Znacie zapach świeżo upieczonego chleba unoszący się w domu? To oraz charakterystyczna chrupiąca, apetyczna skórka to najlepsze nagrody, jakie możecie dostać za upieczenie własnego chleba. Przepis na domowy chleb Magdy Gessler właśnie to wam zapewni: wspaniały zapach w domu i chrupiącą skórkę na każdej kromce świeżutkiego chleba,

Jaka jest historia chleba?

Pierwsze chleby nie były podobne do dzisiejszych. To były raczej przaśne placki o gumowatej konsystencji. Robiono je ze zbóż roztartych na pastę. Dopiero z czasem nauczono się poddawać ciasto fermentacji, dzięki czemu uzyskiwało gąbczastą strukturę, nabierało pulchności, stawało się nie tylko smaczniejsze, ale też lżej strawne.

Jednym z ważniejszych składników chleba jest zakwas. Skąd wziąć zakwas? Najłatwiej i najszybciej jest zdobyć od kogoś, kto stale piecze chleb. Nawet z niewielkiej ilości można wyhodować sobie cały słoik, na bieżący i przyszłe wypieki. Jeśli nie macie skąd wziąć zakwasu, możecie zrobić go sami.

Składa się jedynie z mąki żytniej i wody. Przygotowanie zakwasu wymaga jednak czasu i cierpliwości. Zakwas tworzy się przez 5 dni, raz dziennie powinniście go „nakarmić” szczyptą świeżej mąki, podlać świeżą wodą, a także zamieszać. Gotowy zakwas ma na powierzchni pęcherzyki powietrza, i gęstą konsystencję.

Zobacz także:

Jakiej mąki użyć do pieczenia chleba?

W przepisie Magdy Gessler użyte są 2 rodzaje mąki – pszenna i razowa. Jednak domowe chleby można piec z różnych mąk. Warto poeksperymentować i znaleźć najlepszą na najbardziej smakujący wam bochenek. Czym się różnią?

  • Mąka pszenna. Ma wyższa zawartość glutenu niż mąka żytnia. Chleb upieczony z maki pszennej jest sprężysty i puszysty.
  • Mąka żytnia. Chleb żytni jest cięższy od pszennego, ma charakterystyczną, zbitą strukturę.
  • Mąka orkiszowa. Jest bogatsza od mąki pszennej w wartości odżywcze. Zawiera więcej witamin i minerałów.
  • Mąka jęczmienna. Ma znaczne mniej glutenu od mąki pszennej. Mąkę jęczmienną dobrze jest mieszać z innymi rodzajami mąk.
  • Mąka owsiana. Zawiera śladowe ilości glutenu, dużą ilość błonnika i witamin z grupy B. Ją także warto łączyć z innymi mąkami.

Domowy chleb Magdy Gessler

Składniki:

  • 150 ml żytniego zakwasu 
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki razowej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Zakwas zmieszajcie z drożdżami i wodą. Dodajcie oliwę, a na koniec sól.
  2. Do wymieszanego zakwasu dodawajcie stopniowo mąkę i wyróbcie gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dosypcie pestki słonecznika. 
  3. Czystą miskę posmarujcie oliwą i włóżcie do niej wyrobione ciasto. Miskę z ciastem przykryjcie natłuszczoną folią i odstawcie w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  4. Po tym czasie uformujcie bochenek, posmarujcie go oliwą i oprószcie mąką. Odstawcie do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
  5. Pieczcie w 210 stopniach przez ok. 40-50 minut.

Źródło: pyszności.pl, pięknowdomu.pl, chlebyswiata.pl