Co zrobić z przegotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej cos pysznego
AdobeStock
Newsy

Co zrobić z rozgotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej coś pysznego

Rozgotowaliście dynię i myślicie, że nadaje się ona już tylko do wyrzucenia? Błąd. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić pyszny dodatek do obiadu.

Właśnie ruszył sezon na dynie. Czy wiecie, że warzywo to występuje aż w 80 różnych odmianach? Jeśli planujecie kupić dynię, zwróćcie uwagę na to, żeby była to dynia jadalna. Dynie ozdobne, które kuszą nas swoim kolorem i kształtem, są trujące i nie powinno się ich jeść.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co można zrobić z dyni?

Dynia świetnie się sprawdza jako składnik wielu tradycyjnych dań. Możemy zetrzeć ją na tarce i zrobić z niej placki a'la te ziemniaczane, pokroić w kostkę, ugotować i zblendować na pyszną i rozgrzewającą zupę krem, upiec ją w plastrach lub zamarynować w słoiku. Co, jeśli dynia rozgotowała nam się podczas gotowania? Czy można ją jeszcze jakoś uratować? Tak. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić przepyszne puree.

Jak zrobić puree z dyni?

Do przygotowania pysznego puree z dyni, będziecie potrzebować tylko dwóch składników.

Zobacz także
Wybieracie jabłka do szarlotki? Podpowiadamy które są najlepsze

Które jabłka są najlepsze na szarlotkę? Trzeba pamiętać o 1 ważnej zasadzie

Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate (przyciskanie łopatką mięsa do patelni)

Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate

Składniki:

  • mała dynia lub pół dużej
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

  1. Ponieważ dynia ma bardzo twardą skórkę, obieramy ją dopiero po ugotowaniu.
  2. Dynię dzielimy na pół, wyjmujemy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Gotujemy na parze.
  4. Kiedy dynia trochę przestygnie, odkrawamy z niej skórkę.
  5. Odciskamy nadmiar wody i blendujemy.
  6. Doprawiamy puree wedle uznania.

Dlaczego warto jeść dynie?

Dynia nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele składników odżywczych, takich, jak błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Znajdziemy w niej m.in. cynk, wapń, magnez, potas, selen, witaminy C, A, E, niacynę i kwas foliowy. Równie bogaty jest jej miąższ, który zawiera duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Dynia nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu potrawy z dyni są niskokaloryczne.

Jak jedzenie dyni wpływa na zdrowie?

  • Dynia zawiera określone składniki odżywcze, które są dobre dla zdrowia serca. Znajdujący się w niej błonnik, witamina C i potas, mogą pomóc w poprawie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.
  • Przeciwutleniacze znajdujące się w dyni są dobre dla zdrowia skóry. Należą do nich beta-karoten oraz witaminy C i E. Zwłaszcza beta-karoten może chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Spożywanie pokarmów zawierających beta-karoten może również pomóc w poprawie wyglądu i tekstury skóry.
  • Dynia jest dobra dla oczu. Po pierwsze, jest bogata w beta-karoten, który pomaga zachować ostrość widzenia, pomagając siatkówce wchłaniać światło. Po drugie, połączenie innych witamin i minerałów w dyni może chronić przed zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem.
  • Zawarta w dyni witamina A może pomóc organizmowi w zwalczaniu infekcji. Ostatnie badania wykazały, że witamina A jest szczególnie ważna dla wzmocnienia wyściółki jelitowej, czyniąc ją bardziej odporną na infekcje.
  • Inne mikroelementy w dyni również pomagają w promowaniu odporności, w tym witamina C i E, żelazo i kwas foliowy.

Źródło: healthline.com

dynia zimowa
Pixabay
Newsy
Wszystko, co należy wiedzieć o zimowych odmianach dyni. Mało kto o tym wiedział
Koniec jesieni nie oznacza, że pora zrezygnować z dyni. Wciąż możecie kupić ją w warzywniakach, tylko teraz występuje ona częściej w odmianach zimowych.

