Co ma w środku rogal świętomarciński? Podpowiadamy jak to nadzienie zrobić samemu w domu
Adobe Stock
Newsy

Co ma w środku rogal świętomarciński? Podpowiadamy jak to nadzienie zrobić samemu w domu

Rogale świętomarcińskie, choć pochodzą z Poznania, są dziś chętnie jedzone w całym kraju. Mogą je wypiekać tylko certyfikowani cukiernicy lub wy, u siebie w domach.

Rogale świętomarcińskie wypiekane są w Poznaniu od ponad 130 lat. Uczczenie dnia Świętego Marcina, patrona ubogich słodkimi rogalami, to pomysł proboszcza poznańskiej parafii św. Marcina oraz wykonanie poznańskiego cukiernika — Walentego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Oficjalne wypieki w piekarniach i mniej oficjalne w domach

Dziś rogale są wypiekane w niewiele ponad 100 piekarniach i cukierniach. Każdy, kto wypuszcza z pieca rogal świętomarciński, musi wcześniej uzyskać specjalny certyfikat. Tylko certyfikowani piekarze mają prawo używać tej receptury i nazwy.

Rogal jest wypiekany z ciasta półfrancuskiego. Oficjalne receptury zdradzają, że do wytworzenia ciasta używa się margaryny, a nie masła. Nadzienie zrobione jest z białego maku, z bakaliami. Ciastko jest bardzo ciężkie, tłuste i wysokokaloryczne. Ale, że jest smakołykiem jedzonym tylko raz do roku, to pomimo jego 850 kcal, możemy sobie na niego pozwolić.

Zobacz także
Wielkopolski przysmak jedzony raz w roku. Mało kto ma prawo je wypiekać, a chcą jeść w całym kraju

Ten przysmak je się tylko raz w roku. Wszyscy chcą go spróbować, ale prawo wypiekania mają nieliczni

Gęsina na św. Marcina z przepisu Karola Okrasy. Będziecie się nią zajadać

Gęsina na św. Marcina z przepisu Karola Okrasy. Będziecie się nią zajadać

Przepis na farsz do rogala świętomarcińskiego

Głównym składnikiem farszu jest biały mak. To nie jest popularny rodzaj maku. Szukajcie go w sklepach ze zdrową żywnością. Na pewno znajdziecie też na aukcjach internetowych.

Składniki:

  • 30 dag białego maku
  • 10 dag masy marcepanowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag prażonych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • Kilka biszkoptów drobno pokruszonych

Przygotowanie:

  1. Mak i orzechy sparzcie gorącą wodą, a po 15 minutach odsączcie. Zmielcie dwukrotnie razem z migdałami.
  2. Masę marcepanową rozetrzyjcie mikserem z cukrem pudrem, dodajcie zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszajcie, dodajcie śmietanę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda. Możecie regulować jej konsystencję, dodając stopniowo śmietanę.

Gdy zrobicie ciasto półfrancuskie, dalej postępujcie następująco:

  1. Ciasto na rogaliki rozwałkujcie na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przetnijcie wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokrójcie na 12 trójkątów.
  2. Rozsmarujcie nadzienie, zostawiając margines na wszystkich bokach trójkąta. Zawijajcie rogaliki, zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka.
  3. Ułóżcie na blaszce, przykryjcie i pozostawcie do wyrośnięcia na około 1,5 godziny — lub do podwojenia objętości.
  4. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Celsjusza, wyrośnięte rogale posmarujcie jajkiem roztrzepanym z mlekiem i pieczcie około 20 minut, aż się zarumienią.
  5. Rogale wyjęte z pieca można polać lukrem i posypać posiekanymi orzeszkami lub migdałami.

Źródło: beszamel.se.pl

Wielkopolski przysmak jedzony raz w roku. Mało kto ma prawo je wypiekać, a chcą jeść w całym kraju
Adobe Stock
Newsy
Ten przysmak je się tylko raz w roku. Wszyscy chcą go spróbować, ale prawo wypiekania mają nieliczni
Rogal świętomarciński to bomba smaku i kalorii. Wypiekany jest tradycyjnie na dzień Świętego Marcina. Ten 1 dzień w roku możecie sobie na niego pozwolić, pomimo 850 kcal.

