Co zrobić, żeby mleko nie wykipiało? Zapomnijcie o drewnianej łyżce. Wysmarujcie tym garnek
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, żeby mleko nie wykipiało? Zapomnijcie o drewnianej łyżce. Wysmarujcie tym garnek

Kipiejące mleko to dosyć powszechny domowy problem. Na szczęście, wiemy jak jemu zaradzić. Wystarczy, że użyjecie tego produktu, który na pewno macie w swojej kuchni.

Większość z nas gotuje od czasu do czasu mleko. Niestety, mleko ma to do siebie, że może nieraz wykipieć. Czy da się jakoś powstrzymać ten proces? Tak – wystarczy, że zrobicie wcześniej jedną rzecz. Czy znaliście ten sposób?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zapobiec kipieniu mleka?

Każdemu z was przynajmniej raz w życiu zdarzyło się wykipienie mleka. Podgrzewając mleko do ciasta lub płatków owsianych, łatwo o katastrofę. Wystarczy chwila nieuwagi, by wokół krawędzi garnka pojawiły się bąbelki i pryskające mleko kaskadami wylało się na naszą kuchenkę. 

Wykorzystajcie ten prosty sposób, dzięki któremu wasze mleko już nigdy nie wykipi. Wystarczy, że użyjecie... tłuszczu.

  • Masło lub oliwa. Weźcie naczynie, w którym będziecie gotować mleko i nasmarujcie jego brzegi masłem, a następnie wlejcie mleko. Dzięki temu zapobiegniecie kipieniu mleka, ponieważ płyn zatrzyma się na tłuszczu.
  • Drewniana łyżka. Położenie łyżki na garnek zamiast pokrywki sprawi, że unoszące się mleko napotykając na nią, opadnie z powrotem.
  • Woda. Wystarczy wlać trochę wody do naczynia, a następnie dodać do środka mleko. Dzięki temu mleko nie wykipi.
Zobacz także
Brat Joanny Kurowskiej zmarł po wypiciu... zatrutego mleka. Aktorka wspomina rodzinny dramat

Brat Joanny Kurowskiej zmarł po wypiciu... zatrutego mleka. Aktorka wspomina rodzinny dramat

Producenci usuwają datę ważności z opakowań mleka. Jak sprawdzić czy jest jeszcze dobre?

Producent usuwa datę ważności z opakowań mleka. Jak sprawdzić czy jest jeszcze dobre?

  • Potrząsanie garnkiem. Gdy mleko już się zagotuje, unieście naczynie i delikatnie nim potrząśnijcie. Gotujące się mleko na pewno się uspokoi. Sposobem na ujarzmienie wzbierającej fali kipiącego mleka jest także silne jej zdmuchnięcie połączone ze zredukowaniem gazu.
  • Skropienie unoszącej się piany wodą. Gdy zauważycie na mleku unoszącą się pianę, wystarczy, że pokropicie ją odrobiną wody. Pomoże to zapobiec wykipieniu mleka.
  • Kipochron. Czy słyszeliście o czymś takim, jak kipochron? To specjalny krążek, który ostrzeże was przed zbliżającą się katastrofą. Wystarczy, że włożycie go do garnka i zalejecie mlekiem. Gdy mleko zacznie się unosić do góry, krążek zacznie uderzać o brzegi garnka, a wy będziecie mogli w porę zareagować.

Który z tych sposobów najbardziej do was przemawia?

Źródło: kobieta.gazeta.pl

Kuchenka, wykipiało
Pixabay/Myriams-Fotos
Newsy
Kipi kasza, kipi groch. Co zrobić, żeby nic nam nie wykipiało? Banalny trik i koniec z szorowaniem kuchenki
Nawet wytrawnym kucharzom zdarzają się w kuchni wpadki. Jedną z nich może być kipiąca woda w garnku, która zalewa wam pół kuchenki. Wiecie o czym mówimy?

