Choć lokale oferujące orientalne i niespotykane w Polsce dania są coraz częściej spotykane, a ceny potraw nie są wygórowane, to wciąż w polskich domach chętnie jada się klasyczne polskie dania. Jednym z nich są oczywiście placki ziemniaczane! Tanie, szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące placki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jednak ich główna wada polega na tym, że są bardzo tłuste i kaloryczne! Osoby dbające o figurę muszą odmawiać sobie pysznych placków w obawie przed przybraniem na wadze. Ale czy na pewno?

Co zrobić, by placki ziemniaczane nie były tłuste?

Niezawodnym sposobem na to, by placki ziemniaczane nie wchłaniały tak dużo tłuszczu podczas smażenia, jest dodanie do ciasta odrobiny… mocnego alkoholu! Wódka lub spirytus sprawi, że placki nie nasiąkną tak olejem, a do tego będą bardziej chrupiące. Nie martwcie się o procenty – wyparują w trakcie smażenia i nie zmienią smaku placków.

Po usmażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony grubą warstwą kuchennych ręczników papierowych. To sprawi, że odcisną one dodatkowo placki z nadmiaru tłuszczu. Poniżej podajemy wam przepis, z którego zrobicie lekkie i smaczne placki ziemniaczane!

Przepis na lekkie placki ziemniaczane

Do przygotowania takich placków będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1,5 łyżki mąki
  • Pół łyżeczki wódki lub spirytusu
  • Olej do smażenia
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  2. Obraną cebulę zetrzyjcie na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków.
  3. Dodajcie do masy jedno duże jajko, łyżkę mąki i trochę soli oraz pół łyżeczki wódki albo spirytusu. Wyróbcie masę do połączenia składników. Jeżeli wyszła zbyt rzadka, wsypcie troszkę więcej mąki.
  4. Na patelni rozgrzejcie mocno olej i chochlą nakładajcie porcje ciasta. Smażcie na dużym ogniu z obu stron na złocisty kolor.
  5. Po usmażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Smacznego!