placki ziemniaczane fit przepis
Flickr
Newsy

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły oleju? Dodajcie to, a nie wchłoną tłuszczu

Odmawiacie sobie placków ziemniaczanych, ponieważ ociekają tłuszczem i są przez to zbyt tuczące? Wypróbujcie ten trik który sprawia, że placki nie wsiąkają tyle oleju!

Choć lokale oferujące orientalne i niespotykane w Polsce dania są coraz częściej spotykane, a ceny potraw nie są wygórowane, to wciąż w polskich domach chętnie jada się klasyczne polskie dania. Jednym z nich są oczywiście placki ziemniaczane! Tanie, szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące placki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jednak ich główna wada polega na tym, że są bardzo tłuste i kaloryczne! Osoby dbające o figurę muszą odmawiać sobie pysznych placków w obawie przed przybraniem na wadze. Ale czy na pewno?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by placki ziemniaczane nie były tłuste?

Niezawodnym sposobem na to, by placki ziemniaczane nie wchłaniały tak dużo tłuszczu podczas smażenia, jest dodanie do ciasta odrobiny… mocnego alkoholu! Wódka lub spirytus sprawi, że placki nie nasiąkną tak olejem, a do tego będą bardziej chrupiące. Nie martwcie się o procenty – wyparują w trakcie smażenia i nie zmienią smaku placków.

Po usmażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony grubą warstwą kuchennych ręczników papierowych. To sprawi, że odcisną one dodatkowo placki z nadmiaru tłuszczu. Poniżej podajemy wam przepis, z którego zrobicie lekkie i smaczne placki ziemniaczane!

Przepis na lekkie placki ziemniaczane

Do przygotowania takich placków będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1,5 łyżki mąki
  • Pół łyżeczki wódki lub spirytusu
  • Olej do smażenia
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  2. Obraną cebulę zetrzyjcie na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków.
  3. Dodajcie do masy jedno duże jajko, łyżkę mąki i trochę soli oraz pół łyżeczki wódki albo spirytusu. Wyróbcie masę do połączenia składników. Jeżeli wyszła zbyt rzadka, wsypcie troszkę więcej mąki.
  4. Na patelni rozgrzejcie mocno olej i chochlą nakładajcie porcje ciasta. Smażcie na dużym ogniu z obu stron na złocisty kolor.
  5. Po usmażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Smacznego!
placki ziemniaczane rozpadają się
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane się nie przypalały? Dodajcie to do masy a będą zawsze idealnie złote i chrupiące
Placki przypalają się na patelni? Można łatwo temu zaradzić! Poznajcie ten prosty sposób.

Złociste placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na obiad. Choć są bardzo proste w przygotowaniu, to łatwo o popełnienie kilku błędów! Jednym z nich jest nadmierne przypalanie placków – wychodzą wtedy suche, smakują o wiele gorzej, a w całym domu unosi się nieprzyjemny swąd przypalonego oleju. Jak tego uniknąć? Dlaczego placki ziemniaczane się przypalają? Jeśli macie problem z przypalającymi się plackami, to powody mogą być dwa. Pierwszy to niewłaściwa patelnia! Kupcie taką z teflonową powłoką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierać. Drugi to użycie zbyt małej ilości oleju. W przypadku placków nie ma co żałować tłuszczu! Wlejcie go na tyle dużo, by ciasto lekko się w nim zamoczyło na patelni i smażcie na średnim ogniu. Dodatkowo warto dodać do masy odrobinę mąki ziemniaczanej , dzięki czemu placki nie będą się rozpadały na patelni. Przepis na placki ziemniaczane z cukinią Do przygotowania smacznych placków ziemniaczanych z dodatkiem cukinii, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma ziemniaków Pół kilograma cukinii 2 jajka rozmiar M 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Cukinię umyjcie, obierzcie i umyjcie jeszcze raz. Zetrzyjcie na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Gdy będziecie używać młodych i miękkich cukinii, to nie musicie obierać ich ze skóry. Odczekajcie chwilę i odlejcie wodę z miski z warzywami. Nie trzeba jej odciskać. Następnie do masy warzywnej wbijcie dwa jajka, wsypcie 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę soli. Dokładnie wyróbcie masę rękami. Na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju. Nakładajcie...

placki ziemniaczane przepis
AdobeStock
Newsy
Robiąc placki ziemniaczane, trzecie ziemniaki na dużych czy małych oczkach? To ma wpływ ich chrupkość
Placki ziemniaczane to jeden z polskich klasyków – wiecie, co zrobić by były idealnie chrupiące? Duże znaczenie ma tutaj wybór odpowiednich oczek na tarce przed ścieraniem ziemniaków.

Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie! Jak oczka tarki wpływają na smak placków ziemniaczanych? Jeśli chcecie mieć puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Smażcie je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Mięciutkie placki ziemniaczane o lekko słodkawym posmaku wyjdą wam zwłaszcza z młodszych ziemniaków. Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach, a potem smażyć na dużym ogniu, do momentu, kiedy uzyskają lekko brązowy kolor. Który sposób jest według was lepszy? Z tego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C. Przepis na chrupiące placki ziemniaczane Składniki: 1 kilogram ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 2 jaja Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda. Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie...

Placki ziemniaczane przywierają do patelni? Wszystko przez 1 błąd
AdobeStock
Newsy
Placki ziemniaczane przywierają do patelni? Wszystko przez 1 błąd
Co zrobić, by placki nie przywierały i nie przypalały się w trakcie smażenia? Sprawdźcie, jak sobie z tym poradzić.

Proste w przygotowaniu, tanie i bardzo smaczne. Placki ziemniaczane to świetny pomysł na obiad, gdy kończą wam się pomysły na sycący posiłek. Smakują doskonale w wersji klasycznej, czyli ze śmietaną , jak i z gulaszem czy sosem pieczarkowym . Czasami jednak smażenie placków potrafi sprawić trochę kłopotów – szczególnie dla początkujących kucharzy. Jak zrobić dobre placki i jak je usmażyć, by nie przywierały do patelni? Sprawdźcie. Co zrobić, żeby placki nie przywierały do patelni? Robicie wszystko według przepisu, a wasze placki przywierają do patelni, przypalają się i wcale nie wyglądają tak, jak powinny? Często powodem jest nieodpowiednia ilość oleju. Placki ziemniaczane niestety są tłustą potrawą, ponieważ do usmażenia potrzebują bardzo dużo tłuszczu . Jeżeli użyjecie go za mało, wówczas masa zacznie się przypalać  i przywierać do patelni. Odpowiednia ilość oleju do smażenia placków powinna być dwukrotnie większa, niż grubość smażonego placka. Koniecznie zwróćcie też uwagę na patelnię, na której smażycie. Najlepsza będzie patelnia ceramiczna lub z powłoką teflonową. Warto zainwestować również w wygodną i dużą łopatkę do podważania i obracania placków, dzięki czemu smażenie będzie jeszcze łatwiejsze! Przepis na placki ziemniaczane Do przygotowania idealnych placków ziemniaczanych, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 jajka 1 cebula 4 łyżki mąki Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Odciśnijcie z wody. Dodajcie do startych ziemniaków jajka, kilka łyżek mąki oraz startą na tarce cebulę i sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Na patelnię wylejcie sporą ilość oleju – pamiętajcie, że...

placki ziemniaczane ze śledziem
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Co powiecie na śledzia podanego na chrupiących plackach ziemniaczanych? Dodajcie 1 rzecz a jeszcze bardziej zyska na smaku
Placki ziemniaczane ze śledziem? Czemu nie! Dodajcie do nich jeszcze twarożek i jeden smaczny dodatek który sprawi, że placki będą smakowały naprawdę wyjątkowo!

Placki ziemniaczane smakują doskonale z wieloma dodatkami. Z cukrem, śmietaną, sosem grzybowym i oczywiście gulaszem węgierskim, są fantastyczne. Możliwości jest wiele i ogranicza was tylko wyobraźnia! Doskonałym dodatkiem do placków jest smaczny twarożek z dodatkiem śmietany, koperku i szczypiorku. Ułóżcie dodatkowo na plackach śledzie – nada im to niesamowitego charakteru! Tak przygotowane placki z pewnością posmakują waszym gościom. Przepis na placki ziemniaczane ze śledziem Do przygotowania takich placuszków będziecie potrzebowali poniższych składników: 400 g ziemniaków 1 łyżkę mąki 1 jajko Sól Pieprz Do twarożku: 1 kostkę półtłustego twarogu (250 g) 250 g śledzi w oleju 2 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku 1 łyżkę koperku 1 łyżkę szczypiorku Sól Pieprz Przygotowanie W misce wymieszajcie twaróg z dwiema łyżkami śmietany. Dodajcie pieprz i sól oraz świeży i posiekany koperek oraz szczypiorek. Zamieszajcie i odstawcie. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie łyżkę mąki, jedno jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszajcie. Śledzie pokrójcie na kawałki o szerokości ok. 2-3 cm. Rozgrzejcie na patelni dużą ilość oleju. Gdy już będzie gorący, chochelką nakładajcie ciasto i smażcie placuszki tak, by się zarumieniły i nieco przypiekły z obu stron. Po usmażeniu przełóżcie je na talerz wyłożony grubą warstwą papierowych ręczników. To sprawi, że placki nie będą tak tłuste (ręczniki wchłoną nadmiar oleju). Gotowe placki ułóżcie na talerzu. Na każdym połóżcie łyżkę twarożku i na to jeden kawałek śledzia. Posypcie świeżo mielonym pieprzem i połóżcie kawałek świeżego koperku dla dekoracji. I gotowe!...