Co zrobić, żeby mleko nie wykipiało? Zapomnijcie o drewnianej łyżce. Wysmarujcie tym garnek
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, żeby mleko nie wykipiało? Zapomnijcie o drewnianej łyżce. Wysmarujcie tym garnek

Kipiejące mleko to dosyć powszechny domowy problem. Na szczęście, wiemy jak jemu zaradzić. Wystarczy, że użyjecie tego produktu, który na pewno macie w swojej kuchni.

Większość z nas gotuje od czasu do czasu mleko. Niestety, mleko ma to do siebie, że może nieraz wykipieć. Czy da się jakoś powstrzymać ten proces? Tak – wystarczy, że zrobicie wcześniej jedną rzecz. Czy znaliście ten sposób?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zapobiec kipieniu mleka?

Każdemu z was przynajmniej raz w życiu zdarzyło się wykipienie mleka. Podgrzewając mleko do ciasta lub płatków owsianych, łatwo o katastrofę. Wystarczy chwila nieuwagi, by wokół krawędzi garnka pojawiły się bąbelki i pryskające mleko kaskadami wylało się na naszą kuchenkę. 

Wykorzystajcie ten prosty sposób, dzięki któremu wasze mleko już nigdy nie wykipi. Wystarczy, że użyjecie... tłuszczu.

  • Masło lub oliwa. Weźcie naczynie, w którym będziecie gotować mleko i nasmarujcie jego brzegi masłem, a następnie wlejcie mleko. Dzięki temu zapobiegniecie kipieniu mleka, ponieważ płyn zatrzyma się na tłuszczu.
  • Drewniana łyżka. Położenie łyżki na garnek zamiast pokrywki sprawi, że unoszące się mleko napotykając na nią, opadnie z powrotem.
  • Woda. Wystarczy wlać trochę wody do naczynia, a następnie dodać do środka mleko. Dzięki temu mleko nie wykipi.
Zobacz także
Brat Joanny Kurowskiej zmarł po wypiciu... zatrutego mleka. Aktorka wspomina rodzinny dramat

Brat Joanny Kurowskiej zmarł po wypiciu... zatrutego mleka. Aktorka wspomina rodzinny dramat

Producenci usuwają datę ważności z opakowań mleka. Jak sprawdzić czy jest jeszcze dobre?

Producent usuwa datę ważności z opakowań mleka. Jak sprawdzić czy jest jeszcze dobre?

  • Potrząsanie garnkiem. Gdy mleko już się zagotuje, unieście naczynie i delikatnie nim potrząśnijcie. Gotujące się mleko na pewno się uspokoi. Sposobem na ujarzmienie wzbierającej fali kipiącego mleka jest także silne jej zdmuchnięcie połączone ze zredukowaniem gazu.
  • Skropienie unoszącej się piany wodą. Gdy zauważycie na mleku unoszącą się pianę, wystarczy, że pokropicie ją odrobiną wody. Pomoże to zapobiec wykipieniu mleka.
  • Kipochron. Czy słyszeliście o czymś takim, jak kipochron? To specjalny krążek, który ostrzeże was przed zbliżającą się katastrofą. Wystarczy, że włożycie go do garnka i zalejecie mlekiem. Gdy mleko zacznie się unosić do góry, krążek zacznie uderzać o brzegi garnka, a wy będziecie mogli w porę zareagować.

Który z tych sposobów najbardziej do was przemawia?

Źródło: kobieta.gazeta.pl

Kuchenka, wykipiało
Pixabay/Myriams-Fotos
Newsy
Kipi kasza, kipi groch. Co zrobić, żeby nic nam nie wykipiało? Banalny trik i koniec z szorowaniem kuchenki
Nawet wytrawnym kucharzom zdarzają się w kuchni wpadki. Jedną z nich może być kipiąca woda w garnku, która zalewa wam pół kuchenki. Wiecie o czym mówimy?

