Cukinia z własnej uprawy może być trująca. Chodzi o 2 sytuacje
Pixabay
Newsy

Cukinia z własnej uprawy może być trująca. Chodzi o 2 sytuacje

Uprawiacie własną cukinię? Uważajcie, bo nieumiejętna uprawa tego warzywa może mieć poważne konsekwencje dla waszego zdrowia. Jak uprawiać cukinię, by była smaczna, zdrowa i nam nie szkodziła?

Polacy bardzo chętnie uprawiają na swoich przydomowych ogródkach, na działkach i w ogrodach cukinię. Mało kto jednak wie, że hobbystyczna i nieumiejętna uprawa tego warzywa może mieć poważne konsekwencje zdrowotne i może nas wprost zatruć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy każda cukinia może być trująca?

Uprawiacie w przydomowym ogródku cukinię? Uważajcie, bo taka amatorska uprawa może być dla was bardzo niebezpieczna. Cukinia samodzielnie wyhodowana w przydomowym ogródku może zawierać toksyczną substancję o gorzkim, mdłym smaku. Chodzi o kukurbitacynę. 

Warto zaznaczyć, że cukinia z normalnych, rolniczych zbiorów jest niegroźna, ponieważ nasiona oferowane w sprzedaży i przeznaczone dla upraw są pozbawione toksyn. Problemem jest sytuacja, w której uprawiamy cukinię samodzielnie i korzystamy z nasion, które pochodzą z niepewnych źródeł.

Dlaczego przydomowa cukinia może być trująca?

Wiele osób twierdzi, że uprawa cukinii to prosta sprawa, która nie wymaga większej wiedzy i nakładu pracy. To błąd. Wystarczy nieodpowiednia temperatura, aby nasze warzywo zaczęło wytrącać niebezpieczne toksyny.

Najważniejszym negatywnym czynnikiem, który wpływa na pojawienie toksyn w uprawianych cukiniach jest wysoka temperatura. Warzywo podlega stresowi termicznemu i to jest powodem wytrącania się niebezpiecznych substancji w jej strukturze - donosi swiatrolnika.info.

Kolejną rzeczą, o jakiej należy pamiętać jest to, żeby nigdy nie siać cukinii obok ozdobnych roślin. Czym to może skutkować?

Bliskość obu upraw może doprowadzić do genowego krzyżowania wstecznego roślin, a zatem pojawienia się kukurbitacyny - czytamy na portalu swiatrolnika.info.

Zobacz także
Pijecie to? Wydaje się wam, że to zdrowy wybór, a to prawdziwa trucizna w płynie

Pijecie to? Wydaje się wam, że to zdrowy wybór, a to prawdziwa trucizna w płynie

Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy .

Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy

Niebezpieczne przypadki po spożyciu cukinii

Francuski dermatolog Philippe Assouly opisuje w sieci dwa przypadki, w których osoby, które samodzielnie hodowały cukinie nie tylko doznały zatrucia, ale również utraty włosów.

Jedna z pacjentek po zjedzeniu zupy z dyni straciła włosy i doznała zatrucia, m.in. uskarżała się na nudności, wymioty i biegunkę. Druga zjadła samodzielnie wyhodowane toksyczne kabaczki i także straciła owłosienie.

Kilka lat temu w Niemczech, zmarł pacjent, który zatruł się kukurbitycyną po zjedzeniu gulaszu z samodzielnie wyhodowanej cukinii.

Jak sprawdzić czy warzywo zawiera truciznę?

Wystarczy proste badanie organoleptyczne - jeśli nasze warzywo ma gorzki smak i zapach, może zawierać toksyny. W takim przypadku wyrzućcie warzywo do kosza. Nie spożywajcie go nawet po ugotowaniu, ponieważ wysoka temperatura nie wytrąca z niego toksyn.

Źródło: swiatrolnika.info

Adobe Stock
Newsy
Uważajcie na gorzką dynię. Lekarze znają przypadki utraty włosów po zjedzeniu tego warzywa
Gorzki smak potrawy z dyni powinien być ostrzeżeniem. Oto co przydarzyło się kobietom, które ją zjadły.

