Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Pexels
Newsy

Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!

Lubicie pić herbatę? To świetnie, ale czy wiecie, że nie powinno się jej pić w nadmiernych ilościach? Czy można „przedawkować” herbatę i czym to grozi? Przeczytajcie!
Anna Borkowska
czerwiec 01, 2021

Herbata to jeden z najpopularniejszych i najchętniej pitych napojów świata. Istnieje mnóstwo odmian herbat. Do wyboru mamy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, a nawet białą. Każda z nich skrywa w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne herbaty

W zależności od odmiany herbaty, a konkretnie liści, z których została zrobiona, herbata skrywa w sobie wiele korzystnych właściwości. A czy wiedzieliście, że lepiej nie wrzucać cytryny do herbaty? Napój ten już od wieków stosuje się w medycynie tradycyjnej ze względu na jego liczne właściwości lecznicze. Herbata nie tylko wspaniale smakuje i poprawia nastrój, ale też, co wykazały liczne badania, może odgrywać kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak, otyłość, cukrzyca i choroby serca.

Jaka dawka herbaty jest bezpieczna dla naszego zdrowia?

Czy da się „przedawkować” herbatę? Jaka dawka tego napoju jest dla nas w pełni bezpieczna? Mimo iż umiarkowane picie herbaty jest bardzo zdrowe, przekraczanie 3-4 filiżanek (710-950 ml) tego napoju dziennie, może mieć pewne skutki uboczne.

Poznajcie 6 możliwych skutków ubocznych picia zbyt dużej ilości herbaty:

Zobacz także

Słabszy sen

Ponieważ herbata naturalnie zawiera kofeinę, nadmierne spożycie tego napoju może zakłócić prawidłowy cykl snu.

Nudności

Niektóre związki zawarte w herbacie mogą powodować nudności. Szczególnie gdy pijemy herbatę w dużych ilościach lub na pusty żołądek.

Zmniejszona absorpcja żelaza

Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych na świecie. Osoby, które mają niski poziom żelaza, powinny ograniczyć spożycie herbaty, ponieważ nadmierne picie tego napoju może pogorszyć ich stan.

Herbata jest bogatym źródłem garbników. Badania sugerują, że garbniki zawarte w herbacie mogą wiązać się z żelazem w pokarmach roślinnych, zmniejszając ilość, jaką jesteśmy w stanie wchłonąć w przewodzie pokarmowym. 

Zwiększony niepokój

Myśleliście, że tylko kawa zawiera kofeinę? Liście herbaty także ją zawierają. Przeciętna filiżanka (240 ml) herbaty zawiera około 11–61 mg kofeiny (w zależności od odmiany i sposobu parzenia - im dłużej, tym więcej kofeiny), przy czym najwięcej zawiera jej czarna herbata. Nadmierne spożycie herbaty może doprowadzić do uczucia niepokoju.

Zgaga

Kofeina w herbacie może powodować zgagę lub nasilać istniejące wcześniej objawy refluksu żołądkowego.

Bóle głowy

Okresowe przyjmowanie kofeiny może pomóc złagodzić niektóre rodzaje bólów głowy. Należy jednak pamiętać, że przy długotrwałym stosowaniu może wystąpić odwrotny efekt.

Właściwości zdrowotne poszczególnych typów herbat

Czarna herbata: zawiera przeciwutleniacze, które zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Obecne w tym typie herbaty teaflawiny zmniejszają ryzyko cukrzycy, otyłości i podwyższonego poziomu cholesterolu. Wyniki pokazały, że teaflawiny obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, korzystnie wpływając m.in. na zdrowie serca.

Zielona herbata: uznawana jest za jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Zielona herbata jest naładowana przeciwutleniaczami, które mają wiele korzyści zdrowotnych: zwiększają moc mózgu, chronią przed rakiem, pomagają w spalaniu tłuszczu i obniżają ryzyko chorób serca.

Czerwona herbata: czerwona herbata także ma niesamowite korzyści zdrowotne – pomaga utrzymać zdrowe serce, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, pomaga zapobiegać cukrzycy, wspiera zdrowe trawienie, zwalcza stany zapalne, spowalnia procesy starzenia oraz pomaga utrzymywać prawidłowe ciśnienie krwi.

