Atak zimy, kapuśniak
Pixabay, Jörg Vieli/Gotujmy.pl, alaaa
Newsy

Czeka nas atak zimy? Ma być nawet -30 st. Celsjusza. Podajemy przepis na rozgrzewający kapuśniak!

Kapuśniak to prawdziwie zimowa zupa. W mig postawi was na nogi, ale nie tylko! Kapuśniak przede wszystkim wybornie smakuje.

Jeśli lubicie rozgrzewające zupy, ta powinna być w waszym guście. Jest bowiem zdrowa, pożywna, sycąca, smaczna i nadaje się na każdą okazję. Możecie zrobić ją w bardzo łatwy sposób. Wystarczy tylko kilka składników!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Popularna zupa z kapusty

Kapuśniak to bardzo polska zupa z kapusty i warzyw, często na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. Można ją znaleźć pod różnymi nazwami. Kuchnia góralska przemianowała ją na kwaśnicę, słowacka na kapustnicę. Na Pomorzu wyróżnia się kapuśniak ze względu na sposób przygotowania kapusty, tj. szarpak jeśli użyto kapusty kiszonej oraz parzybroda - jeśli użyto kapusty świeżej.

Kapuśniak nie może nie wyjść

To jedna z prostych zup. Trzeba się bardzo postarać, żeby nie wyszła. Możecie pamiętać ją z babcinego domu, to właśnie babcie gotują najlepszy pod słońcem kapuśniak. Żeby ugotować dobry kapuśniak potrzebna jest dobra, kiszona kapusta. Prawdziwa, a nie taka zakwaszana octem. Nawet jeżeli dostaniecie o tej porze roku mocno kwaśną kapustę to nie wypłukujcie z niej soku!

Jeśli to prawdziwa kiszonka to szkoda go, bo ma w sobie dużo witamin i mikroelementów. Jeśli już musicie się go pozbyć to odciśnijcie i zużyjcie do zakwaszenia innej zupy. Albo połączcie np. ze świeżym sokiem marchewkowym i wypijcie. Tak odciśnięty sok z kapusty wytrzyma w lodówce przynajmniej kilka dni. 

Kapuśniak idealny na zimę

Jak twierdzą  synoptycy, nad Europę nadciąga „bestia ze Wschodu". W Polsce ten syberyjski wyż dotrze najpierw do wschodnich granic, gdzie temperatura w drugiej połowie stycznia może spaść nawet do -16 stopni, przynosząc ok. 20 cm śniegu. Na południu kraju można się natomiast spodziewać nawet 40 cm. Najczarniejszy scenariusz przewiduje temperatury do -30 stopni Celsjusza!

Pożywna i idealnie rozgrzewająca, kwaśna zupa

Najlepszy wywar do kapuśniaku jest z mięsa wieprzowego i taki kapuśniak powinien być z tzw. wkładką mięsną. Proponujemy gotowanie go na kawałku wieprzowego żeberka. Ale żeby podkręcić smak i dodać wędzoną nutę, dodajcie też kawałek żeberka wędzonego albo kawałki wędzonej kości od schabu.

Składniki:

  • 300 g wędzone żeberka

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka 

  • seler kawałek

  • 2 ziemniaki

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 kulki ziela angielskiego

  • 1 ząbek czosnku

  • kawałek cebuli

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 250 g kiszonej kapusty

  • 1 kiełbasa śląska

  • sól, pieprz czarny do smaku

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Do bulionu warzywnego wkładacie pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotujecie.

  2. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyszczacie i kroicie w półplasterki, wkładacie do bulionu.

  3. Dodajecie czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotujecie.

  4. Gdy warzywa będą al dente, dodajecie pokrojone w kostkę ziemniaki.

  5. Gotujecie do miękkości wszystkie warzywa.

  6. Na koniec wrzucacie pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę.

  7. Z masła i mąki robicie zasmażkę, dodajecie do zupy i zagotowujecie całość.

  8. Zupę doprawiacie do smaku. Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl

Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd
AdobeStock
Newsy
Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd
Kapuśniak to prawdziwa bomba witaminowa. Jak przygotować tę smaczną i aromatyczną zupę? Trzymajcie się poniższych kroków.