Czasopismo naukowe „ JAMA Dermatology" opisało 2 przypadki zatruć gorzką dynią, w efekcie których, pacjentki skarżyły się na łysienie. Oba zdarzenia miały miejsce we Francji. Pacjentki na kilka tygodni przed wystąpieniem objawów jadły zupę z dyni, a podczas wywiadu lekarskiego, przed postawieniem diagnozy, przypomniały sobie i przyznały, że dynia była wyjątkowo gorzka. Diagnozujący oba przypadki dermatolog stwierdził, że przyczyną łysienia mogła być silna toksyna - kukurbitacyna. Skąd się wzięła w dyni? Dlaczego niektóre warzywa bywają gorzkie? Kukurbitacyna to silnie trujący alkaloid. Substancja, naturalnie występująca w liściach i pędach warzyw dyniowatych czyli dyni, cukinii, patisonów czy ogórków. W roślinach dziko żyjących miała bardzo przydatną funkcję – chroniła ją przez szkodnikami i pasożytami. Z pewnością spotkaliście w swojej kuchni gorzkie, gruntowe ogórki. Trafiając na nie ludzie wytworzyli nawet pewien mit: obieranie ogórków od gorzkiej strony powoduje, że całe warzywo będzie gorzkie. Ostrzeżenia przed obieraniem ogórka od „złej strony”, mogą mieć swoje logiczne wytłumaczenie. Jeśli z jednej ze stron gromadzi się większa ilość szkodliwej substancji, to obierając skórkę przeciągamy ją i pozostawiamy wzdłuż warzywa. Szkodliwe działanie kukurbitacyny zależy od jej stężenia w warzywie. I o ile nie słyszeliśmy raczej o zatruciach gorzkimi ogórkami, to o dolegliwościach pojawiających się po zjedzeniu dyni czy cukinii z własnego ogródka, słyszy się coraz częściej. Skąd się wzięła gorzka dynia? Kukurbitacyna i gorycz, którą powoduje, występuje naturalnie w dzikich odmianach roślin. Dynie, które zostały "udomowione" i są hodowane na potrzeby...

Jak uprawiać pomidory na balkonie? To bardzo proste
Adobe Stock
Newsy
Jak uprawiać pomidory na balkonie? To bardzo proste
Nie ma nic lepszego niż warzywa czy owoce zerwane prosto z krzaczka. Mają soczysty, naturalny smak bez porównania do produktów ze sklepu. Własna uprawa jest dosyć prosta, wystarczy wygospodarować trochę przestrzeni na balkonie.

Wiosna i lato to ulubione pory roku większości ludzi. Nie tylko ze względu na ciepłe i słoneczne dni, ale również poprzez łatwą dostępność do szeregu świeżych owoców oraz warzyw. Warzywa w tym okresie smakują najlepiej, a zwłaszcza samodzielnie wyhodowane w przydomowym ogródku.  Jakie właściwości mają pomidory? Pomidory to świetny dodatek do kanapek, sałatek czy sosów. Są one dosyć często wykorzystywane w kuchni do wielu różnych dań. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko smakowi, ale i szeregowi cennych właściwości, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich wyróżnia się: działanie przeciwnowotworowe zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy działanie moczopędne poprawa funkcjonowania układu odpornościowego lepsze trawienie poprawa pracy układu nerwowego.   Domowa uprawa pomidorów Pomidory to jedne z popularniejszych warzyw. Można je dostać w sprzedaży w sklepie bądź na targu przez cały rok. Jednak to właśnie wiosną czy latem są najpyszniejsze. Wówczas mają dużo słońca i odpowiednią temperaturę, aby dojrzeć w naturalnych warunkach. Ze względów zdrowotnych, wiele osób decyduje się na samodzielne uprawianie warzyw w przydomowym ogródku bądź na balkonie. Takie produkty są zdecydowanie zdrowsze, a i sama pielęgnacja nie jest zbyt wymagająca. Jak uprawiać pomidory na balkonie? Osoby mieszkające w bloku również mogą mieć swoją własną, małą uprawę warzyw. Wystarczy wygospodarować niewielką powierzchnię na balkonie i rozstawić na niej szklarnię, specjalnie przeznaczoną na takie warunki. Jest to całkowity odpowiednik tradycyjnej szklarni, różni się jedynie rozmiarami. Balkonowa jest przystosowana do mieszkaniowych warunków. Materiał, z jakiego jest...

Pixabay
Newsy
Czy na pewno można jeść cukinię na surowo? To zależy od 1 rzeczy
Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Warzywo to stanowi podstawę wielu smakowitych dań – od smażonych, przez pieczone i grillowane. Sprawdźcie, czy można je jeść również na surowo.