Dynia zimowa nie jest tak popularna, jak klasyczna dynia, ale warto kupić ją w lokalnym warzywniaku. Czym się różnią dynie zimowe od jesiennych dyni? Przede wszystkim tym, że owoce te zazwyczaj potrzebują więcej czasu na to, żeby dojrzeć w porównaniu do ich letnich odpowiedników. Warto również dodać, że zimowe odmiany dyni nie psują się tak szybko, jak tradycyjne, pomarańczowe dynie i mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy, pod warunkiem, że trzymamy je w chłodnym i suchym miejscu. Jak rozpoznać dynię zimową? Dynia zimowa cechuje się rozmaitymi kształtami i kolorami. Do wyboru mamy owalną dynię makaronową, butelkowatą dynię piżmową czy ciemnozieloną dynię szparagową. Każda z nich nieco różni się smakiem i zawartością składników odżywczych. Zimowe odmiany dyni mają zwykle twardą skórkę i twarde nasiona. Jeśli skórka jest trochę miękka, nie nadaje się już do zbioru. Twarda skorupa tego owocu jest znakiem rozpoznawczym, że jest on gotowy do zerwania z winorośli. Korzyści zdrowotne zimowej dyni Zimowe dynie mają mnóstwo walorów zdrowotnych. Przedstawiamy tylko niektóre z nich! dynia zimowa zawiera więcej składników odżywczych niż dynia letnia ten bogaty w skrobię owoc o wysokiej zawartości węglowodanów, może być doskonałym źródłem beta-karotenu (ludzki organizm przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest niezbędna dla utrzymania silnego układu odpornościowego i zdrowego wzroku) dynia zimowa zawiera dużą ilość witaminy C, która jest potrzebna do wzmocnienia naszego układu odpornościowego dynia zimowa zawiera sporo błonnika, dzięki czemu po jej zjedzeniu czujemy sytość dynia zimowa jest również pełna potasu, który może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi Jak...

Obniża ciśnienie, niweluje zmarszczki i poprawia wzrok. Właśnie trwa sezon na to warzywo
AdobeStock
Newsy
Obniża ciśnienie, niweluje zmarszczki i poprawia wzrok. Właśnie trwa sezon na to warzywo
Jak połączyć przyjemne z pożytecznym? Jedzcie teraz dużo tego warzywa - jest bardzo smaczne, zdrowe i kupicie je w każdym sklepie.

Warzywa te osiągają wagę nawet 45 kg, a uprawia się je już od 10 tysięcy lat. Brzmi egzotycznie? Zdziwicie się, że chodzi tu o zwykłą dynię, która bez większego problemu rośnie w polskich warunkach i wiele osób uprawia ją w swoim ogródku. Właśnie trwa sezon na to warzywo, które nieodłącznie kojarzy się z sezonem jesiennym. Dynie wyglądają bardzo efektownie, a do tego są niezwykle zdrowe. Poznajcie ich właściwości, które dobroczynnie oddziałują na organizm. Właściwości zdrowotne dyni Na pewno ucieszą się osoby, które dbają o swoją sylwetkę. W 100 gramach dyni są tylko 34 kalorie, dlatego można ją jeść bez większych wyrzutów sumienia. Zawiera też całkiem dużo błonnika pokarmowego, który odpowiada za uczucie sytości. Ponadto, w dyni znajdziecie wiele witamin i składników odżywczych, jak na przykład: witamina A witamina C witamina E magnez wapń cynk selen potas niacyna kwas foliowy Co ciekawe, dawniej wierzono, że pestki dyni działają pozytywnie na… potencję. Trudno stwierdzić, ile w tym prawdy, jednak istotnie jedzenie pestek dyni ma pozytywny wpływ na organizm - zawierają one zdrowe tłuszcze, które m.in. zapobiegają miażdżycy.  Dlaczego warto jeść dynię? Bogactwo witamin i korzystny wpływ na sylwetkę to nie jedyne zalety spożywania dyni. Warzywo to działa doskonale na pracę serca - zawarty w dyni beta-karoten obniża poziom cholesterolu, co w konsekwencji pozytywnie wpływa na serce i zmniejsza ryzyko jego chorób. Reguluje też ciśnienie krwi. Regularne spożywanie dyni pomoże także w walce z bakteriami i grzybami. Jedzenie tego warzywa może ograniczyć rozwój takich bakterii, jak Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus sphaericus i Escherichia coli. Ponadto, dynia wspaniale...

Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik
ONS/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik
Szukacie ciekawego przepisu na zupę z dyni? Magda Gessler ma dla was coś specjalnego.

Jesień to czas, gdy w naszych domach pojawiają się potrawy z dyni . Ten sezonowy przysmak można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest sycąca i aromatyczna zupa z dyni. Jak ją przygotowuje Magda Gessler ? Zupa z dyni z przepisu Magdy Gessler Magda Gessler to bez wątpienia autorytet, jeżeli chodzi o tematy kulinarne. Słynna restauratorka, autorka książek o gotowaniu i jurorka kulinarnych show, zna się na tym fachu, jak mało kto. Właśnie trwa sezon na dynie. To smaczne i zdrowe warzywo zawiera sporą ilość beta-karotenu a także witaminy C, witaminy E, żelaza i kwasu foliowego, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Dynia jest też niskokaloryczna i lekkostrawna. Ma zaledwie około 30 kcal w 100 g miąższu. Ponadto, dynie zawierają karotenoidy, które działają jako przeciwutleniacze. Związki te wiążą się z niższym ryzykiem zachorowania na raka żołądka, gardła, trzustki i piersi. Dynia jest również dobrym źródłem potasu, błonnika i przeciwutleniaczy, które mają korzystny wpływ na zdrowie serca a także luteinę i zeaksantynę, które pomagają zachować mocną i zdrową skórę. Jeżeli chcecie w pełni wykorzystać walory zdrowotne dyni i cieszyć się jej wspaniałym smakiem, przygotujcie z niej zupę z przepisu Magdy Gessler. Słynna restauratorka zawsze gotuje ją na bulionie drobiowym i dodaje do niej bardzo nietypowy składnik a mianowicie ser gruyer lub radamer. Przepis na zupę dyniową od Magdy Gessler Składniki: 1 duża dynia bagietka pół litra śmietany kremówki pół kilo sera gruyer lub radamer litr bulionu z kurczaka sól pieprz cayenne gałka muszkatołowa Przygotowanie: Dynię myjemy i oczyszczamy z pestek i włókien. Miąższ wydrążamy i koimy dynię w kwadraty. Bagietkę...

Która odmiana dyni jest najzdrowsza? Tej jedzcie jak najwięcej przy problemach ze wzrokiem
AdobeStock
Newsy
Która odmiana dyni jest najzdrowsza? Tej jedzcie jak najwięcej przy problemach ze wzrokiem
Dynia dyni nierówna - czy wiecie, która z nich jest najlepsza dla naszego zdrowia? Tę odmianę kupicie w każdym sklepie.

Sezon na dynię trwa w najlepsze. W sklepach można bez problemu dostać różne odmiany tego warzywa, a to rodzi pytanie - która z tych odmian jest najlepsza? Każda dynia zawiera wiele witamin i wartości odżywczych, ale jedna z nich jest szczególnie dobra dla waszego zdrowia.  Właściwości odżywcze dyni Hokkaido Jedną z najlepszych odmian dyni pod kątem zdrowotnym jest dynia hokkaido. Przede wszystkim, znajduje się w niej bardzo dużo karotenu - więcej, niż w marchewkach! Karoten odpowiada m.in. za zdrowie narządu wzroku. Polepsza widzenie, a także ochrania oczy przed działaniem promieni słonecznych - mowa tutaj zwłaszcza o promieniach UV.  Ponadto, w dyni hokkaido znajdują się witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na przykład: witamina C witaminy z grupy B witamina PP żelazo magnez fosfor potas wapń Wpływ spożywania dyni hokkaido na zdrowie Powodem, dla którego poleca się odmianę hokkaido jest fakt, że tę dynię można jeść ze skórką. A to właśnie w skórce znajduje się większość witamin! Warto ją jeść, by skorzystać z doskonałych właściwości zdrowotnych tej odmiany dyni. Dynia hokkaido zawiera w sobie przeciwutleniacze, które chronią organizm przed nowotworami, a także spowalniają procesy starzenia się organizmu. Jedzenie ten dyni wspomoże też układ trawienny, a do tego jest łagodna dla żołądka.  Jak wykorzystać dynię hokkaido w kuchni? Dynia hokkaido jest bardzo wdzięcznym warzywem, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Można ją na przykład ugotować i podać do mięsa zamiast ziemniaków. Da się też zrobić z niej frytki - wystarczy pokroić dynię w paski i upiec w piekarniku z dodatkiem odrobiny oleju. Świetnym pomysłem jest też usmażenie placków dyniowych...