Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Adobe Stock
Newsy

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać

Lubicie jeść majonez? Lepiej sprawdźcie, jaki wpływ ma on na wasz organizm.

Majonez to jeden z ulubionych dodatków do dań Polaków. Smarujemy nim kanapki, dodajemy go do różnych potraw, dipów i sałatek. Czy jedzenie majonezu jest zdrowe? Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jemy majonez?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest majonez?

Majonez to bardzo prosty sos, który powstaje z połączenia żółtka jajka, octu (lub soku z cytryny), oleju, musztardy, soli i pieprzu. Mimo iż majonez jest uznawany za tłusty i kaloryczny, w rzeczywistości, jedzenie tego sosu w rozsądnych ilościach może być dla nas dobre.

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez?

  • Możecie podnieść poziom cholesterolu. Majonez ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych - łyżka zawiera około 1,6 grama tłuszczów nasyconych. I chociaż może wam się wydawać, że to wcale nie dużo, jeśli weźmiecie pod uwagę fakt, że większość ludzi nie odmierza porcji majonezu, gdy go używa, cały ten tłuszcz nasycony może łatwo się sumować i mieć negatywny wpływ na poziom naszego cholesterolu. Jednym z głównych powodów, dla których zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych do minimum, jest fakt, że spożycie tłuszczów nasyconych może zwiększać niektóre czynniki ryzyka chorób serca, w tym poziom cholesterolu LDL (złego).
  • Dostarczycie organizmowi zdrowych tłuszczów. Jednym z głównych składników majonezu jest żółtko jajka, które jest uznawane za bardzo zdrowe.  Majonez zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są nienasyconymi tłuszczami. Te nienasycone tłuszcze mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zatem, mimo iż majonez zawiera tłuszcze nasycone, które są szkodliwe, zawiera również tłuszcze nienasycone, które są zdrowe.
Zobacz także
Weźcie to warzywo i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy

Weźcie ten owoc i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy

Jak długo można przechowywać otwarty majonez? Lepiej nie przekraczajcie tej daty

Jak długo można przechowywać otwarty majonez? Lepiej nie przekraczajcie tej daty

  • Zmniejszenie ryzyka udaru. Majonez jest bogaty w pewną witaminę, która sama w sobie ma wiele korzyści zdrowotnych. Mowa o witaminie E. Witamina E ma wiele zalet, a jedną z nich jest to, że może ona zapobiegać udarom. A ponieważ majonez zawiera sporo witaminy E w jednej porcji, jeśli będziecie codziennie jeść majonez, możecie zmniejszyć ryzyko udaru. Pamiętajcie jednak, że kluczem jest umiar.
  • Lepsze wchłanianie substancji. Tłuszcze pomagają organizmowi lepiej wchłaniać substancje odżywcze. 
  • Ryzyko chorób serca. Jeśli codziennie będziecie jeść majonez, możecie narazić się na ryzyko chorób serca. Majonez nie tylko zawiera dużo tłuszczu, ale również dużo sodu, co zdecydowanie nie jest dla nas dobre. Sód w majonezie może potencjalnie prowadzić do chorób serca, a także wielu innych problemów zdrowotnych.
  • Jedząc codziennie majonez możecie przytyć. Codzienne spożywanie majonezu może prowadzić do przybrania na wadze, dlatego zawsze pamiętajcie o umiarze.
  • Możecie zwiększyć spożycie dodanego cukru. Czy wiecie, że sklepowy majonez zwykle zawiera cukier? Jak pokazują badania, kupowany majonez zawiera nawet około jednego grama cukru na łyżkę stołową.

Kto powinien ograniczyć majonez?

Z majonezu powinny zrezygnować osoby będące na diecie, ponieważ jest on bardzo kaloryczny. Łyżka majonezu ma aż 166 kalorii.

Źródło: thelist.com, pomorska.pl

Olej makadamia: właściwości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Adobe Stock
Newsy
Olej makadamia: właściwości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Olej z orzechów makadamia znany jest najbardziej jako składnik kosmetyków, jednak jego wartości odżywcze sprawiają, że w pełni zasłużył na miejsce w kuchni. Sprawdź, jak używać oleju makadamia podczas gotowania i dlaczego warto włączyć go do diety.

Koniecznie zwróćcie uwagę na olej makadamia. Nie jest u nas powszechnie znany, ale najwyższa pora to zmienić. Olej ten powstaje w wyniku procesu tłoczenia na zimno orzechów makadamii. Uzyskana substancja jest bogata w  witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Swoje zastosowanie olej z orzechów makadamia znajduje nie tylko w kosmetyce, ale i w kuchni. Zastosowanie oleju makadamia Olej z orzechów makadamia to dobry zamiennik masła do pieczywa ze względu na swój wyjątkowy maślany, lekko orzechowy posmak. Olej makadamia może również być stosowany do sałatek oraz do smażenia i pieczenia. Uwaga jednak: jest kaloryczny, nie przesadzajcie więc z jego ilością. Wystarczy kilka łyżeczek. Poza kuchnią olej z orzechów makadamia świetnie sprawdza się w pielęgnacji cery: nawilża, łagodzi podrażnienia, wzmacnia i uelastycznia skórę. Jest także pomocny w leczeniu śladów po oparzeniach oraz blizn. Właściwości zdrowotne oleju makadamia Spożywanie oleju makadamia: zmniejsza ryzyko nowotworów obniża poziom złego cholesterolu we krwi zapobiega rozwojowi miażdżycy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia bądź cukrzycy. Tłuszcze w diecie  Rola tłuszczów w diecie jest nie do przecenienia: wspierają metabolizm, transportują witaminy, pomagają w produkcji niektórych hormonów, wpływają na pracę mózgu. Mogą pozytywnie oddziaływać na koncentrację i odporność, chronić przed chorobami (także tymi cywilizacyjnymi!), obniżać poziom złego cholesterolu. Ważne jest to, by wybierać zdrowe tłuszcze nienasycone, szczególnie te pochodzenia roślinnego oraz oleje z ryb morskich. Tłuszcze zwierzęce to tłuszcze nasycone, a te nie są zdrowe i należy unikać...

