
Befsztyk tatarski, nazywany też tatarem, to kultowa potrawa, którą przygotowuje się ze skrobanego, mielonego lub drobno siekanego mięsa wołowego, oleju, soli i pieprzu oraz żółtek jaj, cebuli, maggi lub sosu Worcestershire.
Danie to najczęściej podaje się z pokrojoną w kostkę cebulką, kiszonymi ogórkami czy marynowanymi grzybami.
Idealne mięso na tatar powinno być chude, miękkie i świeże. Zwykle wykorzystuje się do tego udziec, szynkę, polędwicę lub ligawę. Co warto zaznaczyć - tatar spożywa się na surowo, bez obróbki termicznej, dlatego tak ważne jest, aby przed jego przygotowaniem zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso.
Co zrobić, żeby tatar nie ściemniał przed podaniem?
Jeżeli planujecie przygotować na kolację czy przyjęcie tatar, ale nie chcecie, żeby ściemniał przed podaniem, możecie wykorzystać dwa triki.
- Po pierwsze - nie mieszajcie mięsa z siekaną cebulą przed podaniem, ponieważ warzywo to wydziela dużo soku, który przyspiesza utlenianie i odbarwianie wołowiny.
- Dodajcie do mięsa trochę soku z cytryny - sok z tego owocu zawiera witaminę C, która spowalnia proces zmiany barwy.
Dlaczego mięso wołowe zmienia kolor? Mięso wołowe ma piękny, czerwony kolor, ale pod wpływem tlenu i innych czynników, utlenia się i blaknie, przyjmując brzydki szaro-brązowy kolor.
Przepis na klasyczny tatar wołowy
Tatar wołowy z poniższego przepisu, został robiony z najlepszej i najdelikatniejszej części tuszy wołowej, czyli z polędwicy. Z uwagi na to, że jest podawany na surowo, mięso powinno być jak najświeższe i najlepszej jakości.
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej (4 porcje)
- 1 cebula
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 4 żółtka
- olej rzepakowy
- marynowane prawdziwki
- marynowane warzywa
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Obraną cebulę posiekajcie w drobna kostkę i wymieszajcie z dwiema łyżeczkami musztardy francuskiej.
- Całość odstawcie na kilka minut do przegryzienia się.
- Z polędwicy usuńcie tłuszcz, błony i ścięgna.
- Tak sprawione mięso pokrójcie najpierw w plastry a potem w kostkę, na koniec dodajcie sól i olej.
- Dobrze wyrobione mięso podzielcie na porcje i podawajcie z wcześniej przygotowaną cebulką, grzybami, warzywami i żółtkiem.