Chleb z 4 składników
gotujmy.pl/IwonaDD
Newsy

Chleb tylko z 4 składników. Banalny przepis bez wyrabiania. Zawsze wychodzi

Zamieszanie składników na chleb zajmie wam kilka minut. Wystarczy trochę cierpliwości przy wyrastaniu i pieczeniu, by cieszyć się smakiem domowego chleba. Ten przepis jest warty spróbowania!
Magdalena Kieblesz
styczeń 13, 2021

Kto z nas nie uwielbia zapachu i smaku świeżego chleba? Przechodząc obok piekarni rzadko możemy oprzeć się temu, co czujemy oraz widokowi pięknych, świeżo upieczonych bochenków. Najczęściej w takiej chwili wyobrażamy sobie z czym zjedlibyśmy taką pajdę chleba z chrupiącą skórką. Sytuacji od razu towarzyszy efekt cieknącej ślinki i przepadamy bez reszty.  

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pyszny, domowy chleb

Nasze babcie wiedziały, jak upiec idealny chleb. Najczęściej przyrządzały go z mąki żytniej w specjalnym piecu. Smakował najlepiej z masłem. I nigdy nie psuł się, nie pleśniał.

Upieczenie chleba nie jest trudne

Piec pyszny chleb możemy codziennie w naszych domach. Nie będzie gorszy w smaku niż z piekarni. Przeciwnie, będzie smakował jeszcze lepiej i będzie o wiele zdrowszy. Przy okazji macie pewność z czego będzie upieczony, a do jego przyrządzenia potrzebować będziecie jedynie 4 składników!

Czy jest coś piękniejszego od unoszącego się w całym domu zapachu chleba? Wyobraźcie sobie, jak rano wyciągacie go z piekarnika. Po chwili kroicie. Pod nożem skórka chrupie a wy jesteście szczęśliwi, że zamiast iść do piekarni i tracić czas, upiekliście swój własny chleb. Świeży, pyszny i wyjątkowy. 

Przepis na chleb idealny

Ten przepis na domowy chleb jest mało skomplikowany. Ciasta nie trzeba wyrabiać i świetną wiadomością jest też to, że udaje się za każdym razem! Czy przekonaliśmy was do upieczenia własnego chleba? Jeśli tak, w sklepie musicie kupić jedynie mąkę, drożdże a w domu przygotować  sól i wodę oraz odrobinę swojego serca ;) Gwarantujemy, że ten chleb od razu zniknie ze stołu! Warto się skusić i spróbować. 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3-4 łyżeczki suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki. Zróbcie to wcześniej, np. wieczorem.
  2. Przykryjcie miskę z ciastem folią i pozostawcie na całą noc lub od 12 do 15 godzin.
  3. Następnego dnia rozgrzejcie piekarnik do 250 st. Celsjusza.
  4. Ciasto przełóżcie do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  5. Wierzch chleba możecie skropić wodą i posypać ulubionymi ziarnami (dzięki temu skórka nie wyjdzie twarda a ziarna się przykleją)
  6. Pieczcie przez około 30-45 minut do momentu, aż chleb się zarumieni.
  7. Gotowy bochenek chleba wystudźcie w piekarniku na kratce.

Smacznego!

Komentarze
Karkówka po cygańsku
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy Idealnie rozgrzeje i nasyci w mroźne zimowe dni. Ta karkówka po cygańsku smakuje wprost wybornie
Trochę warzyw, nieco pieczarek i konserwowych ogórków – to wystarczy, by karkówka nabrała nieco innego wyrazu.
Hubert Rój
styczeń 13, 2021

Zima to pora, w której organizm domaga się treściwych, tłustszych posiłków niż w pozostałych częściach roku. Być może to zasługa starych ludzkich instynktów. Ludzie, podobnie jak i zwierzęta, gromadzili zapasy tkanki tłuszczowej na trudne, zimowe dni. Tak, czy owak, stare przyzwyczajenia pozostały. Gdy za oknem ciemno, aż prosi się o gorący, solidny posiłek. Takim właśnie może być karkówka po cygańsku. Do jej przyrządzenia niezbędny będzie piekarnik. To właśnie w nim upieczecie swoje mięso w towarzystwie papryki i ogórków konserwowych, a także pieczarek. A wszystko to w gęstym, pomidorowym sosie. Mniam! Przepis na karkówkę po cygańsku Składniki 1,5-2 kg karkówki 1 łyżka słodkiej papryki Mąka pszenna do panierowania 50 dag pieczarek Ok. 25 dag papryki konserwowej Ok. 25 dag ogórków konserwowych 3 cebule Słoiczek koncentratu pomidorowego 100 ml ketchupu pikantnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru Papryka słodka w proszku Szczypta chili Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Mięso pokrójcie na niewielkie kawałki, doprawcie solą i pieprzem i obtoczcie w mące. Tak przygotowaną karkówkę podsmażcie delikatnie na oleju. Paprykę i ogórki pokrójcie na kawałki podobne wielkością do kawałków mięsa. Cebulę pokrójcie w piórka. Wyłóżcie warzywa i mięso w brytfannie lub w innym naczyniu żaroodpornym. W misce rozprowadźcie koncentrat pomidorowy w ok. pół szklanki wody. Dodajcie ketchup, przetarty na tarce czosnek, cukier, łyżkę papryki słodkiej, szczyptę chilli i nieco soli i pieprzu. Sos wlejcie do brytfanny. Pieczcie mięso z warzywami w piekarniku w temp. ok. 1,5 godziny w temp. 200 st. Po tym czasie otwórzcie naczynie żaroodporne i...