Biała herbata: ta herbata jest uznawana za najmniej przetworzoną herbatę, a także najdelikatniejszą w smaku. Powstaje przez zbieranie pąków i liści krzewu herbacianego, zanim zostaną one całkowicie otwarte. Jest pełna przeciwutleniaczy, które mogą zapewnić wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych. Badania wykazały, że przeciwutleniacze pomagają w walce z wolnymi rodnikami, niestabilnymi cząsteczkami, które mogą uszkadzać inne cząsteczki w organizmie. Utrzymując kontrolę nad uszkodzeniami komórek spowodowanymi przez wolne rodniki, przeciwutleniacze pomagają zapobiegać wielu rodzajom przewlekłych schorzeń, w tym chorobom serca, cukrzycy i niektórym typom raka.

Jeżeli jesteście fanami herbaty, koniecznie spróbujcie też herbaty czosnkowej, z oregano i imbirowej

Źródło: webmd.com, healthline.com, medicalnewstoday.com

Czytaj też: 

Komentarze
Herbata
Pixabay/congerdesign
Zdrowie Boli cię gardło? Ta herbata błyskawicznie się z tym rozprawi. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej miód
Herbatę można uznać za polski napój narodowy. Polska zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich krajów europejskich, które szczególnym sentymentem darzą herbatę.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Więcej od Polaków tego napoju piją jedynie Irlandczycy i mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Prawdopodobnie dzięki obecności katechin, herbata może wspomagać ochronę przed miażdżycą i zawałem serca. Obniża poziom cholesterolu – największego wroga naszych tętnic. Ale to nie wszystko! Cenne katechiny Spośród flawonoidów, które mogą powstrzymać inwazję wolnych rodników, najcenniejsze są katechiny. Potrafią bowiem zneutralizować najniebezpieczniejszy dla człowieka rodnik hydroksylowy i są najłatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Występują też w czerwonym winie, jabłkach i skórkach winogron. Herbata na ból gardła  Przeziębienie lubi towarzystwo ciepłych naparów. Herbata nadaje się do tego wręcz idealnie. Nie ma nic lepszego niż filiżanka ciepłej herbaty. Aby uspokoić ból gardła lub gdy czujesz zbliżające się przeziębienie, sięgnij śmiało po herbatę. Ten gorący napój pomoże utrzymać gardło wilgotne i nawodnione. Dostarcza jednocześnie bogate przeciwutleniacze, które mogą wspomóc w walce z chorobą lub wirusem. Herbata jest też doskonałym napojem, do którego możemy dodać łyżeczkę miodu. Miód ma wiele właściwości leczniczych i świetnie łagodzi ból gardła. Która najlepsza? Istnieje kilka herbat, które mogą pomóc w walce z irytującym bólem gardła. Na pierwszych miejscach plasują się herbaty z korzenia wiązu oraz herbata z korzenia lukrecji. Równie pomocne okazują się  rumianek, zielona herbata i mieszane herbaty z kombinacją składników ziołowych. Szczególnie dobrym połączeniem w herbacie będzie wspomniany wiąz i korzeń lukrecji. Obydwa są uważane za ziołowe środki na przeziębienie. Powodem takiego ich działania jest to,...

Przeczytaj
herbata
Pixabay
Triki kulinarne Skąd się bierze charakterystyczny GORZKI smak zielonej herbaty i jak go wyeliminować? Tego sposobu jeszcze nie znałaś!
Nic nie jest w stanie szybciej ukoić naszego ciała, umysłu i duszy niż filiżanka pysznej i niezwykle aromatycznej zielonej herbaty. Czy wiesz, że picie tego napoju ma ogromne korzyści zdrowotne?
Anna Borkowska
listopad 07, 2020

