Kiełbasy i swojskie, wędzone wędliny to nieodłączny element każdych świąt. Któż z nas nie lubi ich smaku i wspaniałego wiejskiego aromatu?

Samodzielne przygotowanie kiełbasy zajmuje trochę czasu, ale wysiłek ten na pewno się opłaci. Własnoręcznie zrobiona, pyszna domowa kiełbasa smakuje o wiele lepiej niż nasączone chemią wędliny z supermarketu.

Jak przygotować taką pyszną i pachnącą kiełbaskę? Podpowiadamy!

Składniki:

  • 1 ,5 kg słoniny
  • 10 kg mięsa gulaszowego
  • 3 kg karkówki
  • 40 ząbków czosnku
  • 1 litr zimnej i przegotowanej wody
  • 2 dag majeranku
  • 7 gr białego pieprzu
  • 5 g czarnego pieprzu
  • 20 dag soli
  • jelita

Sposób przygotowania:

Dwa rodzaje mięsa i słoninę kroimy w kostkę a następnie mielimy na grubym sicie. Czosnek obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę. Dodajemy przyprawy: majeranek, sól oraz dwa rodzaje pieprzu. Całość bardzo starannie i długo mieszamy, tak, by mięso kleiło się do ręki.

Zobacz także:

Następnie dolewamy wodę i jeszcze raz bardzo mocno mieszamy i wyrabiamy mięso. Jelita płuczemy i starannie naciągamy na maszynkę do robienia kiełbasy. Zawiązujemy jelito i zaczynamy wkładać do niego mięso. Następnie formujemy kiełbaski zakręcając je na końcach. Wieszamy kiełbaski na kiju, żeby dobrze obciekły.

Na drugi dzień umieszczamy je na 2 godziny w wędzarce. Do wędzenia kiełbas najlepiej użyć dymu z drewna bukowego. Po uwędzeniu ponownie wieszamy kiełbasy, aby obciekły.

Źródło: Gotujmy.pl