Przeczytaj
Żeberka w kapuście
Gotujmy13/Cukiereczek13
Newsy Żeberka duszone w kapuście skuszą każdego. Niezapomniany smak, który zostanie w ustach na długo
Ten smak kojarzy się z mroźnymi zimami i ciemnymi popołudniami. Duszone w kapuście żeberka to potrawa w sam raz na styczniowo-lutową pogodę!
Hubert Rój
styczeń 13, 2021

Żeberka duszone w kapuście to niezapomniany, swojski smak. Zima to doskonała pora, by odkurzyć ten dawny przepis. W jednym z wariantów ten przepis zakłada użycie kapusty kiszonej. To także smaczna opcja, ale my proponujemy wam dziś wersję z kapusty białej. I zimowa biała kapusta, i żeberka mają to do siebie, że najlepiej smakują na miękko. Dlatego też ich gotowanie nie powinno odbywać się w dużym pośpiechu. Kapusta i żeberka, wymagają przynajmniej dwóch godzin powolnego duszenia pod przykryciem na wolnym ogniu. W przeciwnym razie, danie może nie smakować po prostu tak, jak powinno. Nie zapominajcie także o zaglądaniu od czasu do czasu do duszącego się dania. W razie potrzeby należy dolać do waszego naczynia z daniem nieco wody. Na smażenie żeberek czas jest na samym początku przygotowania dania. W ten sposób nadacie im nieco wyraźniejszego charakteru. Żeberka duszone w kapuście Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych 1 niewielka kapusta biała, Sól i pieprz Cukier Smalec Majeranek Opcjonalnie – mąka pszenna do zagęszczenia dania Przygotowanie: Żeberka pokrójcie na paski i podsmażcie lekko na smalcu lub na oleju. Kapustę poszatkujcie dość drobno i włóżcie do brytfanny lub innego naczynia żaroodpornego, które będzie nadawało się do duszenia na gazie. Kapustę i żeberka włóżcie do naczynia, zalejcie 2-3 szklankami wody, doprawcie do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Duście mięso w kapuście od 2 do 2,5 godzin na maleńkim ogniu. Danie będzie gotowe, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Pod koniec gotowania żeberka należy doprawić majerankiem. Opcjonalnie możecie zagęścić swoje danie zasmażką lub roztworem mąki pszennej z wodą. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
Wołowina
Pixabay/Free-Photos
Newsy Czym przyprawiać wołowinę? Te przyprawy wydobędą jej niezwykły smak. Macie je z kuchni
Wołowina to mięso godne najszlachetniejszych stołów. Możecie z niej zrobić nie tylko pyszne dania, ale i zachwycić gości, którzy wpadli do was z wizytą.
Aleksandra Jaworska
styczeń 13, 2021

Polacy słyną jako naród mięsożerny. Choć tendencja do spożywania mięsa powoli spada, niektórzy fani diety na nim opartej, nie wyobrażają sobie obiadu zrobionego wyłącznie z warzyw. Mięso jako składnik diety bogatej w żelazo Mięso to produkt, dzięki któremu zaopatrzycie swoje ciało w białko i żelazo. Jedzenie mięsa, szczególnie czerwonego, zapobiega anemii. Potrawy oparte na mięsie cieszą się od lat dużym powodzeniem, ale też trudno wyobrazić sobie niektóre z okazji bez pater pełnych soczystych, domowych wędlin. Mięso najlepsze od rzeźnika  Jeśli macie w planach gotowanie mięsa, wybierzcie się do rzeźnika. Jakość mięsa nie tylko poprawi walory smakowe potrawy, ale również będziecie mieli pewność, co jecie. Wołowina nie należy do najtańszych mięs. Doradztwo w jej zakresie będzie bardzo wskazane. Elementy tuszy wołowej Tuszę wołową można podzielić na elementy, pośród których można wyróżnić nazwy: karkówka, mostek, krzyżowa, goleń. Mięso wołowe, w zależności od miejsca pochodzenia, ma określoną przydatność kulinarną. Nie każde nadaje się na pyszną, domową wędlinę, ale również nie wszystkie upieczecie w piekarniku. Karkówka i  żeberko Wołowa karkówka to mięso idealne do duszenia, gulaszu oraz na grilla. Karkówka świetnie sprawdzi się w roli wymyślnej pieczeni na świąteczny obiad. Ładny kawałek o wadze około 1,5 kg należy obsmażyć z niewielką ilością warzyw, podlewając małą ilością wywaru, a następnie piec przez 2 godziny. Żebro dzieli się na rozbratel, antrykot oraz żebra właściwe z chrząstkami. Rozbratel charakteryzuje się kruchym i soczystym mięsem, które obrośnięte jest tłuszczem oraz błonami. Doskonale nadaję się na steki, rumsztyki oraz filety. Za to antrykot można smażyć na patelni...

Przeczytaj