Polacy wprost uwielbiają kapuśniak . Zupa ta doskonale się odnajduje się w towarzystwie ugotowanych ziemniaków oraz aromatycznych żeberek . Jak zrobić kapuśniak idealny? Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Jak zrobić smaczny kapuśniak? Jesień to idealny czas na przygotowanie kapuśniaku. Najważniejszym składnikiem tej zupy jest oczywiście kiszona kapusta . Nie bez znaczenia jest też dobrej jakości mięso – świetnie się tu sprawdzą aromatyczne, wędzone żeberka. Jak zabrać się za przygotowanie tej smacznej zupy i jak długo należy ją gotować? Jeśli mieliście kiedyś okazję zjeść kapuśniak u babci na pewno zauważyliście, że kapusta w zupie przyjemnie rozpływa się w ustach. Cały sekret tkwi nie tylko w dodatkach, ale również w odpowiednim czasie gotowania kapuśniaku. Pierwszym krokiem do przygotowania idealnego kapuśniaku jest sprawdzenie, czy kupiona przez nas kapusta nie jest zbyt kwaśna lub słona. Jeśli tak jest wystarczy, że opłuczecie ją w wodzie i dobrze odciśniecie. Następnie drobno posiekajcie kapustę i podsmażcie ją na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Gdy kapusta zacznie się smażyć, możecie zacząć ją przyprawiać. Dodajcie do niej świeżo zmielony pieprz, ziele angielskie i listki laurowe, które nadadzą naszej zupie wspaniałego aromatu. Kapusta powinna smażyć się przez ok. pół godziny. Po upływie tego czasu możemy przełożyć ją do garnka. Kiszona kapusta powinna gotować się 1,5 a nawet 2 godziny. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że będzie miękka i będzie się rozpływała w ustach. Przepis na kapuśniak na żeberkach z warzywami i kiełbasą Składniki: 80 dkg żeberek wieprzowych 1 kostka rosołowa 1/2 kg kapusty kiszonej 8 ziemniaków 1 marchew 1 pietruszka 1/4 selera 4 kiełbasy śląskie 5 dag...

Kapuśniak
Flickr/Varchar N
Triki kulinarne
Zdrowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przez jeden sekretny składnik nabierze niezwykłego smaku!
Sok z kiszonej kapusty jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Pamiętacie o częstym spożywaniu kiszonek?

Potrawy z kiszonej kapusty zadbają o nasz organizm. Wartość energetyczna kapusty kwaszonej dla 100 g to około 17 kcal, co może być dobrą informacją dla osób na diecie. Jak widzicie, potrawy z kapusty to samo zdrowie! Doskonałym kompromisem między łatwością przygotowywania, smakiem i ciepłym sposobem podawania dania będzie zupa. Szczególnie polecamy kapuśniak. Obiecujemy, że wasze ciało wam za to podziękuje! Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia poprzez proces zasolenia i fermentacji. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Bogaty skład kiszonej kapusty Mogłoby się wydawać, że kiszona kapusta niczym nie zaskoczy. Błąd! Właśnie w niej znajdziemy: witaminę C  wapń i fosfor witamy E naturalne przeciwutleniacze, bakterie Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy fitoncydy działające bakteriobójczo Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach To tradycyjna, swojska zupa, której nie może zabraknąć na rodzinnym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce, ale i dodaniu kilku kropel sosu sojowego . To ekstra składnik! Ponadto, można podczas jej przygotowania, do podsmażanej wcześnie szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Będzie jeszcze bogatsza. Choć pamiętajmy, że i bez kiełbasy kapuśniak to sycąca zupa.  Składniki na nasz kapuśniak: 0,3 kg żeberek  0,3 kg kiszonej kapusty marchewka pietruszka kawałek selera 4 średniej wielkości ziemniaki cebula szalotka łyżka masła 6-7 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 4-6 ziarenek czarnego pieprzu sos sojowy do smaku sól morska do smaku pół...

Kapuśniak na żeberkach
gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Kapuśniak jak u babci. Dzięki wywarowi z tego mięsa wyjdzie wyjątkowo pyszny
Najlepsza zupa na rozgrzanie. Od razu poprawi wam nastrój!

