrym pomysłem. Dlaczego?

  • Banany dają nam natychmiastowy zastrzyk energii. Niestety, jest to działanie chwilowe, które zanika w ciągu kilku godzin, pozostawiając w nas uczucie wyczerpania. Właśnie dlatego dietetycy radzą, aby banany zawsze spożywać z innymi składnikami, takimi jak np. płatki owsiane, płatki zbożowe, owoce (np. jabłka) lub orzechy, takie jak np. migdały.
  • Innym powodem, dla którego eksperci sugerują, że jedzenie bananów na pusty żołądek może być szkodliwe dla zdrowia jest to, że spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości magnezu wcześnie rano lub na pusty żołądek, może wpływać na metabolizm i powodować zaburzenia równowagi w trawieniu, a w niektórych przypadkach może nawet mieć niekorzystny wpływ na serce.

Źródło: timesofindia.com, radiozet.pl

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Dlaczego lepiej nie jeść pomarańczy na pusty żołądek? Coś niedobrego stanie się z waszym trawieniem
Nie każda z pozoru zdrowa żywność jest dla nas dobra. Chodzi o to, żeby jeść ją w odpowiednim czasie. Dlatego nigdy nie jedzcie pomarańczy na pusty żołądek.

Owoce są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe - zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Należy jednak pamiętać, że nie o każdej porze powinno się je jeść. Kiedy należy je sobie odpuścić? Dlaczego lepiej nie jeść pomarańczy na pusty żołądek? Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie należy go jednak rozpoczynać od pewnych produktów. Jednym z nich są cytrusy. Dlaczego? Jedzenie na pusty żołądek pomarańczy, może spowodować spustoszenie w waszych jelitach. Owoce te są oczywiście bardzo zdrowe, ale należy je spożywać we właściwym czasie. Jedzenie owoców cytrusowych na czczo może zwiększyć produkcję kwasu w jelitach, zwiększając ryzyko zapalenia żołądka i wrzodów żołądka. Co więcej, zbyt dużo błonnika i fruktozy w owocach, może spowolnić pracę układu trawiennego, jeśli owoce te zostaną przez nas zjedzone na pusty żołądek. W szczególności należy unikać spożywania wczesnym rankiem owoców z twardym błonnikiem, takich jak właśnie pomarańcze. Czego jeszcze nie należy jeść na pusty żołądek? Lubicie sobie rano wypić sok, zjeść jogurt lub wypić na czczo kawę? To błąd. Przeczytajcie, dlaczego. Soki owocowe. Wiele osób błędnie uważa, że wypicie soku owocowego to dobry pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia. Nic bardziej mylnego. Pity na pusty żołądek sok owocowy może obciążyć trzustkę. Z kolei, cukier w postaci fruktozy zawarty w owocach, może negatywnie wpływać na wątrobę. Kawa. Zaczynacie swój dzień od gorącej, czarnej kawy? Niestety, ten napój spożywany na pusty żołądek może prowadzić do nadkwasowości, ponieważ stymuluje wydzielanie kwasu solnego w przewodzie pokarmowym, co może powodować zapalenie żołądka. Jogurt. Lubicie zjeść na śniadanie jogurt? Lepiej tak nie róbcie. Spożywanie...

Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Pixabay
Newsy
Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Arbuz to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Ale czy można go zjeść wraz z pestkami czy lepiej się ich pozbyć? Wyjaśniamy!

Sezon na arbuzy rozpoczyna się w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Ten smaczny i niezwykle soczysty owoc to prawdziwy symbol lata. Zwykle zjadamy go pokrojonego w cząstki. Niektórzy dodają go do sałatki owocowej lub robią z niego orzeźwiający sorbet albo koktajl . Ale czy można go zjeść razem z pestkami czy lepiej je jednak wyrzucić? Czy można jeść pestki arbuza? Arbuz jest niezwykle soczysty, ponieważ zawiera około 92% wody. Owoc ten zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Jest w nim też dużo nasion, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. To błąd! Czy wiecie, że te małe czarne nasionka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych? Czy pestka arbuza jest trująca? Większości z nas zdarzyło się kiedyś zjeść pestkę arbuza. Czy taka pestka może być trująca? Wręcz przeciwnie! Czarne pestki arbuza w rzeczywistości są bardzo zdrowe a ich jedzenie w żadnym stopniu nam nie zaszkodzi. W jednym z artykułów pisaliśmy, że skórka arbuza jest zdrowsza niż sam arbuz . Okazuje się, że to samo dotyczy jego pestek. Pestki arbuza to bogate źródło zdrowych tłuszczów oraz białka. Zawierają też dużo magnezu, żelaza, cynku, miedzi, potasu, witaminy C, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Ich działanie prozdrowotne jest wprost zaskakujące. Pestki arbuza działają: Przeciwzapalnie Przeciwbólowo Wzmacniają kości Poprawiają metabolizm Wspierają układ krążenia Wzmacniają układ nerwowy a nawet spowalniają procesy starzenia Co więcej – z uwagi na fakt, że nasiona te są wypełnione proteinami i żelazem, poprawiają wygląd naszych włosów a także wspomagają ich porost. Jak jeść pestki arbuza? Spożywanie ich na surowo razem z miąższem owocu może nie być najlepszym pomysłem. Jak w takim razie jeść arbuzowe pestki? Możecie je przykładowo...

