Czy można jeść surowe pieczarki? Sprawdźcie, zanim to zrobicie
Pixabay
Newsy

Czy można jeść surowe pieczarki? Sprawdźcie, zanim to zrobicie

Zastanawialiście się kiedyś, czy można jeść na surowo pieczarki? Przeczytajcie!

Zwykle dodajemy je do pizzy i zapiekanek, ale świetnie też pasują do sosów, zup, sałatek i wielu innych dań. Mowa o pieczarkach. Czy próbowaliście kiedyś jeść te grzyby na surowo?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można jeść surowe pieczarki?

Pieczarka jest jednym z niewielu grzybów, które można jeść na surowo bez obawy o swoje zdrowie. Na pewno zdarzyło wam się kiedyś spróbować kawałek surowej pieczarki, podczas przygotowywania jakiegoś dania. To zupełnie bezpieczne i nieszkodliwe dla waszego zdrowia, o ile oczywiście nie spożywacie tych grzybów w nadmiarze.

Pieczarki zawierają chitynę

Chityna to organiczny związek chemiczny, z którego są zbudowane ściany komórkowe grzybów. Jest to związek o charakterze błonnika pokarmowego, który nie ulega trawieniu, przez co może zalegać przez dłuższy czas w przewodzie pokarmowym. To dlatego osoby z wrażliwym żołądkiem, nie powinny spożywać dużej ilości surowych pieczarek, ponieważ mogą później odczuwać dyskomfort. W ich przypadku lepiej jest zjeść pieczarki poddane obróbki cieplnej - usmażone lub upieczone.

Zobacz także
Zupa serowo pieczarkowa wg. Tomasza Strzelczyka. Ten ser będzie najlepszy do zupy

Zupa serowo-pieczarkowa wg Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził, który ser będzie do niej najlepszy

Siostra Anastazja zdradziła przepis na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami.

Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami. Smak nie do opisania

Rakotwórczy związek w pieczarkach

Liczne badania potwierdziły również, że pieczarki zawierają agarytynę - związek o charakterze rakotwórczym. Musimy was jednak uspokoić. Pieczarki zawierają jedynie niewielką ilość tego związku i ich spożywanie jest dla was w pełni bezpieczne.

Zawartość agarytyny różni się w zależności od grzyba i gatunku. Na przykład zawartość agarytyny w surowej pieczarce, wynosi od 0,033% do 0,173%. Na szczęście, agarytyna bardzo łatwo utlenia się podczas przechowywania i ulega całkowitemu rozkładowi po 48 godzinach w roztworze wodnym z wystawieniem na ekstrakcję wodą. Związek ten szybko rozkłada się również podczas gotowania (redukcja do 90%) oraz podczas zamrażania (redukcja do 75%).

Dlaczego lepiej jeść pieczarki po obróbce termicznej?

Jeśli lubicie od czasu do czasu zjeść na surowo pieczarki, na pewno nic wam się nie stanie. My jednak zachęcamy was do przygotowywania z nich różnych smakowitych dań. Warto dodać, że po poddaniu pieczarek obróbce termicznej, aktywują się w nich cenne dla zdrowia polifenole, które są związkami o działaniu antyoksydacyjnym. 

