Z niewiadomych powodów krupnik jest chyba najbardziej znienawidzoną przez dzieci zupą. A to wielka szkoda, ponieważ jest bardzo zdrowy! Wywar z mięsa i warzyw z dodatkiem sycącej kaszy to przecież bomba witaminowa, która syci i dodaje energii.

Grymaszenie zwykle powodowane jest przez duże kawałki warzyw pływające w zupie. Zamiast gotować marchewkę, selera i pietruszkę w całości, wystarczy zetrzeć je wcześniej na tarce! Takie warzywa w zupie sprawią, że stanie się ona wyraźnie gęstsza.

Co zrobić, by krupnik nabrał więcej smaku?

To jednak nie wszystko. By krupnik nabrał jeszcze więcej smaku, do gotowanego wywaru mięsnego warto dorzucić przesmażone wcześniej warzywa. A więc - zetrzyjcie marchewkę, selera i pietruszkę na tarce, a potem wrzućcie na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Kiedy cała kuchnia wypełni się ich zapachem, to wrzucicie je do garnka z zupą. Efekt gwarantowany.

Dzięki temu zupa jest znacznie bardziej gęsta, a maluchom łatwiej jest ją zjeść. Ugotujcie krupnik z tego przepisu, a dzieci nie będą więcej grymasić.

Zobacz także:

Przepis na gęsty krupnik

Do przygotowania gęstego i pysznego krupniku będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 podudzia z kurczaka
  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • Pół korzenia selera
  • Jasna część pora
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 3 łyżeczki suszonych warzyw
  • 1,5 torebki kaszy jęczmiennej perłowej (lub 170 g)
  • 1 kilogram ziemniaków
  • Kawałek pęczka świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso i włóżcie do dużego garnka. Zalejcie zimną wodą, dodajcie płaską łyżkę soli, łyżeczkę ziaren pieprzu, liść laurowy i 4 ziarna ziela angielskiego.
  2. Zagotujcie wodę i gotujcie przez 40 minut na małym ogniu do miękkości mięsa.
  3. Gdy mięso będzie już ugotowane, wyjmijcie je z garnka, obierzcie ze skór i pokrójcie na małe kawałeczki. Włóżcie z powrotem do zupy.
  4. Obierzcie warzywa korzenne i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie do garnka razem z porem.
  5. Kaszę wysypcie z torebek na sitko i wypłuczcie w zimnej wodzie. Wsypcie do garnka i gotujcie około 10 minut. Dodajcie 3 łyżeczki suszonych warzyw.
  6. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie do wrzącej zupy i gotujcie aż do miękkości ziemniaków.
  7. Pod koniec gotowania wsypcie do zupy sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku. Podawajcie posypaną świeżą natką pietruszki i świeżym pszennym chlebem. Smacznego!