galaretka z owocami przepis
Gotujmy.pl/mycha
Newsy

Chcecie, żeby galaretka dobrze zastygła? Nigdy nie wrzucajcie do niej tych owoców

Trzymaliście galaretkę w lodówce całą noc, a mimo to macie wrażenie, że nie stężała do końca? To wina owoców. Bowiem przed umieszczeniem w deserze niektóre z nich powinny zostać obgotowane.

Galaretka z owocami i bitą śmietaną to deser uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych. Jej sekret stanowią właściwie przygotowane dodatki. Bowiem, aby galaretka szybko stężała, najlepiej używać owoców w formie mrożonej. Zapewniamy, że te będą smakować i wyglądać wybornie.

Okazuje się również, że proces tężenia galaretek, może się wydłużyć przez dodatek świeżych owoców. Największą przeszkodę stanowią kiwi i ananas. Jeśli chcecie ich użyć w swoim deserze, powinniście je najpierw obgotować we wrzątku, inaczej galaretka do której zostaną włożone nie zastygnie.

Znając te zasady możecie śmiało przygotować kolorowy deser z naszego przepisu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na galaretkę z owocami

Będziecie potrzebować

  • 1 galaretki truskawkowej, pomarańczowej i cytrynowej
  • Mrożonych truskawek, ananasa i brzoskwiń (mogą być też z puszki)

Przygotowanie

  1. Przygotujcie trzy średniej wielkości, odporne na wysoką temperaturę naczynia (mogą być miski). Do każdego z nich wsypcie po jednym proszku na galaretkę.
  2. W czajniku zagotujcie ok. 1200 ml wody. Do każdej galaretki dolejcie ok. 380 ml wrzątku. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wystudzenia. Najlepiej będzie, kiedy zatrudnicie do tego jakichś pomocników.
  3. Jeśli używacie mrożonych owoców wystarczy, że wyjmiecie je z opakowań w takiej ilości, jaka wam odpowiada najbardziej. Jeśli jednak używacie świeżych owoców lub tych z puszki, powinniście je oczyścić, pokroić i obgotować.
  4. Na dno pucharków wlejcie galaretkę truskawkową (do 1/3 wysokości) i umieśćcie w niej pokrojone truskawki. Tak przygotowaną wstawcie do lodówki i poczekajcie aż całkowicie stężeje.
  5. Na stężoną galaretkę truskawkową wylejcie galaretkę pomarańczową (powinna sięgać do 2/3 wysokości) i dodajcie pokrojone brzoskwinie. Całość ponownie wstawcie do lodówki do stężenia.
  6. Na koniec w pucharkach umieśćcie galaretkę cytrynową i dodajcie ananasa. Umieśćcie deser w lodówce, najlepiej na całą noc. 

Gotowe!

Przed podaniem możecie dodatkowo udekorować deser bitą śmietaną.

Źródło: gotujmy

jak zrobić piankowy sernik na zimno
Gotujmy.pl
Newsy
Cudownie delikatny piankowy sernik na zimno. To ciasto samo rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do kawy
Szukacie pomysłu na delikatny jak chmurka deser do kawy? Wasze dzieci męczą was prośbami o jakiś domowy smakołyk? Zróbcie piankę galaretową a’la sernik na zimno.

Ten deser to hit nie tylko dla spragnionych słodyczy kawoszy. Leciutka pianka od zawsze uwielbiana była przez maluchy. To właśnie dzieciom najbardziej do gustu przypada efektowny, kolorowy wygląd deseru, który przypomina odrobinę serniki na zimno. Jednak od typowych serników na zimno, jest znacznie łatwiejszy w przygotowaniu. Oczywiście nie mówimy o ekspresowych sernikach z torebki… Czego potrzeba, by zrobić piankowy sernik na zimno? Wystarczy wam zaledwie 6 białek, nieco cukru i kilka galaretek w proszku i ten przepis zrobi się właściwie sam. Pamiętajcie jednak, że pianka nie uda się bez chłodzenia w lodówce. Po nałożeniu każdej kolejnej warstwy, należy schować deser w lodówce do stężenia. Cały deser możecie przyozdobić na końcu eleganckim bohomazem wykonanym z bitej śmietany. Do tego celu przyda wam się cukierniczy rękaw. Za jego pomocą będziecie mogli wykonać mistrzowskie ozdoby, które dodatkowo poprawią kremowy smak ciasta-deseru. Przepis na piankę a'la sernik na zimno Składniki: 6 białek 15 dag cukru 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka ananasowa Bita śmietana Przygotowanie: Trzy galaretki rozróbcie osobno z gorącą wodą i poczekajcie, aż nieco wystygną. Ubijcie białka jajek z cukrem na sztywną masę. Podzielcie masę białkową na dwie części. Do nieco mniejszej części masy białkowej dodajcie galaretkę truskawkową i wymieszajcie dokładnie. Wyłóżcie tężejącą masę truskawkowo-białkową na dno tortownicy o standardowych wymiarach. Do drugiej części masy białkowej dodajcie tężejącą galaretkę ananasową. Powinna ona mieć bardzo jasną, słomkową barwę. Wyłóżcie masę ananasowo-białkową na stężałą pierwszą warstwę deseru. Wstawcie całość do stężenia do lodówki...

ciasto z galaretkami przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Tęczowe ciasto z galaretkami - takie jak kiedyś. Zachwyci dużych i małych
Choć wydawać by się mogło, że w czasach z ułatwionym dostępem do słodyczy, ciasto z galaretkami nie robi już na nikim wrażenia, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Starsi mają do niego ogromny sentyment, młodzi zajadają się nim ze smakiem. Ten deser łączy pokolenia!

