Niedługo tłusty czwartek. To ostatni dzwonek na przetestowanie przepisu na pyszne, domowe pączki. Doprowadźcie swoją umiejętność smażenia pączków do perfekcji. Gdy usmażycie je gościom jeszcze w czasie karnawału, będą wniebowzięci!
Jak usmażyć idealne pączki?
Trudno sobie wyobrazić tłusty czwartek bez pączków. I choć zwykle sięgamy po te sklepowe, warto czasem zrobić coś samemu, w zaciszu własnego domu.
Domowe pączki są nie tylko tańsze, ale też smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Jak usmażyć idealne domowe pączki? Na co należy zwrócić szczególną uwagę?
Przede wszystkim należy wyrobić dobre i elastyczne ciasto (przepis znajdziecie poniżej). Trzeba też zaopatrzyć się w dobrej jakości konfiturę – może to być konfitura różana, ale równie dobrze sprawdzi się nadzienie wiśniowe, malinowe, kajmakowe, czekoladowe czy truskawkowe w postaci dżemów lub powideł.
Zobacz także:
Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu podczas smażenia?
Pamiętajcie też o dodaniu do ciasta spirytusu, żeby wasze pączki nie pochłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu. Jeżeli nie macie w domu butelki czystego alkoholu lub nawet wódki, możecie spróbować użyć do tego celu octu.
Pączki możecie usmażyć na zwykłym oleju rzepakowym, ale w opinii wielu najlepiej jest skorzystać z tradycyjnego smalcu. To wpłynie na nadanie pączkom smaku, który wielu pamięta jeszcze z przeszłości.
Przepis na domowe pączki
Składniki:
- 1 kg mąki
- 5 dag drożdży (ok. połowa paczki)
- 2/3 szklanki cukru
- 0,5 l mleka
- 5 żółtek
- 1 całe jajo
- 10 dag masła
- 2 kieliszki spirytusu (ok. 50 ml)
- Pół łyżeczki soli
- Smalec do smażenia
- Nadzienie (najlepiej konfitura różana)
- Cukier puder
Przygotowanie:
- Przesianą mąkę wymieszajcie z drożdżami, które wcześniej należy rozprowadzić z cukrem.
- Do naczynia z mąką dodajcie żółtka, jajko, cukier, sól i roztopione masło.
- Dolewajcie stopniowo ciepłego mleka i wyrabiajcie ciasto, tak długo, aż stanie się elastyczne i należycie miękkie.
- Wyrobione ciasto zostawcie do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu, z ciasta wyrabiajcie ręcznie kulki, a następnie nadziewajcie je powidłami lub innym nadzieniem.
- Po wyrobieniu pączków, zostawcie je jeszcze na kolejne 20 min do podrośnięcia.
- Smażcie pączki na gorącym, głębokim tłuszczu.
- Uważajcie, by nie obniżyć drastycznie temperatury smażenia poprzez umieszczenie w naczyniu zbyt dużej ilości pączków.
- Smażcie pączki na brązowy kolor z obu stron.
- Na koniec oprószcie je cukrem pudrem.
Źródło: gotujmy.pl, kuchnia.wp.pl