galaretka z owocami przepis
Gotujmy.pl/mycha
Newsy

Chcecie, żeby galaretka dobrze zastygła? Nigdy nie wrzucajcie do niej tych owoców

Trzymaliście galaretkę w lodówce całą noc, a mimo to macie wrażenie, że nie stężała do końca? To wina owoców. Bowiem przed umieszczeniem w deserze niektóre z nich powinny zostać obgotowane.
Weronika Kępa
styczeń 10, 2021

Galaretka z owocami i bitą śmietaną to deser uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych. Jej sekret stanowią właściwie przygotowane dodatki. Bowiem, aby galaretka szybko stężała, najlepiej używać owoców w formie mrożonej. Zapewniamy, że te będą smakować i wyglądać wybornie.

Okazuje się również, że proces tężenia galaretek, może się wydłużyć przez dodatek świeżych owoców. Największą przeszkodę stanowią kiwi i ananas. Jeśli chcecie ich użyć w swoim deserze, powinniście je najpierw obgotować we wrzątku, inaczej galaretka do której zostaną włożone nie zastygnie.

Znając te zasady możecie śmiało przygotować kolorowy deser z naszego przepisu!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na galaretkę z owocami

Będziecie potrzebować

  • 1 galaretki truskawkowej, pomarańczowej i cytrynowej
  • Mrożonych truskawek, ananasa i brzoskwiń (mogą być też z puszki)

Przygotowanie

  1. Przygotujcie trzy średniej wielkości, odporne na wysoką temperaturę naczynia (mogą być miski). Do każdego z nich wsypcie po jednym proszku na galaretkę.
  2. W czajniku zagotujcie ok. 1200 ml wody. Do każdej galaretki dolejcie ok. 380 ml wrzątku. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wystudzenia. Najlepiej będzie, kiedy zatrudnicie do tego jakichś pomocników.
  3. Jeśli używacie mrożonych owoców wystarczy, że wyjmiecie je z opakowań w takiej ilości, jaka wam odpowiada najbardziej. Jeśli jednak używacie świeżych owoców lub tych z puszki, powinniście je oczyścić, pokroić i obgotować.
  4. Na dno pucharków wlejcie galaretkę truskawkową (do 1/3 wysokości) i umieśćcie w niej pokrojone truskawki. Tak przygotowaną wstawcie do lodówki i poczekajcie aż całkowicie stężeje.
  5. Na stężoną galaretkę truskawkową wylejcie galaretkę pomarańczową (powinna sięgać do 2/3 wysokości) i dodajcie pokrojone brzoskwinie. Całość ponownie wstawcie do lodówki do stężenia.
  6. Na koniec w pucharkach umieśćcie galaretkę cytrynową i dodajcie ananasa. Umieśćcie deser w lodówce, najlepiej na całą noc. 

Gotowe!

Przed podaniem możecie dodatkowo udekorować deser bitą śmietaną.

Źródło: gotujmy

Komentarze
ciasto z galaretkami przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy Tęczowe ciasto z galaretkami - takie jak kiedyś. Zachwyci dużych i małych
Choć wydawać by się mogło, że w czasach z ułatwionym dostępem do słodyczy, ciasto z galaretkami nie robi już na nikim wrażenia, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Starsi mają do niego ogromny sentyment, młodzi zajadają się nim ze smakiem. Ten deser łączy pokolenia!
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Choć na pierwszy rzut oka ilość składników może wydać wam się przerażająca, to przepis jest bardzo prosty i przyjemny, jednak trzeba przyznać, czasochłonny. Jednak, dla tego efektu, warto się poświęcić! Przepis na tęczowe ciasto z galaretkami Składniki Po 2 opakowania galaretki truskawkowej, agrestowej brzoskwiniowej oraz 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny 1200 gramów serka waniliowego (czyli 8 serków po 150 gramów) 5 jajek (3 całe i 2 białka) 50 gramów cukru pudru 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów mąki pszennej 3 łyżki oleju ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Białka z 3 jajek umieśćcie wraz z cukrem w wysokim naczyniu (nie wyrzucajcie żółtek do kosza!) i ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie żółtka i olej, cały czas miksując. W misce umieśćcie również przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujcie aż do połączenia się składników.  Tak przygotowaną masę umieśćcie w wyłożonej papierem, kwadratowej lub prostokątnej foremce. Biszkopt pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut lub dłużej, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie do wystudzenia. Jedno opakowanie galaretki o smaku agrestowym przygotujcie wykorzystując tylko 400 ml wody. Tężejącą wylejcie na wystudzony biszkopt. Ciasto schowajcie do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Drugie opakowanie galaretki agrestowej rozpuśćcie w 200 ml gorącej wody i dodajcie 1 łyżeczkę żelatyny. Po lekkim ostygnięciu całość zmieszajcie z 3 serkami waniliowymi i stwórzcie kolejną warstwę ciasta. Cały proces powtórzcie z galaretkami o smaku brzoskwiniowym. Galaretkę...

Przeczytaj