Atak zimy, kapuśniak
Pixabay, Jörg Vieli/Gotujmy.pl, alaaa
Newsy

Czeka nas atak zimy? Ma być nawet -30 st. Celsjusza. Podajemy przepis na rozgrzewający kapuśniak!

Kapuśniak to prawdziwie zimowa zupa. W mig postawi was na nogi, ale nie tylko! Kapuśniak przede wszystkim wybornie smakuje.
Aleksandra Jaworska
styczeń 03, 2021

Jeśli lubicie rozgrzewające zupy, ta powinna być w waszym guście. Jest bowiem zdrowa, pożywna, sycąca, smaczna i nadaje się na każdą okazję. Możecie zrobić ją w bardzo łatwy sposób. Wystarczy tylko kilka składników!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Popularna zupa z kapusty

Kapuśniak to bardzo polska zupa z kapusty i warzyw, często na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. Można ją znaleźć pod różnymi nazwami. Kuchnia góralska przemianowała ją na kwaśnicę, słowacka na kapustnicę. Na Pomorzu wyróżnia się kapuśniak ze względu na sposób przygotowania kapusty, tj. szarpak jeśli użyto kapusty kiszonej oraz parzybroda - jeśli użyto kapusty świeżej.

Kapuśniak nie może nie wyjść

To jedna z prostych zup. Trzeba się bardzo postarać, żeby nie wyszła. Możecie pamiętać ją z babcinego domu, to właśnie babcie gotują najlepszy pod słońcem kapuśniak. Żeby ugotować dobry kapuśniak potrzebna jest dobra, kiszona kapusta. Prawdziwa, a nie taka zakwaszana octem. Nawet jeżeli dostaniecie o tej porze roku mocno kwaśną kapustę to nie wypłukujcie z niej soku!

Jeśli to prawdziwa kiszonka to szkoda go, bo ma w sobie dużo witamin i mikroelementów. Jeśli już musicie się go pozbyć to odciśnijcie i zużyjcie do zakwaszenia innej zupy. Albo połączcie np. ze świeżym sokiem marchewkowym i wypijcie. Tak odciśnięty sok z kapusty wytrzyma w lodówce przynajmniej kilka dni. 

Kapuśniak idealny na zimę

Jak twierdzą  synoptycy, nad Europę nadciąga „bestia ze Wschodu". W Polsce ten syberyjski wyż dotrze najpierw do wschodnich granic, gdzie temperatura w drugiej połowie stycznia może spaść nawet do -16 stopni, przynosząc ok. 20 cm śniegu. Na południu kraju można się natomiast spodziewać nawet 40 cm. Najczarniejszy scenariusz przewiduje temperatury do -30 stopni Celsjusza!

Pożywna i idealnie rozgrzewająca, kwaśna zupa

Najlepszy wywar do kapuśniaku jest z mięsa wieprzowego i taki kapuśniak powinien być z tzw. wkładką mięsną. Proponujemy gotowanie go na kawałku wieprzowego żeberka. Ale żeby podkręcić smak i dodać wędzoną nutę, dodajcie też kawałek żeberka wędzonego albo kawałki wędzonej kości od schabu.

Składniki:

  • 300 g wędzone żeberka

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka 

  • seler kawałek

  • 2 ziemniaki

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 kulki ziela angielskiego

  • 1 ząbek czosnku

  • kawałek cebuli

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 250 g kiszonej kapusty

  • 1 kiełbasa śląska

  • sól, pieprz czarny do smaku

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Do bulionu warzywnego wkładacie pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotujecie.

  2. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyszczacie i kroicie w półplasterki, wkładacie do bulionu.

  3. Dodajecie czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotujecie.

  4. Gdy warzywa będą al dente, dodajecie pokrojone w kostkę ziemniaki.

  5. Gotujecie do miękkości wszystkie warzywa.

  6. Na koniec wrzucacie pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę.

  7. Z masła i mąki robicie zasmażkę, dodajecie do zupy i zagotowujecie całość.

  8. Zupę doprawiacie do smaku. Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
Barszcz ukriański
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy Przepis na najlepszy barszcz ukraiński. Nie może w nim zabraknąć ważnego składnika
Barszcz ukraiński to zupa bogata w składniki odżywcze. Jeden z jej głównych, burak, ma ich aż w nadmiarze.
Aleksandra Jaworska
styczeń 03, 2021

Sezon zimowy potrzebuje dodatkowego wsparcia. Danie w postaci gorącej zupy powinno rozgrzać organizm i dodatkowo zapewnić ciekawe doznania smakowe.  Buraki chronią przed działaniem wolnych rodników Betanina, antyutleniacz zawarty w burakach to także cos co wpływa na piękny kolor buraka. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Buraki należą dzięki temu do warzyw, które w najbardziej skuteczny sposób zwalczają raka.  Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawiał się. Chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków W ich ćwikłowej odmianie jest sporo cukru. Natomiast dla dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży, szczególnie narażonych na niedobory kwasu foliowego, potrawy z buraków są bardzo wskazane. Dodatkowo, buraki są niskokaloryczne - mają zaledwie 33 kcal w 100 g. Barszcz ukraiński ma wiele fanów Można go przygotować na wiele sposobów. Wystarczy zmienić jeden lub dwa składniki, by uzyskać inny smak. Ale dobrej jakości barszcz ukraiński zawsze musi mieć intensywny, buraczkowy kolor. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby. Właśnie suszone grzyby czynią z niego danie godne nawet najbardziej szlachetnego stołu. Podajemy łatwy przepis na pyszny czerwony barszcz ukraiński. Składniki: 200 g mięsa rosołowego, 2 ziemniaki, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, ćwiartka małej główki kapusty, 3 suszone grzyby, 6 buraków,...

Przeczytaj