Wpadki w kuchni to normalna kolej rzeczy. Jeśli zdarzyło się wam zalać kuchenkę, wiecie jak niewdzięcznym jest zadaniem usuwanie z niej zaschniętego, spalonego osadu. Są jednak sposoby, które ułatwią wam to działanie. Co może pójść nie tak w kuchni? Kuchnia to prawdziwy tor przeszkód dla osób, które nie wiedzą jak się w niej poruszać. W kuchni można zrobić sobie krzywdę. Moment nieuwagi i krojenie cebuli zamieni się w tor przeszkód. Nie można patrzeć na to miejsce wyłącznie pesymistycznie. Mówi się także, że kuchnia to serce domu. Właśnie tam najlepiej się rozmawia, odpoczywa, a niekiedy pracuje. Domowe potrawy smakują wyśmienicie, szczególnie robione z sercem i wedle sprawdzonych, babcinych przepisów. To też miejsce, które niełatwo utrzymać w czystości. Już sam proces gotowania może nam przysporzyć większego sprzątania. Produkty spożywcze mają do siebie to, że brudzą. Nawet zwykłe gotowanie kaszy może się okazać pracochłonne. Szczególnie jeśli gotowana kasza wykipi na waszą kuchenkę... Dowiedzcie się, co robić aby pożegnać się z problemem kipiących dań Kipiące danie to nic szczególnego, a raczej popularne i raczej codzienne zjawisko. Wykipieć może dosłownie wszystko, chociażby gotowane do drugiego dania ziemniaki. Kipiąca potrawa oprócz podniesienia wam ciśnienia, może też znacząco pobrudzić kuchenkę. Jak sobie z tym poradzić? Nie zawsze pomogą trzy oddechy. Niekiedy trzeba użyć kreatywności i pomóc sobie w pracy po sprzątaniu kuchenki. Przeczytajcie o prostych sposobach, które oszczędzą wam nerwów. Najczęściej kipiącym produktem jest mleko. Uratuje was gadżet w postaci krążka do gotowania mleka. Mleko, które zacznie się unosić uniesie także krążek. Wprawiony w ruch zrobi dużo hałasu...

pierogi rozpadają się
AdobeStock
Newsy
Pulchne i miękkie ciasto na pierogi bez rozklejania. Wyjdzie wam, o ile nie zrobicie tej rzeczy
Pierogi w trakcie gotowania się rozpadają? Wystarczy przestrzegać tej jednej zasady.

Jest kilka takich dań w polskiej kuchni, które musi znać każdy uważający się za dobrego kucharza. Jednym z nich są pierogi. To absolutne ABC gotowania w Polsce! Przygotowywane na słodko i na słono, gotowane, smażone, pieczone albo polane sosem – nieważne w jakiej odsłonie wystąpią, pierogi trzeba umieć przyrządzić. Zgodzicie się? Pierogi się rozpadają podczas gotowania Czasami, mimo największych starań, pierogi nie wyjdą. Farsz nie jest tak dużym problemem, ponieważ wystarczy go nieco doprawić albo dodać składników i od razu będzie lepszy. Gorzej, gdy ciasto nie wychodzi! Może być zbyt twarde i gumowate, psując tym samym cały smak pierogów. Jeszcze straszniejsza sytuacja to taka, gdy ciasto się rozpada w trakcie gotowania. Koszmar! Czy można temu zapobiec? Wystarczy trzymać się jednej, ważnej zasady. Umiar! Nie nakładajcie zbyt dużo farszu do ciasta, ponieważ wtedy pierogi będą się rozpadały podczas gotowania. Następnym razem nałóżcie go mniej, a na pewno wszystko będzie w porządku. Dla pewności jeszcze podczas lepienia zwilżcie brzegi pierogów wodą – dzięki temu ciasto lepiej będzie się kleić.   Krótki i prosty przepis na ciasto do pierogów A jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Proste sposoby są najlepsze, dlatego zamiast szukać wymyślnych przepisów, zróbcie po prostu ciasto z najprostszej receptury. Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2,5 szklanki mąki Płaska łyżeczka soli 1 szklanka ciepłego mleka lub wody Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Dodajcie sól i powoli wlewajcie gorące mleko lub wodę (temperatura jest ogromnie ważna!) cały czas mieszając. Najlepiej użyjcie do tego łyżki, żeby się nie poparzyć. Gdy składniki już się połączą na gładką masę, przenieście ciasto na stolnicę. Gdy wyjdzie wam go dużo, podzielcie je po...

Gotowanie pierogów
mariwanna/gotujmy.pl
Newsy
Pierogi rozklejają się wam podczas gotowania? Ten babciny trik zapobiegnie katastrofie
Rozpadające się pierogi tuż przed podaniem wigilijnej kolacji to prawdziwy koszmar. Dowiedzcie się, jak mu zapobiec!

