Co jeść w upalny dzień? Mamy świetne propozycje lekkich posiłków, które nie obciążą waszych żołądków
AdobeStock
Newsy

Co jeść w upalny dzień? Mamy świetne propozycje lekkich posiłków, które nie obciążą waszych żołądków

W takie upały nie warto obciążać dodatkowo swojego organizmu. Mamy propozycję letnich posiłków, które idealnie sprawdzą się w trakcie wysokich temperatur.

Fala upałów od kilku dni przetacza się przez Polskę. Gorące powietrze, upalne słońce i wszechobecna duszność nie ułatwiają życia. Wiele osób traci w takie dni ochotę na jedzenie. To przez to, że organizm naturalnie nie chce dokładać sobie więcej pracy, którą musiałby wykonywać trawiąc ciężkie potrawy. Tymczasem odpowiednie posiłki są równie ważne, co nawadnianie organizmu. Poznajcie nasze propozycje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jeść w upały?

Nie rezygnujcie niemal całkiem z jedzenia! Nie musicie przygotowywać tradycyjnego obiadu na ciepło, ale na pewno nie pomijajcie posiłków. Tylko się osłabicie. W upalny dzień przygotujcie za to coś lekkiego do jedzenia. Potrawy w upały powinny być delikatne. Polecane techniki kulinarne to:

  • Jedzenie posiłków na surowo
  • Duszenie na parze
  • Blendowanie i miksowanie
  • Delikatne podgotowywanie
  • Grillowanie i podpiekanie

Lepiej unikać za to smażenia, szczególnie tego na głębokim oleju.

Zobacz także
Czy picie zimnej wody po posiłku jest bezpieczne? Sprawdźcie zanim sięgniecie po kolejną szklankę

Czy picie zimnej wody po posiłku jest bezpieczne? Sprawdźcie zanim sięgniecie po kolejną szklankę

Pijecie je? Zamieniają wątrobę w ogromną kulę tłuszczu. Natychmiast je odstawcie

Pijecie je? Te napoje zamieniają wątrobę w ogromną kulę tłuszczu. Natychmiast je odstawcie

Pomysły na posiłki w gorące dni

Jeśli nie chce wam się jeść konkretnego posiłku, postawcie na dania w formie płynnej. Nie dość, że są lekkie, a dostarczają energii, to jeszcze woda w nich zawarta wlicza się w pulę płynów, które należy codziennie wypić. Mogą to być na przykład:

Idealnym letnim posiłkiem są też sałatki. Warzywa i owoce są teraz najtańsze, najsmaczniejsze i najświeższe. Warzywa i owoce to najzdrowsze pokarmy na świecie. Jedzcie je więc często. Lato to idealna okazja. Zróbcie na przykład:

Pamiętajcie też o dostarczaniu białka. Lekkie źródła tego elementu to:

  • Twaróg
  • Jogurty i maślanki
  • Kurczak i inny drób
  • Białe ryby
  • Krewetki

Nie zapominajcie oczywiście o wypijaniu wody. Możecie popijać posiłki wodą. Uważacie, że jest to szkodliwe? To wyłącznie pokutujący od dawna mit.

Najlepsza dieta na upały. Te produkty pomogą schłodzić organizm
AdobeStock
Newsy
Najlepsza dieta na upały. Te produkty pomogą schłodzić organizm
Fala upałów przechodzi przez Polskę. Sprawdźcie, co najlepiej jeść w tym okresie.