Wpadki w kuchni to normalna kolej rzeczy. Jeśli zdarzyło się wam zalać kuchenkę, wiecie jak niewdzięcznym jest zadaniem usuwanie z niej zaschniętego, spalonego osadu. Są jednak sposoby, które ułatwią wam to działanie. Co może pójść nie tak w kuchni? Kuchnia to prawdziwy tor przeszkód dla osób, które nie wiedzą jak się w niej poruszać. W kuchni można zrobić sobie krzywdę. Moment nieuwagi i krojenie cebuli zamieni się w tor przeszkód. Nie można patrzeć na to miejsce wyłącznie pesymistycznie. Mówi się także, że kuchnia to serce domu. Właśnie tam najlepiej się rozmawia, odpoczywa, a niekiedy pracuje. Domowe potrawy smakują wyśmienicie, szczególnie robione z sercem i wedle sprawdzonych, babcinych przepisów. To też miejsce, które niełatwo utrzymać w czystości. Już sam proces gotowania może nam przysporzyć większego sprzątania. Produkty spożywcze mają do siebie to, że brudzą. Nawet zwykłe gotowanie kaszy może się okazać pracochłonne. Szczególnie jeśli gotowana kasza wykipi na waszą kuchenkę... Dowiedzcie się, co robić aby pożegnać się z problemem kipiących dań Kipiące danie to nic szczególnego, a raczej popularne i raczej codzienne zjawisko. Wykipieć może dosłownie wszystko, chociażby gotowane do drugiego dania ziemniaki. Kipiąca potrawa oprócz podniesienia wam ciśnienia, może też znacząco pobrudzić kuchenkę. Jak sobie z tym poradzić? Nie zawsze pomogą trzy oddechy. Niekiedy trzeba użyć kreatywności i pomóc sobie w pracy po sprzątaniu kuchenki. Przeczytajcie o prostych sposobach, które oszczędzą wam nerwów. Najczęściej kipiącym produktem jest mleko. Uratuje was gadżet w postaci krążka do gotowania mleka. Mleko, które zacznie się unosić uniesie także krążek. Wprawiony w ruch zrobi dużo hałasu...

jak gotować ziemniaki
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby ziemniaki nie wykipiały? Banalny trik! Wystarczy, że dodacie do nich 1 rzecz
Wydaje się, że nie ma bardziej banalnego przepisu niż gotowane ziemniaki. Jednak i w tym przypadku można wykorzystać ciekawy trik, który ułatwi ci gotowanie!

Masz cierpliwość i czas do stania nad garnkami przez cały czas gotowania? My też nie! Przecież nie można być cały czas w kuchni – dzieci i inne obowiązki skutecznie nas stamtąd wyganiają. Część potraw można gotować, rzucając na nie okiem, co jakiś czas, ale i tak zawsze może zdarzyć się niekontrolowany wypadek w kuchni. Na przykład wykipi nam woda z ziemniaków, zalewając całą kuchenkę trudną do usunięcia skrobią. Doskonale wie o tym każda, osoba, która chociaż raz miała taki wypadek w kuchni. Dużo łatwiej jest na kuchence gazowej, dużo trudniejsze zadanie mają osoby, które gotują na kuchenkach elektrycznych lub indukcyjnych. Co zrobić, żeby ziemniaki już nie kipiały? Sprawdźcie. Sposób na kipiące ziemniaki Mamy dla was 3 banalne sposoby na to, by zapobiec wykipieniu wody z gotujących się ziemniaków! Podnieś pokrywkę Chyba najbardziej oczywiste rozwiązanie. Podczas gotowania uchyl pokrywkę i zmniejsz ogień. Jeżeli możesz, to najzwyczajniej nie gotuj ziemniaków pod przykryciem. To znacznie łatwiejsze rozwiązanie niż ciągłe zaglądanie i pilnowanie garnka, w którym gotują się pyry. Nie lej za dużo wody do garnka To rozwiązanie również wydaje się oczywiste, ale niestety wiele osób zapomina o tej podstawowej zasadzie. Nadmiar wody w garnku praktycznie zawsze prowadzi do jej wykipienia. Ważna jest odpowiednia ilość wody do gotowania ziemniaków . Dodaj tłuszczu do gotujących się ziemniaków Olej, smalec lub masło w garnku to niezawodny sposób na to, by zapobiec wykipieniu wody. Do garnka z gotującymi się ziemniakami dodaj łyżkę jednego z tych tłuszczów i zapomnij o kłopocie. To wydaje się mało prawdopodobne, ale działa. Wystarczy tylko tyle. Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Wydawałoby się, że gotowanie...

Sposób na przywierające naleśniki
Adobe Stock
Newsy
Naleśniki przywierają do patelni? Zastosujcie ten babciny trik, a ciasto nie będzie się już przyklejać
Bez względu na to czy korzystacie z wysłużonej czy całkiem nowej, teflonowej patelni, z pewnością miewacie problem z przywierającymi do jej powierzchni naleśnikami. Wiemy, jak temu zaradzić.

