zapiekanki przepis
KRISTOFE / gotujmy.pl
Newsy

Co zrobić z resztkami mięsa po świętach? Wykorzystajcie ten przepis a nic się nie zmarnuje

Już po świętach, a wy macie mnóstwo wędlin w lodówce? Warto je wykorzystać do przygotowania tej szybkiej i smacznej przekąski!

Zostało wam dużo jedzenia po świętach? Nic nie szkodzi! Nie zmarnuje się, jeśli wykorzystacie je do innych dań i przekąsek - a pomysłów na nie jest naprawdę sporo! Gdy po świętach stwierdzicie, że wasza lodówka pełna jest wędlin i mięs, wykorzystajcie prosty przepis na ciepłą, mięsną przekąskę.

 

Nadmiar świątecznego jedzenia może przyprawić o ból głowy. Po trzech dniach jedzenia tego samego naprawdę nikt nie ma ochoty wciąż jeść tych samych potraw. Jednak co zrobić z nadwyżką? Można ją oddać potrzebującym – bardzo docenią ten gest, szczególnie w święta. Innym pomysłem jest wykorzystanie jedzenia ponownie! Wypróbujcie prosty przepis na pyszne zapiekanki ze świątecznymi wędlinami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kanapki na ciepło z szynką

Do przygotowania tych ekspresowych i smacznych zapiekanek potrzebujecie poniższych składników:

  • Kilka kromek chleba lub bułek przekrojonych na pół
  • Plastry szynki, schabu lub kiełbasy
  • Żółty ser
  • Masło

Przygotowanie

  1. Chleb pokrójcie w kromki, a jeśli używacie bułki, to przekrójcie je na połówki.
  2. Każdą kromkę posmarujcie cienko masłem i połóżcie na niej wędliny, kiełbasy lub plastry schabu – wszystko, co wam zostało po świętach!
  3. Następnie na każdej kromce połóżcie z wierzchu plaster sera lub, jeśli macie ser w kostce, to zetrzyjcie go na tarce i posypcie nim kanapki.
  4. Gotowe kanapeczki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika. Powinny się piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zapiekanki jemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Pyszne kanapki na ciepło z resztek wędlin. Gotowe w 10 minut
Flickr
Newsy
Pyszne kanapki na ciepło z resztek wędlin. Gotowe w 10 minut
Nie wyrzucajcie wędlin po świętach – zrobicie z nich smaczne grzanki.

Po świętach zawsze pojawia się w każdym domu dokładnie ten sam problem – co zrobić z resztkami jedzenia? Większość po trzech dniach jedzenia schabu i białej kiełbasy, nie może już na te pyszności patrzeć, bez względu na to jak smaczne by one nie były. Konieczna jest jakaś alternatywa, by odpocząć od monotonii. Dlatego warto wykorzystać resztki wędlin po świętach do zrobienia pysznych i chrupiących grzanek z piekarnika! Mięso się nie zmarnuje, a wy wreszcie dla odmiany zjecie coś innego. Wykorzystajcie ten prosty przepis! Przepis na grzanki z piekarnika z wędliną Ciepłe grzanki z resztkami wędlin po świętach, to pyszna przekąska na kolację. Do jej przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Kromki jasnego pieczywa lub bułki Wędliny różnego rodzaju Ser żółty lub mozzarella Masło Pomidor Cebula Oregano Bazylia Sól Pieprz Przygotowanie: Pokrójcie chleb w kromki lub, jeśli używacie bułek, w połówki. Polecamy wykorzystać białe pieczywo, które jest znacznie delikatniejsze i po upieczeniu będzie chrupkie i dość miękkie. Ciemny chleb może się okazać zbyt twardy. Pokrójcie pomidora w plastry, a cebulę poszatkujcie w piórka. Posmarujcie chleb masłem. Na każdej kromce połóżcie wędlinę i plasterek pomidora. Posypcie cebulą i z wierzchu połóżcie plaster mozzarelli. Doprawcie każdą kromkę solą, pieprzem oraz oregano i bazylią. Możecie użyć dowolnych, ulubionych ziół. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i ułóżcie na niej przygotowane kromki. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 10 minut. Smacznego! Inne sposoby na wykorzystanie wędlin Jeśli nie jesteście amatorami grzanek z piekarnika, możecie zużyć świąteczne wędliny...

zapiekanka z mięsem mielonym przepis
MałaMi89/gotujmy.pl
Newsy
Świetny przepis na szybkie danie z mięsa mielonego. Zrobicie je w 25 min z tanich składników
Proste przepisy są najsmaczniejsze! Wypróbujcie zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami. Palce lizać!

Jeżeli przepadacie za prostymi przepisami na obiad z piekarnika, to na pewno posmakuje wam ta zapiekanka z mięsem mielonym! Z dodatkiem pysznych przypraw i ziemniaków, jest bardzo smaczna i sycąca, a do tego przygotowuje się ją naprawdę błyskawicznie. W niecałą godzinę obiad dla całej rodziny będzie gotowy! Sprawdźcie poniższy przepis. Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego Przygotowanie tej zapiekanki jest bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego 200 g żółtego sera 100 g kapusty kiszonej 50 ml śmietany 30% 20 ziemniaków 1 kiszony ogórek 1 papryka czerwona 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej Kilka szczypt soli Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ostudzeniu pokrójcie ziemniaki w plastry. Rozgrzejcie na patelni olej i podsmażcie na nim mięso tak, by żaden fragment nie pozostał surowy. Obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie bardzo drobno. Pokrójcie w kostkę paprykę i ogórka kiszonego. Przełóżcie kapustę kiszoną na sitko i przelejcie dwa razy zimną wodą, by pozbyć się kwasu. Odciśnijcie i posiekajcie jak najdrobniej. Na patelnię z usmażonym mięsem wrzućcie cebulę i czosnek. Smażcie do momentu, aż się zeszklą. Dodajcie ogórka, paprykę i kiszoną kapustę. Wymieszajcie i duście pod przykryciem przez około 15 minut. Doprawcie słodką i ostrą papryką, ketchupem oraz solą i pieprzem. Wymieszajcie. Pokrojone w plastry ziemniaki podzielcie na dwie części. Włóżcie pierwszą na dno żaroodpornego naczynia, na to połóżcie część farszu i posypcie startym na tarce...