Choć na pierwszy rzut oka ilość składników może wydać wam się przerażająca, to przepis jest bardzo prosty i przyjemny, jednak trzeba przyznać, czasochłonny. Jednak, dla tego efektu, warto się poświęcić! Przepis na tęczowe ciasto z galaretkami Składniki Po 2 opakowania galaretki truskawkowej, agrestowej brzoskwiniowej oraz 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny 1200 gramów serka waniliowego (czyli 8 serków po 150 gramów) 5 jajek (3 całe i 2 białka) 50 gramów cukru pudru 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów mąki pszennej 3 łyżki oleju ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Białka z 3 jajek umieśćcie wraz z cukrem w wysokim naczyniu (nie wyrzucajcie żółtek do kosza!) i ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie żółtka i olej, cały czas miksując. W misce umieśćcie również przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujcie aż do połączenia się składników.  Tak przygotowaną masę umieśćcie w wyłożonej papierem, kwadratowej lub prostokątnej foremce. Biszkopt pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut lub dłużej, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie do wystudzenia. Jedno opakowanie galaretki o smaku agrestowym przygotujcie wykorzystując tylko 400 ml wody. Tężejącą wylejcie na wystudzony biszkopt. Ciasto schowajcie do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Drugie opakowanie galaretki agrestowej rozpuśćcie w 200 ml gorącej wody i dodajcie 1 łyżeczkę żelatyny. Po lekkim ostygnięciu całość zmieszajcie z 3 serkami waniliowymi i stwórzcie kolejną warstwę ciasta. Cały proces powtórzcie z galaretkami o smaku brzoskwiniowym. Galaretkę...

sernik na zimno
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy
Pyszny sernik, którego nie trzeba piec. Tak dobry, że nikt nie oprze się dokładce
Pyszny sernik na zimno z delikatnym truskawkowym musem posmakuje każdemu. Koniecznie spróbujcie, jeśli lubicie ciasta bez pieczenia.

Sernik na zimno kochają niemal wszyscy. Szybko się robi, nie trzeba go piec i pilnować czy się nie przypala, można zrobić go na wiele różnych sposobów, a do tego jest pyszny. Koniecznie spróbujcie zrobić ciasto z poniższego przepisu. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy ciastka dodane do masy zmiękną. Sernik na zimno z oczkiem - przepis Składniki Pierwsza warstwa 600g tłustego lub półtłustego sera 200g jogurtu naturalnego 2 galaretki o smaku agrestowym 3/4 szklanki wrzątku Dodatkowo 170g herbatników w polewie czekoladowej Druga warstwa 400g tłustego lub półtłustego sera 200g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku cytrynowym 0,5 szklanki wrzątku 1/2 szklanki zmiksowanych mrożonych truskawek Trzecia warstwa - mus truskawkowy 750ml zmiksowanych mrożonych truskawek 2 łyżki cukru 2 galaretki o smaku truskawkowym Dodatkowo 150g markiz orzechowych 120g herbatników w polewie czekoladowej Przygotowanie Pierwsza warstwa Dno okrągłej tortownicy (średnica 27cm) wyłóżcie herbatnikami. Galaretki agrestowe zalejcie wrzątkiem i dokładnie wymieszajcie, aż całkowicie się rozpuszczą. Dobrze zmiksujcie jogurt z serem. Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć, dodawajcie do niej małymi porcjami masę serowo-jogurtową i miksujcie dokładnie. Całość wylejcie na herbatniki, tortownicę włóżcie do lodówki, aby całość stężała. Druga warstwa Galaretkę cytrynową rozmieszajcie z wrzątkiem i odstawcie do ostygnięcia. Zmiksujcie ser z jogurtem, a następnie dodajcie do galaretki i dokładnie zmiksujcie. Dodajcie zblendowane truskawki i wymieszajcie. Masę przelejcie na pierwszą warstwę i schłodźcie w lodówce. Mus truskawkowy...

Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Malinowa pianka z galaretką. Orzeźwiające ciasto na upały
W gorący dzień nie ma nic lepszego, niż wyjęte prosto z lodówki ciasto z soczystymi owocami. Wypróbujcie ten przepis!

Jaki deser przygotować, gdy za oknem upał? Świetnym pomysłem jest lekkie, piankowe ciasto owocowe! Poniższy przepis zawiera maliny, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Świetnie sprawdzą się także truskawki , porzeczki albo czereśnie . Wykorzystajcie wspaniały przepis autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto malinowa pianka Do przygotowania letniego ciasta z malinową pianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 3 łyżki cukru 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Pianka: 700 ml wody 500 ml śmietanki kremówki 2 galaretki malinowe Galaretka: 1 galaretka malinowa 1,5 szklanki malin Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Ubijcie na sztywno białka z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodawajcie bo jednym żółtku, cały czas mieszając. Miksujcie masę tak długo, aż zrobi się sztywna. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawajcie do masy jajecznej po jednej łyżce. Wymieszajcie mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Wyłóżcie papierem do pieczenia blachę 24x24cm, wylejcie masę i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu wyjmijcie z piekarnika i ostudźcie. Teraz zajmijcie się pianką. W 700 ml gorącej wody rozpuśćcie dwie galaretki i odstawcie, by stężały. Śmietankę kremówkę ubijcie na sztywno. Ustawcie mikser na wolne obroty i powoli wlewajcie tężejącą galaretkę. Na upieczony biszkopt wylejcie 1/3 pianki, wysypcie równomiernie 1,5 szklanki malin i na to wylejcie resztę pianki. Wstawcie ciasto do lodówki. W 500 ml rozpuśćcie ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć, wylejcie ją na ciasto. Odstawcie do lodówki na kilka godzin do...