Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Adobe Stock
Newsy

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać

Lubicie jeść majonez? Lepiej sprawdźcie, jaki wpływ ma on na wasz organizm.

Majonez to jeden z ulubionych dodatków do dań Polaków. Smarujemy nim kanapki, dodajemy go do różnych potraw, dipów i sałatek. Czy jedzenie majonezu jest zdrowe? Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jemy majonez?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest majonez?

Majonez to bardzo prosty sos, który powstaje z połączenia żółtka jajka, octu (lub soku z cytryny), oleju, musztardy, soli i pieprzu. Mimo iż majonez jest uznawany za tłusty i kaloryczny, w rzeczywistości, jedzenie tego sosu w rozsądnych ilościach może być dla nas dobre.

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez?

  • Możecie podnieść poziom cholesterolu. Majonez ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych - łyżka zawiera około 1,6 grama tłuszczów nasyconych. I chociaż może wam się wydawać, że to wcale nie dużo, jeśli weźmiecie pod uwagę fakt, że większość ludzi nie odmierza porcji majonezu, gdy go używa, cały ten tłuszcz nasycony może łatwo się sumować i mieć negatywny wpływ na poziom naszego cholesterolu. Jednym z głównych powodów, dla których zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych do minimum, jest fakt, że spożycie tłuszczów nasyconych może zwiększać niektóre czynniki ryzyka chorób serca, w tym poziom cholesterolu LDL (złego).
  • Dostarczycie organizmowi zdrowych tłuszczów. Jednym z głównych składników majonezu jest żółtko jajka, które jest uznawane za bardzo zdrowe.  Majonez zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są nienasyconymi tłuszczami. Te nienasycone tłuszcze mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zatem, mimo iż majonez zawiera tłuszcze nasycone, które są szkodliwe, zawiera również tłuszcze nienasycone, które są zdrowe.
Zobacz także
Weźcie to warzywo i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy

Weźcie ten owoc i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy

Jak długo można przechowywać otwarty majonez? Lepiej nie przekraczajcie tej daty

Jak długo można przechowywać otwarty majonez? Lepiej nie przekraczajcie tej daty

  • Zmniejszenie ryzyka udaru. Majonez jest bogaty w pewną witaminę, która sama w sobie ma wiele korzyści zdrowotnych. Mowa o witaminie E. Witamina E ma wiele zalet, a jedną z nich jest to, że może ona zapobiegać udarom. A ponieważ majonez zawiera sporo witaminy E w jednej porcji, jeśli będziecie codziennie jeść majonez, możecie zmniejszyć ryzyko udaru. Pamiętajcie jednak, że kluczem jest umiar.
  • Lepsze wchłanianie substancji. Tłuszcze pomagają organizmowi lepiej wchłaniać substancje odżywcze. 
  • Ryzyko chorób serca. Jeśli codziennie będziecie jeść majonez, możecie narazić się na ryzyko chorób serca. Majonez nie tylko zawiera dużo tłuszczu, ale również dużo sodu, co zdecydowanie nie jest dla nas dobre. Sód w majonezie może potencjalnie prowadzić do chorób serca, a także wielu innych problemów zdrowotnych.
  • Jedząc codziennie majonez możecie przytyć. Codzienne spożywanie majonezu może prowadzić do przybrania na wadze, dlatego zawsze pamiętajcie o umiarze.
  • Możecie zwiększyć spożycie dodanego cukru. Czy wiecie, że sklepowy majonez zwykle zawiera cukier? Jak pokazują badania, kupowany majonez zawiera nawet około jednego grama cukru na łyżkę stołową.

Kto powinien ograniczyć majonez?

Z majonezu powinny zrezygnować osoby będące na diecie, ponieważ jest on bardzo kaloryczny. Łyżka majonezu ma aż 166 kalorii.

Źródło: thelist.com, pomorska.pl

Olej makadamia: właściwości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Adobe Stock
Newsy
Olej makadamia: właściwości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Olej z orzechów makadamia znany jest najbardziej jako składnik kosmetyków, jednak jego wartości odżywcze sprawiają, że w pełni zasłużył na miejsce w kuchni. Sprawdź, jak używać oleju makadamia podczas gotowania i dlaczego warto włączyć go do diety.