Schab duszony w pomidorach. Z tego przepisu wyjdzie naprawdę miękki
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Schab duszony w pomidorach. Z tego przepisu wyjdzie naprawdę miękki
Delikatny, kruchy i miękki duszony schab w towarzystwie podduszonych warzyw to idealny pomysł na rodzinny obiad.

Jeśli znudziły wam się tradycyjne schabowe w panierce, wypróbujcie schab duszony. Dzięki tej metodzie przyrządzania jest mniej tłusty, a do tego wychodzi bardzo miękki. Dodatek warzyw, z którymi się dusi, sprawia, że mięso nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Z czym podawać duszony schab? Świetnie smakuje podany z najprostszymi dodatkami – tłuczonymi ziemniakami, białym ryżem czy kaszą np. gryczaną albo jęczmienną. Do tego kiszony ogórek, tarte buraczki, mizeria albo surówka z białej kapusty i doskonały posiłek jest gotowy. Co przyrządzić ze schabu? Możliwości jest naprawdę wiele i wcale nie trzeba ograniczać się tylko do najbardziej popularnych kotletów schabowych. Oprócz nich, ze schabu można z łatwością przyrządzić pyszne dania, takie jak schab nadziewany suszonymi śliwkami , jajecznicą , pieczony w mleku albo soczyste zrazy. Roladę ze schabu albo schab nadziewany możecie jeść na ciepło lub pokroić je w cienkie plastry i podawać jako wędlinę na kanapki lub przystawkę podczas przyjęcia. Taka domowa wędlina jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż ta ze sklepu. Przepis na schab duszony w pomidorach Składniki 5 plastrów schabu 1 cebula 2 pomidory 6 pieczarek 1 ząbek czosnku 500ml gorącego bulionu Suszona bazylia Przyprawa typu vegeta bez konserwantów Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Plastry schabu doprawcie solą i pieprzem, a następnie podsmażcie na rozgrzanej patelni na maśle lub oleju. Mięso zalejcie gorącym bulionem. Duście je przez kilka minut pod przykryciem. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plasterki. Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w plastry, to samo zróbcie z czosnkiem. Wrzućcie wszystkie warzywa do schabu, dobrze wymieszajcie i podduście przez kilka minut. Pomidory natnijcie na...

jak wykorzystac resztki wedlin
Flickr
Newsy
Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Kilka kroków i zrobicie z nich co najmniej 5 pysznych dań
Choć święta za pasem, to wraz z końcem świętowania pojawi się kolejny problem - co zrobić z resztkami jedzenia? Można je łatwo wykorzystać na kilka sposobów!

Na święta przygotowuje się dosłownie górę jedzenia. Zwyczaj nakazuje przygotować wiele potraw, żeby nikt w Boże Narodzenie nie był głodny! Efekt jest taki, że mimo iż wszyscy goście wrócili do domów o kilka kilogramów ciężsi, to i tak jedzenie zostało. Co z nim zrobić? Istnieje kilka prostych i ciekawych sposobów, by wykorzystać je do innych dań! Sprawdźcie jakie, a nie będziecie musieli w tym roku z wyrzutami sumienia pozbywać się resztek wigilijnych potraw. Mięso i wędliny Z pozostałego po Bożym Narodzeniu mięsa można wyczarować wiele smacznych dań i przekąsek! Warto wypróbować chociażby poniższe pomysły: Omlet, pizza i tarta – świąteczna szynka i kiełbasa sprawdzi się doskonale jako dodatek do tych potraw! Tak naprawdę wszystkie te trzy dania smakują świetnie z jakimkolwiek dodatkiem o wyrazistym smaku, a takie są właśnie wędliny przygotowywane na święta. Leczo – tutaj sprawdzi się kiełbaska. Farsz – choć po świętach wszyscy mają dosyć pierogów, to warto resztki mięs zmielić w maszynce i wykorzystać je do farszu – np. do pierogów, pyz i innych mącznych dań. Smażone mięso z warzywami – w woku lub głębokiej patelni wystarczy zesmażyć wędliny, dodać warzywa, makaron i w pół godziny będziecie mieli smaczny obiad! Jajecznica – chyba nic nie smakuje lepiej, niż jajecznica z cebulką i podsmażonymi wędlinami. Warzywa Zupy – jeśli zostały wam świeże warzywa, których nie udało się wam wykorzystać do świątecznych dań, to warto zrobić z nich smaczną zupę jarzynową albo rosół. Zapiekanki – z warzyw z dodatkiem jajek i wędlin można stworzyć przepyszną i zdrową zapiekankę z piekarnika! Do tego smaczny, domowy sos czosnkowy. Palce lizać! Sałatki – podobnie jak w przypadku zup, świeże...