Kluczem do idealnych naleśników jest przede wszystkim odpowiednio przyrządzona masa. Nie może być zbyt rzadka, bo ciasto rozpadnie się, gdy będziecie chcieli je przewrócić na drugą stronę. Nie może też być zbyt gęsta – wówczas powstaną wam omlety, a nie naleśniki. Równie ważną kwestię stanowi dobór patelni i tłuszczu. Jak sprawić, by naleśniki nie przywierały do patelni? Najlepiej będzie jeśli do smażenia naleśników wykorzystacie specjalną patelnię. Jednak nie oszukujmy się, większość z was nie ma jej w swoich kuchniach. Sięgacie więc po zwykłe, teflonowe naczynia, a następnie rozgrzewacie na nich cienką warstwę oleju i umieszczacie ciasto naleśnikowe.  Po kilku chwilach okazuje się, że to przywarło, a z obiadu nici. Na szczęście istnieje pewien babciny trik, który rozwiąże wasz problem. Będziecie potrzebować szczypty soli i skórki odciętej od słoniny. Szczegóły zamieszczamy w przepisie poniżej. Przepis na naleśniki Będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 100 ml wody gazowanej lub lekko gazowanej 250 ml mleka 3,2 procent 2 jajek Szczypty soli i kurkumy Skóry od słoniny Oleju do smażenia  Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie wszystkie składniki – mąkę, mleko, wodę, jajka, kurkumę oraz sól, pamiętając, by te które są sypkie przesiać wcześniej przez sitko (dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste). Całość połączcie przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej (zdecydowanie bardziej pracochłonny i czasochłonny sposób) w gładką, jednolitą masę i odstawcie na ok. 10 minut, tak by ciasto miało szansę odpocząć. Na dużej patelni rozprowadźcie szczyptę soli, a następnie postawcie naczynie na gazie i zacznijcie podgrzewać. Pod wpływem temperatury kryształki...

kotlety schabowe
gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Kotlety schabowe soczyste jak nigdy przedtem. Ten trik powinna znać każda gospodyni domowa
Sposób na miękkie i soczyste schabowe? Odpowiednia marynata! Z tego przepisu dowiecie się, jak ją zrobić.

Panierowane kotlety ze schabu to danie, które zna każdy Polak. Idealne na rodzinny obiad! Każdy ma swój sposób przyrządzania kotletów. Czasami mogą wyjść zbyt suche lub twarde – pewnie wam też kiedyś się to zdarzyło. By temu zapobiec, należy specjalnie przygotować mięso przed smażeniem. Jak zwykle doskonale spisze się marynata! Przeczytajcie, jak ją zrobić by kotlety wyszły miękkie, kruche i soczyste. Po prostu palce lizać! Przepis na soczyste kotlety schabowe Wbrew pozorom sekretem wielu pysznych dań nie są wcale wymyślne sztuczki ani drogie składniki. Wystarczy znać parę wskazówek, dzięki którym przy użyciu tego, co macie w kuchni możecie wyczarować z prostych potraw coś naprawdę pysznego! Przekonajcie się, jak w łatwy sposób można przyrządzić soczyste kotlety schabowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kilogram schabu 3 jajka rozmiar M Mąka pszenna Bułka tarta Smalec Sól Pieprz Jogurt naturalny lub mleko (opcjonalnie) Przygotowanie: Schab pokrójcie w równe porcje na kotlety. Na desce każdy kawałek mięsa rozbijcie tłuczkiem z obu stron. Następnie przyprawcie kotlety solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi przyprawami do mięsa. Włóżcie kotlety do dużej miski. Do miseczki wbijcie 3 całe jajka i wlejcie dwie łyżki zimnej wody. Widelcem roztrzepcie dokładnie jajka. Zamiast wody możecie użyć jogurtu naturalnego albo mleka. Do dużej miski z kotletami wlejcie roztrzepane z wodą jajka i dokładnie zamieszajcie. Marynata powinna przykryć całe mięso. Zakryjcie miskę talerzem i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso nasiąknie jajkami i właśnie dzięki temu będzie takie miękkie i soczyste! Następnie panierujcie kotlety tak jak zwykle w bułce tartej...