Jesteście rano senni? Sięgnijcie po te produkty. Działają lepiej niż kubek mocnej kawy
Adobe Stock
Newsy
Jesteście rano senni? Sięgnijcie po te produkty. Działają lepiej niż kubek mocnej kawy
Kawa to nie jedyne remedium na poranną senność. Zamiast picia tego smacznego, ale nie do końca zdrowego napoju, wybierzcie zdrowsze produkty.

Budzik o tak zwanej nieludzkiej porze to codzienna rutyna wielu z nas. Nic w tym dziwnego, że cała masa Polaków ratuje się od porannej „śpiączki” kubkiem mocnej i często czarnej kawy. Mała czarna wbrew pozorom przynosi jednak bardzo krótkotrwały skutek. Jej działanie jest ograniczone, a poza tym picie jej na pusty żołądek to gotowy problem dla żołądka. Zamiast kawy warto z rana jeść i pić inne rzeczy. Jakie? Rzućcie okiem na przygotowaną przez nas listę. Na niej znajdziecie zarówno produkty, które dostarczą organizmowi orzeźwiającej energii poprzez cukry, ale też takie, które utrzymają organizm „w gotowości bojowej” poprzez dostarczenie mu białka. Co powinno się jeść z rana, by nie być sennym? Gęste soki owocowe z miąższem Dojrzałe owoce wyciśnięte na klarowne soki dostarczają potrzebnej organizmowi z rana energii. Jednak ich działanie ulega znacznemu osłabieniu przez pozbawienie ich miąższu. To właśnie miąższ zapewnia przedłużenie procesu trawienia cukrów, a zatem dłuższe dostarczanie organizmowi energii. Ma to kluczowe znaczenie zwłaszcza w pierwszej połowie dnia. Banany Są idealną słodką przekąską, która nie ma właściwości zwykłych słodyczy. Chodzi oczywiście o połączenie dużej ilości cukru roślinnego, czyli fruktozy i błonnika. Daktyle W tym przypadku możemy mówić o podobnej mieszance energetyczno-błonnikowej jak w przypadku bananów. Daktyle to perfekcyjny zamiennik dla tuczących słodkości, które nie dają poczucia sytości. Różnicę poczujecie po zjedzeniu kilku daktyli. W przeciwieństwie do „wciągających” batoników i cukierków, przy jedzeniu daktyli ochota na słodycze przemija znacznie szybciej, a poza tym dostarczają one organizmowi prawdziwy energetyczny zastrzyk w sam raz na rano....

Nie jedzcie takich bananów. Mogą zaszkodzić
Adobe Stosk
Newsy
Nie jedzcie bananów z czarnym nalotem w środku. Mogą wam zaszkodzić
Wyjaśniamy jak rozpoznać nalot wewnątrz banana, który może świadczyć o tym, że owoc został zaatakowany przez pleśń. I jak nie pomylić pleśni z kolorem dojrzałego banana.

Banany mogą być jedzone na różnym etapie dojrzałości. Niektórzy wolą twarde, mniej słodkie i jeszcze niemal zielone, inni przepadają za zdecydowanie dojrzałymi, z brązowymi plamkami na skórce. Wszystkie banany są zdrowe, choć te najbardziej dojrzałe, z dużą ilością cukru, nie są polecane cukrzykom. A kiedy banany stają się szkodliwe? Jak odróżnić banany z pleśnią od mocno dojrzałych? Zdarza się, że w bananach rozwija się pleśń. Można ją rozpoznać po czerwonych lub brązowych plamkach w środku, które z czasem przeradzają się w jednolitą linię, wypełniającą dużą część wnętrza owocu. Takich bananów nie należy jeść, ponieważ zostały zaatakowane przez pleśń. Pleśń z gatunku nigrospora może być zwłaszcza niebezpieczna dla osób uczulonych na ten rodzaj grzybów. Banany zawierające taką pleśń są rzadko spotykane w sklepach, ponieważ zwykle są wycofywane ze sprzedaży. Jeśli jednak na nie traficie, zrezygnujcie ze zjedzenia ich.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Λ V Λ K Λ (@avaka.67) Bananów zaatakowanych pleśnią nie mylcie jednak z brązowymi plamkami, jakie mogą znajdować się na dojrzałych bananach. Brązowe kropki, cętki czy pokrycie brązowym kolorem niemal całej skórki, nie dyskwalifikuje bananów. Zmiany z reguły znajdują się na skórce. Po jej zdjęciu, wewnątrz miąższ nadal powinien być biały. Dopiero bardzo mocno dojrzałe banany, na których skórka w całości staje się brązowa mogą być miękkie i lekko brązowe w środku. Takie banany...