placki ziemniaczane rozpadają się
AdobeStock
Newsy

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane się nie przypalały? Dodajcie to do masy a będą zawsze idealnie złote i chrupiące

Placki przypalają się na patelni? Można łatwo temu zaradzić! Poznajcie ten prosty sposób.

Złociste placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na obiad. Choć są bardzo proste w przygotowaniu, to łatwo o popełnienie kilku błędów! Jednym z nich jest nadmierne przypalanie placków – wychodzą wtedy suche, smakują o wiele gorzej, a w całym domu unosi się nieprzyjemny swąd przypalonego oleju. Jak tego uniknąć?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego placki ziemniaczane się przypalają?

Jeśli macie problem z przypalającymi się plackami, to powody mogą być dwa. Pierwszy to niewłaściwa patelnia! Kupcie taką z teflonową powłoką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierać. Drugi to użycie zbyt małej ilości oleju. W przypadku placków nie ma co żałować tłuszczu! Wlejcie go na tyle dużo, by ciasto lekko się w nim zamoczyło na patelni i smażcie na średnim ogniu. Dodatkowo warto dodać do masy odrobinę mąki ziemniaczanej, dzięki czemu placki nie będą się rozpadały na patelni.

Przepis na placki ziemniaczane z cukinią

Do przygotowania smacznych placków ziemniaczanych z dodatkiem cukinii, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Pół kilograma ziemniaków
  • Pół kilograma cukinii
  • 2 jajka rozmiar M
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  2. Cukinię umyjcie, obierzcie i umyjcie jeszcze raz. Zetrzyjcie na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Gdy będziecie używać młodych i miękkich cukinii, to nie musicie obierać ich ze skóry.
  3. Odczekajcie chwilę i odlejcie wodę z miski z warzywami. Nie trzeba jej odciskać.
  4. Następnie do masy warzywnej wbijcie dwa jajka, wsypcie 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę soli. Dokładnie wyróbcie masę rękami.
  5. Na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju. Nakładajcie łyżką ciasto na patelnię i smażcie przez około 2 minuty na średnim ogniu z obu stron, aż placki się ozłocą.
  6. Po usmażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które odcisną z placków nadmiar tłuszczu.

I gotowe! Tak przygotowanie placuszki możecie podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Na słodko będą doskonale smakowały z cukrem, natomiast w wersji na słono możecie posypać je ulubionymi ziołami i zrobić domowy sos czosnkowy.

placki ziemniaczane rozpadają się
Flickr
Newsy
Placki ziemniaczane rozpadają się na patelni? Znamy powód. Popełniliście 1 błąd
Robicie wszystko według przepisu, a placki ziemniaczane rozpadają się w trakcie smażenia? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić!

Smaczne placki ziemniaczane to jedno z klasycznych, polskich dań, które regularnie gości na każdym stole. Są łatwe w przygotowaniu, tanie i pasuje do nich wiele pysznych dodatków, takich jak grzyby, mięso i szpinak. Niektórzy wolą placki na słodko i podają je z cukrem albo śmietaną. Sprawdźcie, jak zrobić dobre placki ziemniaczane, które się nie rozpadają! Przepis na idealne placki ziemniaczane Do przygotowania smacznych placków ziemniaczanych, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Kilogram ziemniaków 2 jajka 2 cebule 3 łyżki mąki pszennej Olej rzepakowy Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obierzcie. Zetrzyjcie ziemniaki na tarce na dużych oczkach, a cebulę na małych. Połóżcie starte warzywa na sitku i poczekajcie, by zeszła z nich woda. Odciśnijcie z nadmiaru soków i przełóżcie do dużej miski. Dodajcie do ziemniaków 2 jajka i 3 łyżki mąki oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszajcie. Wlejcie do masy skrobię ziemniaczaną, która zebrała się na dnie naczynia do którego zebraliście wodę z ziemniaków. Wymieszajcie raz jeszcze. Na dużej patelni rozgrzejcie sporą ilość oleju. Musi być bardzo gorący – inaczej placki będą się słabo smażyć i wchłoną dużo tłuszczu. Chochlą wylewajcie ciasto na patelnię i smażcie placki na średnim ogniu z obu stron tak, by się ozłociły. Gotowe placki przekładajcie na duży talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar oleju ze smażenia. I gotowe! Podawajcie z ulubionymi dodatkami. Najczęstsze błędy w przygotowywaniu placków Choć placki ziemniaczane są bardzo prostą potrawą, to czasami mimo to nie wychodzą. Dowiedzcie się, dlaczego wasze placki nie wychodzą idealne. Placki są surowe w środku...

Przepis na placki z cukinii. Cudownie chrupiące i złociste
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na placki z cukinii. Cudownie chrupiące i złociste
Lekkie i rozpływające się w ustach placki z cukinii to świetny pomysł na letni obiad. Wypróbujcie znakomity przepis na to danie.

