
Kto z nas nie uwielbia zapachu i smaku świeżego chleba? Przechodząc obok piekarni rzadko możemy oprzeć się temu, co czujemy oraz widokowi pięknych, świeżo upieczonych bochenków. Najczęściej w takiej chwili wyobrażamy sobie z czym zjedlibyśmy taką pajdę chleba z chrupiącą skórką. Sytuacji od razu towarzyszy efekt cieknącej ślinki i przepadamy bez reszty.
Pyszny, domowy chleb
Nasze babcie wiedziały, jak upiec idealny chleb. Najczęściej przyrządzały go z mąki żytniej w specjalnym piecu. Smakował najlepiej z masłem. I nigdy nie psuł się, nie pleśniał.
Upieczenie chleba nie jest trudne
Piec pyszny chleb możemy codziennie w naszych domach. Nie będzie gorszy w smaku niż z piekarni. Przeciwnie, będzie smakował jeszcze lepiej i będzie o wiele zdrowszy. Przy okazji macie pewność z czego będzie upieczony, a do jego przyrządzenia potrzebować będziecie jedynie 4 składników!
Czy jest coś piękniejszego od unoszącego się w całym domu zapachu chleba? Wyobraźcie sobie, jak rano wyciągacie go z piekarnika. Po chwili kroicie. Pod nożem skórka chrupie a wy jesteście szczęśliwi, że zamiast iść do piekarni i tracić czas, upiekliście swój własny chleb. Świeży, pyszny i wyjątkowy.
Przepis na chleb idealny
Ten przepis na domowy chleb jest mało skomplikowany. Ciasta nie trzeba wyrabiać i świetną wiadomością jest też to, że udaje się za każdym razem! Czy przekonaliśmy was do upieczenia własnego chleba? Jeśli tak, w sklepie musicie kupić jedynie mąkę, drożdże a w domu przygotować sól i wodę oraz odrobinę swojego serca ;) Gwarantujemy, że ten chleb od razu zniknie ze stołu! Warto się skusić i spróbować.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3-4 łyżeczki suchych drożdży
- łyżeczka soli
- 1,5 szklanki ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki. Zróbcie to wcześniej, np. wieczorem.
- Przykryjcie miskę z ciastem folią i pozostawcie na całą noc lub od 12 do 15 godzin.
- Następnego dnia rozgrzejcie piekarnik do 250 st. Celsjusza.
- Ciasto przełóżcie do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Wierzch chleba możecie skropić wodą i posypać ulubionymi ziarnami (dzięki temu skórka nie wyjdzie twarda a ziarna się przykleją)
- Pieczcie przez około 30-45 minut do momentu, aż chleb się zarumieni.
- Gotowy bochenek chleba wystudźcie w piekarniku na kratce.
Smacznego!