Źródło: en.wikipedia.org, gadzinowski.pl

Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Zaczną wydzielać rakotwórcze substancje
Pixabay
Newsy
Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Będą wydzielać rakotwórcze substancje
Przechowujecie w ten sposób ziemniaki? Lepiej tego nie róbcie, bo to bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Ziemniaki to nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni. Warzywo to stanowi podstawę wielu smacznych dań – przygotowujemy z niego zupy , zapiekanki , pyzy , placki , kopytka , puree oraz frytki . Gotujemy, pieczemy , smażymy a nawet grillujemy ziemniaki. Ale czy zastanawialiście się kiedyś jak je prawidłowo przechowywać? Tak nigdy nie przechowujcie ziemniaków Czy zwróciliście kiedyś uwagę na sposób przechowywania ziemniaków, czy jest to dla was bez znaczenia? Element ten, jak się okazuje, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Jeśli kupiliście w sklepie lub na bazarku ziemniaki i wróciliście z nimi do domu, trzymajcie je w suchym i ciemnym miejscu. Nigdy nie zostawiajcie tych warzyw w lodówce. Dlaczego? Ponieważ mogą one wtedy wydzielać bardzo szkodliwe dla zdrowia substancje rakotwórcze. Ziemniaki zawierają skrobię. Ta pod wpływem niskiej temperatury zamienia się w cukier, który łączy z kwasem asparaginowym. Skutkiem tej reakcji chemicznej jest wytworzenie się akrylamidu, który, jak wiadomo, ma kancerogenne właściwości. Substancja ta wytwarza się, gdy wyjmiemy ziemniaki z lodówki i poddamy je obróbce termicznej. Jeśli więc kupiliście ziemniaki, najlepiej trzymajcie je w piwnicy. Dlaczego warto jeść ziemniaki? Ziemniaki to nie tylko bogate źródło błonnika, ale również wielu witamin i minerałów. Skórka ziemniaka jest bogata w potas, a miąższ zawiera takie pierwiastki jak: magnez, żelazo, cynk, sód i wapń. Ziemniaki zawierają też witaminę C i błonnik, które są dobre dla zdrowia skóry i jelit. Obecność wapnia, magnezu i cynku w ziemniakach, pomaga nam utrzymać silne i zdrowe kości. Z kolei cynk i żelazo, odpowiadają za wytwarzanie kolagenu w organizmie. Jednym z najpopularniejszych mitów dotyczących...

Rosną w lasach i ogrodach. Tych owoców pod żadnym pozorem nie zbierajcie!
AdobeStock
Newsy
Rosną w lasach i ogrodach. Tych owoców pod żadnym pozorem nie zbierajcie!
Nie wszystkie owoce są dla nas zdrowe. Lato to czas, gdy w lasach i ogrodach rosną owoce, których kategorycznie powinniśmy unikać. Wyjaśniamy, jakie!

Lato to czas, w którym natura dzieli się z nami tym, co najlepsze. Na drzewach i krzewach rosną wówczas przepyszne owoce a ziemia wypuszcza plony w postaci smacznych i zdrowych warzyw. Nie wszystko, co teraz kwitnie nadaje się jednak do spożycia. Jakich owoców powinniśmy kategorycznie unikać? Tych owoców pod żadnym pozorem nie zbierajcie W naszych lasach i ogrodach rosną teraz maliny , porzeczki , jeżyny, borówki oraz jagody . Poza wspaniałym smakiem, owoce te skrywają w sobie prawdziwe bogactwo witamin, składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy. Istnieją jednak owoce, których pod żadnym pozorem nie powinniśmy zbierać. O jakie owoce chodzi? Mimo iż owoce z poniższej listy wyglądają bardzo apetycznie, nigdy ich nie jedzcie, ponieważ są bardzo toksyczne, a nawet mogą okazać się śmiertelne. Czy wiecie, że niektóre leśne owoce są do siebie łudząco podobne, ale podczas gdy jedne z nich są bardzo zdrowe, inne mogą być niezwykle trujące? Mowa m.in. o jagodach jadalnych i trujących, a konkretnie o owocach czworolistu (zdjęcie poniżej), które bardzo przypominają owoce borówki czarnej, zwanej czarną jagodą. Niestety, w przeciwieństwie do niej są niezwykle trujące. Równie niebezpieczny może być pokrzyk wilcza jagoda (zdjęcie poniżej). To roślina, która ma owoce niemal identyczne do owoców jagód. Kolejną taką rośliną jest czarny bez . Czarny bez oczywiście jest bardzo zdrowy, ale zawsze trzeba go poddawać obróbce termicznej. Nigdy nie powinien on być spożywany na surowo. Owoce czarnego bzu wyglądają niezwykle kusząco. Niestety, spożycie ich w surowej postaci, w szczególności niedojrzałych, może doprowadzić do silnego zatrucia. Głównymi objawami takiego zatrucia są m.in. nudności, wymioty, bóle i zwroty głowy oraz...

