Polędwiczki z kurczaka
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy

Chrupiące i delikatne polędwiczki z piersi kurczaka. Ten sekretny składnik mistrzowsko podkręci ich smak 

Potrawa dla amatorów ostrzejszych smaków. Z dodatkiem tego składnika polędwiczki z kurczaka smakują wprost genialnie!

Polacy zjadają ponad 26 kilogramów mięsa drobiowego w roku. Jak pokazują dane, kochamy jeść niezwykle delikatne i chude mięso kurczaka.

Nic dziwnego. Mięso drobiowe jest dostępne w każdym sklepie i jest niedrogie.

Dostarcza dużej ilości białka i minimalnej ilości tłuszczów. Znajdziemy w nim również bardzo dużo witamin. Jest lekkostrawne i bardzo zdrowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Drób na pyszny obiad

Z udziałem mięsa drobiowego każdy obiad wychodzi doskonale. Znakomicie smakuje gotowane, grillowane, pieczone oraz smażone.

Pasuje na danie główne jak i dodatek do zdrowych sałatek czy uwielbianego rosołu. Na mięsie z wiejskiej kury skradł już niejedno podniebienie. 

Z mięsa kurczaka możemy przyrządzić także pyszne kotlety w chrupiącej panierce, wyborne sznycle, udka czy skrzydełka.

Pierś z kurczaka idealnie sprawdzi się także do przygotowania obiadów duszonych. Uduszone w sosie mięsko będzie wyjątkowo miękkie i soczyste. 

Chrupiące i delikatne polędwiczki z piersi kurczaka

Polędwiczki z kurczaka są niezwykle delikatne dlatego idealnie pasuje do nich panierka. Polecamy obtoczyć mięso w otrębach z dodatkiem chili. Po usmażeniu polędwiczki będą bardzo chrupiące, a dodatek pikantnej przyprawy lekko was rozgrzeje. 

Składniki:

  • 7 polędwiczek z kurczaka
  • 1 jajko
  • chili w proszku
  • otręby owsiane do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki z kurczaka umyjcie i osuszcie je ręcznikiem papierowym. 
  2. Zamiast polędwiczek możecie użyć filetu z kurczaka. Wtedy pokrójcie go na cienkie plastry. 
  3. Polędwiczki posypcie chili w proszku oraz odrobiną soli. 
  4. Dokładnie obtoczcie je w przyprawach i odstawcie na pół godziny do lodówki. 
  5. Jajko rozkłóćcie z dodatkiem pieprzu i soli. 
  6. Po wyciągnięciu z lodówki polędwiczki zamoczcie w jajku i obtoczcie je w otrębach owsianych. 
  7. Na patelni rozgrzejcie oliwę i smażcie polędwiczki. Gdy się zarumienią przełóżcie je na drugą stronę.
  8. Po smażeniu polędwiczki przełóżcie na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Polędwiczki z kurczaka można podawać z frytkami i ulubioną surówką. Pyszne będą również z gotowanymi ziemniakami i mizerią! 

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Polędwiczka wieprzowa
Gotujmy.pl/renatka1
Triki kulinarne
Doskonały sposób na przygotowanie delikatnej i soczystej polędwiczki wieprzowej. Pół godziny i gotowe!
Wieprzowina to popularne mięso, po które często sięgają Polacy. Dania z wieprzowiny często uzupełniamy ryżem, opiekanymi ziemniakami lub buraczkami. Mięso jest łatwe do przyrządzenia, o ile znamy kilka kulinarnych sztuczek. Ciekawi was jakich?