Koniecznie zwróćcie uwagę na olej makadamia. Nie jest u nas powszechnie znany, ale najwyższa pora to zmienić. Olej ten powstaje w wyniku procesu tłoczenia na zimno orzechów makadamii. Uzyskana substancja jest bogata w  witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Swoje zastosowanie olej z orzechów makadamia znajduje nie tylko w kosmetyce, ale i w kuchni. Zastosowanie oleju makadamia Olej z orzechów makadamia to dobry zamiennik masła do pieczywa ze względu na swój wyjątkowy maślany, lekko orzechowy posmak. Olej makadamia może również być stosowany do sałatek oraz do smażenia i pieczenia. Uwaga jednak: jest kaloryczny, nie przesadzajcie więc z jego ilością. Wystarczy kilka łyżeczek. Poza kuchnią olej z orzechów makadamia świetnie sprawdza się w pielęgnacji cery: nawilża, łagodzi podrażnienia, wzmacnia i uelastycznia skórę. Jest także pomocny w leczeniu śladów po oparzeniach oraz blizn. Właściwości zdrowotne oleju makadamia Spożywanie oleju makadamia: zmniejsza ryzyko nowotworów obniża poziom złego cholesterolu we krwi zapobiega rozwojowi miażdżycy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia bądź cukrzycy. Tłuszcze w diecie  Rola tłuszczów w diecie jest nie do przecenienia: wspierają metabolizm, transportują witaminy, pomagają w produkcji niektórych hormonów, wpływają na pracę mózgu. Mogą pozytywnie oddziaływać na koncentrację i odporność, chronić przed chorobami (także tymi cywilizacyjnymi!), obniżać poziom złego cholesterolu. Ważne jest to, by wybierać zdrowe tłuszcze nienasycone, szczególnie te pochodzenia roślinnego oraz oleje z ryb morskich. Tłuszcze zwierzęce to tłuszcze nasycone, a te nie są zdrowe i należy unikać...

Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
AdobeStock
Newsy
Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach tej sałaty? Włączcie ją do diety, bo ma niebywały wpływ na zdrowie.

Radicchio to włoskie słowo odnoszące się do uprawianych roślin liściastych cykorii. Charakterystyczny, gorzki smak tej sałaty sprawia, że nie smakuje ona każdemu, ale w połączeniu z sosem i innymi gatunkami sałat, jest ona doskonałym składnikiem świeżych sałatek. Czy wiecie, że filiżanka tej sałaty ma zaledwie dziewięć kalorii? Dzięki temu jest ona szczególnie wskazana osobom, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę. Radicchio jest bogatym źródłem witamin, błonnika pokarmowego i minerałów. Dostarcza również naszemu organizmowi cenne fitoskładniki i przeciwutleniacze. Sałata ta nie zawiera tłuszczu i cholesterolu. Jest za to doskonałym źródłem potasu, selenu, wapnia, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego i witaminy B. Czy wiecie, że radicchio pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu i ciśnienia krwi oraz poprawia koncentrację? Dlaczego warto jeść sałatę radicchio? Sałata radicchio ma ciekawy smak i wiele walorów zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Cukry roślinne występujące w radicchio, znane jako fruktany, mogą służyć do zmniejszania ryzyka zachorowania na raka okrężnicy. Przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie zwalczają konkretną, bardzo powszechną komórkę raka wątroby znaną jako Hep-G2. Radicchio zawiera dużą ilość witaminy K w jednej porcji. Jak wiadomo, witamina K zmniejsza ryzyko raka prostaty, okrężnicy, żołądka i jamy ustnej. Ten typ sałaty zawiera również dużą ilość luteiny i zeaksantyny, które są znane jako przeciwutleniacze odpowiedzialne za utrzymanie zdrowych oczu. Radicchio wspiera zdrowe serce, zmniejszając ryzyko chorób serca nawet o 30 procent i ryzyko nagłej śmierci sercowej o 45 procent. W badaniu na szczurach naukowcy odkryli, że ten typ sałaty...

Jajecznica
Gotujmy.pl/kasnaj
Newsy
Na maśle czy na oleju? To sposób smażenia ma wpływ na smak jajecznicy
Smażenie jajecznicy może wydawać się prostym, codziennym zadaniem. Jednak nie zawsze takie jest. Szczególnie jeśli popełniacie jeden, podstawowy błąd.

