Co zrobić z przegotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej cos pysznego
AdobeStock
Newsy

Co zrobić z rozgotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej coś pysznego

Rozgotowaliście dynię i myślicie, że nadaje się ona już tylko do wyrzucenia? Błąd. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić pyszny dodatek do obiadu.

Właśnie ruszył sezon na dynie. Czy wiecie, że warzywo to występuje aż w 80 różnych odmianach? Jeśli planujecie kupić dynię, zwróćcie uwagę na to, żeby była to dynia jadalna. Dynie ozdobne, które kuszą nas swoim kolorem i kształtem, są trujące i nie powinno się ich jeść.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co można zrobić z dyni?

Dynia świetnie się sprawdza jako składnik wielu tradycyjnych dań. Możemy zetrzeć ją na tarce i zrobić z niej placki a'la te ziemniaczane, pokroić w kostkę, ugotować i zblendować na pyszną i rozgrzewającą zupę krem, upiec ją w plastrach lub zamarynować w słoiku. Co, jeśli dynia rozgotowała nam się podczas gotowania? Czy można ją jeszcze jakoś uratować? Tak. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić przepyszne puree.

Jak zrobić puree z dyni?

Do przygotowania pysznego puree z dyni, będziecie potrzebować tylko dwóch składników.

Zobacz także
Wybieracie jabłka do szarlotki? Podpowiadamy które są najlepsze

Które jabłka są najlepsze na szarlotkę? Trzeba pamiętać o 1 ważnej zasadzie

Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate (przyciskanie łopatką mięsa do patelni)

Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate

Składniki:

  • mała dynia lub pół dużej
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

  1. Ponieważ dynia ma bardzo twardą skórkę, obieramy ją dopiero po ugotowaniu.
  2. Dynię dzielimy na pół, wyjmujemy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Gotujemy na parze.
  4. Kiedy dynia trochę przestygnie, odkrawamy z niej skórkę.
  5. Odciskamy nadmiar wody i blendujemy.
  6. Doprawiamy puree wedle uznania.

Dlaczego warto jeść dynie?

Dynia nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele składników odżywczych, takich, jak błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Znajdziemy w niej m.in. cynk, wapń, magnez, potas, selen, witaminy C, A, E, niacynę i kwas foliowy. Równie bogaty jest jej miąższ, który zawiera duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Dynia nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu potrawy z dyni są niskokaloryczne.

Jak jedzenie dyni wpływa na zdrowie?

  • Dynia zawiera określone składniki odżywcze, które są dobre dla zdrowia serca. Znajdujący się w niej błonnik, witamina C i potas, mogą pomóc w poprawie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.
  • Przeciwutleniacze znajdujące się w dyni są dobre dla zdrowia skóry. Należą do nich beta-karoten oraz witaminy C i E. Zwłaszcza beta-karoten może chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Spożywanie pokarmów zawierających beta-karoten może również pomóc w poprawie wyglądu i tekstury skóry.
  • Dynia jest dobra dla oczu. Po pierwsze, jest bogata w beta-karoten, który pomaga zachować ostrość widzenia, pomagając siatkówce wchłaniać światło. Po drugie, połączenie innych witamin i minerałów w dyni może chronić przed zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem.
  • Zawarta w dyni witamina A może pomóc organizmowi w zwalczaniu infekcji. Ostatnie badania wykazały, że witamina A jest szczególnie ważna dla wzmocnienia wyściółki jelitowej, czyniąc ją bardziej odporną na infekcje.
  • Inne mikroelementy w dyni również pomagają w promowaniu odporności, w tym witamina C i E, żelazo i kwas foliowy.

Źródło: healthline.com

dynia zimowa
Pixabay
Newsy
Wszystko, co należy wiedzieć o zimowych odmianach dyni. Mało kto o tym wiedział
Koniec jesieni nie oznacza, że pora zrezygnować z dyni. Wciąż możecie kupić ją w warzywniakach, tylko teraz występuje ona częściej w odmianach zimowych.

