Przepisów na dania obiadowe w sieci znajdziemy tysiące. Jednak mało które robi się szybko i tanio. Właśnie takie lubimy najbardziej. Nie wymagają dużo czasu i smakują wszystkim domownikom.

Nietypowe cechy

Wybierając produkty na danie obiadowe często pamiętamy o kuchni, z jakiej się wywodzą. W Polsce bardzo popularne są kuchnia włoska, coraz bardziej azjatycka i kuchnie znacznie bardziej wyrafinowane. Z wielką chęcią sięgamy po smaki Gruzji, Albanii czy Węgier.

Ta ostatnia, jedna z kuchni środkowoeuropejskich, wyróżnia się spośród nich nietypowymi cechami. Tradycyjnie bazuje na mięsie, warzywach sezonowych, owocach i świeżym chlebie. Charakterystyczne jest szerokie użycie jako przyprawy sproszkowanej czerwonej papryki, głównie słodkiej.

Kuchnia węgierska w tradycyjnej formie to potrawy podawane w gospodach przy cygańskiej muzyce. Na przestrzeni lat stała się ona swoistą turystyczną wizytówką kraju. Umiarkowanie ciepły, dość suchy klimat i żyzność gleb Kotliny Panońskiej zapewnia Węgrom uprawę zbóż i innych produktów rolnych.

Zobacz także:

P jak papryka

Papryka to główna przyprawa kuchni węgierskiej, jej stosowanie jest zależne od regionu. Potrawom nadaje smak, aromat i pikantność. Możemy ją również wykorzystać do zagęszczania pichconych smakołyków. Do przyrządzania potraw węgierskich wykorzystuje się także równie popularne cebulę i czosnek.

Kurczak po węgiersku z warzywami

Składniki

  • średniej wielkości kurczak

  • 3 kolorowe papryki

  • mały por

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżka pasty paprykowej

  • słodka papryka mielona

  • ostra papryka mielona

  • suszony tymianek

  • sól

  • pieprz

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • dobrej jakości oliwa

Umytego kurczaka dzielimy na elementy kulinarne, czyli na dwa uda z podudziami i dwie piersi ze skrzydłami. Doprawiamy je solą, pieprzem, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kurczaka. Kiedy jego kolor będzie złotawy, przekładamy go do żaroodpornej brytfanny. Na tę samą patelnię co przed chwilą wrzucamy posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek oraz liść laurowy i ziele angielskie. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę i posiekanego pora. Całość doprawiamy do smaku pastą paprykową, solą i pieprzem.

Tak przygotowanymi warzywami zalewamy obficie kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około godzinę. Po tym czasie będzie chrupiący i aromatyczny. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl