krupnik przepis
Flickr
Newsy

Co zrobić, żeby krupnik był bardziej esencjonalny i gęstszy? Zastosujcie ten zabieg przy gotowaniu, zawsze działa

Marzy się wam gęsty i pachnący krupnik? Przygotujcie go według tego przepisu.

Z niewiadomych powodów krupnik jest chyba najbardziej znienawidzoną przez dzieci zupą. A to wielka szkoda, ponieważ jest bardzo zdrowy! Wywar z mięsa i warzyw z dodatkiem sycącej kaszy to przecież bomba witaminowa, która syci i dodaje energii.

Grymaszenie zwykle powodowane jest przez duże kawałki warzyw pływające w zupie. Zamiast gotować marchewkę, selera i pietruszkę w całości, wystarczy zetrzeć je wcześniej na tarce!

Dzięki temu zupa jest znacznie bardziej gęsta, a maluchom łatwiej jest ją zjeść. Ugotujcie krupnik z tego przepisu, a dzieci nie będą więcej grymasić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gęsty krupnik

Do przygotowania gęstego i pysznego krupniku będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 podudzia z kurczaka
  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • Pół korzenia selera
  • Jasna część pora
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 3 łyżeczki suszonych warzyw
  • 1,5 torebki kaszy jęczmiennej perłowej (lub 170 g)
  • 1 kilogram ziemniaków
  • Kawałek pęczka świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso i włóżcie do dużego garnka. Zalejcie zimną wodą, dodajcie płaską łyżkę soli, łyżeczkę ziaren pieprzu, liść laurowy i 4 ziarna ziela angielskiego.
  2. Zagotujcie wodę i gotujcie przez 40 minut na małym ogniu do miękkości mięsa.
  3. Gdy mięso będzie już ugotowane, wyjmijcie je z garnka, obierzcie ze skór i pokrójcie na małe kawałeczki. Włóżcie z powrotem do zupy.
  4. Obierzcie warzywa korzenne i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie do garnka razem z porem.
  5. Kaszę wysypcie z torebek na sitko i wypłuczcie w zimnej wodzie. Wsypcie do garnka i gotujcie około 10 minut. Dodajcie 3 łyżeczki suszonych warzyw.
  6. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie do wrzącej zupy i gotujcie aż do miękkości ziemniaków.
  7. Pod koniec gotowania wsypcie do zupy sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku. Podawajcie posypaną świeżą natką pietruszki i świeżym pszennym chlebem. Smacznego!
Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna
AdobeStock
Newsy
Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna
Solicie krupnik na początku czy na końcu gotowania? Jedna z tych metod jest błędna i może was naprawdę sporo kosztować. Koniecznie przeczytajcie.

Krupnik to jedna z ulubionych zup Polaków. Nic dziwnego, w końcu dobrze przyrządzony krupnik jest naprawdę pyszny i bardzo sycący. Czym właściwie jest krupnik? Jest to tradycyjna polska zupa z kaszy jęczmiennej, z ziemniakami i marchewką, którą gotuje się na wywarze z kurczaka i jarzyn. Tradycyjny polski krupnik to idealny pomysł na sycący i zdrowy obiad. Zupę tę można jednak łatwo zepsuć soląc ją w nieodpowiednim czasie. Żeby krupnik miał pyszny i bogaty smak, należy go posolić na końcu. Posolenie go na początku nie tylko niekorzystnie wpłynie na walory smakowe krupniku, ale też sprawi, że kasza zrobi się ciemna. Jak zrobić przepyszny krupnik? Przeczytajcie. Składniki: Kawałek warkocza ze schabu środkowego – u mnie 15 dag 5 łyżek kaczy jęczmiennej 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek korzenia selera kilkucentymetrowy kawałek pora 3 ziemniaki łyżeczka masła 3 ziarenka ziela angielskiego listek laurowy sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Mięso wypłuczcie i zalejcie zimną wodą, po czym doprowadźcie do wrzenia i zszumujcie przy użyciu sitka. Dodajcie ziele angielskie i liść laurowy, a następnie gotujcie na malutkim ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmijcie i wsypcie dobrze przepłukaną kaszę. Włoszczyznę i ziemniaki obierzcie i pokrójcie.  Pora drobno pokrójcie, a marchew, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokrójcie na plastry. Po przestudzeniu, mięso pokrójcie w kosteczkę. Rozgrzejcie na patelni masło, wrzućcie rozdrobnione warzywa (oprócz ziemniaków) i smażcie całość na wolnym ogniu, aż do zwiotczenia. Warzywa włóżcie do garnka z miękką kaszą,...

krupnik
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Najbardziej pożywna i rozgrzewająca zupa na mroźne dni. Zniknie z talerzy błyskawicznie
Przed nami nadchodząca fala mrozów. Jeśli szukacie dań, które rozgrzeją was od środka po powrocie do domu, warto zrobić krupnik. Wspaniale syci, dzięki zawartości kaszy, a do tego jest niezwykle smaczny. Gwarantujemy, że domownicy pokochają tę zupę.

