Polędwiczki z kurczaka
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy

Chrupiące i delikatne polędwiczki z piersi kurczaka. Ten sekretny składnik mistrzowsko podkręci ich smak 

Potrawa dla amatorów ostrzejszych smaków. Z dodatkiem tego składnika polędwiczki z kurczaka smakują wprost genialnie!

Polacy zjadają ponad 26 kilogramów mięsa drobiowego w roku. Jak pokazują dane, kochamy jeść niezwykle delikatne i chude mięso kurczaka.

Nic dziwnego. Mięso drobiowe jest dostępne w każdym sklepie i jest niedrogie.

Dostarcza dużej ilości białka i minimalnej ilości tłuszczów. Znajdziemy w nim również bardzo dużo witamin. Jest lekkostrawne i bardzo zdrowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Drób na pyszny obiad

Z udziałem mięsa drobiowego każdy obiad wychodzi doskonale. Znakomicie smakuje gotowane, grillowane, pieczone oraz smażone.

Pasuje na danie główne jak i dodatek do zdrowych sałatek czy uwielbianego rosołu. Na mięsie z wiejskiej kury skradł już niejedno podniebienie. 

Z mięsa kurczaka możemy przyrządzić także pyszne kotlety w chrupiącej panierce, wyborne sznycle, udka czy skrzydełka.

Pierś z kurczaka idealnie sprawdzi się także do przygotowania obiadów duszonych. Uduszone w sosie mięsko będzie wyjątkowo miękkie i soczyste. 

Chrupiące i delikatne polędwiczki z piersi kurczaka

Polędwiczki z kurczaka są niezwykle delikatne dlatego idealnie pasuje do nich panierka. Polecamy obtoczyć mięso w otrębach z dodatkiem chili. Po usmażeniu polędwiczki będą bardzo chrupiące, a dodatek pikantnej przyprawy lekko was rozgrzeje. 

Składniki:

  • 7 polędwiczek z kurczaka
  • 1 jajko
  • chili w proszku
  • otręby owsiane do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki z kurczaka umyjcie i osuszcie je ręcznikiem papierowym. 
  2. Zamiast polędwiczek możecie użyć filetu z kurczaka. Wtedy pokrójcie go na cienkie plastry. 
  3. Polędwiczki posypcie chili w proszku oraz odrobiną soli. 
  4. Dokładnie obtoczcie je w przyprawach i odstawcie na pół godziny do lodówki. 
  5. Jajko rozkłóćcie z dodatkiem pieprzu i soli. 
  6. Po wyciągnięciu z lodówki polędwiczki zamoczcie w jajku i obtoczcie je w otrębach owsianych. 
  7. Na patelni rozgrzejcie oliwę i smażcie polędwiczki. Gdy się zarumienią przełóżcie je na drugą stronę.
  8. Po smażeniu polędwiczki przełóżcie na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Polędwiczki z kurczaka można podawać z frytkami i ulubioną surówką. Pyszne będą również z gotowanymi ziemniakami i mizerią! 

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście
Delikatne i doskonałe polędwiczki na grilla, smaku nadaje im pyszna marynata z przepisu Ewy Wachowicz. Koniecznie spróbujcie.

