Jeśli lubicie rozgrzewające zupy, ta powinna być w waszym guście. Jest bowiem zdrowa, pożywna, sycąca, smaczna i nadaje się na każdą okazję. Możecie zrobić ją w bardzo łatwy sposób. Wystarczy tylko kilka składników!

Popularna zupa z kapusty

Kapuśniak to bardzo polska zupa z kapusty i warzyw, często na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. Można ją znaleźć pod różnymi nazwami. Kuchnia góralska przemianowała ją na kwaśnicę, słowacka na kapustnicę. Na Pomorzu wyróżnia się kapuśniak ze względu na sposób przygotowania kapusty, tj. szarpak jeśli użyto kapusty kiszonej oraz parzybroda - jeśli użyto kapusty świeżej.

Kapuśniak nie może nie wyjść

To jedna z prostych zup. Trzeba się bardzo postarać, żeby nie wyszła. Możecie pamiętać ją z babcinego domu, to właśnie babcie gotują najlepszy pod słońcem kapuśniak. Żeby ugotować dobry kapuśniak potrzebna jest dobra, kiszona kapusta. Prawdziwa, a nie taka zakwaszana octem. Nawet jeżeli dostaniecie o tej porze roku mocno kwaśną kapustę to nie wypłukujcie z niej soku!

Jeśli to prawdziwa kiszonka to szkoda go, bo ma w sobie dużo witamin i mikroelementów. Jeśli już musicie się go pozbyć to odciśnijcie i zużyjcie do zakwaszenia innej zupy. Albo połączcie np. ze świeżym sokiem marchewkowym i wypijcie. Tak odciśnięty sok z kapusty wytrzyma w lodówce przynajmniej kilka dni. 

Zobacz także:

Kapuśniak idealny na zimę

Jak twierdzą  synoptycy, nad Europę nadciąga „bestia ze Wschodu". W Polsce ten syberyjski wyż dotrze najpierw do wschodnich granic, gdzie temperatura w drugiej połowie stycznia może spaść nawet do -16 stopni, przynosząc ok. 20 cm śniegu. Na południu kraju można się natomiast spodziewać nawet 40 cm. Najczarniejszy scenariusz przewiduje temperatury do -30 stopni Celsjusza!

Pożywna i idealnie rozgrzewająca, kwaśna zupa

Najlepszy wywar do kapuśniaku jest z mięsa wieprzowego i taki kapuśniak powinien być z tzw. wkładką mięsną. Proponujemy gotowanie go na kawałku wieprzowego żeberka. Ale żeby podkręcić smak i dodać wędzoną nutę, dodajcie też kawałek żeberka wędzonego albo kawałki wędzonej kości od schabu.

Składniki:

  • 300 g wędzone żeberka

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka 

  • seler kawałek

  • 2 ziemniaki

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 kulki ziela angielskiego

  • 1 ząbek czosnku

  • kawałek cebuli

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 250 g kiszonej kapusty

  • 1 kiełbasa śląska

  • sól, pieprz czarny do smaku

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Do bulionu warzywnego wkładacie pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotujecie.

  2. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyszczacie i kroicie w półplasterki, wkładacie do bulionu.

  3. Dodajecie czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotujecie.

  4. Gdy warzywa będą al dente, dodajecie pokrojone w kostkę ziemniaki.

  5. Gotujecie do miękkości wszystkie warzywa.

  6. Na koniec wrzucacie pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę.

  7. Z masła i mąki robicie zasmażkę, dodajecie do zupy i zagotowujecie całość.

  8. Zupę doprawiacie do smaku. Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl