Co się stanie jak odstawimy na 30 dni chleb?
AdobeStock
Newsy

Co się stanie, gdy odstawicie chleb na 30 dni? Waga poleci w dół, ale pojawią się za to inne kłopoty

Czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, gdy odstawicie na miesiąc chleb? Przekonajcie się.

Większość z nas nie potrafi sobie wyobrazić dnia bez zjedzenia chleba. Zwykle smarujemy go masłem, robimy z niego kanapki lub dodajemy go do różnych dań, najczęściej zup, bigosów i gulaszy. Niestety, biały chleb zawiera mnóstwo węglowodanów, które nie tylko zapewniają nam energią, ale też sprawiają, że szybko tyjemy. Co się stanie, gdy wykluczymy na miesiąc chleb ze swojej diety?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co się stanie, gdy odstawimy na 30 dni chleb?

Dla jednych chleb to codzienność. Inni świadomie z niego rezygnują chcąc wyeliminować z diety puste kalorie i węglowodany. Czy wykluczenie z diety chleba na pewno jest jednak zdrowe? Oto, co się stanie, gdy wyeliminujecie z diety chleb.

Zobacz także
10 groszy za pokrojenie chleba. To ukryta podwyżka czy uzasadnioniony zwrot kosztów za usługę?

10 groszy za pokrojenie chleba. To ukryta podwyżka czy uzasadniony zwrot kosztów za usługę?

Jak zrobić zakwas na chleb? To prostsze niż myślicie

Jak zrobić własny zakwas na chleb? Tajemnicą są tylko 2 składniki i czas

  • Schudniecie. Pierwsze, co się stanie po tym, jak wykluczycie ze swojej diety chleb, będzie spadek masy ciała spowodowany zmniejszeniem ilości kalorii i węglowodanów, a także większa utrata zmagazynowanej wody wewnątrz organizmu. Gdy spożycie węglowodanów zmniejsza się, organizm zaczyna spalać energię zmagazynowaną w postaci glikogenu, a to prowadzi do utraty wody i utraty wagi. Niestety, utrata tej wody nie jest dla was zdrowa i może mieć negatywny wpływ na wasze zdrowie.
  • Osłabienie organizmu. Kupując chleb na pewno zwracacie uwagę na to, by zawierał on pełne ziarna i był dobrej jakości. Pełne ziarna znajdujące się w niektórych rodzajach chleba, są uważane za paliwo dostarczające organizmowi energii oraz ważne źródło witamin i minerałów ważnych dla utrzymania poziomu energii, takich jak magnez, witamina B i węglowodany. Wykluczenie tych składników z diety, odbije się na was zwłaszcza w początkowym okresie od odstawienia w postaci obniżonej energii oraz uczucia osłabienia i zmęczenia.
  • Zaparcia. Pieczywo zawiera błonnik, który ma kluczowy wpływ na wypróżnianie, ponieważ pomaga przepychać pokarm do przewodu pokarmowego, zwłaszcza w jelicie grubym, co przyczynia się do usprawnienia procesu wypróżniania. Jeśli zrezygnujecie z jedzenia chleba, istnieje duża szansa, że będą wam dokuczały zaparcia.
  • Pogorszenie nastroju. Podczas trawienia węglowodanów wytwarzają się zwiększone ilości aminokwasu o nazwie tryptofan, który pomaga w wydzielaniu serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jeśli ograniczymy spożycie węglowodanów, produkcja tego hormonu będzie mniejsza, co będzie skutkowało pogorszeniem nastroju.
  • Ponadto, ponieważ węglowodany są głównym źródłem energii w organizmie, gdy są tracone, organizm rozkłada tłuszcze i wytwarza ketony, a rezultatem jest: nieprzyjemny oddech, suchość w ustach, zawroty głowy, bezsenność, mdłości i zdezorientowane myślenie.

Czy wyeliminowanie z diety chleba jest zdrowe?

Odpowiedź na to pytanie jest złożona i najlepiej odpowie na nie lekarz specjalista w oparciu o wasze wyniki badań. Jedno jest jednak pewne - zawsze wybierajcie pieczywo, które zawiera pełnoziarniste składniki, które odpowiednio zaspokoją zapotrzebowanie waszego organizmu na energię.

Źródło: abc.zdrowie.pl, arabiaweather.com

ile chleba jeść żeby nie przytyć
Adobe Stock
Newsy
Ile kromek chleba można zjeść, aby nie przytyć? Będziecie zaskoczeni tą ilością
Uwielbiany przez większość Polaków chleb to w rzeczywistości produkt pełen glutenu i węglowodanów. Składniki te spożywane w dużej ilości, mogą bardzo negatywnie wpłynąć na wasze zdrowie, a przede wszystkim wagę. Jedzenie pieczywa na śniadanie, przekąskę i kolację nie jest więc dobrym pomysłem.