Nastolatek zmarł po zjedzeniu niedogotowanej wieprzowiny
Pixabay
Newsy
Podczas gotowania popełnił niewyobrażalny błąd. Kilka godzin później już nie żył
Pochodzący z Indii 18-latek zjadł niedogotowaną wieprzowinę. Ten obiad okazał się tragiczny w skutkach.

Mięso to bez dwóch zdań bardzo ważny element diety każdego człowieka. Nie ulega wątpliwości, że zawiera ono mnóstwo cennych wartości odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Należy jednak pamiętać, że niewłaściwie przygotowane może stanowić poważne zagrożenie dla waszego życia i zdrowia. Historia tego 18-latka powinna być dla was przestrogą. Nastolatek zmarł po zjedzeniu wieprzowiny W brytyjskim czasopiśmie pojawił się artykuł o nastolatku, który zmarł po zjedzeniu niedogotowanej wieprzowiny. Chłopiec doznał napadów padaczkowych wskutek których zemdlał, a następnie został przewieziony do szpitala. Okazało się, że znajdujące się w produkcie pasożytnicze larwy błyskawicznie zaatakowały jego układ nerwowy, w tym również mózg. Przeprowadzone badania wykazały, że ten jest pełen torbieli.  Zdiagnozowano chorobę nazywaną neurocysticerkozą czyli inaczej węgrzycą ośrodkowego układu nerwowego. Ta wywoływana jest przez cysty larwalne tasiemca uzbrojonego, który rozwija się w organizmie świń. Lekarze przez dwa tygodnie robili wszystko, by zmniejszyć obrzęk mózgu u pacjenta. Nastolatkowi podawano leki przeciwpadaczkowe oraz przeciwzapalne. Mimo wysiłków chłopiec zmarł.  Jakie mięso można jeść na surowo? Powinniście wiedzieć, że nie każde mięso nadaje się do jedzenia na surowo. Wśród nielicznych rodzajów, które można spożywać w ten sposób należą wołowina, cielęcina oraz niektóre rodzaje dziczyzny, na przykład sarnina. Najczęściej serwuje się je w formie przepysznego tatara. Należy jednak pamiętać, że takie mięso musi pochodzić z zaufanego źródła oraz być naprawdę świeże. W pozostałych przypadkach, przed zjedzeniem mięso należy poddać obróbce termicznej. Dotyczy to między...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularną przyprawę! Znaleziono w niej Salmonellę!
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu tę znaną przyprawę. Sprawdźcie, czy macie ją w domach. Nie powinniście jej spożywać!

Od pewnego czasu coraz częściej na stornie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiają się informacje o żywności i innych produktach, które są wycofywane z obiegu. Niedawno informowaliśmy o wycofaniu popularnego dodatku do ciast , oleju i o szkle w jedzeniu . Komunikaty na ten temat każdy z was powinien czytać. Mogą one dotyczyć jedzenia, które macie u siebie w domach. W takim wypadku koniecznie muście sprawdzić partię produktu i zobaczyć, czy macie go u siebie. Niestosowanie się do tych wytycznych grozi zatruciem, a nawet utratą życia. GIS wycofuje pieprz Główny Inspektorat Sanitarny ma za zadanie kontrolować próbki artykułów spożywczych trafiających na do obrotu. Tym razem skontrolowano pieprz. Na stronie GIS widnieje komunikat: W próbkach określonej poniżej partii pieprzu naturalnego mielonego zbadanej w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.– podaje GIS Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu Ważne jest nie tylko jakiej firmy jest dany pieprz, ale też seria, marka i kod kreskowy produktu. Znamy te wartości. Produkt – Pieprz naturalny – mielony, 100 g Marka – ROL-TIM Najlepiej spożyć przed: 15.04.2022 Kod kreskowy – 5 902900 005817 Producent – Z.P.H.U.”ROL-TIM” M. Tomczyk, Annolesie 5b, 42-110 Popów Kraj pochodzenia – Wietnam Jakie będą konsekwencje? Firma produkująca ten pieprz podjęła odpowiednie kroki i wycofała z obrotu wskazaną partię produktu. Poinformowała też swoich odbiorców o możliwości zwrotu kwestionowanego produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej mają teraz za zadanie monitorowanie procesu wycofywania produktu w...