Na pewno słyszeliście kiedyś o przesądzie, który mówi o tym, że nie powinno się gotować w czasie burzy rosołu, ponieważ ten skwaśnieje. To zwykły mit, ponieważ burza i towarzyszące jej pioruny, tak naprawdę nie mają z tym nic wspólnego. Jedzenie, w tym rosół, psuje się pod wpływem wilgoci i gorąca, ale na pewno nie ma na to wpływu burza. A co z ciastem drożdżowym?
Czy ciasto drożdżowe wymaga ciszy, żeby nie opadło?
Jednym z popularnych kulinarnych przesądów jest ten dotyczący ciasta drożdżowego. Zgodnie z ludowymi wierzeniami, ciasto drożdżowe potrzebuje ciszy do wyrośnięcia w trakcie pieczenia. To oczywiście nieprawda.
Prawdą jest natomiast to, że drożdżowe ciasto powinno wyrastać w spokoju i nie lubi być gwałtownie poruszane, ponieważ pęcherzyki powietrza pękają wówczas za szybko i takie ciasto opada. Nie ma jednak na nie wpływu żaden dźwięk.
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?
Chcecie zrobić perfekcyjne i puszyste ciasto drożdżowe? Zacznijcie od przygotowania niezbędnych składników.
Zobacz także:
Do przygotowania ciasta drożdżowego, będziecie potrzebować takich składników, jak:
- mąka pszenna
- woda
- drożdże
- sól
- cukier
- masło lub olej
- jajko
- mleko
A oto 8 zasad idealnego ciasta drożdżowego:
Jeżeli chcecie zrobić idealne ciasto drożdżowe, trzymajcie się poniższych zasad:
- Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową.
- Woda, z której zrobicie rozczyn, powinna mieć temperaturę około 35°C.
- Rozczyn nie powinien być zbyt wodnisty - powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Najlepsza temperatura do rośnięcia ciasta to ta od 25°C do 35°C.
- Warto długo wyrabiać ciasto (ok. 15 minut). Im staranniej wyrabiane ciasto, tym będzie bardziej napowietrzone, a co za tym idzie - bardziej puszyste po upieczeniu.
- Ciasto należy po wyrośnięciu „odgazować”, ponownie je ugniatając i uderzając nim o stolnicę.
- Ciasto drożdżowe powinno rosnąć pod przykryciem trzy razy: jako rozczyn, po wyrobieniu i po ułożeniu go na blasze.
- Nie może stać w przeciągu, ponieważ wtedy nie wyrośnie (możecie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 35°C z zostawioną świecącą się lampką).
Źródło: kuchniamagdy.pl