Dynia zimowa nie jest tak popularna, jak klasyczna dynia, ale warto kupić ją w lokalnym warzywniaku. Czym się różnią dynie zimowe od jesiennych dyni? Przede wszystkim tym, że owoce te zazwyczaj potrzebują więcej czasu na to, żeby dojrzeć w porównaniu do ich letnich odpowiedników. Warto również dodać, że zimowe odmiany dyni nie psują się tak szybko, jak tradycyjne, pomarańczowe dynie i mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy, pod warunkiem, że trzymamy je w chłodnym i suchym miejscu. Jak rozpoznać dynię zimową? Dynia zimowa cechuje się rozmaitymi kształtami i kolorami. Do wyboru mamy owalną dynię makaronową, butelkowatą dynię piżmową czy ciemnozieloną dynię szparagową. Każda z nich nieco różni się smakiem i zawartością składników odżywczych. Zimowe odmiany dyni mają zwykle twardą skórkę i twarde nasiona. Jeśli skórka jest trochę miękka, nie nadaje się już do zbioru. Twarda skorupa tego owocu jest znakiem rozpoznawczym, że jest on gotowy do zerwania z winorośli. Korzyści zdrowotne zimowej dyni Zimowe dynie mają mnóstwo walorów zdrowotnych. Przedstawiamy tylko niektóre z nich! dynia zimowa zawiera więcej składników odżywczych niż dynia letnia ten bogaty w skrobię owoc o wysokiej zawartości węglowodanów, może być doskonałym źródłem beta-karotenu (ludzki organizm przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest niezbędna dla utrzymania silnego układu odpornościowego i zdrowego wzroku) dynia zimowa zawiera dużą ilość witaminy C, która jest potrzebna do wzmocnienia naszego układu odpornościowego dynia zimowa zawiera sporo błonnika, dzięki czemu po jej zjedzeniu czujemy sytość dynia zimowa jest również pełna potasu, który może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi Jak...

Sałatka z ogórków
Pixabay/RitaE
Zdrowie
Prosta i dobra. Dietetyczna sałatka z ogórków w 5 minut. Jedz i chudnij
Ogórek to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze warto docenić. Szybko pozwoli ugasić pragnienie, jednocześnie ma mało kalorii i nadaje się do niskokalorycznej diety.

Ogórek składa się w  ok. 98 proc. z wody. Dlatego też spożywanie ogórków to świetny sposób nawadniania dla osób mających problemy z regularnym piciem płynów.  Zielony ma garniturek Ogórki zawierają substancje o nazwie kukurbitacyny , które są odpowiedzialne za gorzki smak warzywa. Oprócz tego dodają ogórkowi jednej ważnej zalety. Kukurbitacyna znajduje się także pod powierzchnią pestki dyni, w cienkiej warstwie widocznej błonki. Jest substancją całkowicie bezpieczną dla człowieka i ma sporo właściwości leczniczych, udowodnionych naukowo.  Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego, wpływa żółciopędnie. Pobudza trawienie, ma właściwości chroniące wątrobę. Działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie. Ma wpływ przeciwzapalny, podobnie jak naproksen i ibuprofen. W walce z rakiem Badania opublikowane w “Cancer Research” wspominają o jeszcze innym, znaczącym działaniu ogórka. Naukowcy są zdania, że kukurbitacyny zawarte w tym warzywie mogą ochronić przed rozwojem raka trzustki. Ogórek poprawia stan zdrowia dzięki wielu antynowotworowym substancjom, takim jak flawonoidy, luteina, czy kwas foliowy.  Szybko, smacznie i zdrowo Do zrobienia dietetycznej sałatki z ogórka potrzebnych jest zaledwie kilka składników. 30 dag ogórka zielonego wężowego, sól i pieprz do smaku, zielony koperek i sok z cytryny. Do przybrania sałatki możemy użyć kilku pomidorków koktajlowych i łyżkę jogurtu naturalnego. Ogórki myjemy i suszymy. Obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy starte ogórki do smaku solą i pieprzem. Całość należy skropić delikatnie sokiem z cytryny. Koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno...

Domowa Nutella
Adobe Stock
Przepisy
Pyszna i mega zdrowa domowa Nutella. Dodaj sekretny składnik, a twoje dzieci ją pokochają!
Dobrze wszystkim znana Nutella to przysmak nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Istnieje jednak sposób na wzbogacenie jej o cenne składniki. Wystarczy, że do domowej roboty kremu czekoladowego dodasz… dynię!

