Kurczak po węgiersku
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy

Co dziś na obiad? Pyszny jednogarnkowy kurczak po węgiersku z warzywami. Właściwie robi się sam

Smaczne danie jednogarnkowe z węgierską nutą. Z kilku prostych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Przekonajcie się sami!
Aleksandra Jaworska
grudzień 07, 2020

Przepisów na dania obiadowe w sieci znajdziemy tysiące. Jednak mało które robi się szybko i tanio. Właśnie takie lubimy najbardziej. Nie wymagają dużo czasu i smakują wszystkim domownikom.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Nietypowe cechy

Wybierając produkty na danie obiadowe często pamiętamy o kuchni, z jakiej się wywodzą. W Polsce bardzo popularne są kuchnia włoska, coraz bardziej azjatycka i kuchnie znacznie bardziej wyrafinowane. Z wielką chęcią sięgamy po smaki Gruzji, Albanii czy Węgier.

Ta ostatnia, jedna z kuchni środkowoeuropejskich, wyróżnia się spośród nich nietypowymi cechami. Tradycyjnie bazuje na mięsie, warzywach sezonowych, owocach i świeżym chlebie. Charakterystyczne jest szerokie użycie jako przyprawy sproszkowanej czerwonej papryki, głównie słodkiej.

Kuchnia węgierska w tradycyjnej formie to potrawy podawane w gospodach przy cygańskiej muzyce. Na przestrzeni lat stała się ona swoistą turystyczną wizytówką kraju. Umiarkowanie ciepły, dość suchy klimat i żyzność gleb Kotliny Panońskiej zapewnia Węgrom uprawę zbóż i innych produktów rolnych.

P jak papryka

Papryka to główna przyprawa kuchni węgierskiej, jej stosowanie jest zależne od regionu. Potrawom nadaje smak, aromat i pikantność. Możemy ją również wykorzystać do zagęszczania pichconych smakołyków. Do przyrządzania potraw węgierskich wykorzystuje się także równie popularne cebulę i czosnek.

Kurczak po węgiersku z warzywami

Składniki

  • średniej wielkości kurczak

  • 3 kolorowe papryki

  • mały por

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżka pasty paprykowej

  • słodka papryka mielona

  • ostra papryka mielona

  • suszony tymianek

  • sól

  • pieprz

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • dobrej jakości oliwa

Umytego kurczaka dzielimy na elementy kulinarne, czyli na dwa uda z podudziami i dwie piersi ze skrzydłami. Doprawiamy je solą, pieprzem, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kurczaka. Kiedy jego kolor będzie złotawy, przekładamy go do żaroodpornej brytfanny. Na tę samą patelnię co przed chwilą wrzucamy posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek oraz liść laurowy i ziele angielskie. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę i posiekanego pora. Całość doprawiamy do smaku pastą paprykową, solą i pieprzem.

Tak przygotowanymi warzywami zalewamy obficie kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około godzinę. Po tym czasie będzie chrupiący i aromatyczny. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
ogórki
AdobeStock
Newsy Przesmaczna i szybka w przygotowaniu surówka z kiszonych ogórków. Jeden dodatek sprawi, że ją pokochasz
Uwielbiasz kiszone ogórki? Zrób tę pyszną surówkę, a twoi domownicy nie będą już chcieli jeść do obiadu nic innego!
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

Kiszone ogórki pasują do większości polskich dań. Kotlety mielone, tłuczone ziemniaki i do tego kwaszone ogórki – pycha! Świetnie smakują też jako dodatek do kanapek lub jedzone prosto ze słoika. Ale lepiej nie przesadzić, ponieważ może się to skończyć bólem brzucha! Pyszna przekąska Zbliżająca się zima wystawia naszą odporność na próbę. Warto w tym czasie wesprzeć organizm i jeść dużo produktów bogatych w witaminę C – na przykład cytrusy oraz dobre, polskie kiszonki! Ogórki i kwaszona kapusta to doskonałe źródła tej witaminy i powinniśmy je włączyć do swojej zimowej diety, by wzmocnić odporność. Kiszone ogórki mają szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego jeśli nie przekonuje was tylko wsparcie dla organizmu w walce z infekcjami, to co powiecie na to, że: Kiszone ogórki wspomagają odchudzanie – mają bardzo mało kalorii, za to są dość sycące i zaspokajają naturalną potrzebę organizmu na coś chrupiącego i słonego. Zamiast chipsów i paluszków, polecamy chrupać ogórki! Poprawiają pracę układu pokarmowego – błogosławieństwo dla osób cierpiących na zaparcia i problemy z trawieniem, Pomagają zapobiec niedokrwistości Przepis na surówkę z ogórków kiszonych Aby przygotować prostą surówkę z kiszonych ogórków, potrzebne wam są te składniki: 3-4 ogórki kiszone Pół cebuli Pół papryki czerwonej 30 ml oliwy z oliwek Łyżeczka cukru Pieprz Przygotowanie Ogórki tniemy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, a paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do miski, wsypujemy cukier, sól i dodajemy oliwę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. I gotowe! Surówka smakuje najlepiej podawana...

Przeczytaj