Rogal świętomarciński jest wypełniony nadzieniem z białego maku, okruchów biszkoptu, cukru, orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej i esencji migdałowej. Całość zawinięta jest w ciasto półfrancuskie, przygotowane bez masła, na margarynie. Wierzch jest polukrowany i osypany pokruszonymi orzechami. Świętomarcińskie rogale są wypiekane już od 130 lat Pierwsze wzmianki o poznańskich rogalach pochodzą z 1860 roku. Jednak tradycja wywodzi się z czasów pogańskich. To wtedy, w podziękowaniu za udane zbiory, składano bogom ofiarę z wołów, a z czasem z ciasta zawijanego na rogi woła. Później kościół katolicki przejął tradycję, łącząc ją z osobą Świętego Marcina. Marcin początkowo był żołnierzem, a po nawróceniu na katolicyzm został zakonnikiem. Jego legenda głosi, że podzielił się z żebrakiem połą płaszcza i połową żołdu. Z czasem Święty Marcin został uznany za patrona biednych. Jest wiele podań tłumaczących, jak rogale w kształcie rogów byka, trafiły do Poznania. Jedno mówi, że historia zainspirowała poznańskiego piekarza Walentego, aby jak Święty Marcin, pomagać biednym rozdając im słodkie wypieki. Inna legenda głosi, że gdy zbliżał się dzień Świętego Marcina, proboszcz poznańskiej parafii św. Marcina zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Apel podchwycił jeden z cukierników i postanowił wskrzesić starą tradycję polegająca na tym, ze bogaci kupowali wypieki, a biedni dostawali je za darmo.  Około 1900 roku tradycję wypieku rogali przejęło Stowarzyszenie Cukierników. Kto dziś może wypiekać rogale świętomarcińskie? Od 2003 roku rogale świętomarcińskie mają wydawane certyfikaty. Odpowiedzialny za to jest Cech Piekarzy i Cukierników. A od 2008 nazwa „rogal świętomarciński”...

kluski z makiem przepis
WanilioweImprowizacje / Gotujmy.pl
Newsy
Święta bez tego deseru to nie święta. Jak zrobić idealne kluski z makiem?
Najlepszy przepis na kluski z makiem tylko u nas! Sprawdźcie, jak łatwo możecie przyrządzić ten świąteczny przysmak.

Już jutro Wigilia! Przygotowujecie już świąteczne potrawy, czy może dopiero powoli zabieracie się do ich przyrządzania? Jeżeli jeszcze nie macie wszystkich potrzebnych produktów, to musicie się śpieszyć – sklepy będą jutro krócej otwarte! Dokładne godziny otwarcia sklepów poszczególnych sieci zebraliśmy w tym artykule . Przygotowania do wigilijnej wieczerzy należy powoli zaczynać, ponieważ czasu jest mało! Wszyscy czekają na tradycyjne potrawy, a najbardziej oczywiście na deser. A ten nie może się obejść bez klusek z makiem! Wypróbujcie w tym roku przepis, z którego wychodzą naprawdę nieziemskie kluski. Wigilijne makówki Zwyczaj przygotowywania klusek z makiem i bakaliami jest dosyć stary. W różnych regionach Polski danie to nazywa się inaczej. Na Śląsku przygotowywane są „makówki”, gdzie deser ten ma postać pieczywa przekładanego makiem z bakaliami. Z kolei w okolicach Łodzi i Poznania przyrządzane są „makiełki”, czyli makaron z makiem i bakaliami. Przepis na kluski z makiem Dziś mamy dla was przepis na opisaną wyżej wersję tego deseru, znanego pod nazwą „makiełki”. Będą wam potrzebne poniższe składniki:   Do ciasta: 50 dag mąki pszennej 3 jaja Płaska łyżeczka soli Łyżka oleju Do masy makowej: 25 dag maku suchego Mleko 100 ml miodu 1 szklanka bakalii Łyżka masła Przygotowanie Suchy mak zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia. Następnie za pomocą maszynki zmielcie mak dwa razy. Pokrójcie drobno bakalie i wsypcie do maku. Miód i masło dodajcie do masy makowej i dokładnie wymieszajcie. Do osobnej miski wsypcie składniki na ciasto i dobrze zagniećcie. Podzielcie ciasto na kawałki. Rozwałkujcie na stolnicy i pokrójcie w równe, długie paski....