Choć mówi się, że chleb nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w Polsce, to w istocie nie powinno się przesadzać z ilością spożywanych codziennie kromek pieczywa. Szkodliwe okazuje się szczególnie to wykonane z mąki pszennej. Jednak pełnoziarniste jest niewiele zdrowsze. Bowiem wszystkie rodzaje chleba zawierają gluten, skrobię oraz węglowodany pochodzące między innymi z ziaren pszenicy. Pieczywo zawiera cukier Nie jest tajemnicą, że sklepowe pieczywo zawiera cukier, nie tylko ten powstający w organizmie ze skrobi, ale również dodany. .. Dietetycy uważają więc chleb za produkt tuczący, zapychający i praktycznie zbędny w codziennej diecie zdrowego człowieka. Obok cukru, ziemniaków i makaronu to właśnie z niego najczęściej rezygnują osoby, które chcą zgubić nadprogramowe kilogramy.  Spożywanie chleba powoduje gwałtowny skok poziomu cukru we krwi oraz wyrzut insuliny. To sprawia, że organizm ma dużo energii, jednak tylko przez krótką chwilę. Po zaledwie kilkunastu minutach od jego zjedzenia będziecie znowu głodni, podobnie jak po wypiciu słodkich napojów zaraz znowu chce wam się pić. Chleb jest tuczący Niestety rosnące dane dotyczące nadwagi i otyłości w Polsce są między innymi wynikiem częstego spożywania chleba w naszym kraju. Osoby jedzące pieczywo codziennie - na śniadanie, przekąskę i kolację, z pewnością nie są zadowolone ze swojej wagi. A takich przecież nie brakuje. Bowiem statystyczny Polak zjada aż 8 kilogramów pieczywa rocznie! W jakiej ilości można jeść chleb? Specjaliści nie każą jednak wykluczać chleba całkowicie ze swojej diety. Bowiem jedzony rozsądnie nie powinien szkodzić. Należy natomiast pamiętać, że nie może on stanowić podstawy diety żadnego dorosłego człowieka. Okazuje się, że 6 kromek chleba dziennie to zbyt duży zastrzyk...

jedzenie które zwiększa stres
Adobe Stock
Zdrowie
5 pokarmów, które zwiększają poziom stresu. Numeru 3 się nie spodziewaliście
Stres to nie tylko reakcja organizmu na różnego typu sytuacje i wydarzenia. Za uczucie napięcia odpowiedzialne są również niektóre pokarmy, a w zasadzie ich składniki!

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ogromną rolę w naszym życiu odgrywa jedzenie. W końcu nie bez powodu mówi się „jesteś tym, co jesz”. Jeśli więc jesteś tykającą z nerwów bombą, być może przyczyny należy szukać właśnie w spożywanych posiłkach. 1. Pikantne jedzenie Jeśli często się stresujesz powinnaś ograniczyć spożywanie pikantnych posiłków. Te podrażniają żołądek i mogą prowadzić do powstawania wrzodów . Tak przyprawione potrawy muszą więc zostać dobrze i szybko strawione. Stres sprawia jednak, że ten proces przebiega o wiele wolniej niż zazwyczaj. Stąd pikantne jedzenie zostaje w organizmie dłużej niż powinno, powodując niestrawność i utrzymanie uczucia stresu. 2. Przetworzona żywność Przetworzona żywność to źródło tłuszczu, sztucznych dodatków, ale przede wszystkim sodu. Ten, wraz z potasem, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego . Spożywanie go w nadmiernych ilościach podnosi ciśnienie i przyspiesza bicie serca. Oznacza to, że po zjedzeniu na przykład fast-fooda, możesz czuć się bardzo napięcie i obniżenie nastroju. 3. Chleb Zawarta w chlebie mąka pszenna również może stanowić źródło stresu. Bowiem jej spożywanie niekorzystnie wpływa na układ pokarmowy i zakłóca jego pracę. Taki stan rzeczy dodatkowo obciąża organizm, a co za tym idzie - naszą psychikę. Postaraj się więc wyeliminować mąkę pszenną ze swojej diety. Na rynku dostępnych jest wiele zamienników tego produktu, na przykład mąka kokosowa lub migdałowa. 4. Napoje Jeśli często zmagasz się ze stresem powinnaś również ograniczyć spożywanie kawy, herbaty, napojów energetycznych oraz kakao . Produkty te, mimo że dodają energii, zawierają składniki, które w rzeczywistości podwyższają poziom stresu. Kofeina...

