Co zrobić, żeby w sosie nie pojawiały się grudki? Na ten sposób w życiu byście nie wpadli
AdobeStock
Newsy

Co zrobić, żeby w sosie nie pojawiały się grudki? Na ten sposób w życiu byście nie wpadli

Nikt nie lubi, gdy w jego sosie pojawiają się grudki. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, które pomogą nam tego uniknąć.

Grudki w sosie to zmora wszystkich gotujących. Ale nie ma co nad nimi płakać, tylko trzeba wyeliminować błędy, które przyczyniły się do ich powstania. Jak powstają grudki w sosie i jak można ich uniknąć?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się biorą grudki w sosie?

Grudki potrafią zepsuć nawet najlepszy sos. Nieestetycznie unoszą się na powierzchni sosu i odbierają nam chęć jego skonsumowania. Skąd się właściwie biorą? Grudki zwykle powstają, gdy w nieodpowiedniej kolejności dodajemy do sosu składniki, gotujemy sos w złej temperaturze, źle mieszamy sos lub używamy do tego nieodpowiednich narzędzi.

Zobacz także
Zostały wam resztki sosu pomidorowego? Nie wylewajcie go

Zostały wam resztki sosu pomidorowego? Nie wylewajcie go

bitki schabowe przepis

Niezawodny przepis na bitki schabowe. Smak sosu wychodzi taki, że można się rozmarzyć

Jak uniknąć grudek w sosie?

  • Przede wszystkim pamiętajcie o odpowiedniej kolejności łączenia ze sobą składników. Na początku powinniście połączyć mąkę, sól i przyprawy, a dopiero później dolać wodę lub bulion. Pamiętajcie, żeby robić to powoli i stopniowo, cały czas mieszając sos. Zbyt szybkie dolanie do mąki wody może powodować powstawanie grudek.
  • Odpowiednia temperatura także ma znaczenie. Pamiętajcie, że woda lub bulion nie mogą być gorące, ponieważ wówczas w waszym sosie powstaną małe kluseczki.
  • Pamiętajcie też o tym, by nie używać do mieszania łyżki. Lepiej zróbcie to widelcem, dzięki któremu wasz sos będzie lepiej wymieszany i będzie miał o wiele gładszą konsystencję.
  • Mieszajcie sos od środka, starannie łącząc ze sobą składniki. Dzięki tej metodzie konsystencja sosu będzie idealna.

Chcecie zagęścić sos na patelni, ale boicie się, że powstaną na niej grudki? Wykorzystajcie stary sposób waszych babć, który polega na rozmieszaniu w oddzielnym kubeczku mąki z jogurtem lub śmietaną i dodaniu do tego niewielkiej ilości gorącego płynu. Dopiero, gdy zawiesina będzie odpowiednio ciepła, możemy zagęścić nią sos.

Co zrobić, gdy grudki i tak powstaną?

Wówczas wystarczy użyć miksera lub blendera. Świetnie sobie z nimi poradzą. Jeśli zdarzy wam się zrobić grudkowaty sos i chcecie go szybko uratować, możecie też użyć bardzo drobnego sitka i przelać przez nie sos, aby usunąć grudki.

Źródło: msn.com.pl

zbyt gęsty sos rozwiązanie
Adobe Stock
Triki kulinarne
Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Porady, które musisz znać
Kulinarne wpadki mogą przytrafić się każdemu, nawet najlepszej pani domu. Na szczęście istnieją sposoby na ich naprawienie. Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Rozwiązanie tego problemu jest banalnie proste!

Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Sos, który niespodziewanie szybko zgęstniał to nie lada wyzwanie. Choć na pierwszy rzut oka sprawa wygląda na skomplikowaną, w rzeczywistości jej rozwiązanie jest banalnie proste. Nie jest przecież tajemnicą, że każdy sos powstaje na bazie płynu. Bez względu na to czy jest to bulion, wino, śmietana, sok czy woda, każdy może zostać zredukowany za bardzo i zacząć oblepiać potrawę zamiast dodać jej smaku. Rozwiązaniem tego problemu jest dodanie do sosu większej ilości płynu , który go rozcieńczy. W tym celu należy użyć produktu, na bazie którego powstał ów sos. Jeśli jednak był to na przykład bulion, który już się skończył, z powodzeniem można go zastąpić odrobiną wody. Tak naprawdę wody możesz użyć do rozcieńczenia każdego sosu. Pamiętaj jednak, by na koniec ponownie go przyprawić. Jak zagęścić sos? Zbyt gęsty sos to nie jedyny problem, który może pojawić się przy jego przygotowaniu. Może on bowiem okazać się również zbyt rzadki. Dla tych pań domu, które nie wiedzą jak zmienić jego konsystencję, także mamy kilka propozycji.  Zbyt rzadki sos możesz bowiem zagęścić na kilka sposobów. Jednym z najlepszych i najczęściej stosowanych jest redukcja, czyli gotowanie na dużym ogniu bez pokrywki, tak aby zawarta w nim woda mogła całkowicie odparować. Na tym jednak nie koniec. Do zbyt rzadkiego sosu możesz również dodać mąkę, serek topiony lub masło. Wszystkie te składniki zwiększą jego gęstość. Pamiętaj również, że każdy sos przygotowany na bazie bulionu z dodatkiem warzyw, możesz po prostu zblendować . Ten prosty trik sprawi, że dodatek do obiadu stanie się aksamitny i idealnie zawiesisty. Jak uratować przypalony sos? Jeśli twój sos zaczął się przypalać, pod żadnym pozorem go nie...

Trik Magdy Gessler na zabielanie. Zróbcie tak, a sos i zupa nigdy się nie zwarzy
ONS.pl/iStock
Newsy
Trik Magdy Gessler na zabielanie. Zróbcie tak, a sos i zupa nigdy się nie zwarzy
Magda Gessler to jeden z największych kulinarnych autorytetów z Polsce. Jej porady i przepisy robią furorę w sieci i korzysta z nich wielu internautów. Tym razem restauratorka podzieliła się swoim sposobem na zabielanie sosów i zup. Zobaczcie, jak robić to, aby się nie zwarzyły.

Choć wszyscy staramy się odżywiać zdrowiej i bardziej fit, to niektórych przepisów po prostu nie warto odchudzać. Jednym z taki przysmaków są domowe zupy. Wiadomo bowiem, że najlepiej smakują one w wersji zabielanej. Jak i czym zabielić zupę, aby wyszła idealnie? Magda Gessler ma na to prosty sposób.  Skuteczne zabielanie według Magdy Gessler Restauratorka radzi, aby do zabielania zup i sosów wybierać jak najtłustszą śmietanę. Używanie do tego śmietany o niskiej zawartości tłuszczu źle wpływa zarówno na smak, jak i konsystencję dania. Chuda śmietana łatwiej ulega bowiem zwarzeniu, a wtedy w daniu pojawiają się nieapetyczne grudki. Jeszcze gorszym wyborem będzie jogurt naturalny. Choć jest on zdrowszy i mniej kaloryczny, to według restauratorki zupełnie nie nadaje się do zabielania zupy czy sosu. W tym przypadku lepiej jest odpuścić liczenie kalorii i kierować się zasadą im tłustszy nabiał, tym lepszy.     Niezależnie od tego, jaką śmietanę wybierzecie, powinniście pamiętać o tym, aby nigdy nie dolewać śmietany wprost do gorącego dania. Taka metoda sprawdza się tylko w przypadku zabielania mlekiem oraz słodką śmietanką kremówką o zawartości tłuszczu 30 lub 36%.  Inne sprawdzone sposoby  Oprócz porady restauratorki, warto stosować też inne sposoby, dostępne w sieci czy książkach kucharskich. Warto też wrócić do starych, dobrych technik, jakich używały nasze mamy i babcie. Jedną z takich sprawdzonych metod jest hartowanie śmietany. Polega ono na wstępnym wymieszaniu nabiału z odrobiną gorącej zupy czy sosu. Dopiero tak przygotowaną mieszankę dolewamy do całego garnka potrawy i dokładnie mieszamy. Dzięki temu trikowi różnica temperatur nie będzie już tak duża, więc w daniu nie powstaną grudki. Aby oprócz zabielenia, dodatkowo zagęścić zupę bądź sos, warto do...

jak zagęścić sos bez mąki
Flickr
Newsy
Chcecie zagęścić sos, ale nie macie mąki? Znamy lepszy i o wiele zdrowszy sposób
Jak zagęścić sos bez mąki? Sposobów jest wiele, ale tylko jeden z nich jest szybki i praktycznie nie zmienia smaku potrawy!

