Galaretka z owocami i bitą śmietaną to deser uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych. Jej sekret stanowią właściwie przygotowane dodatki. Bowiem, aby galaretka szybko stężała, najlepiej używać owoców w formie mrożonej. Zapewniamy, że te będą smakować i wyglądać wybornie.

Okazuje się również, że proces tężenia galaretek, może się wydłużyć przez dodatek świeżych owoców. Największą przeszkodę stanowią kiwi i ananas. Jeśli chcecie ich użyć w swoim deserze, powinniście je najpierw obgotować we wrzątku, inaczej galaretka do której zostaną włożone nie zastygnie.

Znając te zasady możecie śmiało przygotować kolorowy deser z naszego przepisu!

Przepis na galaretkę z owocami

Będziecie potrzebować

  • 1 galaretki truskawkowej, pomarańczowej i cytrynowej
  • Mrożonych truskawek, ananasa i brzoskwiń (mogą być też z puszki)

Przygotowanie

  1. Przygotujcie trzy średniej wielkości, odporne na wysoką temperaturę naczynia (mogą być miski). Do każdego z nich wsypcie po jednym proszku na galaretkę.
  2. W czajniku zagotujcie ok. 1200 ml wody. Do każdej galaretki dolejcie ok. 380 ml wrzątku. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wystudzenia. Najlepiej będzie, kiedy zatrudnicie do tego jakichś pomocników.
  3. Jeśli używacie mrożonych owoców wystarczy, że wyjmiecie je z opakowań w takiej ilości, jaka wam odpowiada najbardziej. Jeśli jednak używacie świeżych owoców lub tych z puszki, powinniście je oczyścić, pokroić i obgotować.
  4. Na dno pucharków wlejcie galaretkę truskawkową (do 1/3 wysokości) i umieśćcie w niej pokrojone truskawki. Tak przygotowaną wstawcie do lodówki i poczekajcie aż całkowicie stężeje.
  5. Na stężoną galaretkę truskawkową wylejcie galaretkę pomarańczową (powinna sięgać do 2/3 wysokości) i dodajcie pokrojone brzoskwinie. Całość ponownie wstawcie do lodówki do stężenia.
  6. Na koniec w pucharkach umieśćcie galaretkę cytrynową i dodajcie ananasa. Umieśćcie deser w lodówce, najlepiej na całą noc. 

Gotowe!

Zobacz także:

Przed podaniem możecie dodatkowo udekorować deser bitą śmietaną.

Źródło: gotujmy