Zakochacie się w tak przyrządzonych polędwiczkach na grilla. Pełne smaku, dzięki specjalnej marynacie, która sprawia, że mięso staje się wyjątkowo miękkie. Polędwiczki możecie zgrillować w kawałkach albo w formie szaszłyków – użyjcie drewnianych patyczków albo metalowych szpadek.  Marynata Ewy Wachowicz ma wspaniały słodko-kwaśny smak z lekko pikantną nutą, dzięki dodatkowi chilli. Pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz - przepis Składniki 1kg polędwiczek wieprzowych  1 ząbek czosnku 1 szklanka soku ananasowego 2 łyżki sosu teriyaki  Sok z 1/2 dużej cytryny Pół szklanki płynnego miodu  2 łyżki bourbonu  Pół łyżeczki chili w proszku lub posiekanego Przygotowanie Polędwiczki umyjcie, osuszcie i podzielcie na mniejsze porcje. W miseczce połączcie sok ananasowy z sokiem z ananasa, sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, sosem teriyaki i bourbonem. Dobrze wymieszajcie. Czosnek wyciśnijcie przez praskę. Jeśli używacie świeżego chilli, drobno je posiekajcie. Wszystko wymieszajcie. Nie dodawajcie soli, ponieważ sos teriyaki jest słony. Do dużej miski włóżcie pokrojoną polędwiczkę wieprzową i zalejcie ją marynatą. Odstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Grillujcie na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Mięso w trakcie polewajcie marynatą. Smacznego! Lekkie potrawy na grilla Oprócz polędwiczek możecie również przygotować np. drób. Świetnym wyborem będą szaszłyki z kurczaka z warzywami albo skrzydełka – polecamy przyrządzić je w miodowo-musztardowej zalewie albo w stylu pikantnym . Doskonale sprawdzi się również zgrillowany kawałek łososia w cytrynowej marynacie . Sałatki na grilla Sezon wiosenno-letni obfituje...

Polędwiczki w miodzie
Inspirowane Smakiem/gotujmy.pl
Newsy
Delikatne polędwiczki w pysznym, kremowym sosie. Wasza rodzina pospada z krzeseł, gdy ich spróbuje
Wieprzowina to nie tylko pospolita łopatka, schab czy karkówka. Mięso wieprzowe może być także rarytasem. Zwłaszcza, gdy mówimy o świetnie przyrządzonych polędwiczkach.

Chude mięso polędwiczki wieprzowej to rarytas, którego nie jemy dzień w dzień. Zdecydowanie najdelikatniejszy, a przez to najcenniejszy kawałek wieprzowiny należy przygotować ze szczególną starannością. Podobno polędwiczki wieprzowe najlepiej smażyć lub piec na grillu. Nie wszyscy dysponujemy grillami przez cały rok, dlatego wybierzmy rozwiązanie pośrednie. A będzie nim podsmażenie zamarynowanego mięsa, a następnie dopieczenie go w piekarniku. Taki zabieg pozwoli nam na wyciągnięcie z polędwiczek maksimum smaku. Jeszcze większe doznania smakowe staną się rzeczywistością, gdy potraktujemy nasze polędwiczki specjalną marynatą na bazie musztardy. Palce lizać! Przepis na delikatne polędwiczki w kremowym sosie Składniki Kawałek polędwiczki wieprzowej – ok. 50 dag Tymianek Majeranek Papryka słodka i ostra w proszku Rozmaryn 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki miodu Sól i pieprz Olej rzepakowy 2 łyżki sosu sojowego Pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina Przygotowanie Zacznijcie od przygotowania marynaty do polędwiczek. W naczyniu wymieszajcie po łyżeczce tymianku i majeranku, odrobinę papryki ostrej w proszku, szczyptę rozmarynu. Do przypraw dodajcie miód i musztardę. Polędwiczki pokrójcie w plastry i delikatnie rozbijmy tłuczkiem, a następnie oprószcie je solą i pieprzem. Mięso dokładnie otoczcie marynatą i odstawcie w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę, a najlepiej na noc. Przed przystąpieniem do pieczenia, polędwiczki należy delikatnie obsmażyć na gorącym oleju z każdej ze stron. Następnie przełóżcie mięso do brytfanny lub na blaszkę i pieczcie w temp. 180 st. C. przez około 15-20 min. W tym czasie przygotujcie sos na patelni po smażeniu polędwiczek. Dodajcie na nią nieco wody, wino, sos sojowy i łyżeczkę...

Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać
Alex_M/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać
Miłośnicy delikatnego mięsa docenią ten przepis na aksamitne polędwiczki w sosie koperkowym – wychodzą genialne!

