Zwykła szarlotka to już przeżytek, Katarzyna Cichopek zdecydowanie woli tartę z jabłkami. Gwiazda TVP przyrządziła ją nawet na święta.
„Świąteczna tarta z jabłkami grójeckimi (…) Cały dom pięknie pachnie pieczonymi jabłkami. Uwielbiam przygotowania do Świąt, zwłaszcza z moim małym Szefem Kuchni” – czytamy na Instagramie Cichopek.
Zdjęcia z rodzinnego pieczenia uzyskały niemal 17 tysięcy polubień i blisko 100 komentarzy. Fani jak zwykle byli zachwyceni ujęciami z prywatnego życia aktorki.
„Dobry wybór! To ciasto jest przepyszne!”, „Ale wspaniała mama z ciebie”, „Super wygląda ta tarta, czy można przepis?”, „Piękne zdjęcia”, „Ale jesteście do siebie podobne. Super, że możesz liczyć na pomocnika w kuchni”, „Ale masz fajną asystentkę”.
Choć Cichopek nie zdradziła przepisu na tartę jej autorstwa, my mamy dla was recepturę na tego typu ciasto. Na pewno wyjdzie przepyszne!
Przepis na tartę z jabłkami
Składniki
- 5 jabłek
- 100 gramów masła
- 170 gramów mąki
- 2 jajka (1 całe, a z 1 tylko żółtko)
- 100 gramów cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka bułki tartej
- szczypta soli
- cynamon
- goździki
Przygotowanie
- W dużej misce umieśćcie masło i mąkę. Całość posiekajcie nożem, tak by przypominało kruszonkę. Dodajcie sól, 60 gramów cukru oraz żółtko, a następnie wyróbcie ciasto przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy uformujcie kulkę, owińcie ją folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę.
- Po wyjęciu z lodówki podzielcie ciasto na pół. Jedną część dokładnie rozwałkujcie i wyłóżcie nią dno oraz boki foremki o średnicy 20 cm i oprószcie bułką tartą. Drugą część ciasta również rozwałkujcie.
- Jabłka umyjcie, obierzcie, pokrójcie w ósemki, a następnie umieśćcie na patelni wraz z sokiem z cytryny, 40 gramami cukru, cynamon oraz goździki. Całość gotujcie aż do miękkości jabłek, a następnie odstawcie do wystudzenia.
- Tak przygotowane jabłka ułóżcie w foremce z ciastem i przykryjcie je drugą częścią rozwałkowanego ciasta, łącząc je z bokami w jedną całość. Ciasto ponakłuwajcie widelcem i posmarujcie z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Całość pieczcie przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Gotowe!