Cukinia z własnej uprawy może być trująca. Chodzi o 2 sytuacje
Pixabay
Newsy

Cukinia z własnej uprawy może być trująca. Chodzi o 2 sytuacje

Uprawiacie własną cukinię? Uważajcie, bo nieumiejętna uprawa tego warzywa może mieć poważne konsekwencje dla waszego zdrowia. Jak uprawiać cukinię, by była smaczna, zdrowa i nam nie szkodziła?

Polacy bardzo chętnie uprawiają na swoich przydomowych ogródkach, na działkach i w ogrodach cukinię. Mało kto jednak wie, że hobbystyczna i nieumiejętna uprawa tego warzywa może mieć poważne konsekwencje zdrowotne i może nas wprost zatruć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy każda cukinia może być trująca?

Uprawiacie w przydomowym ogródku cukinię? Uważajcie, bo taka amatorska uprawa może być dla was bardzo niebezpieczna. Cukinia samodzielnie wyhodowana w przydomowym ogródku może zawierać toksyczną substancję o gorzkim, mdłym smaku. Chodzi o kukurbitacynę. 

Warto zaznaczyć, że cukinia z normalnych, rolniczych zbiorów jest niegroźna, ponieważ nasiona oferowane w sprzedaży i przeznaczone dla upraw są pozbawione toksyn. Problemem jest sytuacja, w której uprawiamy cukinię samodzielnie i korzystamy z nasion, które pochodzą z niepewnych źródeł.

Dlaczego przydomowa cukinia może być trująca?

Wiele osób twierdzi, że uprawa cukinii to prosta sprawa, która nie wymaga większej wiedzy i nakładu pracy. To błąd. Wystarczy nieodpowiednia temperatura, aby nasze warzywo zaczęło wytrącać niebezpieczne toksyny.

Najważniejszym negatywnym czynnikiem, który wpływa na pojawienie toksyn w uprawianych cukiniach jest wysoka temperatura. Warzywo podlega stresowi termicznemu i to jest powodem wytrącania się niebezpiecznych substancji w jej strukturze - donosi swiatrolnika.info.

Kolejną rzeczą, o jakiej należy pamiętać jest to, żeby nigdy nie siać cukinii obok ozdobnych roślin. Czym to może skutkować?

Bliskość obu upraw może doprowadzić do genowego krzyżowania wstecznego roślin, a zatem pojawienia się kukurbitacyny - czytamy na portalu swiatrolnika.info.

Zobacz także
Pijecie to? Wydaje się wam, że to zdrowy wybór, a to prawdziwa trucizna w płynie

Pijecie to? Wydaje się wam, że to zdrowy wybór, a to prawdziwa trucizna w płynie

Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy .

Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy

Niebezpieczne przypadki po spożyciu cukinii

Francuski dermatolog Philippe Assouly opisuje w sieci dwa przypadki, w których osoby, które samodzielnie hodowały cukinie nie tylko doznały zatrucia, ale również utraty włosów.

Jedna z pacjentek po zjedzeniu zupy z dyni straciła włosy i doznała zatrucia, m.in. uskarżała się na nudności, wymioty i biegunkę. Druga zjadła samodzielnie wyhodowane toksyczne kabaczki i także straciła owłosienie.

Kilka lat temu w Niemczech, zmarł pacjent, który zatruł się kukurbitycyną po zjedzeniu gulaszu z samodzielnie wyhodowanej cukinii.

Jak sprawdzić czy warzywo zawiera truciznę?

Wystarczy proste badanie organoleptyczne - jeśli nasze warzywo ma gorzki smak i zapach, może zawierać toksyny. W takim przypadku wyrzućcie warzywo do kosza. Nie spożywajcie go nawet po ugotowaniu, ponieważ wysoka temperatura nie wytrąca z niego toksyn.

Źródło: swiatrolnika.info

rzodkiewki
Adobe Stock
Newsy
Nie kupujcie rzodkiewek, jeśli zauważycie na nich ten szczegół. To znaczy, że mogą zawierać trujące substancje
Rzodkiewki kojarzą się głównie z wiosną, kiedy świeże można kupić w sklepie bądź na bazarze. Idealnie pasują do śniadań lub mogą stanowić przekąskę w ciągu dnia. Podczas zakupów należy jednak zwrócić uwagę na jeden szczegół, który może warunkować jego właściwości zdrowotne.

Twarożek ze szczypiorkiem, sałatki czy pasty kanapkowe to jedne z wielu dań, gdzie idealnie wkomponowują się rzodkiewki. Charakterystyczne warzywo nadaje smaku potrawom, a jego cenne właściwości wspomagają funkcjonowanie organizmu. Jednak nie wszystkie te produkty w sprzedaży dobrze wpływają na zdrowie, gdyż mogą mieć w składzie substancje trujące.  Idealny dodatek do potraw Rzodkiewka ma dość specyficzny smak, można by rzec, iż jest delikatnie pikantna. Dzięki temu idealnie wpasowuje się do wielu dań. Nadaje im wówczas innego charakteru oraz chrupkości. Są świetnym uzupełnieniem twarożku ze szczypiorkiem, różnych sałatek, farszu do jajek, kanapek, chłodniku, a nawet guacamole. Poza aromatem wprowadzają do danych potraw wiele cennych właściwości. Z własnego ogródka  Nie ma nic lepszego niż własne zbiory. Rzodkiewki nie są zbyt wymagającą rośliną, toteż można je spokojnie posadzić w doniczce na balkonie. W żyznej ziemi należy zasiać w odpowiedniej odległości ziarenka, a następnie regularnie aczkolwiek nie obficie je podlewać. Pierwszymi warzywami można się już cieszyć po trzech tygodniach. Najlepiej smakują solo, ale też stanowią świetny dodatek do innych dań. Właściwości zdrowotne rzodkiewek Rzodkiewki zawierają sporo cennych wartości, które pozytywnie wpływają na zdrowie. W swoim składzie mają takie witaminy jak A, C, K, kwas foliowy, niacynę czy tiaminę. Szczególnie ważną zaletą jest ich kaloryczność. Jedynie sto gram produktu liczy jedynie 16 kcal! To świetna informacja dla osób będących na diecie. Wśród właściwości zdrowotnych rzodkiewek należy wyróżnić: wspomagają proces odchudzania, zapobiegają łamaniu się paznokci i wypadaniu włosów, mają podobne działanie do antybiotyków,  wspomagają organizm przy anemii, sprawdzają się...