Polędwiczki w aromatycznym sosie koperkowym polecają się na obiad! Takie danie zachwyci wszystkich domowników, którzy (gwarantujemy!) będą jeszcze prosili o dokładkę. Zrobicie te genialne polędwiczki z przepisu autorstwa Alex_M, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysły na smaczny obiad Jeśli szukacie inspiracji na rodzinny obiad, skorzystajcie z fantastycznych przepisów, które opublikowaliśmy na naszym portalu: Jarskie kotlety z kalafiora Pieczone gołąbki z kiełbasą i sosem pomidorowym Ciecierzyca z warzywami w sosie – pomysł na tani, wegetariański obiad Mielone klopsy z jajkiem na twardo Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym Do przygotowania smacznych polędwiczek w sosie potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 g polędwiczek 1 szklanka bulionu warzywnego 150 g śmietany 30% 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 pęczek koperku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie polędwiczki i osuszcie. Następnie pokrójcie je w plastry o szerokości około 1 centymetra i delikatnie rozbijcie dłonią. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, wrzućcie polędwiczki i podsmażcie. Po usmażeniu przełóżcie polędwiczki do garnka. Wlejcie szklankę bulionu warzywnego, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy, zagotujcie i duście na małym ogniu do miękkości mięsa. Wymieszajcie 150 g śmietany z łyżeczką mąki tak, by konsystencja była jednolita bez grudek. Wlewajcie powoli do gotującego się bulionu, cały czas mieszając. Zagotujcie. Doprawcie mięso solą i pieprzem do smaku. Umyjcie koperek, osuszcie i posiekajcie bardzo drobno. Wsypcie do garnka z sosem i wymieszajcie. I gotowe! Tak przygotowane polędwiczki to...

kotlety z mięsa z rosołu
Adobe Stock
Newsy
Pyszne, soczyste kotleciki z mięsa z rosołu. Jeden trik i rozpływają się w ustach
Po przygotowaniu rosołu niekiedy zostają warzywa czy mięso. To doskonałe składniki, aby przygotować z nich kolejne danie. To świetny i kreatywny sposób dla zbieganych, ale nie tylko. Kotlety przygotowane z mięsa z bulionu są niezwykle aromatyczne oraz soczyste. Świetnie sprawdzą się na codzienny obiad. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Rosół jest znany i uwielbiany przez wszystkich. To najczęściej przygotowywana zupa przez Polaków. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest pyszna, rozgrzewająca oraz ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wywar przygotowuje się na bazie warzyw, a także mięsa. Włoszczyzna najczęściej jest podawana z wywarem, a drób nieraz zostaje. Wówczas idealnie sprawdzą się przygotowane z niego pyszne kotleciki.  Co zrobić z mięsa z rosołu? Wywar warzywno- drobiowy jest niezwykle aromatyczny dzięki sporej ilości składników. Idąc zasadą zero waste, zamiast wyrzucać niezjedzone składniki, można wykorzystać je do przygotowania innego dania. Z mięsa z rosołu idealnie wychodzą delikatne, soczyste i bardzo smaczne kotlety. Ich przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka chwil, a smakują wybornie. Bliscy będą zachwyceni tym daniem oraz zaskoczeni kreatywnością. Taki obiad idealnie sprawdzi się dla osób zabieganych. Kotleciki świetnie komponują się z ziemniakami i surówką.  Przepis na kotleciki z mięsa z rosołu Składniki: 250 g mięsa z rosołu 1 średnia cebula 1 łyżka masła czosnkowego 2 łyżki ulubionych ziół (koperek, natka pietruszki) 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z rosołu obierzcie dokładnie z kości oraz chrząstek. Następnie przepuśćcie je przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Rozgrzejcie patelnię z masłem czosnkowym, gdy będzie rozpuszczone, dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia, kiedy będzie gotowa, odstawcie ją do całkowitego ostudzenia. Wybrane zioła drobno posiekajcie. Do zmielonego mięsa dodajcie zeszkloną cebulę, posiekane zioła, dwie łyżki bułki tartej, rozbite jajko, Całość...