W wielu polskich domach pierogi to danie przygotowywane nie tylko od święta. Ruskie, z mięsem, z grzybami, na słodko – każdy ma swój ulubiony farsz. Choć dawniej przyrządzanie pierogów było okazją do spędzenia razem czasu, a młodsze pokolenie mogło się nauczyć sztuki przygotowywania pysznego farszu i klejenia pierogów, to ta tradycja coraz częściej zanika. Dziś bez problemu można kupić bardzo smaczne i gotowe pierogi, dlatego mało jest osób, które uczą się jak robić to polskie danie. Chociaż dzięki temu oszczędza się mnóstwo pracy i czasu, to niestety przez fakt, iż gotowe rozwiązania są coraz popularniejsze, to zanikają dawne tradycje. Możecie to odczuć szczególnie wtedy, gdy zdecydujecie się zrobić na święta własne pierogi zamiast kupować gotowe w sklepie. Sprawa się komplikuje w momencie gdy uświadamiacie sobie, że może trzeba było podpatrzeć jak mama i babcia robią ciasto, ponieważ wasze (mimo najszczerszych chęci i pracy) rozpada się w trakcie gotowania! Na szczęście można temu zapobiec. Dlaczego pierogi się rozklejają podczas gotowania? Zasadniczo przyczyny rozpadania się pierogów są dwie. Pierwsza to gotowanie zamrożonych pierogów – jeśli wrzucicie ich za dużo na raz do garnka, to obniżą temperaturę wody, która przestanie się gotować i pierogi zamiast szybko się ugotować rozmiękną i zaczną się rozpadać. Drugi powód to sytuacja, w której w trakcie zlepiania farsz dostał się między krawędzie pierogów. To sprawia, że ciasto nie skleja się do końca i tak wykonane pierogi otworzą się podczas gotowania w wodzie. Jak zapobiec rozpadaniu się pierogów Najlepszym sposobem na upewnienie się, że ciasto jest odpowiednio sklejone i nie za twarde, jest ugotowanie „testowego pieroga”. Zamiast skleić na raz kilkadziesiąt (albo i...

jak gotować ziemniaki
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby ziemniaki nie wykipiały? Wystarczy, że dodacie do nich 1 rzecz. Banalny trik
Wydaje się, że nie ma bardziej banalnego przepisu niż gotowane ziemniaki. Jednak i w tym przypadku można wykorzystać ciekawy trik, który ułatwi ci gotowanie!

Masz cierpliwość i czas do stania nad garnkami przez cały czas gotowania? My też nie! Przecież nie można być cały czas w kuchni – dzieci i inne obowiązki skutecznie nas stamtąd wyganiają. Część potraw można gotować, rzucając na nie okiem, co jakiś czas, ale i tak zawsze może zdarzyć się niekontrolowany wypadek w kuchni. Na przykład wykipi nam woda z ziemniaków, zalewając całą kuchenkę trudną do usunięcia skrobią. Doskonale wie o tym każda, osoba, która chociaż raz miała taki wypadek w kuchni. Dużo łatwiej jest na kuchence gazowej, dużo trudniejsze zadanie mają osoby, które gotują na kuchenkach elektrycznych lub indukcyjnych. Co zrobić, żeby ziemniaki już nie kipiały? Sprawdźcie. Sposób na kipiące ziemniaki Mamy dla was 3 banalne sposoby na to, by zapobiec wykipieniu wody z gotujących się ziemniaków! Podnieście pokrywkę Chyba najbardziej oczywiste rozwiązanie. Podczas gotowania uchylcie pokrywkę i zmniejszcie ogień. Jeżeli możecie, to najzwyczajniej nie gotujcie ziemniaków pod przykryciem. To znacznie łatwiejsze rozwiązanie niż ciągłe zaglądanie i pilnowanie garnka, w którym gotują się pyry. Nie lejcie za dużo wody do garnka To rozwiązanie również wydaje się oczywiste, ale niestety wiele osób zapomina o tej podstawowej zasadzie. Nadmiar wody w garnku praktycznie zawsze prowadzi do jej wykipienia. Ważna jest odpowiednia ilość wody do gotowania ziemniaków . Dodajcie tłuszczu do gotujących się ziemniaków Olej, smalec lub masło w garnku to niezawodny sposób na to, by zapobiec wykipieniu wody. Do garnka z gotującymi się ziemniakami dodajcie łyżkę jednego z tych tłuszczów i zapomnijcie o kłopocie. To wydaje się mało prawdopodobne, ale działa. Wystarczy tylko tyle. Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Wydawałoby się, że gotowanie ziemniaków to żadna filozofia. Przecież wystarczy obrać...