Uwielbiamy zupy. Kapuśniak o kwaśnym smaku z dodatkiem żeberek zajmuje w naszym sercu specjalne miejsce. W zimne dni ta zupa rozgrzeje jak żadna inna i doda niesamowitej energii. Kapusta kiszona, kluczowy składnik zupy, jest bardzo zdrowa. Bakterie kwasu mlekowego w niej zawarte, pozytywnie wpływają na florę bakteryjną oraz cały układ odpornościowy. Kapusta jest także niskokaloryczna i znacznie zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.  Jednym słowem to potężna bomba witaminowa.  Pyszny, zdrowy kapuśniak W górach kapuśniak ma swoją odmianę w postaci kwaśnicy. Wywar do tej pysznej zupy gotuje się z mięsa wędzonego, z bardzo dużą ilością soku z kapusty kiszonej. Im zupa kwaśniejsza, tym lepsza, dlatego dodając do wywaru osobno ugotowaną kapustę, nigdy nie odlewajcie z niej wody!  Wyjątkowa receptura na kapuśniak Ta wyjątkowa babcina receptura na kapuśniak nie sprawi nikomu problemu. Niektórzy robią go na rosole. My proponujemy do przyrządzenia zupy użyć wędzonych i świeżych żeberek. Wywar będzie znacznie smaczniejszy. Składniki: 1 kg żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego Gałązka suszonego lubczyku 1 pietruszka 1 marchew 1 kg kiszonej kapusty pieprz świeżo mielony 1 cebula 1 łyżka smalcu  1 łyżka majeranku opcjonalnie - 2 ziemniaki Sposób przygotowania:  Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, zalejcie wodą by całe były w niej zanurzone i zagotujcie.  Jeśli pojawi się piana, zdejmijcie ją łyżką cedzakową. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.  Następnie obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plasterki i wrzućcie do garnka. Kapustę poszatkujcie, dodajcie do garnka i gotujcie ponad...

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pyszny, wiosenny obiad
kloruś/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty z wędzonym boczkiem. Pyszny, wiosenny obiad
Kapuśniak z młodej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku jest delikatniejszy i lżejszy od tradycyjnego kapuśniaku z kiszonej kapusty. Ten jest delikatnie słodkawy z interesującą nutą wędzonki. Wypróbujcie koniecznie.

Zupy z dodatkiem kapusty są wyjątkowo aromatyczne. Z tego powodu warto ugotować na przykład rosół z kilkoma liśćmi kapusty , by nabrał głębszego smaku! Jednak przyznacie, że nie ma to jak prawdziwy, swojski kapuśniak . Świetnie smakuje ten z kiszonej kapusty , ale gdy przychodzi sezon na młodą kapustę, to zbrodnią jest jej nie wykorzystać! Kapuśniak z młodej kapusty to wspaniała zupa sezonowa pełna witamin. A do tego jak smakuje… Ugotujcie go z dodatkiem boczku i posypcie na koniec koperkiem, a wyjdzie idealny! Wypróbujcie przepis na kapuśniak z młodej kapusty autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Do przygotowania pysznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 200 g boczku wędzonego Pół główki młodej kapusty 2 ćwiartki z kurczaka 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 pietruszki 1 większy seler 1 cebula Biała część pora Kilka gałązek lubczyku Majeranek Ziele angielskie Liście laurowe Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kurczaka w zimnej wodzie. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. W trakcie gotowania zbierzcie szumowiny Następnie obierzcie wszystkie jarzyny, a cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki (jeżeli macie kuchenkę indukcyjną, wystarczy przeciąć cebulę na pół i podsmażyć na suchej patelni). Dodajcie do kurczaka poza ziemniakami – te ugotujcie osobno. Doprawcie zupę kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, lubczykiem, pieprzem i solą. Gotujcie na małym ogniu przez 40 minut. Po ugotowaniu odcedźcie zupę. Ziemniaki i boczek pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka. Gotujcie 5 minut. Kapustę poszatkujcie drobno i wrzućcie do zupy. Gotujcie, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodajcie do zupy...