Większość z nas gotuje od czasu do czasu mleko. Niestety, mleko ma to do siebie, że może nieraz wykipieć. Czy da się jakoś powstrzymać ten proces? Tak – wystarczy, że zrobicie wcześniej jedną rzecz. Czy znaliście ten sposób?
Jak zapobiec kipieniu mleka?
Każdemu z was przynajmniej raz w życiu zdarzyło się wykipienie mleka. Podgrzewając mleko do ciasta lub płatków owsianych, łatwo o katastrofę. Wystarczy chwila nieuwagi, by wokół krawędzi garnka pojawiły się bąbelki i pryskające mleko kaskadami wylało się na naszą kuchenkę.
Wykorzystajcie ten prosty sposób, dzięki któremu wasze mleko już nigdy nie wykipi. Wystarczy, że użyjecie... tłuszczu.
- Masło lub oliwa. Weźcie naczynie, w którym będziecie gotować mleko i nasmarujcie jego brzegi masłem, a następnie wlejcie mleko. Dzięki temu zapobiegniecie kipieniu mleka, ponieważ płyn zatrzyma się na tłuszczu.
- Drewniana łyżka. Położenie łyżki na garnek zamiast pokrywki sprawi, że unoszące się mleko napotykając na nią, opadnie z powrotem.
- Woda. Wystarczy wlać trochę wody do naczynia, a następnie dodać do środka mleko. Dzięki temu mleko nie wykipi.
- Potrząsanie garnkiem. Gdy mleko już się zagotuje, unieście naczynie i delikatnie nim potrząśnijcie. Gotujące się mleko na pewno się uspokoi. Sposobem na ujarzmienie wzbierającej fali kipiącego mleka jest także silne jej zdmuchnięcie połączone ze zredukowaniem gazu.
- Skropienie unoszącej się piany wodą. Gdy zauważycie na mleku unoszącą się pianę, wystarczy, że pokropicie ją odrobiną wody. Pomoże to zapobiec wykipieniu mleka.
- Kipochron. Czy słyszeliście o czymś takim, jak kipochron? To specjalny krążek, który ostrzeże was przed zbliżającą się katastrofą. Wystarczy, że włożycie go do garnka i zalejecie mlekiem. Gdy mleko zacznie się unosić do góry, krążek zacznie uderzać o brzegi garnka, a wy będziecie mogli w porę zareagować.
Który z tych sposobów najbardziej do was przemawia?
Zobacz także:
Źródło: kobieta.gazeta.pl