Jesień to idealny czas na dyniowe kombinacje w kuchni. Okazuje się bowiem, że z tego wszechstronnego warzywa zrobisz nie tylko rozgrzewającą zupę, pyszny sernik, czy aromatyczne kotlety. Dynia idealnie sprawdzi się również jako składnik zdrowej domowej Nutelli! Przepis na domową Nutelle Będziesz potrzebować: 1 kg dyni 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ puszki mleka skondensowanego słodzonego 300 g mlecznej czekolady (możesz również dodać gorzką czekoladę lub białą, jeśli lubisz) 100 g kakao Podane proporcje starczą na ok. 8 półlitrowych słoików. Przygotowanie Dynię obierz, a następnie usuń z niej pestki. Tak przygotowane warzywo pokrój na kawałki w dowolny sposób. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Środkową blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim pokrojoną dynię (jeśli wolisz możesz użyć dowolnego naczynia żaroodpornego, ale nie jest to konieczne). Dynię piecz przez ok. 15 – 20 minut, aż do miękkości. Po upływie tego czasu wyciągnij dynię z piekarnika i pozwól jej chwilę odpocząć. Wystudzone warzywo przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree (zrób to bardzo dokładnie, tak aby nie powstały żadne nieestetyczne grudki). Tak przygotowane puree przełóż do małego garnka i zasyp cukrem i cukrem waniliowym. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut (w tym czasie cukier musi się całkowicie rozpuścić). Po upływie 20 minut do powstałej masy dodaj mleko skondensowane oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez następne ok. 15 minut. Ulubioną czekoladę, najlepiej mleczną, ale może być też gorzka lub biała, połam na kawałki i dodaj do reszty składników. Masę gotuj jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu. Kiedy Nutella...

banany
Pixabay
Newsy
To niesamowite, do czego może posłużyć zwykła skórka od banana. Ucieszy sporą część mam
Wyrzucasz skórki od banana do kosza? To błąd! Istnieje wiele ciekawych i praktycznych zastosowań skórek od bananów. Jedno z nich z pewnością ucieszy sporą część mam.

Większość osób po zjedzeniu banana wyrzuca jego skórkę do kosza. Niepotrzebnie! Okazuje się, że skórka od banana może zostać wykorzystana do wielu ciekawych rzeczy. Oto 3 najciekawsze zastosowania skórki od bananów 1. Zmniejszają trądzik Masz problemy z trądzikiem? Sięgnij po skórkę od banana. Skórki od bananów zawierają witaminę C i witaminę E, a także potas, cynk, żelazo i mangan. Te składniki odżywcze wykazują skuteczność w zwalczaniu stanu zapalnego skóry i pomagają złagodzić objawy trądziku. Ponadto, skórki od bananów zawierają związki rozpuszczalne w tłuszczach, które pomagają zwalczać stany zapalne i wypryski. Mowa o luteinie i karotenoidach. Jak to zrobić? Weź skórkę banana, wetrzyj ją delikatnie w skórę i pozostaw na 5 do 10 minut. Po upływie tego czasu spłucz twarz letnią wodą. Zabieg powtarzaj dwa razy dziennie. 2. Redukują drobne zmarszczki Nasza skóra z biegiem lat traci blask, jędrność i elastyczność. Już około 30. roku życia zaczynają się na niej pojawiać pierwsze zmarszczki. Zawarte w skórce od banana przeciwutleniacze i witamina C, mogą pomóc zmniejszyć widoczność drobnych linii i zmarszczek na naszej twarzy. Jak to zrobić? Weź skórkę od banana, wmasuj ją w skórę i pozostaw na 30 minut lub na całą noc. Następnie umyj twarz i zastosuj krem nawilżający. Zabieg należy powtarzać minimum trzy razy w tygodniu. 3. Pomagają zmniejszyć widoczność blizn To zastosowanie skórki od banana z pewnością ucieszy wiele mam, które mają za sobą zabieg cesarskiego cięcia. Czy wiesz, że skórki od banana mają zdolność do zmniejszania podrażnień skóry, takich jak obrzęk, zaczerwienienie i blizny? Dzieje się tak, ponieważ zawierają one tzw....