Sernik świąteczny
Gotujmy.pl/lenian
Newsy
Sernik czy makowiec? Upieczcie nieziemski seromak, który łączy w sobie smaki obydwu ciast
Jeśli nie możesz podjąć decyzji, czy makowiec czy sernik, najlepiej połączyć obydwa smaki!

Albo ser albo mak? Jeśli należycie do łakomczuchów, którzy uwielbiają słodkości, może wam być trudno podjąć decyzję o wyborze ciasta na popołudniową przerwę. Idealnym kompromisem jest łączenie różnych składników tak, by nie trzeba było rezygnować z tych ulubionych. Dobrym połączeniem jest mak i ser, które w deserze idealnie się przenikają. To także połączenie nad wyraz świąteczne, mające swoje znaczeniowe uzasadnienie. Przykładowo, oprócz leczniczych i jadalnych właściwości maku jego kwiat symbolizuje kilka bardzo głębokich emocji. Mak jest jednym z najczęściej używanych symbolicznych kwiatów na całym świecie. Czerwony mak jest tradycyjnym kwiatem pamięci dla Europy i Ameryki Północnej, ze względu na jego związki z I i II wojną światową.  Chińscy i japońscy eksperci od kwiatów polecają mak również dla par.  Serowe podłoże Biały ser jest nie tylko smaczny, ma też wiele wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że w polskiej kuchni od lat jest cenionym produktem wykorzystywanym na rozmaite sposoby. Szczególnie dobrze sprawdza się w licznych wypiekach cukierniczych. Chcecie spróbować? Składniki na świąteczny seromak: Masa serowa: 1 kg białego sera 240 g cukru 8 jaj 200 ml śmietany 36% 100 g masła cukier waniliowy  Masa makowa: 0,5 kg maku 100 g orzechów nerkowca i migdałów 50 - 100 ml amaretto 250 g cukru 2 jajka 300 ml mleka  Ciasto: 500 g mąki 220 g masła 3 jaja 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier waniliowy Sposób...

tort
gotujmy.pl
Newsy
Prosty, ale jaki efektowny. Ten tort na lekkim biszkopcie zachwyci wszystkich gości
To proste ciasto można przygotować na wiele okazji. Idealnie sprawdzi się również jako niedzielny deser do kawy czy herbaty. Gwarantujemy, że wszystkim będzie smakować, bo jest po prostu pyszne.

Każdy z nas uwielbia od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Nasza propozycja na tort makowo-brzoskwiniowy ma same zalety. Nie dosyć, że ciasto obłędnie smakuje to jeszcze wcale nie jest trudne do zrobienia. Do wykonania tortu będziemy potrzebować składników, które kupimy w każdym sklepie. Oto nasz przepis na prosty tort makowo-brzoskwiniowy Składniki: Biszkopt: 4 jajka  4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  3 łyżki maku 8 łyżek cukru (do wypieków)  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Wypełnienie: 1 puszka brzoskwiń  600 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru  1 łyżka żelatyny  Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier.  Dodajemy po 1 żółtku, cały czas mieszając naszą masę. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy mak i delikatnie wszystko mieszamy na gładką konsystencję ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej, jeśli ma wymiar 29 na 35 cm. Wykładamy na nią równo ciasto. Następnie pieczemy je w 170 stopniach przez około 10-12 minut.  Gdy ciasto będzie gotowe wyjmujemy je i studzimy. Gdy będzie chłodne, kroimy je na 3 kwadraty o boku 18 cm. Wypełnienie: Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, którą zostawiamy dla dalszych etapów. Jedną z brzoskwiń odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w kostkę.   Żelatynę namaczamy w 1/3 wody. 250 ml zalewy zagotowujemy i dodajemy żelatynę. Resztę zalewy ponownie zostawiamy.  Całość mieszamy do rozpuszczenia. Odkładamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy kawałki owoców. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na paterze układamy...