Grudki w sosie to zmora wszystkich gotujących. Ale nie ma co nad nimi płakać, tylko trzeba wyeliminować błędy, które przyczyniły się do ich powstania. Jak powstają grudki w sosie i jak można ich uniknąć?

Skąd się biorą grudki w sosie?

Grudki potrafią zepsuć nawet najlepszy sos. Nieestetycznie unoszą się na powierzchni sosu i odbierają nam chęć jego skonsumowania. Skąd się właściwie biorą? Grudki zwykle powstają, gdy w nieodpowiedniej kolejności dodajemy do sosu składniki, gotujemy sos w złej temperaturze, źle mieszamy sos lub używamy do tego nieodpowiednich narzędzi.

Jak uniknąć grudek w sosie?

  • Przede wszystkim pamiętajcie o odpowiedniej kolejności łączenia ze sobą składników. Na początku powinniście połączyć mąkę, sól i przyprawy, a dopiero później dolać wodę lub bulion. Pamiętajcie, żeby robić to powoli i stopniowo, cały czas mieszając sos. Zbyt szybkie dolanie do mąki wody może powodować powstawanie grudek.
  • Odpowiednia temperatura także ma znaczenie. Pamiętajcie, że woda lub bulion nie mogą być gorące, ponieważ wówczas w waszym sosie powstaną małe kluseczki.
  • Pamiętajcie też o tym, by nie używać do mieszania łyżki. Lepiej zróbcie to widelcem, dzięki któremu wasz sos będzie lepiej wymieszany i będzie miał o wiele gładszą konsystencję.
  • Mieszajcie sos od środka, starannie łącząc ze sobą składniki. Dzięki tej metodzie konsystencja sosu będzie idealna.

Chcecie zagęścić sos na patelni, ale boicie się, że powstaną na niej grudki? Wykorzystajcie stary sposób waszych babć, który polega na rozmieszaniu w oddzielnym kubeczku mąki z jogurtem lub śmietaną i dodaniu do tego niewielkiej ilości gorącego płynu. Dopiero, gdy zawiesina będzie odpowiednio ciepła, możemy zagęścić nią sos.

Co zrobić, gdy grudki i tak powstaną?

Wówczas wystarczy użyć miksera lub blendera. Świetnie sobie z nimi poradzą. Jeśli zdarzy wam się zrobić grudkowaty sos i chcecie go szybko uratować, możecie też użyć bardzo drobnego sitka i przelać przez nie sos, aby usunąć grudki.

Zobacz także:

Źródło: msn.com.pl