Złociste placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na obiad. Choć są bardzo proste w przygotowaniu, to łatwo o popełnienie kilku błędów! Jednym z nich jest nadmierne przypalanie placków – wychodzą wtedy suche, smakują o wiele gorzej, a w całym domu unosi się nieprzyjemny swąd przypalonego oleju. Jak tego uniknąć?

Dlaczego placki ziemniaczane się przypalają?

Jeśli macie problem z przypalającymi się plackami, to powody mogą być dwa. Pierwszy to niewłaściwa patelnia! Kupcie taką z teflonową powłoką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierać. Drugi to użycie zbyt małej ilości oleju. W przypadku placków nie ma co żałować tłuszczu! Wlejcie go na tyle dużo, by ciasto lekko się w nim zamoczyło na patelni i smażcie na średnim ogniu. Dodatkowo warto dodać do masy odrobinę mąki ziemniaczanej, dzięki czemu placki nie będą się rozpadały na patelni.

Przepis na placki ziemniaczane z cukinią

Do przygotowania smacznych placków ziemniaczanych z dodatkiem cukinii, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Pół kilograma ziemniaków
  • Pół kilograma cukinii
  • 2 jajka rozmiar M
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  2. Cukinię umyjcie, obierzcie i umyjcie jeszcze raz. Zetrzyjcie na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Gdy będziecie używać młodych i miękkich cukinii, to nie musicie obierać ich ze skóry.
  3. Odczekajcie chwilę i odlejcie wodę z miski z warzywami. Nie trzeba jej odciskać.
  4. Następnie do masy warzywnej wbijcie dwa jajka, wsypcie 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę soli. Dokładnie wyróbcie masę rękami.
  5. Na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju. Nakładajcie łyżką ciasto na patelnię i smażcie przez około 2 minuty na średnim ogniu z obu stron, aż placki się ozłocą.
  6. Po usmażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które odcisną z placków nadmiar tłuszczu.

I gotowe! Tak przygotowanie placuszki możecie podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Na słodko będą doskonale smakowały z cukrem, natomiast w wersji na słono możecie posypać je ulubionymi ziołami i zrobić domowy sos czosnkowy.

Zobacz także: