Chleb z 4 składników
gotujmy.pl/IwonaDD
Newsy

Chleb tylko z 4 składników. Banalny przepis bez wyrabiania. Zawsze wychodzi

Zamieszanie składników na chleb zajmie wam kilka minut. Wystarczy trochę cierpliwości przy wyrastaniu i pieczeniu, by cieszyć się smakiem domowego chleba. Ten przepis jest warty spróbowania!

Kto z nas nie uwielbia zapachu i smaku świeżego chleba? Przechodząc obok piekarni rzadko możemy oprzeć się temu, co czujemy oraz widokowi pięknych, świeżo upieczonych bochenków. Najczęściej w takiej chwili wyobrażamy sobie z czym zjedlibyśmy taką pajdę chleba z chrupiącą skórką. Sytuacji od razu towarzyszy efekt cieknącej ślinki i przepadamy bez reszty.  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszny, domowy chleb

Nasze babcie wiedziały, jak upiec idealny chleb. Najczęściej przyrządzały go z mąki żytniej w specjalnym piecu. Smakował najlepiej z masłem. I nigdy nie psuł się, nie pleśniał.

Upieczenie chleba nie jest trudne

Piec pyszny chleb możemy codziennie w naszych domach. Nie będzie gorszy w smaku niż z piekarni. Przeciwnie, będzie smakował jeszcze lepiej i będzie o wiele zdrowszy. Przy okazji macie pewność z czego będzie upieczony, a do jego przyrządzenia potrzebować będziecie jedynie 4 składników!

Czy jest coś piękniejszego od unoszącego się w całym domu zapachu chleba? Wyobraźcie sobie, jak rano wyciągacie go z piekarnika. Po chwili kroicie. Pod nożem skórka chrupie a wy jesteście szczęśliwi, że zamiast iść do piekarni i tracić czas, upiekliście swój własny chleb. Świeży, pyszny i wyjątkowy. 

Przepis na chleb idealny

Ten przepis na domowy chleb jest mało skomplikowany. Ciasta nie trzeba wyrabiać i świetną wiadomością jest też to, że udaje się za każdym razem! Czy przekonaliśmy was do upieczenia własnego chleba? Jeśli tak, w sklepie musicie kupić jedynie mąkę, drożdże a w domu przygotować  sól i wodę oraz odrobinę swojego serca ;) Gwarantujemy, że ten chleb od razu zniknie ze stołu! Warto się skusić i spróbować. 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3-4 łyżeczki suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki. Zróbcie to wcześniej, np. wieczorem.
  2. Przykryjcie miskę z ciastem folią i pozostawcie na całą noc lub od 12 do 15 godzin.
  3. Następnego dnia rozgrzejcie piekarnik do 250 st. Celsjusza.
  4. Ciasto przełóżcie do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  5. Wierzch chleba możecie skropić wodą i posypać ulubionymi ziarnami (dzięki temu skórka nie wyjdzie twarda a ziarna się przykleją)
  6. Pieczcie przez około 30-45 minut do momentu, aż chleb się zarumieni.
  7. Gotowy bochenek chleba wystudźcie w piekarniku na kratce.

Smacznego!

Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Flickr
Newsy
Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się biorą duże dziury w chlebie? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Chleb to jeden z najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Towarzyszy nam niemal każdego dnia. Zwykle wykorzystujemy go do robienia kanapek, ale również dobrze komponuje się on np. z zupą czy aromatycznym bigosem. W sklepach mamy do wyboru ogromny wybór chlebów. Od chlebów razowych, przez pszenne, po mieszane. Ale czy zastanawialiście się kiedyś skąd się biorą sporych rozmiarów dziury w chlebie? Chleb to produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie dzień. Zwykle kupujemy go w sklepie czy piekarni, ale zdarza się też, że sami wypiekamy go w domu. żytniej pszennej pszenno-żytniej orkiszowej bezglutenowej Dlaczego niektóre chleby mają duże dziury? Bez względu na to, z jakiej mąki pieczemy chleb, istnieje kilka błędów, które mogą sprawić, że w chlebie pojawią się sporych rozmiarów dziury. Co one właściwie oznaczają? Mimo iż dziurawy chleb jest taki sam w smaku jak chleb, który nie ma dziur, może on być bardzo kłopotliwy, ponieważ trudno jest na nim dobrze rozsmarować masło. Dziury te, jak się okazuje, są wynikiem błędów w jego przygotowywaniu. Skąd się biorą wady pieczywa? Istnieje kilka możliwych przyczyn, dla których w naszym chlebie pojawiają się dziury.  mąka, której użyto do wypieku, miała w swoim składzie zbyt mało glutenu użyto do wypieku mąki, która pochodziła z wykiełkowanego ziarna ciasto było niedostatecznie wyrobione i miało zbyt luźną konsystencję do ciasta dodano za dużo drożdży w przypadku chleba na zakwasie, okres jego fermentacji był z byt długi chleb pieczono w zbyt wysokiej temperaturze co ciasta na chleb dodano zbyt dużo cukru bochenek za krótko się piekł  Jak przechowywać chleb, by był dłużej świeży? Świeży bochenek...

