Z uwagi na rosnące ceny chleba, coraz więcej osób decyduje się upiec go samemu w domu. Czy to trudne? Nie, ale powinniście trzymać się kilku kluczowych zasad, dzięki którym wasz chleb będzie idealny w smaku.
Jak upiec idealny chleb?
Pieczenie chleba jest tańsze niż jego kupowanie, ale tylko wtedy, gdy zjadamy go do końca i nie pozwalamy, by się zmarnował.
Podobnie jak w przypadku gotowania, nasza umiejętność pieczenia poprawia się wraz z praktyką. Regularne pieczenie chleba ma swoje zalety - dzięki niemu możecie nabrać wprawy i wyeliminować ryzyko popełniania tych samych błędów w przyszłości.
Dlaczego chleb nie wyrasta podczas pieczenia?
Czasami zdarza się, że chleb w ogóle nie wyrasta w trakcie pieczenia i po wyjęciu z piekarnika jest oklapnięty. Dlaczego tak się dzieje?
Zobacz także:
- Prawdopodobnie miała na to wpływ zbyt duża wilgotność ciasta użytego do uformowania bochenka.
- Innym powodem może być dodanie zbyt dużej ilości soli, która powoduje mniejszą aktywność drożdży.
- Winą może być też cukier - jego zbyt mała ilość lub brak. Cukier to pożywka dla drożdży - gdy dodamy go do ciasta za mało lub nie dodamy go wcale - nasz chleb nie wyrośnie.
- Kolejnym powodem może też być to, że chleb piekł się w zbyt niskiej temperaturze.
Najczęstsze błędy podczas pieczenia chleba
Istnieje wiele błędów, jakie można popełnić w trakcie przygotowywania i pieczenia chleba. Oto tylko niektóre z nich.
- Skórka waszego upieczonego chleba jest blada i nieprzyrumieniona? Wygląda na to, że piekliście swój chleb w zbyt niskiej temperaturze.
- Wasze ciasto nie podwoiło się po wyrośnięciu? Chodzi o drożdże. Kiedy drożdże zaczynają się namnażać, wytwarzają dużo bąbelków dwutlenku węgla. Te bąbelki zostają uwięzione w cieście, powodując jego wzrost. Jest kilka czynników, które mogą zaburzać ten proces. Płyn używany podczas pieczenia chleba musi być ciepły w dotyku (około 37-38 stopni C), ponieważ pomaga to drożdżom szybciej się rozwijać. Jeśli płyn jest zbyt gorący, zabije drożdże, zanim zdążą się one rozmnożyć i spowodują wyrośnięcie ciasta. Jeśli z kolei płyn jest zbyt zimny, drożdże nadal będą rosły, ale w wolniejszym tempie.
- Idealnym miejscem do wyrośnięcia ciasta jest ciepłe pomieszczenie, z dala od intensywnego, bezpośredniego ciepła. Wasze ciasto wyrośnie również w zimnym miejscu, a nawet w lodówce, ale zajmie mu to znacznie więcej czasu.
- Wasz chleb ma po upieczeniu dużo dużych dziur? Istnieje kilka możliwych przyczyn, takich jak m.in.: zbyt krótki czas pieczenia, pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze, za krótko mieszane ciasto, ciasto, które wyrastało za krótko lub użycie zbyt dużej ilości drożdży.
- Chleb ma kwaśny smak. Prawdopodobnie dodaliście do ciasta zbyt dużo drożdży lub ciasto zbyt długo wyrastało.
- Skórka waszego chleba nie jest chrupiąca po upieczeniu? Następnym razem powinniście zadbać o utrzymanie odpowiedniej wilgotności we wnętrzu piekarnika w trakcie pieczenia. W tym celu wstawcie na jego dno tackę z lodem lub bardzo zimną wodą. Możecie też w trakcie pieczenia co kilkanaście minut lekko spryskiwać ścianki piekarnika zimną wodą.
- Pamiętajcie, by robić podczas pieczenia notatki, ponieważ pomoże to ulepszyć sposób, w jaki będziecie piec chleb następnym razem.
Źródło: akademiasmaku.pl, chleb.ases.pl