Niedługo tłusty czwartek. To ostatni dzwonek na przetestowanie przepisu na pyszne, domowe pączki. Doprowadźcie swoją umiejętność smażenia pączków do perfekcji. Gdy usmażycie je gościom jeszcze w czasie karnawału, będą wniebowzięci!

Jak usmażyć idealne pączki? 

Trudno sobie wyobrazić tłusty czwartek bez pączków. I choć zwykle sięgamy po te sklepowe, warto czasem zrobić coś samemu, w zaciszu własnego domu.

Domowe pączki są nie tylko tańsze, ale też smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Jak usmażyć idealne domowe pączki? Na co należy zwrócić szczególną uwagę?

Przede wszystkim należy wyrobić dobre i elastyczne ciasto (przepis znajdziecie poniżej). Trzeba też zaopatrzyć się w dobrej jakości konfiturę – może to być konfitura różana, ale równie dobrze sprawdzi się nadzienie wiśniowe, malinowe, kajmakowe, czekoladowe czy truskawkowe w postaci dżemów lub powideł.

Zobacz także:

Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu podczas smażenia?

Pamiętajcie też o dodaniu do ciasta spirytusu, żeby wasze pączki nie pochłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu. Jeżeli nie macie w domu butelki czystego alkoholu lub nawet wódki, możecie spróbować użyć do tego celu octu.

Pączki możecie usmażyć na zwykłym oleju rzepakowym, ale w opinii wielu najlepiej jest skorzystać z tradycyjnego smalcu. To wpłynie na nadanie pączkom smaku, który wielu pamięta jeszcze z przeszłości.

Przepis na domowe pączki

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 5 dag drożdży (ok. połowa paczki)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 0,5 l mleka
  • 5 żółtek
  • 1 całe jajo
  • 10 dag masła
  • 2 kieliszki spirytusu (ok. 50 ml)
  • Pół łyżeczki soli
  • Smalec do smażenia
  • Nadzienie (najlepiej konfitura różana)
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Przesianą mąkę wymieszajcie z drożdżami, które wcześniej należy rozprowadzić z cukrem.
  2. Do naczynia z mąką dodajcie żółtka, jajko, cukier, sól i roztopione masło.
  3. Dolewajcie stopniowo ciepłego mleka i wyrabiajcie ciasto, tak długo, aż stanie się elastyczne i należycie miękkie.
  4. Wyrobione ciasto zostawcie do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Po wyrośnięciu, z ciasta wyrabiajcie ręcznie kulki, a następnie nadziewajcie je powidłami lub innym nadzieniem.
  6. Po wyrobieniu pączków, zostawcie je jeszcze na kolejne 20 min do podrośnięcia.
  7. Smażcie pączki na gorącym, głębokim tłuszczu.
  8. Uważajcie, by nie obniżyć drastycznie temperatury smażenia poprzez umieszczenie w naczyniu zbyt dużej ilości pączków.
  9. Smażcie pączki na brązowy kolor z obu stron.
  10. Na koniec oprószcie je cukrem pudrem.

Źródło: gotujmy.pl, kuchnia.wp.pl