Mikstura na zaparcie
Newsy
Wspaniała mikstura na zaparcia. Pijcie ją wieczorem a wasze jelita wam podziękują. Przy okazji wysmuklicie talię
Zaparcia potrafią być naprawdę uciążliwe… Ta mikstura przyniesie wam ulgę

Zdarzają się wam zaparcia? Jeśli tak, dobrze znacie to uczucie ciężkości, które skutecznie jest w stanie popsuć humor i pokrzyżować plany na cały dzień. Znacznie lepiej byłoby zawsze czuć się lekko i nie mieć poczucia kilogramów zalegających w jelitach. Jeśli wiecie, że dotyka was ten problem, możemy mieć dla was rozwiązanie. Lepiej zapobiegajcie Jak zaparcia nastąpią, czasem ciężko się ich pozbyć. Znacznie lepiej jest im zapobiegać, stosując między innymi zdrową dietę. Oto czynniki i pokarmy, które pozwolą wam unikać zaparć: Jedzcie dużo warzyw i owoców – pomagają one w wypróżnieniu i regulują jego rytm Wybierajcie pełnoziarniste produkty zbożowe – mają znacznie więcej błonnika, szczególnie ważnego przy zaparciach. Brązowy ryż zamiast białego, kasza zamiast ziemniaków, chleb razowy zamiast jasnego. To wszystko wybory, które pomogą wam uniknąć zaparć w przyszłości Pijcie dużo wody – za małe spożycie płynów to naprawdę najczęstsza przyczyna zaparć. Pijcie co najmniej 2 litry dziennie! Ruszajcie się – jelita potrzebują ruchu, by dobrze pracować. 30 minut umiarkowanej aktywności fizycznej codziennie to absolutne minimum Mikstura na zaparcia Możecie wspierać się też specjalną miksturą. Jest przede wszystkim zdrowa - pomaga nie tylko na zaparcia, ale ma też wiele składników przeciwzapalnych i witamin. Składniki mikstury na zaparcia: Sok z cytryny Garść natki pietruszki 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki imbiru w proszku Łyżeczka octu jabłkowego Łyżeczka siemienia lnianego 100 ml kefiru Przygotowanie: Wyciśnijcie sok z cytryny. Włóżcie pozostałe składniki do blendera. Zmiksujcie wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Co wieczór wypijajcie taką...

sok pomaranczowy
unsplash.com/@greg_rosenke
Newsy
Niesamowite właściwości zdrowotne tego świeżo wyciśniętego owocu zaskakują
Nie ma to jak szklanka świeżego, wyciśniętego na śniadanie soku. Pewne owoce zaskakują szczególnie! Sięgaj po nie tak często ja tylko możesz.

Codzienna dawka witamin płynących z soku to nie tylko modne zalecenie dietetyczne, to także dbałość o swoje zdrowie i dostarczanie organizmowi pożywnych składników odżywczych. W owocach znajdziemy ich najwięcej. Szklanka soku z rana Dobre nawyki warto wprowadzać w życie każdego dnia. Jednym z nich jest szklanka soku pomarańczowego podawana do pierwszego posiłku. Ma słoneczny kolor, odświeża, budzi i nadaje rytm dalszej części codziennych działań. Ten z kartonu nie zastąpi świeżo wyciśniętego.  Oprócz efektów wizualnych szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy zaskakuje licznymi korzyściami dla zdrowia i urody, które zostają utracone w procesie pasteryzacji. Wystarczy kilogram owoców i poręczna wyciskarka, a twoje śniadanie znacząco zyska na wartości.  Wyciśnięty sok pomarańczowy jest bogaty w dobroczynne enzymy oraz substancje odżywcze. Zawiera polifenole o działaniu przeciwutleniającym, które są doskonałym wsparciem dla naszego zdrowia. Ludzie pijący komercyjnie produkowany sok są ich pozbawieni. Wybierając świeżo wyciśnięty sok masz pewność, że w twoim organizmie znajdą się tez dobre enzymy. Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy pobudza produkcję przeciwstarzeniowego kolagenu.  To naturalna walka z pierwszymi objawami starzenia. Witamina C jest bardzo ważna, jeśli chodzi o produkcję kolagenu. Bez odpowiedniej ilości witaminy C wyglądalibyśmy jak nasze starsze, poprzednie wcielenie. Sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy jest bogaty w tę witaminę, która pomaga przyswajać i produkować kolagen.  W soku z pomarańczy jest mnóstwo potasu . Powinieneś uwielbiać potas z całego serca, bo właśnie serce czerpie z jego bogactwa najszerzej. Ta substancja odżywcza niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla naszego organizmu. Pomaga w...