Pachnące i chrupiące placki na słono prosto z patelni to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Jeżeli znudziły się wam już klasyczne placki ziemniaczane , polecamy wam wypróbować placki cukiniowe. Robi się je dokładnie tak samo, tylko zamiast ziemniaków należy użyć cukinii i wsypać więcej mąki! Do tego ser feta i nieco siemienia lnianego i placki wychodzą przepyszne. Idealny pomysł na bezmięsny obiad! Polecamy wam wspaniały przepis na to danie autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na placki z cukinii Do przygotowania smakowitych placków z cukinii, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Kilogram cukinii, najlepiej młodej 200 g sera feta 2 jajka 4-5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki ziaren siemienia lnianego Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Cukinię dokładnie umyjcie i zetrzyjcie na tarce razem ze skórką na małych oczkach. Warto jednak wcześniej spróbować kawałka cukinii ze skórką – jeżeli jest gorzka, to lepiej obierzcie cukinię ze skóry. Czasami jest ona po prostu gorzka i bardzo ciężko jest się pozbyć tej goryczki. Startą cukinię posypcie solą i przełóżcie do sitka. Odstawcie na godzinę. Po tym czasie odciśnijcie cukinię z soku. Przełóżcie odciśniętą cukinię do miski i dodajcie dwa jajka, 3 łyżki siemienia lnianego , około 4-5 łyżek mąki oraz pokruszony ser feta. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie do połączenia składników. Doprawcie solą i pieprzem, ale ostrożnie – pamiętajcie, że cukinia została wcześniej posolona i ser feta jest słony. Na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, za pomocą chochli lub łyżki nakładajcie ciasto w kształt placka. Usmażcie tak wszystkie placki na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu...

placki ziemniaczane przepis
AdobeStock
Newsy
Robiąc placki ziemniaczane, trzecie ziemniaki na dużych czy małych oczkach? To ma wpływ ich chrupkość
Placki ziemniaczane to jeden z polskich klasyków – wiecie, co zrobić by były idealnie chrupiące? Duże znaczenie ma tutaj wybór odpowiednich oczek na tarce przed ścieraniem ziemniaków.

Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie! Jak oczka tarki wpływają na smak placków ziemniaczanych? Jeśli chcecie mieć puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Smażcie je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Mięciutkie placki ziemniaczane o lekko słodkawym posmaku wyjdą wam zwłaszcza z młodszych ziemniaków. Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach, a potem smażyć na dużym ogniu, do momentu, kiedy uzyskają lekko brązowy kolor. Który sposób jest według was lepszy? Z tego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C. Przepis na chrupiące placki ziemniaczane Składniki: 1 kilogram ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 2 jaja Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda. Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie...

placki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy
Genialna sztuczka na chrupiące placki ziemniaczane. Wystarczy pamiętać o 1 szczególe
Nie znamy nikogo, kto nie przepada za plackami ziemniaczanymi. Zwłaszcza takimi, które chrupią w ustach przy jedzeniu!

Jeśli ktoś twierdzi, że nie przepada za plackami ziemniaczanymi to albo zmyśla i kręci, albo zasłania się przed skosztowaniem tego kalorycznego dania. Nie mamy co do tego wątpliwości. O tym, że placki ziemniaczane to naprawdę fantastyczne i perfekcyjne danie, świadczy ich międzynarodowa sława. Niemal wszędzie tam gdzie popularność zdobył ziemniak, w ślad za nią poszła moda na placki z tartych ziemniaków.  Czy placki ziemniaczane je się w innych krajach? Żydzi od setek lat smażą swoje latkes, Niemcy zajadają się kartoffelpuffer, a Szwajcarzy pękają z dumy podczas podawania rösti. Placki ziemniaczane za swoją pierwszorzędną i podstawową potrawę narodową uznają także i nasi białoruscy sąsiedzi. Sposób przygotowania białoruskich draników niczym nie różni się od tego, w który swoje placki przygotowują Polacy. Niezależnie od tego, gdzie smaży się placki, konieczne jest zadbanie o jeden szczegół. Chodzi o wodę z kartofli. Często zbyt wodniste ziemniaki po starciu na tarce, wypuszczają zbyt duże ilości płynu Odsączcie kartofle z wody, a do masy ziemniaczano-mącznej wrzućcie z powrotem skrobię, która wytrąciła się z ziemniaczanego osadu. To właśnie ten szczegół sprawia, że placki po usmażeniu są chrupiące jak należy. By nie zawalić sprawy, pamiętajcie jeszcze o właściwym smażeniu. Placki potrzebują odpowiednio dużej ilości oleju . Przepis na placki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko kilka łyżek mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia ręcznik papierowy do odsączania placków z tłuszczu Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. Placki wyjdą także po starciu na trochę większych oczkach – wtedy będą smakowały ciut inaczej, ale za...