Właściwości zdrowotne zielonej herbaty Regularne picie zielonej herbaty ma wiele korzyści zdrowotnych - oczyszcza, leczy i odmładza nasz organizm od wewnątrz. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ zielona herbata jest pełna przeciwutleniaczy, polifenoli i flawonoidów, które nie tylko wzmacniają odporność, ale także chronią nas przed kaszlem i grypą i pomagają nam zachować młodość. Regularne spożywanie zielonej herbaty pomaga też w obniżaniu poziomu cholesterolu, a także ułatwia odchudzanie i wspomaga trawienie. Spożywanie zielonej herbaty pomaga również w utrzymaniu zdrowych włosów i oczyszczeniu skóry. Co jednak, gdy nie lubimy jej charakterystycznego gorzkawego smaku? Skąd się bierze gorycz w zielonej herbacie? Według Sencha Tea Bar, zielona herbata w przeciwieństwie do wielu innych gatunków herbat, jest zwykle mniej przetworzona, co oznacza, że zachowuje wiele ziemistych i naturalnych związków, które nadają jej charakterystyczny, lekko gorzkawy smak. Związki te to katechiny, chlorofil i kofeina. Warto przy okazji wspomnieć o procesie produkcji zielonej herbaty, który także może wpływać na jej smak. - Po zerwaniu liście zielonej herbaty są wypalane na patelni lub gotowane na parze, aby zapobiec utlenianiu, przy czym liście wypalane na patelni mają trawiasty i prażony smak, podczas gdy liście gotowane na parze mają bardziej roślinny smak z nutą słodyczy - pisze Sencha Tea Bar. Dodatkowo zielona herbata jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę wody i długi czas zaparzania, dlatego - parzona w zbyt gorącej wodzie lub zbyt długo - może nabierać nieprzyjemnego i bardzo gorzkiego i smaku. Czy da się to jakoś wyeliminować? Jak zwalczyć gorzki smak zielonej herbaty? To proste! Jak donosi portal Konesso.pl, najlepsza temperatura parzenia zielonej herbaty waha...

Przeczytaj
filiżanka herbaty
Pixabay
Newsy Znudziła ci się zwykła herbata? Dodaj do niej samodzielnie wykonaną konfiturę. Będzie pyszna
Jeżeli znudziła ci się już zwykła czarna herbata z cytryną, przyrządź ją w niebanalny sposób, którym oczarujesz swoich gości. Co powiesz na herbatę z samodzielnie wykonaną, pyszną domową konfiturą?
Anna Borkowska
grudzień 08, 2020

Zimowe wieczory to idealny czas na to, by zaszyć się pod ciepłym kocem z ulubioną książką i kubkiem gorącej herbaty. Jeżeli znudziła się już wam klasyczna czarna herbata z cytryną, zróbcie samodzielnie konfiturę, która wspaniale wzbogaci smak tego napoju. Do przygotowania konfitury będziesz potrzebowała: 400 gramów malin (świeżych lub mrożonych) 1/4 szklanki cukru 1 torebkę herbaty do wyboru Jak zrobić malinową konfiturę? Zagotuj w garnku wodę. Dodaj maliny i cukier. Gotuj całość na średnim ogniu przez 20-30 minut, co chwilę mieszając (w zależności od powierzchni parowania - im szerszy garnek, większa powierzchnia parowania, tym należy krócej gotować). Kiedy konfitura zacznie bulgotać, będzie już gotowa. Wyłącz gaz i przygotuj swoją ulubioną herbatę. Herbatę zalej wrzątkiem, przykryj spodkiem i zaparzaj przez około 8-10 minut. Następnie wyjmij z filiżanki liście lub torebkę. Do zaparzonej herbaty dodaj kilka łyżeczek konfitury malinowej, po czym całość dokładnie wymieszaj. Na koniec możesz wrzucić plasterek cytryny i delektować się smakiem herbaty. Czy wiesz, że maliny mają mnóstwo korzyści zdrowotnych? Maliny to pyszne i niskokaloryczne owoce, które są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Liczne badania naukowe potwierdziły, że owoce te mogą nas uchronić przed cukrzycą, rakiem, otyłością, zapaleniem stawów i innymi schorzeniami. Z łatwością dodasz je do swojego codziennego menu – mogą być smacznym dodatkiem do śniadania czy deseru. Gęsta, słodka konfitura z malin to samo zdrowie i gwarancja pysznego smaku.

Przeczytaj
Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!
Anna Borkowska
listopad 09, 2020

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...

Przeczytaj