Cytryna to owoc o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. Dodajemy ją do herbaty i pieczenia mięs, ozdabiamy nią desery i przygotowujemy z niej dżemy, konfitury oraz nalewki. Zapewne wyrzucacie do kosza połówki cytryn, które zostają wam po wyciśnięciu z nich soku. Zamiast pozbywać się ich, zachowajcie je, bo mogą wam się jeszcze do czegoś przydać.

Jak? Choćby od naturalnego środka do czyszczenia kuchni, aż po prozdrowotne napary i nalewki. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie cytrynowych odpadów.

Co zrobić z wyciśniętymi cytrynami? Nie wyrzucajcie ich

Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie pozostałości cytryn. Oto tylko niektóre z nich:

  • Cytryny konserwowane w soli. Jednym ze sposobów na wykorzystanie zużytych połówek cytryn, jest włożenie ich do słoika, dosypanie soli morskiej i upchnięcie ich ściśle w słoju. Tak przygotowane cytryny pozostawcie w zaciemnionej szafce na kilka miesięcy, aby sól wyssała z nich wilgoć tworząc solankę, która z czasem rozbije skórki. Tak zakonserwowane cytryny świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek, dipów i gulaszów.
  • Syrop. Innym sposobem na maksymalne wykorzystanie cytrusowego smaku jest przekształcenie wyciśniętych połówek cytryny w domowej roboty syrop. Możecie użyć jednej odmiany cytrusów lub mieszanki kilku. Doskonale się tu sprawdzą limonki, grejpfruty, czerwone pomarańcze i cytryny. Włóżcie połówki wyciśniętych cytryn do miski lub słoika i dodajcie cukier. Zostawcie na kilka godzin lub na noc, a otrzymacie cierpko-słodki syrop, który możecie rozcieńczyć wodą, aby uzyskać przyjemny dodatek do zwykłej wody lub porannej owsianki.
  • Suszenie skórki to kolejny dobry sposób na zachowanie zużytych cytryn. Przed wyciśnięciem soku z cytryny, użyjcie obieraczki do warzyw, aby obrać skórkę z cytryn, a następnie wysuszcie je w temperaturze pokojowej lub w piekarniku.
  • Co jeszcze można zrobić z wyciśniętej cytryny? Możecie też umyć nią zlew, kuchenkę lub wannę. Przetrzyjcie brudne powierzchnie cytryną, a następnie wytrzyjcie je wilgotną szmatką. Jeśli w waszej kuchni lub innym pomieszczeniu jest zaschnięty brud, wystarczy, że posypiecie go sodą oczyszczoną, a następnie porządnie wyszorujecie wyciśniętą cytryną.
  • Możecie też użyć jej do wyczyszczenia deski do krojenia. Po prostu przetrzyjcie ją wewnętrzną stroną owocu a następnie odłożycie deskę na pół godziny, po czym spłuczcie ją ciepłą wodą. 

Wiele popularnych środków czyszczących zawiera toksyny. Cytryna to nie tylko w pełni naturalny i bezpieczny środek dezynfekujący, ale też produkt, który pozostawi w naszym domu piękny i świeży zapach. 

Zobacz także:

Źródło: msn.com.pl