wędzona kiełbaska
Gotujmy.pl
Newsy

Czy jest coś lepszego na święta niż tradycyjna wędzona kiełbasa? Znamy najprostszy przepis

Czy jest coś lepszego na święta niż tradycyjna wędzona kiełbaska? Jej wspaniały aromat i obłędny wiejski smak, zadowolą gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Anna Borkowska
grudzień 17, 2020

Kiełbasy i swojskie, wędzone wędliny to nieodłączny element każdych świąt. Któż z nas nie lubi ich smaku i wspaniałego wiejskiego aromatu?

Samodzielne przygotowanie kiełbasy zajmuje trochę czasu, ale wysiłek ten na pewno się opłaci. Własnoręcznie zrobiona, pyszna domowa kiełbasa smakuje o wiele lepiej niż nasączone chemią wędliny z supermarketu.

Jak przygotować taką pyszną i pachnącą kiełbaskę? Podpowiadamy!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 1 ,5 kg słoniny
  • 10 kg mięsa gulaszowego
  • 3 kg karkówki
  • 40 ząbków czosnku
  • 1 litr zimnej i przegotowanej wody
  • 2 dag majeranku
  • 7 gr białego pieprzu
  • 5 g czarnego pieprzu
  • 20 dag soli
  • jelita

Sposób przygotowania:

Dwa rodzaje mięsa i słoninę kroimy w kostkę a następnie mielimy na grubym sicie. Czosnek obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę. Dodajemy przyprawy: majeranek, sól oraz dwa rodzaje pieprzu. Całość bardzo starannie i długo mieszamy, tak, by mięso kleiło się do ręki.

Następnie dolewamy wodę i jeszcze raz bardzo mocno mieszamy i wyrabiamy mięso. Jelita płuczemy i starannie naciągamy na maszynkę do robienia kiełbasy. Zawiązujemy jelito i zaczynamy wkładać do niego mięso. Następnie formujemy kiełbaski zakręcając je na końcach. Wieszamy kiełbaski na kiju, żeby dobrze obciekły.

Na drugi dzień umieszczamy je na 2 godziny w wędzarce. Do wędzenia kiełbas najlepiej użyć dymu z drewna bukowego. Po uwędzeniu ponownie wieszamy kiełbasy, aby obciekły.

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
Surowe mięso, jak kroić surowe mięso
Pixabay/StockSnap
Newsy Wypróbuj ten bajecznie prosty trik, a pokroisz kotlety w idealnie cienkie i równe kawałki
Znamy sposób na pokrojenie mięsa tak, aby każdy kotlet był tej samej grubości. To prostsze niż myślisz!
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Kuchnia polska nie istnieje bez mięsa. Tak przynajmniej sądzi zdecydowana część Polaków, którzy deklarują, że do wegetarianizmu na razie im daleko. Krojenie surowego mięsa w cienkie plastry Obróbka surowego mięsa nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy, z jakimi spotkamy się w kuchni. Ci o wrażliwszych nerwach zrezygnują już na starcie. Pozostali w mięsnym boju nie maja wcale łatwiej. Krojenie mięsa, szczególnie na równe i cienkie plastry, może być nie lada wyzwaniem. Są jednak sposoby, które zmienią wspomniany problem w proste i przyjemne działanie. Wiedza przyda się wam wielokrotnie. To możemy zagwarantować! W końcu kto nie lubi cienkich schabowych w panierce czy piersi z kurczaka, która nie rozpada się pod ostrzem noża podczas krojenia? Wskazówki, które ułatwią nam przygotowywanie mięsnych potraw Mięso stanowi podstawę wytrawnych obiadów, pożywnych kolacji oraz jest doskonałym dodatkiem do kanapek. Krojenie surowego mięsa to wyzwanie nawet dla fanów kuchni. Żeby ułatwić sobie to zadanie, wystarczy przy kolejnej obróbce mięsa użyć jednego sprytnego triku. Dzięki niemu krojenie mięsa nawet w bardzo cienkie plastry nie będzie stanowiło dla was żadnego problemu. Zaczynamy od dobrze naostrzonego noża. Pod jego ostrzem mięso jest wyjątkowo elastyczne. Sposobem, który sprawdzi się u każdego jest przede wszystkim włożenie mięsa przed krojeniem na ok. 15 minut do zamrażalnika. Niska temperatura sprawi, że mięso na kotlety będzie miało bardziej zwartą formę. Pozostałe metody, które ułatwią przygotowywanie mięsa Sposobem na przygotowywanie mięsa, które po usmażeniu będzie miękkie i chrupiące, jest natarcie jego surowej wersji sokiem z cytryny. Na chrupiącą skórkę podziałają za to stopione masło i miód. To proste...

Przeczytaj