Befsztyk tatarski, nazywany też tatarem, to kultowa potrawa, którą przygotowuje się ze skrobanego, mielonego lub drobno siekanego mięsa wołowego, oleju, soli i pieprzu oraz żółtek jaj, cebuli, maggi lub sosu Worcestershire.

Danie to najczęściej podaje się z pokrojoną w kostkę cebulką, kiszonymi ogórkami czy marynowanymi grzybami.

Idealne mięso na tatar powinno być chude, miękkie i świeże. Zwykle wykorzystuje się do tego udziec, szynkę, polędwicę lub ligawę. Co warto zaznaczyć - tatar spożywa się na surowo, bez obróbki termicznej, dlatego tak ważne jest, aby przed jego przygotowaniem zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso.

Co zrobić, żeby tatar nie ściemniał przed podaniem?

Jeżeli planujecie przygotować na kolację czy przyjęcie tatar, ale nie chcecie, żeby ściemniał przed podaniem, możecie wykorzystać dwa triki.

Zobacz także:

  1. Po pierwsze - nie mieszajcie mięsa z siekaną cebulą przed podaniem, ponieważ warzywo to wydziela dużo soku, który przyspiesza utlenianie i odbarwianie wołowiny.
  2. Dodajcie do mięsa trochę soku z cytryny - sok z tego owocu zawiera witaminę C, która spowalnia proces zmiany barwy.

Dlaczego mięso wołowe zmienia kolor? Mięso wołowe ma piękny, czerwony kolor, ale pod wpływem tlenu i innych czynników, utlenia się i blaknie, przyjmując brzydki szaro-brązowy kolor.

Przepis na klasyczny tatar wołowy

Tatar wołowy z poniższego przepisu, został robiony z najlepszej i najdelikatniejszej części tuszy wołowej, czyli z polędwicy. Z uwagi na to, że jest podawany na surowo, mięso powinno być jak najświeższe i najlepszej jakości.

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej (4 porcje)
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 4 żółtka
  • olej rzepakowy
  • marynowane prawdziwki
  • marynowane warzywa
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Obraną cebulę posiekajcie w drobna kostkę i wymieszajcie z dwiema łyżeczkami musztardy francuskiej.
  2. Całość odstawcie na kilka minut do przegryzienia się.
  3. Z polędwicy usuńcie tłuszcz, błony i ścięgna.
  4. Tak sprawione mięso pokrójcie najpierw w plastry a potem w kostkę, na koniec dodajcie sól i olej.
  5. Dobrze wyrobione mięso podzielcie na porcje i podawajcie z wcześniej przygotowaną cebulką, grzybami, warzywami i żółtkiem.