Większość dań smakuje o wiele lepiej, gdy doda się do nich aromatyczny sos. Ten powinien być gęsty i zawiesisty, ponieważ zbyt rzadki sos będzie tylko pływał po talerzu, a polane nim jedzenie będzie raczej przypominało zupę. Dlatego każda gospodyni wie, że sos przed podaniem trzeba zagęścić! Najczęściej w tym celu stosuje się pszenną mąkę . Należy do małego kubka lub filiżanki wsypać łyżkę mąki, wlać odrobinę zimnej wody i dokładnie wymieszać. Można też dodać trochę sosu, który chcecie zagęścić, ale trzeba uważać – płyn nie może być zbyt gorący, ponieważ mąka zmieni się w kluski! Dokładnie wymieszaną mąkę z wodą należy powoli wlewać do sosu cały czas mieszając. Innym sposobem jest zrobienie zasmażki , czyli wymieszanie mąki na patelni z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną zasmażkę wlewa się później do sosu. Smaczne, ale jakie tuczące! Jak zagęścić sos bez mąki? W sytuacji, gdy dbacie o linię lub po prostu zabrakło wam mąki podczas gotowania, możecie zagęścić sos innymi, prostymi sposobami. Są równie smaczne i skuteczne, choć oczywiście wówczas sos nieco zmieni swój smak lub kolor. Dowiedzcie się, jak zagęścić sos bez mąki : Żółtko jajka Ten sposób sprawdzi się w przypadku sosów, które mają jasny kolor i nie pływają w nim kawałki warzyw ani mięsa. Rozbijcie jedno jajko oddzielając żółtko od białka. Następnie do gotującego się na małym ogniu sosu wlejcie żółtko, cały czas mieszając. Zwróćcie uwagę na moc palnika – na zbyt wysokim ogniu żółtko się zetnie! Śmietana Do filiżanki wlejcie kilka łyżek śmietany oraz 1-2 łyżki gorącego sosu. Bardzo dokładnie wymieszajcie i wlejcie powoli do garnka. Dzięki temu śmietana się nie zetnie! Później należy gotować sos na średnim ogniu bez...

Jak przygotować aksamitny sos? Sekret jedwabistości tkwi w 1 składniku
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować aksamitny sos? Sekret jedwabistości tkwi w 1 składniku
Gęsty, lśniący i aksamitny sos to idealne wykończenie i ozdoba prawie każdej wytrawnej potrawy. Sprawia, że nawet niedoskonałe danie smakuje jak te podawane w najlepszej restauracji. Warto zgłębić tajniki sosów, by móc zabłysnąć kulinarnie przed rodziną i przyjaciółmi. 

Sosy doskonale pasują do mięs, ryb i warzyw. Sos biały i brunatny, smakowity beszamel i aromatyczny cebulowy. Jest ich wiele i każdy rodzaj ma swoich zagorzałych fanów. Restauracje doskonalą tę część dania, gdyż daje ona niezapomniane wrażenia smakowe i sprawia, że potrawy rozpływają się w ustach. Zobaczcie, co dodają do sosów najwięksi szefowie kuchni.  W jaki sposób mieszać sos?  Gładki sos bez jakichkolwiek grudek to podstawa, którą musi opanować każdy robiący ten element dania. Nie pomoże wam w tym na pewno mieszanie sosu za pomocą łyżki. Aby pozbyć się wszystkich bryłek mąki, warto sięgnąć po inne sztućce i narzędzia kuchenne. Możecie użyć do tego widelca, a jeszcze lepiej trzepaczki. Niektórzy uciekają się nawet do zastosowania blendera. Tymi sposobami otrzymacie jednolitą konsystencję w zaledwie kilka chwil.  Co dodać do sosu, by był jedwabisty i lśniący?  Sos, który spowija danie niczym szlachetny jedwab to marzenie każdego kucharza. Restauracje serwujące różnego rodzaju mięsa doskonale wiedzą, jak zrobić taki dodatek. Tajemnica tkwi w jednym jego składniku - maśle.   Gotując w domu, zazwyczaj używa się masła w niewielkich ilościach, jednak w przypadku sosów trzeba pójść na całość. Im więcej, tym bardziej gładko i lśniąco. Jeżeli użyjecie do tego wysokiej jakości składników i zadbacie o właściwe proporcje, to wasz sos zachwyci wszystkich gości.  Trzeba jednak pamiętać, że takie sosy nie są dla każdego. Osoby mające problem np. z wysokim cholesterolem – powinny postawić na innego rodzaju dodatki do obiadu.  Przepis na aksamitny sos Składniki:  2 szklanki dowolnego rosołu   4 łyżki masła  3 łyżki mąki  przyprawy: sól, pieprz  Sposób przygotowania:  Roztopcie masło i...