Gdy za oknem skwar, wielu ludziom zdecydowanie zmniejsza się apetyt. Nic dziwnego – trawienie posiłków to tylko dodatkowy wydatek energetyczny, a ochota na nie jest jeszcze mniejsza, gdy podaje się je na ciepło. Co wobec tego jeść w upały? W końcu nie można całkiem zrezygnować w tym czasie z jedzenia! Poznajcie produkty, które przyniosą wam ulgę w gorący dzień oraz te, których lepiej wówczas unikać. Produkty, które warto jeść w upały Ważne, by posiłki spożywane w trakcie upałów były jak najlżejsze i dodatkowo chłodziły organizm, dzięki czemu łatwiej jest znieść wysokie temperatury. Polecamy wam poniższe produkty, które doskonale się sprawdzą w trakcie upałów: Jogurt – chłodny jogurt naturalny wyciągnięty z lodówki nie tylko chłodzi, ale także wspomaga procesy trawienne. Dodajcie do jogurtu owoce, by zrobić smaczny koktajl! Maślanka i kefir – podobnie jak jogurt, doskonale poprawią trawienie i schłodzą w gorący dzień. Warto popijać maślankę lub kefir do lekkiego obiadu. Owoce – dobrze sprawdzi się arbuz , gruszki, melon i jabłka. Wymienione owoce zawierają dużo wody i nawodnią organizm. To bardzo ważne, ponieważ podczas upału organizm traci wiele płynów. Warzywa – podobnie jak w przypadku owoców, powinny to być owoce bogate w wodę. Dobrym wyborem będzie ogórek i cukinia , wykorzystane np. do zrobienia lekkiej sałatki. Jaki obiad jest najlepszy na upał? Gdy na dworze jest bardzo gorąco, raczej nikt nie ma ochoty na ciężki i dwudaniowy obiad. Zamiast zupy wybierzcie więc chłodnik , a na drugie danie przygotujcie sałatkę z warzywami i np. serem mozzarella, ryżem i kawałkami kurczaka. Czego lepiej nie jeść w trakcie upałów? Istnieją produkty, których lepiej się wystrzegać w upalne lato, ponieważ...

Środa Popielcowa post
Newsy
Ile posiłków w ciągu dnia można zjeść w Wielki Post? Zdziwicie się
Dziś Środa Popielcowa. Zgodnie z chrześcijańską tradycją, obowiązuje więc post. Wiecie, ile posiłków można jeść w taki dzień?

Środa Popielcowa to jeden z dni w roku, kiedy obowiązuje tak zwany ścisły post. Dobrze wiecie, że nie powinno się jeść wtedy mięsa, ale czy znacie też inne zasady? Ile posiłków można jadać w tracie postnych dni? Odpowiadamy na te pytania. Środa Popielcowa Popielec wypada co roku między 4 lutego a 10 marca. To w tradycji chrześcijańskiej dzień pokutny, pierwszy dzień wielkiego postu, który będzie trwał 46 dni. W tym dniu wierni odwiedzają kościoły, w których posypuje się im głowy popiołem na znak pokuty i rozpoczęcia postnego okresu bez hucznych zabaw. Ścisły post w Środę Popielcową Post polega przede wszystkim na przestrzeganiu pewnych zasad dotyczących posiłków. Powstrzymuje się wtedy od jedzenia posiłków zawierających mięso i jego przetwory, a także ogólnie ogranicza spożywanie pokarmów. Czy oznacza to, że w Środę Popielcową powinno się jeść tylko jeden posiłek? Zasady mówią wyraźnie. Ilość posiłków w Środę Popielcową W dni, w które obowiązuje ścisły post, powinno się powstrzymywać od pokarmów rekreacyjnych, a spożywane potrawy powinny być bezmięsne i postne. W Środę Popielcową można zjeść jeden posiłek do syta, ale dalej powinno się przestrzegać zasad, odnoście składu tego posiłku. Oprócz jednego posiłku, do syta można też zjeść dwa inne lekkie posiłki lub pokarmy. Po skończeniu posiłków dodatkowych, dalej powinno się odczuwać lekki niedosyt. Pokarmy dozwolone podczas postu ścisłego Przede wszystkim post polega na powstrzymaniu się od spożywania mięsa i produktów mięsnych. Oprócz tego wielu katolików rezygnuje podczas postnych dni z: Słodyczy Alkoholu Innych rekreacyjnych pokarmów Dozwolone jest spożycie nabiału i jaj, a także warzyw i owoców. Dieta podczas postu powinna...

 Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu
AdobeStock
Newsy
Przepis na chłodnik litewski. Pyszny dodatek do obiadu
Czy jest coś lepszego do wiosennego obiadu niż pyszny chłodnik? Przygotujcie go na bazie tradycyjnej litewskiej receptury. Taki chłodnik zasmakuje każdemu bez wyjątku!

Przełom wiosny i lata to czas, gdy chętnie przygotowujemy chłodniki . Czym jest chłodnik? Jest to zupa podawana na zimno, która jest przygotowywana z poszatkowanych warzyw lub owoców z dodatkiem gęstego jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka. Największą zaletą chłodniku, oczywiście poza jego wspaniałym smakiem, jest to, że zupa ta powstaje w mig i świetnie się sprawdza jako dodatek do wiosennego obiadu . Chłodnik doskonale też chłodzi organizm w upalne dni. Najczęściej powstaje z botwinki , rzodkiewki lub świeżych ogórków, ale wariantów jego przygotowania jest naprawdę wiele. Co powiecie na tradycyjny chłodnik litewski z ugotowanym na twardo jakiem - jak szybko obrać jajko na twardo? Przepis na chłodnik litewski Jak przygotować tradycyjny chłodnik litewski? Lista składników jest bardzo krótka. Będziecie potrzebować kefiru, śmietany, ogórka, szczypioru, koperku, pęczku rzodkiewki, ugotowanych na twardo jajek oraz oczywiście pęczku botwinki. Przygotujcie taki chłodnik do obiadu, a na pewno będzie gościć w waszych domach częściej! Składniki: 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 4 szklanki kefiru 3/4 szklanki śmietany 1 ogórek zielony 3 jajka, szczypior sok z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Zalewamy zimna wodą. Studzimy obieramy, kroimy na cząstki. Kefir mieszamy ze śmietaną i odstawiamy do lodówki. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końce kroimy w kosteczkę. Ogórka zielonego myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. Botwinkę i szczypior siekamy. Warzywa mieszamy i dodajemy do chłodnika. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z cząstkami jajka albo z młodymi ziemniaczkami. Źródło:...

Ten chłodnik to prawdziwy hit. Jak zrobić chłodnik z kiszonych buraków?
AdobeStock
Newsy
Ten chłodnik to prawdziwy hit. Jak zrobić chłodnik z kiszonych buraków?
Sezon na chłodniki w pełni. Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na chłodnik koniecznie przetestujcie przepis na chłodnik z kiszonych buraków. To prawdziwa eksplozja zdrowia!

Chłodnik to jedna z ulubionych letnich zup Polaków. Ta zimna zupa doskonale syci, rozpieszcza podniebienie oraz chłodzi w upalne letnie dni. Czym jest chłodnik? Chłodnik to zupa, którą podaje się na zimno. Jego podstawowe składniki to gęsty jogurt, kefir lub zsiadłe mleko, do którego dodaje się poszatkowane warzywa lub owoce. Nieocenioną zaletą chłodniku jest to, że w przeciwieństwie do gotowanych zup, chłodnik robi się dosłownie w kilka chwil, a jego smak nie ma sobie równych. Najczęściej chłodnik powstaje z botwinki , rzodkiewki lub świeżych ogórków , ale wariantów jego przygotowania jest naprawdę mnóstwo. Co powiecie na chłodnik z kiszonych buraków ? Z uwagi na fakt, że jego głównym składnikiem są właśnie buraki, taki chłodnik to prawdziwa eksplozja zdrowia. Jak zrobić chłodnik z kiszonych buraków? Do przygotowania takiego chłodniku będziecie potrzebować następujących składników: 400 g kiszonych buraków 1 szklankę soku z kiszonych buraków 6 rzodkiewek 3 ogórki gruntowe pół pęczka świeżego koperku pół pęczka szczypiorku ok. 250 g jogurtu naturalnego ok. 250 g kefiru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa - ogórki, kiszone buraki, rzodkiewkę, kroimy w drobną kostkę. W oddzielnej misce łączymy kefir z jogurtem, a następnie wlewamy sok z kiszonych buraków. Dodajemy resztę składników, starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodnik wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Tuż przed samym podaniem zupę posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Jak zrobić kiszone buraki? Jeżeli nie robiliście nigdy wcześniej kiszonych buraków, koniecznie zajrzyjcie do naszego...