Jajecznica
Gotujmy.pl/kasnaj
Newsy
Na maśle czy na oleju? To sposób smażenia ma wpływ na smak jajecznicy
Smażenie jajecznicy może wydawać się prostym, codziennym zadaniem. Jednak nie zawsze takie jest. Szczególnie jeśli popełniacie jeden, podstawowy błąd.

Głównym składnikiem tej śniadaniowej potrawy jest jajko . Do przyrządzenia jajecznicy używa się zwykle jaj kurzych, choć czasem także kaczych, przepiórczych lub strusich. Czego najlepiej użyć do smażenia? Jak zrobić idealną jajecznicę? Można wybierać w zasadzie bez końca. Macie dostępne przecież w każdym sklepie masło , smalec, margarynę, olej, oliwę albo tłuszcz z wytopionej słoniny. W zależności od tego, na co wypadnie, smak waszej jajecznicy będzie różny. Czasem zyska, a innym razem straci na wartości.  Smażenie  jajecznicy nie wymaga szczególnych, kulinarnych umiejętności. To jedno z najbardziej popularnych śniadań, które możecie zaserwować swoim bliskim.  Jakie przyprawy do jajecznicy? Jajecznicę można zrobić klasycznie, be zbędnych udziwnień. Do jej przyprawienia wystarczy wam sól. Jeśli dbacie o serce, wystarczy dosłownie odrobina. Także serca dotyczy wybór tłuszczu, na jakim usmażycie waszą jajecznicę. Być może Nowy Rok zachęci was do zmiany nawyków w tym względzie, które przyczynią się do transformacji utartych przyzwyczajeń i zachowania zdrowia na długo.  Takim noworocznym postanowieniem może być np. zadbanie o kondycję serca dzięki lepszemu odżywianiu. Choroby układu krążenia to nadal główna przyczyna zgonów w Polsce. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego blisko co drugi Polak umiera w związku ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Jak się okazuje, Polacy jedzą za tłusto.  Działanie profilaktyczne dotyczące diety Picie dużej ilości wody, regularne posiłki i decyzja o częstszym jedzeniu warzyw i owoców to tylko niektóre z nowych wytycznych, które warto wcielić w życie. Właśnie warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu. Im więcej...

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...

Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec
Adobe Stock
Newsy
Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec
Okazuje się, że olej uznawany powszechnie za niezwykle zdrowy, tak naprawdę może być bardzo szkodliwy…

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zbadało tłuszcze, na których najczęściej smaży się potrawy. Wyniki okazały się być zaskakujące! Olej kokosowy szkodliwy dla zdrowia Olej kokosowy swego czasu święcił triumfy wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Uważany był za tzw. superfood, na którym doradzano smażenie wszystkich potraw. Badania wykazały jednak, że „stare” metody smażenia, są bardziej korzystne dla zdrowia. Według ekspertów, olej kokosowy zawiera aż 82 proc. tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL). Jeśli LDL gromadzi się w zbyt dużych ilościach, tłuszcz odkłada się w ścianach tętnic i prowadzi do poważnych chorób sercowo-naczyniowych.  Okazuje się, że olej kokosowy ma taką samą ilość tłuszczów nasyconych, co olej palmowy – znany ze swojego bardzo szkodliwego działania na zdrowie. Dla porównania:  masło posiada 63 proc. tłuszczów nasyconych łój wołowy 50 procent smalec zaledwie 39 procent. Z „ciekłych” olejów zbadano, że oliwa z oliwek zawiera 14 proc. tłuszczów nasyconych, olej słonecznikowy 10 proc., a najpopularniejszy w Polsce olej rzepakowy – zaledwie 7 procent! Który olej jest najlepszy do smażenia? Niezmiennie jednak naukowcy podtrzymują, że najzdrowszym tłuszczem do smażenia jest klasyczny olej rzepakowy (np. Kujawski). Chociaż często słyszy się o zamienianiu oleju na oliwę z oliwek czy właśnie olej kokosowy, ich lepsze właściwości dla zdrowia są mitem!  Faktycznie, choć oliwa z oliwek zawiera duże ilości tłuszczów omega-3 i doskonale wpływa na kondycję cery, włosów czy paznokci, nie powinna być stosowana do smażenia. Tak samo olej słonecznikowy polecany jest do stosowania na zimno – np. do...