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...

Dlaczego lepiej nie kupować chleba zapakowanego w folię? Mało kto o tym wie
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego lepiej nie kupować chleba zapakowanego w folię? Mało kto o tym wie
Chleb zapakowany w folię ma swoje plusy i minusy. Jeśli zależy wam na smaku, lepiej jednak go nie kupujcie.

Większość Polaków nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia pajdy świeżego chleba . Zwykle spożywamy go w formie kanapki z serem lub wędliną albo podajemy z zupą lub dodajemy do drugiego dania. W sklepach spożywczych i piekarniach mamy do wyboru mnóstwo rodzajów chleba. Możemy kupić między innymi: chleb pszenny chleb razowy chleb żytni chleb orkiszowy chleb wypiekany z mąki kukurydzianej, gryczanej czy jaglanej Chleby mają też różnego rodzaju dodatki. Na sklepowych półkach mamy do wyboru chleb z posypką z maku, pestkami dyni czy słonecznika. Nie bez znaczenia jest też sposób pakowania chleba. Kupując chleb sami wkładacie go do papierowej torby czy też może wybieracie gotowy, zapakowany w folię i pokrojony już wcześniej chleb? Podczas gdy ta pierwsza opcja może sprawić, że wasz chleb będzie dłużej świeży, ta druga nie jest niestety dobrym wyborem. Dlaczego? Dlaczego chleb pakowany jest w foliowe torebki? Na pewno nie raz zdarzyło wam się kupić w sklepie spożywczym czy piekarni chleb pokrojony i zapakowany w foliową torbę. Lepiej tak nie róbcie. Dlaczego? Ponieważ folia ta sprawia, że chleb bardzo traci na swoich walorach smakowych. Foliowa torba ma oczywiście kilka zalet. Dzięki niej chleb się nie rozsypuje i łatwo przetransportować go do domu. Chroni ona również chleb przed nadmierną utratą wilgoci. Niestety, folia sprawia też, że chleb szybciej przechodzi proces utleniania, przez co staje się gumowaty i nie ma chrupkości. Tak zapakowany chleb szybciej również zostanie zaatakowany przez pleśń. Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość chleba? Najważniejszą rzeczą jest, żeby tuż po przyniesieniu chleba do domu umieścić go w drewnianym chlebaku . Dzięki niemu nasz chleb dłużej pozostanie świeży. Możecie też włożyć do chlebaka...

Jak kupić świeży chleb? Prosty test zdradzi wszystko
Adobe Stock
Newsy
Jak kupić świeży chleb? Prosty test zdradzi wszystko
Chleb to podstawowy produkt, po który sięga się przy śniadaniu, a często także przy kolacji. Kluczem do jego smaku jest jednak świeżość. 

Każdy sięga czasem po pieczywo, które bogate jest w nasycające energią węglowodany. Choć dzielą się one na te zdrowe (złożone) i mniej zdrowe (proste), są niezbędne w każdej diecie. Chleby czy bułki to baza do kanapek albo zapiekanek, które najczęściej są waszym pierwszym wyborem, jeśli chodzi o szybkie posiłki „w biegu”.  Które pieczywo warto jeść? Nie od dziś wiadomo, że najmniej zdrowym rodzajem pieczywa jest to białe wypiekane z mąki pszennej. Zawiera ono wiele węglowodanów prostych, za to mało witamin i błonnika. Dlatego właśnie mówi się, że białe pieczywo jest źródłem „pustych kalorii”, które nie nasycą was energią na długo. Po jakie pieczywo warto sięgać? Na pewno po to przygotowywane z mąki razowej, która bogata jest w błonnik pobudzający trawienie oraz regulujący pracę układu pokarmowego. Błonnik dba także o długotrwałe uczucie sytości, dlatego pieczywo razowe trawione jest dłużej i uwalnia energię przez większy czas. Nie każde ciemniejsze pieczywo jest jednak razowe – warto zwrócić na to uwagę, kiedy wybieracie je w sklepie lub piekarni.  Pieczywo paczkowane będzie miało swój skład na opakowaniu. W przypadku pieczywa sprzedawanego „luzem” warto wybrać je z piekarni, gdzie sprzedawca ma obowiązek poinformować was o składzie wypieku. Jak wybrać najświeższe pieczywo?  Przy wyborze najlepszego, świeżego kawałka pieczywa należy kierować się stałymi zasadami. Naciśnij skórkę chleba – jeśli jest twarda oznacza to, że pieczywo jest mniej świeże. Jeśli po chwili wraca do poprzedniego kształtu, a bochenek jest sprężysty – wypiek na pewno jest świeży.  Skórka świeżego pieczywa mocno się kruszy i jest znacznie bardziej podatna na odłupywanie się jej...