Kto z nas nie uwielbia zapachu i smaku świeżego chleba? Przechodząc obok piekarni rzadko możemy oprzeć się temu, co czujemy oraz widokowi pięknych, świeżo upieczonych bochenków. Najczęściej w takiej chwili wyobrażamy sobie z czym zjedlibyśmy taką pajdę chleba z chrupiącą skórką. Sytuacji od razu towarzyszy efekt cieknącej ślinki i przepadamy bez reszty.  

Pyszny, domowy chleb

Nasze babcie wiedziały, jak upiec idealny chleb. Najczęściej przyrządzały go z mąki żytniej w specjalnym piecu. Smakował najlepiej z masłem. I nigdy nie psuł się, nie pleśniał.

Upieczenie chleba nie jest trudne

Piec pyszny chleb możemy codziennie w naszych domach. Nie będzie gorszy w smaku niż z piekarni. Przeciwnie, będzie smakował jeszcze lepiej i będzie o wiele zdrowszy. Przy okazji macie pewność z czego będzie upieczony, a do jego przyrządzenia potrzebować będziecie jedynie 4 składników!

Czy jest coś piękniejszego od unoszącego się w całym domu zapachu chleba? Wyobraźcie sobie, jak rano wyciągacie go z piekarnika. Po chwili kroicie. Pod nożem skórka chrupie a wy jesteście szczęśliwi, że zamiast iść do piekarni i tracić czas, upiekliście swój własny chleb. Świeży, pyszny i wyjątkowy. 

Zobacz także:

Przepis na chleb idealny

Ten przepis na domowy chleb jest mało skomplikowany. Ciasta nie trzeba wyrabiać i świetną wiadomością jest też to, że udaje się za każdym razem! Czy przekonaliśmy was do upieczenia własnego chleba? Jeśli tak, w sklepie musicie kupić jedynie mąkę, drożdże a w domu przygotować  sól i wodę oraz odrobinę swojego serca ;) Gwarantujemy, że ten chleb od razu zniknie ze stołu! Warto się skusić i spróbować. 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3-4 łyżeczki suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki. Zróbcie to wcześniej, np. wieczorem.
  2. Przykryjcie miskę z ciastem folią i pozostawcie na całą noc lub od 12 do 15 godzin.
  3. Następnego dnia rozgrzejcie piekarnik do 250 st. Celsjusza.
  4. Ciasto przełóżcie do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  5. Wierzch chleba możecie skropić wodą i posypać ulubionymi ziarnami (dzięki temu skórka nie wyjdzie twarda a ziarna się przykleją)
  6. Pieczcie przez około 30-45 minut do momentu, aż chleb się zarumieni.
  7. Gotowy bochenek chleba wystudźcie w piekarniku na kratce.

Smacznego!