Głównym składnikiem tej śniadaniowej potrawy jest jajko . Do przyrządzenia jajecznicy używa się zwykle jaj kurzych, choć czasem także kaczych, przepiórczych lub strusich. Czego najlepiej użyć do smażenia? Jak zrobić idealną jajecznicę? Można wybierać w zasadzie bez końca. Macie dostępne przecież w każdym sklepie masło , smalec, margarynę, olej, oliwę albo tłuszcz z wytopionej słoniny. W zależności od tego, na co wypadnie, smak waszej jajecznicy będzie różny. Czasem zyska, a innym razem straci na wartości.  Smażenie  jajecznicy nie wymaga szczególnych, kulinarnych umiejętności. To jedno z najbardziej popularnych śniadań, które możecie zaserwować swoim bliskim.  Jakie przyprawy do jajecznicy? Jajecznicę można zrobić klasycznie, be zbędnych udziwnień. Do jej przyprawienia wystarczy wam sól. Jeśli dbacie o serce, wystarczy dosłownie odrobina. Także serca dotyczy wybór tłuszczu, na jakim usmażycie waszą jajecznicę. Być może Nowy Rok zachęci was do zmiany nawyków w tym względzie, które przyczynią się do transformacji utartych przyzwyczajeń i zachowania zdrowia na długo.  Takim noworocznym postanowieniem może być np. zadbanie o kondycję serca dzięki lepszemu odżywianiu. Choroby układu krążenia to nadal główna przyczyna zgonów w Polsce. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego blisko co drugi Polak umiera w związku ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Jak się okazuje, Polacy jedzą za tłusto.  Działanie profilaktyczne dotyczące diety Picie dużej ilości wody, regularne posiłki i decyzja o częstszym jedzeniu warzyw i owoców to tylko niektóre z nowych wytycznych, które warto wcielić w życie. Właśnie warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu. Im więcej...

Czym zastąpić majonez w wielkanocnych potrawach? Oto 5 odpowiedników, które odchudzą wasze dania
AdobeStock
Newsy
Czym zastąpić majonez w wielkanocnych potrawach? Oto zamienniki, które „odchudzą" wasze dania
Szukacie zdrowej i smacznej alternatywy dla majonezu? Mamy dla was garść ciekawych propozycji.

Sałatka jarzynowa, ugotowane na twardo jajka, kanapki ze swojską wędliną... Do wszystkich tych dań świetnie pasuje majonez. Co jeśli jednak chcemy go ograniczyć? Sprawdźcie czym zastąpić majonez w wielkanocnych daniach. Pomysłów jest naprawdę sporo. Czym zastąpić majonez w wielkanocnych potrawach? Majonez to jeden z ulubionych dodatków do wielkanocnych dań. Głównym składnikiem tego sosu jest olej z dodatkiem surowego żółtka, przyprawiona octem lub cytryną, solą i białym pieprzem. Uwielbiacie przyjemny i kremowy smak majonezu? Niestety, nie wszyscy mogą się nim do woli objadać. Majonez to produkt wysokokaloryczny - jedna łyżka majonezu to ok. 170 kcal.  i aż 20 g tłuszczu. Czym zastąpić majonez w wielkanocnych potrawach? Oto najlepsze alternatywy, dzięki którym „odchudzicie" swoje wielkanocne dania. Śmietana. Niskotłuszczowa śmietana jest stosunkowo niskokaloryczna i zdrowa. Produkt ten zawiera ważne witaminy i minerały, w tym witaminy A, B12 i ryboflawinę. Zastąpicie nią majonez praktycznie w każdej potrawie. Pesto. Pesto to zielony sos, który wytwarza się z orzeszków piniowych, bazylii, czosnku, sera i oliwy z oliwek. To źródło witamin E, K, manganu i jednonienasyconych tłuszczów pochodzących z oliwy z oliwek.  Jogurt grecki jest lekki i bardzo zdrowy, zawiera jeszcze mniej tłuszczu niż chuda śmietana 12%. Zawiera białko, fosfor, witaminę A, wapń i cynk. Hummus. Dzięki gładkiej konsystencji i bogatemu smakowi, hummus, czyli pasta z ciecierzycy i sezamu, jest składnikiem, który może zastąpić majonez w różnych potrawach. Jest również pożywny i bogaty w błonnik, białko i kilka ważnych mikroelementów. Musztarda jest smaczną i niskokaloryczną alternatywą dla majonezu. Czy wiecie, że łyżka...