Krupnik to tradycyjna polska zupa, którą panie domu chętnie podają zwłaszcza jesienią i zimą. Wspaniale rozgrzewa i jest bardzo sycąca dzięki dodatkowy kaszy jęczmiennej lub perłowej. W niektórych przepisach zamiast kaszy używa się również białego ryżu. Zupę można przygotować również na wywarze drobiowym albo po prostu na bulionie warzywnym, jeżeli nie jecie mięsa. Co ważne, krupnik, choć jest wyjątkowo pożywną zupą, to jednocześnie nie zawiera zbyt wiele kalorii, więc można jeść go bez ograniczeń. W naszym przepisie większość warzyw została starta na tarce, ale z powodzeniem możecie je pokroić w drobną kostkę. Pamiętajcie, żeby miały ten sam rozmiar, dzięki czemu ugotują się w podobnym czasie. Przepis na domowy krupnik Składniki 150g warkocza ze schabu środkowego 5 łyżek kaszy jęczmiennej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek korzenia selera kawałek pora 3 ziemniaki łyżeczka masła kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych sól i pieprz do smaku szczypta kurkumy (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki Przygotowanie Mięso dokładnie opłuczcie i włóżcie do dużego garnka. Dolejcie 1,5 litra wody, zagotujcie i zdejmijcie szumowiny. Dodajcie wszystkie przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe i kulki ziela angielskiego. Gotujcie na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Wyjmijcie mięso. Do wody po mięsie wsypcie opłukana na sicie kaszę. Wszystkie warzywa umyjcie i obierzcie. Pora i ziemniaki pokrójcie w cienkie plasterki, a pozostałe warzywa zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami. Na dużej patelni rozpuśćcie masło i podsmażcie pora, marchewkę, selera i pietruszkę. Miękkie warzywa oraz surowe ziemniaki w plasterkach dodajcie do zupy. Dorzućcie mięso pokrojone w drobne kawałki. Gotujcie do...

Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy
Adobe Stock
Newsy
Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy
Co zrobić, by krupnik smakował jeszcze lepiej? Dodajcie do niego to warzywo!

Krupnik to zupa kiedyś znienawidzona, a dziś wracająca do łask. Dawniej kojarzyła się z pewnego rodzaju niedostatkiem - prosta zupa na bazie warzyw i krup jęczmiennych raczej nigdy nie gościła na polskich stołach w trakcie biesiad czy wystawnych obiadów. I dzisiaj to o proste i bardzo sycące danie nie jest raczej czymś w rodzaju specjalności jakiegokolwiek do domu, ale cieszy się znacznie większym poważaniem - choćby ze względu na tradycję. By krupnik był jeszcze lepszy, warto dodać do niego jedno warzywo, które świetnie podkreśli smak wywaru. By krupnik był idealny, trzeba zadbać o odpowiednie składniki. Niewiele osób dodaje do niego na przykład cebulę – a to spory błąd! Opalona cebula (tak, jak do rosołu)  nadaje krupnikowi niesamowity smak i aromat . Przekonajcie się sami! Oprócz tego zadbajcie o to, by zupa nie była nazbyt mętna .  Przepis na krupnik Aby przygotować klasyczny krupnik, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Ćwierć selera Kawałek pora 250 g ziemniaków 1 szyja z indyka 2 skrzydełka z kurczaka 1 kość cielęca 1 woreczek kaszy jęczmiennej (150 g) 2 suszone grzyby 2 łyżki masła Liście laurowe Ziele angielskie Śmietana Natka pietruszki Pieprz Sól Przygotowanie: Wysypcie kaszę z woreczka na sitko. Przepłuczcie ją, włóżcie do garnka i zalejcie ponad dwiema szklankami zimnej wody. Dodajcie do kaszy łyżkę masła i zagotujcie. Kasza powinna się gotować około 15-20 minut do miękkości. Od czasu do czasu mieszajcie, żeby nie przywarła do dna. Suszone grzyby przepłuczcie i zalejcie gorącą wodą. Odstawcie na 15 minut. Cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i opalcie na suchej patelni. Następnie do...

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
ONS.pl/Ewa Gotuje
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
Chociaż Ewa Wachowicz pochodzi z Małopolski, jak mało kto zna regionalne smaki Polski. Także te z Podlasia. Ostatnio zdradziła przepis na krupnik z guglami.

Zainspirowana kuchnią Białegostoku i okolic pani Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami swojego programu „Ewa gotuje” naprawdę ciekawym przepisem na krupnik z ziemniaczanymi kluskami. Receptura na krupnik pochodzi z Podlasia, gdzie do przygotowania wywaru używa się kości wołowych i włoszczyzny. Gugle – bo taką te kluski noszą nazwę – gotuje się osobno. Jednak w pewnym sensie można traktować je jako zamiennik dla nudnych i oklepanych obranych ziemniaków. Co ważne, smakują naprawdę nieźle. Ich struktura przypominać może nieco kartacze lub cepeliny albo znane w innych regionach Polski tzw. kluski żelazne. Przepis na krupnik Ewy Wachowicz z guglami Składniki na krupnik: 1 kg kości wołowych 3 marchewki 2 pietruszki Połowa selera 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego Sól Pieprz 25 dag kaszy pęczak 2 łyżki masła Natka pietruszki do posypania Składniki na kluski gugle 50 dag ziemniaków 1 cebula 1 łyżka  masła klarowanego do smażenia 2 jajka 20 dag mąki pszennej Sól Pieprz Przygotowanie: Kości włóżcie do garnka, wypłuczcie z krwi. Dodajcie obrane warzywa, liść laurowy, sól i ziele angielskie i gotujcie, zbierając szumowiny. Kaszę pęczak ugotujcie osobno z dodatkiem masła w proporcji 1:2 z wodą. Przełóżcie ugotowaną kaszę do gotującej się zupy. Na koniec posypcie zupę natką pietruszki. Przystąpcie do przygotowania klusek. Surowe ziemniaki obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, odciśnijcie nadmiar wody. Cebulę obierzcie, pokrójcie i podsmażcie na złoty kolor na maśle. Dodajcie cebulkę do ziemniaków, wbijcie do środka jajka, a także dodajcie mąkę. Doprawcie solą i wyrabiajcie ciasto. Za pomocą dwóch...