  Informacje o spożywaniu wieprzowiny można znaleźć w najstarszych źródłach pisanych, jak i w mitologiach, np. greckiej i rzymskiej. O gotowanym mięsie wieprza wspominał sam Homer. W XVI wieku tylko w jednej paryskiej hali targowej potrafiono sprzedać blisko 31 tysięcy świń. Wieprzowina dla wszystkich Wieprzowina, dzięki łatwości rozrodu świń, stała się szybko najpopularniejszym mięsem. W uboższych gospodarstwach dbano przede wszystkim o właściwe wykarmienie koni, a żywności często nie wystarczało dla krów. Zwierzęta hodowano na pastwiskach i wypasano na polach.  Świnie były traktowane jako źródło taniego mięsa i nie poświęcano im większej uwagi. Hodowla świń rozwijała się głównie w okolicach Lublina, a także w Polsce centralnej. Z czasem do rejonów hodowlanych dołączyła Wielkopolska, Mazury i Podlasie.  Mięso spod lady Aktualnie wieprzowina gości  na stołach wszystkich warstw społecznych. W niektórych kulturach mięso wieprzowe jest bardzo popularne, m.in. w kuchni polskiej i chińskiej, w innych – żydowskiej i muzułmańskiej – ze względu na nieczystość rytualną świń jest zakazane. Idealne na weekend  Momentów, w których nie chcemy stać przy kuchni, a potrzebujemy zjeść coś pysznego, jest w miesiącu co najmniej kilkanaście. Pieczone polędwiczki wieprzowe przyrządzić nietrudno. Jednocześnie to mięso kruche, delikatne i idealne na sobotnią, rodzinną kolację. Składniki na soczyste polędwiczki: 600 g polędwicy wieprzowej lub polędwiczek 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 1/4 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki chili mielonego lub w płatkach 1 łyżka oleju...

szaszłyk
pixabay
Przepisy
Proste, aromatyczne szaszłyki z piekarnika. Obiad, który robi się sam!
Wracasz do domu, jesteś głodny a w lodówce są tylko warzywa i kawałek piersi z kurczaka? To świetnie! Do przygotowania tego obiadu będziesz potrzebować maksymalnie 30 minut.

Obiad musi być smaczny, pożywny i szybki do zrobienia. Zgadzacie się? Jeśli tak, to warto skorzystać z prostego przepisu, dzięki któremu wyczarujecie danie idealne czyli aromatyczne szaszłyki.  Są pyszne, sycące i zdrowe. Wcale nie potrzebujemy grilla aby je przyrządzić. Skąd wziął się szaszłyk? Teorii jest mnóstwo. I jedna tutaj pasuje.  Tatarzy krymscy jak my, nie mieli dużo czasu na przygotowanie posiłków więc nabijali kawałki mięsa na swoje szable, opiekali je nad rozpalonym ogniem i voilà.   Do zrobienia szaszłyków nie będziemy potrzebować szabli J Wystarczą drewniane patyczki o długości około 20 cm. Nasze składniki: 400 g piersi z kurczaka, odpowiednio zamarynowana i przyprawiona Cukinia 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 5 pieczarek cebula Łyżeczkę ostrej papryki chili sól pieprz 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Pierś pokrój na małe kawałki. Przełóż do miski i dodaj składniki marynaty: łyżeczkę ostrej papryki chili, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy. Całość starannie wymieszaj. Następnie pokrój papryki, pieczarki, cukinie i cebulę. Gdy mięso się zamarynuje, zacznij nabijać składniki na patyczki . Gotowe szaszłyki możesz posypać jeszcze ulubioną przyprawą. Następnie włóż je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 25 minut. Polecam przekręcanie ich co kilka minut, wtedy będą idealnie opieczone. I gotowe! Smacznego J

krokiety z kapusta i grzybami
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Wyjątkowo chrupiące i pełne pysznego farszu krokiety do barszczu. Zakochacie się w ich smaku
Gwarantujemy, że tak dobrych jeszcze nie jedliście. Sekretem chrupiącej panierki są niepozorne ziarenka.

Doskonały dodatek do świątecznego barszczu? Zdania są podzielone – część osób powie, że są to delikatne uszka. Jednak niemniej popularne są również krokiety z kapustą i grzybami. Z poniższego przepisu wychodzą niezwykle pyszne i chrupiące, dzięki dodatkowi siemienia lnianego w panierce. Oczywiście nie musicie go używać, ale warto spróbować, bo jest niezwykle zdrowe. Krokiety można przygotować wcześniej, tuż przed podaniem zupy wystarczy podgrzać je na patelni. Doskonale smakują z czerwonym barszczem na zakwasie, a także podane solo jako przekąska. Domownicy, jak i zaproszeni goście będą zachwyceni tym dodatkiem i z pewnością spytają, co dodaliście do panierki. Przepis na krokiety z kapustą i grzybami Z poniższego przepisu zrobicie 12 krokietów. Składniki na naleśniki 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 duże jajko  2 łyżki oleju Duża szczypta soli Składniki na farsz Pół kilograma kiszonej kapusty Pół kilograma mrożonych grzybów 1 cebula Sól i pieprz do smaku 1 szklanka wody Składniki na panierkę 3 duże jajka Bułka tarta Łyżka siemienia lnianego Przygotowanie Przygotujcie ciasto naleśnikowe – zmiksujcie dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję, jeśli jest gęste dolejcie trochę wody. Usmażcie naleśniki. Na oddzielnej patelni podsmażcie mrożone grzyby, żeby się całkowicie rozmroziły. Odparujcie nadmiar wody. Kapustę dobrze odciśnijcie z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna możecie opłukać ją pod bieżącą wodą. Poszatkujcie ją na drobne kawałki. Na dużej patelni podsmażcie na oleju lub maśle cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Gdy się zeszkli dodajcie kapustę kiszoną oraz grzyby. Podduście, aż zmiękną, a następnie odparujcie...

jaka panierka do ryby
Gotujmy.pl
Newsy
Znakomita panierka do ryby. Będzie chrupiąca jak nigdy. Wystarczy zmiana jednej rzeczy
Zanim zaczniecie smażyć wigilijnego karpia, dowiedzcie się jak przygotować idealną panierkę - dzięki temu ryba będzie jeszcze smaczniejsza!

Już za chwilę święta! Na stole koniecznie musi znaleźć się barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie oraz oczywiście karp! By mieć pewność, że wyjdzie smaczny i chrupiący ważny jest nie tylko czas i sposób smażenia. Niezwykle istotna jest także odpowiednia panierka, która nadaje odpowiedni smak i teksturę tej rybie. Źle zrobiona może zepsuć całego karpia! Sprawdźcie, jak przygotować panierkę idealną.   Choć w dobie wysokiej świadomości na temat zdrowego odżywiania wiele osób odchodzi od panierowania ryb i mięs, to nadal jedzenie przygotowywane w ten sposób ma wielu zwolenników. I my się temu wcale nie dziwimy! W końcu mięso smażone w chrupiącej panierce jest często po prostu smaczniejsze. Wszystko dzięki temu, że tłuszcz niesie smak. Może nie jest to najzdrowszy sposób przyrządzania ryb i mięs, ale zdecydowanie od czasu do czasu można sobie na to pozwolić! Przepis na idealną panierkę Do przygotowania idealnie chrupiącej i smacznej panierki do ryby potrzeba poniższych składników: Mleko Jajko Mąka Bułka tarta Sok z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie Najpierw dokładnie skropcie mięso sokiem z cytryny. Ryby są znacznie delikatniejsze od reszty mięs, dlatego trzeba się z nimi obchodzić inaczej – dzięki temu będą smaczniejsze. Sok z cytryny sprawi, że panierka będzie znacznie lepiej przywierać. Następnie do miski wsypcie mąkę, mleko i dodaj jajko oraz szczyptę soli i pieprzu. To jest właśnie sekret dobrej panierki do ryb! Za pomocą miksera wymieszajcie wszystkie składniki. Konsystencja powinna przypominać rzadkie ciasto na naleśniki. Do drugiej miski wsypcie mąkę z dodatkiem bułki tartej. Każdy filet ryby delikatnie obtoczcie w samej mące, zanurzcie w cieście i następnie obtoczcie w misce z bułką tartą i mąką. Filety...