Kiełbasy i swojskie, wędzone wędliny to nieodłączny element każdych świąt. Któż z nas nie lubi ich smaku i wspaniałego wiejskiego aromatu?
Samodzielne przygotowanie kiełbasy zajmuje trochę czasu, ale wysiłek ten na pewno się opłaci. Własnoręcznie zrobiona, pyszna domowa kiełbasa smakuje o wiele lepiej niż nasączone chemią wędliny z supermarketu.
Jak przygotować taką pyszną i pachnącą kiełbaskę? Podpowiadamy!
Składniki:
- 1 ,5 kg słoniny
- 10 kg mięsa gulaszowego
- 3 kg karkówki
- 40 ząbków czosnku
- 1 litr zimnej i przegotowanej wody
- 2 dag majeranku
- 7 gr białego pieprzu
- 5 g czarnego pieprzu
- 20 dag soli
- jelita
Sposób przygotowania:
Dwa rodzaje mięsa i słoninę kroimy w kostkę a następnie mielimy na grubym sicie. Czosnek obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę. Dodajemy przyprawy: majeranek, sól oraz dwa rodzaje pieprzu. Całość bardzo starannie i długo mieszamy, tak, by mięso kleiło się do ręki.
Zobacz także:
Następnie dolewamy wodę i jeszcze raz bardzo mocno mieszamy i wyrabiamy mięso. Jelita płuczemy i starannie naciągamy na maszynkę do robienia kiełbasy. Zawiązujemy jelito i zaczynamy wkładać do niego mięso. Następnie formujemy kiełbaski zakręcając je na końcach. Wieszamy kiełbaski na kiju, żeby dobrze obciekły.
Na drugi dzień umieszczamy je na 2 godziny w wędzarce. Do wędzenia kiełbas najlepiej użyć dymu z drewna bukowego. Po uwędzeniu ponownie wieszamy kiełbasy, aby obciekły.
Źródło: Gotujmy.pl