Polacy zjadają ponad 26 kilogramów mięsa drobiowego w roku. Jak pokazują dane, kochamy jeść niezwykle delikatne i chude mięso kurczaka.
Nic dziwnego. Mięso drobiowe jest dostępne w każdym sklepie i jest niedrogie.
Dostarcza dużej ilości białka i minimalnej ilości tłuszczów. Znajdziemy w nim również bardzo dużo witamin. Jest lekkostrawne i bardzo zdrowe.
Drób na pyszny obiad
Z udziałem mięsa drobiowego każdy obiad wychodzi doskonale. Znakomicie smakuje gotowane, grillowane, pieczone oraz smażone.
Zobacz także:
Pasuje na danie główne jak i dodatek do zdrowych sałatek czy uwielbianego rosołu. Na mięsie z wiejskiej kury skradł już niejedno podniebienie.
Z mięsa kurczaka możemy przyrządzić także pyszne kotlety w chrupiącej panierce, wyborne sznycle, udka czy skrzydełka.
Pierś z kurczaka idealnie sprawdzi się także do przygotowania obiadów duszonych. Uduszone w sosie mięsko będzie wyjątkowo miękkie i soczyste.
Chrupiące i delikatne polędwiczki z piersi kurczaka
Polędwiczki z kurczaka są niezwykle delikatne dlatego idealnie pasuje do nich panierka. Polecamy obtoczyć mięso w otrębach z dodatkiem chili. Po usmażeniu polędwiczki będą bardzo chrupiące, a dodatek pikantnej przyprawy lekko was rozgrzeje.
Składniki:
- 7 polędwiczek z kurczaka
- 1 jajko
- chili w proszku
- otręby owsiane do panierowania
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki z kurczaka umyjcie i osuszcie je ręcznikiem papierowym.
- Zamiast polędwiczek możecie użyć filetu z kurczaka. Wtedy pokrójcie go na cienkie plastry.
- Polędwiczki posypcie chili w proszku oraz odrobiną soli.
- Dokładnie obtoczcie je w przyprawach i odstawcie na pół godziny do lodówki.
- Jajko rozkłóćcie z dodatkiem pieprzu i soli.
- Po wyciągnięciu z lodówki polędwiczki zamoczcie w jajku i obtoczcie je w otrębach owsianych.
- Na patelni rozgrzejcie oliwę i smażcie polędwiczki. Gdy się zarumienią przełóżcie je na drugą stronę.
- Po smażeniu polędwiczki przełóżcie na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Polędwiczki z kurczaka można podawać z frytkami i ulubioną surówką. Pyszne będą również z gotowanymi ziemniakami i mizerią!
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl