Majonez to jeden z ulubionych dodatków do dań Polaków. Smarujemy nim kanapki, dodajemy go do różnych potraw, dipów i sałatek. Czy jedzenie majonezu jest zdrowe? Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jemy majonez?

Co to jest majonez?

Majonez to bardzo prosty sos, który powstaje z połączenia żółtka jajka, octu (lub soku z cytryny), oleju, musztardy, soli i pieprzu. Mimo iż majonez jest uznawany za tłusty i kaloryczny, w rzeczywistości, jedzenie tego sosu w rozsądnych ilościach może być dla nas dobre.

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez?

  • Możecie podnieść poziom cholesterolu. Majonez ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych - łyżka zawiera około 1,6 grama tłuszczów nasyconych. I chociaż może wam się wydawać, że to wcale nie dużo, jeśli weźmiecie pod uwagę fakt, że większość ludzi nie odmierza porcji majonezu, gdy go używa, cały ten tłuszcz nasycony może łatwo się sumować i mieć negatywny wpływ na poziom naszego cholesterolu. Jednym z głównych powodów, dla których zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych do minimum, jest fakt, że spożycie tłuszczów nasyconych może zwiększać niektóre czynniki ryzyka chorób serca, w tym poziom cholesterolu LDL (złego).
  • Dostarczycie organizmowi zdrowych tłuszczów. Jednym z głównych składników majonezu jest żółtko jajka, które jest uznawane za bardzo zdrowe.  Majonez zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są nienasyconymi tłuszczami. Te nienasycone tłuszcze mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zatem, mimo iż majonez zawiera tłuszcze nasycone, które są szkodliwe, zawiera również tłuszcze nienasycone, które są zdrowe.
  • Zmniejszenie ryzyka udaru. Majonez jest bogaty w pewną witaminę, która sama w sobie ma wiele korzyści zdrowotnych. Mowa o witaminie E. Witamina E ma wiele zalet, a jedną z nich jest to, że może ona zapobiegać udarom. A ponieważ majonez zawiera sporo witaminy E w jednej porcji, jeśli będziecie codziennie jeść majonez, możecie zmniejszyć ryzyko udaru. Pamiętajcie jednak, że kluczem jest umiar.
  • Lepsze wchłanianie substancji. Tłuszcze pomagają organizmowi lepiej wchłaniać substancje odżywcze. 
  • Ryzyko chorób serca. Jeśli codziennie będziecie jeść majonez, możecie narazić się na ryzyko chorób serca. Majonez nie tylko zawiera dużo tłuszczu, ale również dużo sodu, co zdecydowanie nie jest dla nas dobre. Sód w majonezie może potencjalnie prowadzić do chorób serca, a także wielu innych problemów zdrowotnych.
  • Jedząc codziennie majonez możecie przytyć. Codzienne spożywanie majonezu może prowadzić do przybrania na wadze, dlatego zawsze pamiętajcie o umiarze.
  • Możecie zwiększyć spożycie dodanego cukru. Czy wiecie, że sklepowy majonez zwykle zawiera cukier? Jak pokazują badania, kupowany majonez zawiera nawet około jednego grama cukru na łyżkę stołową.

Kto powinien ograniczyć majonez?

Z majonezu powinny zrezygnować osoby będące na diecie, ponieważ jest on bardzo kaloryczny. Łyżka majonezu ma aż 166 kalorii.

Źródło: thelist.com, pomorska.pl

Zobacz także: