Polacy bardzo chętnie uprawiają na swoich przydomowych ogródkach, na działkach i w ogrodach cukinię. Mało kto jednak wie, że hobbystyczna i nieumiejętna uprawa tego warzywa może mieć poważne konsekwencje zdrowotne i może nas wprost zatruć.
Czy każda cukinia może być trująca?
Uprawiacie w przydomowym ogródku cukinię? Uważajcie, bo taka amatorska uprawa może być dla was bardzo niebezpieczna. Cukinia samodzielnie wyhodowana w przydomowym ogródku może zawierać toksyczną substancję o gorzkim, mdłym smaku. Chodzi o kukurbitacynę.
Warto zaznaczyć, że cukinia z normalnych, rolniczych zbiorów jest niegroźna, ponieważ nasiona oferowane w sprzedaży i przeznaczone dla upraw są pozbawione toksyn. Problemem jest sytuacja, w której uprawiamy cukinię samodzielnie i korzystamy z nasion, które pochodzą z niepewnych źródeł.
Dlaczego przydomowa cukinia może być trująca?
Wiele osób twierdzi, że uprawa cukinii to prosta sprawa, która nie wymaga większej wiedzy i nakładu pracy. To błąd. Wystarczy nieodpowiednia temperatura, aby nasze warzywo zaczęło wytrącać niebezpieczne toksyny.
Zobacz także:
Najważniejszym negatywnym czynnikiem, który wpływa na pojawienie toksyn w uprawianych cukiniach jest wysoka temperatura. Warzywo podlega stresowi termicznemu i to jest powodem wytrącania się niebezpiecznych substancji w jej strukturze - donosi swiatrolnika.info.
Kolejną rzeczą, o jakiej należy pamiętać jest to, żeby nigdy nie siać cukinii obok ozdobnych roślin. Czym to może skutkować?
Bliskość obu upraw może doprowadzić do genowego krzyżowania wstecznego roślin, a zatem pojawienia się kukurbitacyny - czytamy na portalu swiatrolnika.info.
Niebezpieczne przypadki po spożyciu cukinii
Francuski dermatolog Philippe Assouly opisuje w sieci dwa przypadki, w których osoby, które samodzielnie hodowały cukinie nie tylko doznały zatrucia, ale również utraty włosów.
Jedna z pacjentek po zjedzeniu zupy z dyni straciła włosy i doznała zatrucia, m.in. uskarżała się na nudności, wymioty i biegunkę. Druga zjadła samodzielnie wyhodowane toksyczne kabaczki i także straciła owłosienie.
Kilka lat temu w Niemczech, zmarł pacjent, który zatruł się kukurbitycyną po zjedzeniu gulaszu z samodzielnie wyhodowanej cukinii.
Jak sprawdzić czy warzywo zawiera truciznę?
Wystarczy proste badanie organoleptyczne - jeśli nasze warzywo ma gorzki smak i zapach, może zawierać toksyny. W takim przypadku wyrzućcie warzywo do kosza. Nie spożywajcie go nawet po ugotowaniu, ponieważ wysoka temperatura nie wytrąca z niego toksyn.
Źródło: swiatrolnika.info