Sezon na cukinię zaczyna się na przełomie lipca i sierpnia i trwa do samego końca lata, kiedy to można zerwać ostatnie okazy tego smakowitego warzywa. Jak najczęściej przygotowujemy cukinię? W polskich domach zwykle się ją faszeruje , smaży , grilluje lub robi z nich przetwory do słoików . Ale czy można ją również zjeść na surowo? Czy można jeść surową cukinię? Jeżeli macie w domu cukinię i zastanawiacie się, czy można ją zjeść na surowo bez ryzyka zatrucia, spieszymy z odpowiedzią. Otóż tak, możecie jeść cukinię na surowo - nie musicie nawet jej obierać ze skórki – wystarczy tylko, że umyjecie ją pod bieżącą wodą. Jest jednak pewna sytuacja, w której nie powinniście jeść cukinii na surowo. Jeśli po ugryzieniu kawałka tego warzywa poczujecie, że jest ono gorzkie, natychmiast je wyplujcie i wyrzućcie pozostałą część cukinii do kosza. Dlaczego? Gorzki smak oznacza, że nasze warzywo zawiera toksyczne substancje. Te z kolei mogą doprowadzić do wzdęć, bólu brzucha i biegunki. Nie powinno się także spożywać gorzkiej cukinii po obróbce termicznej. Jeśli wasza cukinia jest gorzka po prostu wyrzućcie ją do kosza, ponieważ nie nadaje się ona do jedzenia. Jak jeść surową cukinię? Niektórzy kroją surową cukinię w paski, przyprawiają ją ulubionymi przyprawami i skrapiają kilkoma kroplami oliwy z oliwek a następnie jedzą jako przekąskę. Można też z niej przygotować sałatkę z dodatkiem ogórka , która świetnie się sprawdzi jako surówka do obiadu. Składniki: 1 średnia cukinia 3-4 ogórki gruntowe kubeczek jogurtu naturalnego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli do smaku Przygotowanie: Cukinię i ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek...

Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia
AdobeStock
Newsy
Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia
Ta roślina do złudzenia przypomina popularną sałatę - rukolę. W przeciwieństwie do niej jest jednak bardzo niebezpieczna.

Polacy pokochali rukolę za jej przyjemny, pikantno-orzechowy smak. Sałata ta zyskała w naszym kraju tak dużą popularność, że wielu z nas zaczęło samodzielnie uprawiać ją w domu lub w przydomowym ogrodzie. Jeśli uprawiacie w ogródku rukolę uważajcie, by nie pomylić z jej pewnym do złudzenia przypominającym ją chwastem. Roślina ta ma bardzo szkodliwe działanie i może zrujnować wasze zdrowie. Czym jest rukola? Rukola to drobnolistna zielona sałata, która doskonale się sprawdza jako baza do sałatek oraz jako dodatek do kanapek . Rukola jest bogata w kwas foliowy, który nie tylko wspiera zdrowie kobiet w ciąży, ale również pomaga w utracie wagi, ponieważ dezaktywuje geny odpowiedzialne za magazynowanie tłuszczu. Jest też niskokaloryczna oraz zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników, jak błonnik, wapń, potas oraz witamina C. Cenimy ją nie tylko za to, że jest zdrowa, ale również za jej wspaniały smak. Nic dziwnego, że spora część z nas zaczęła uprawiać ją w przydomowych ogródkach. A to niestety może stwarzać pewne zagrożenie. Podobieństwo rukoli do niebezpiecznego chwastu Jeśli uprawiacie ogródku rukolę, dobrze się przyjrzyjcie jej liściom przed zerwaniem. W przydomowych ogródkach rośnie bowiem pewien chwast, który do złudzenia przypomina tę sałatę. Chodzi o starca pospolitego (Senecio vulgaris). Tak wygląda starzec pospolity: Nigdy nie spożywajcie liści tej rośliny, ponieważ zawiera ona bardzo niebezpieczne substancje, które mogą doprowadzić do ruiny wasze zdrowie. Chodzi m.in. enecjoninę, senecynę, kwercetynę, kwas fumarowy czy pyrralizydynę, które mają działanie mutagenne, kancerogenne i hepatotoksyczne. Regularne spożywanie tej rośliny może zaburzać pracę układu pokarmowego, a także może doprowadzić do uszkodzenia...