galaretka z owocami przepis
Gotujmy.pl/mycha
Newsy

Chcecie, żeby galaretka dobrze zastygła? Nigdy nie wrzucajcie do niej tych owoców

Trzymaliście galaretkę w lodówce całą noc, a mimo to macie wrażenie, że nie stężała do końca? To wina owoców. Bowiem przed umieszczeniem w deserze niektóre z nich powinny zostać obgotowane.

Galaretka z owocami i bitą śmietaną to deser uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych. Jej sekret stanowią właściwie przygotowane dodatki. Bowiem, aby galaretka szybko stężała, najlepiej używać owoców w formie mrożonej. Zapewniamy, że te będą smakować i wyglądać wybornie.

Okazuje się również, że proces tężenia galaretek, może się wydłużyć przez dodatek świeżych owoców. Największą przeszkodę stanowią kiwi i ananas. Jeśli chcecie ich użyć w swoim deserze, powinniście je najpierw obgotować we wrzątku, inaczej galaretka do której zostaną włożone nie zastygnie.

Znając te zasady możecie śmiało przygotować kolorowy deser z naszego przepisu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na galaretkę z owocami

Będziecie potrzebować

  • 1 galaretki truskawkowej, pomarańczowej i cytrynowej
  • Mrożonych truskawek, ananasa i brzoskwiń (mogą być też z puszki)

Przygotowanie

  1. Przygotujcie trzy średniej wielkości, odporne na wysoką temperaturę naczynia (mogą być miski). Do każdego z nich wsypcie po jednym proszku na galaretkę.
  2. W czajniku zagotujcie ok. 1200 ml wody. Do każdej galaretki dolejcie ok. 380 ml wrzątku. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wystudzenia. Najlepiej będzie, kiedy zatrudnicie do tego jakichś pomocników.
  3. Jeśli używacie mrożonych owoców wystarczy, że wyjmiecie je z opakowań w takiej ilości, jaka wam odpowiada najbardziej. Jeśli jednak używacie świeżych owoców lub tych z puszki, powinniście je oczyścić, pokroić i obgotować.
  4. Na dno pucharków wlejcie galaretkę truskawkową (do 1/3 wysokości) i umieśćcie w niej pokrojone truskawki. Tak przygotowaną wstawcie do lodówki i poczekajcie aż całkowicie stężeje.
  5. Na stężoną galaretkę truskawkową wylejcie galaretkę pomarańczową (powinna sięgać do 2/3 wysokości) i dodajcie pokrojone brzoskwinie. Całość ponownie wstawcie do lodówki do stężenia.
  6. Na koniec w pucharkach umieśćcie galaretkę cytrynową i dodajcie ananasa. Umieśćcie deser w lodówce, najlepiej na całą noc. 

Gotowe!

Przed podaniem możecie dodatkowo udekorować deser bitą śmietaną.

Źródło: gotujmy

jak zrobić piankowy sernik na zimno
Gotujmy.pl
Newsy
Cudownie delikatny piankowy sernik na zimno. To ciasto samo rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do kawy
Szukacie pomysłu na delikatny jak chmurka deser do kawy? Wasze dzieci męczą was prośbami o jakiś domowy smakołyk? Zróbcie piankę galaretową a’la sernik na zimno.

Ten deser to hit nie tylko dla spragnionych słodyczy kawoszy. Leciutka pianka od zawsze uwielbiana była przez maluchy. To właśnie dzieciom najbardziej do gustu przypada efektowny, kolorowy wygląd deseru, który przypomina odrobinę serniki na zimno. Jednak od typowych serników na zimno, jest znacznie łatwiejszy w przygotowaniu. Oczywiście nie mówimy o ekspresowych sernikach z torebki… Czego potrzeba, by zrobić piankowy sernik na zimno? Wystarczy wam zaledwie 6 białek, nieco cukru i kilka galaretek w proszku i ten przepis zrobi się właściwie sam. Pamiętajcie jednak, że pianka nie uda się bez chłodzenia w lodówce. Po nałożeniu każdej kolejnej warstwy, należy schować deser w lodówce do stężenia. Cały deser możecie przyozdobić na końcu eleganckim bohomazem wykonanym z bitej śmietany. Do tego celu przyda wam się cukierniczy rękaw. Za jego pomocą będziecie mogli wykonać mistrzowskie ozdoby, które dodatkowo poprawią kremowy smak ciasta-deseru. Przepis na piankę a'la sernik na zimno Składniki: 6 białek 15 dag cukru 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka ananasowa Bita śmietana Przygotowanie: Trzy galaretki rozróbcie osobno z gorącą wodą i poczekajcie, aż nieco wystygną. Ubijcie białka jajek z cukrem na sztywną masę. Podzielcie masę białkową na dwie części. Do nieco mniejszej części masy białkowej dodajcie galaretkę truskawkową i wymieszajcie dokładnie. Wyłóżcie tężejącą masę truskawkowo-białkową na dno tortownicy o standardowych wymiarach. Do drugiej części masy białkowej dodajcie tężejącą galaretkę ananasową. Powinna ona mieć bardzo jasną, słomkową barwę. Wyłóżcie masę ananasowo-białkową na stężałą pierwszą warstwę deseru. Wstawcie całość do stężenia do lodówki...

Śmietanowiec nie chce wam stężeć w lodówce? Na pewno przez ten 1 błąd
Flickr
Newsy
Śmietanowiec nie chce wam stężeć w lodówce? Wszystko przez ten 1 błąd
Śmietanowiec z galaretkami to ukochany deser wszystkich dzieci i dużej części dorosłych. Kolorowy jak tęcza, przyjemnie słodki i o zmiennej konsystencji. Niestety czasami właśnie konsystencja bywa problemem podczas jego przygotowywania.

To ciasto wygląda wprost spektakularnie i jest wspaniałą wariacją na temat sernika na zimno i galaretki z bitą śmietaną. Niektórym gospodyniom jednak się po prostu nie udaje. Błąd może pojawić się już na samym początku.  Jak przygotować galaretki do śmietanowca?  Galaretkę do tego deseru warto przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Już na tym etapie niektórzy popełniają błędy, choć samo jej przygotowanie wydaje się proste... jeżeli trzymacie się instrukcji na opakowaniu.   Pamiętajcie także, aby galaretkę przeznaczoną do krojenia schłodzić w lodówce. Jeżeli pozostawicie ją na blacie, może mieć problem z zastygnięciem.   Wszyscy ignorujący wytyczne dotyczące ilości wody, muszą liczyć się z tym, że galaretka nie stężeje. To samo dotyczy wsypania zawartości opakowania do wrzącej wody. Temperatura gotowania jest zbyt wysoka dla żelatyny. Tak rozpuszczona galaretka nie zda egzaminu podczas łączenia jej z ubitą śmietaną. Galaretka powinna być przestudzona, lecz wciąż płynna. Nie wlewajcie jeszcze ciepłej galaretki, bo nie spodoba wam się to, co wówczas powstanie.   Jak ubić śmietanę, by była sztywna?  Odpowiednia temperatura jest również kluczowa w przypadku ubijania śmietany. Znani kucharze uczulają na to, by porządnie schłodzić śmietanę przed ubijaniem. To samo dotyczy wszystkich naczyń i urządzeń, które będą miały z nią styczność. Jeżeli tego nie zrobicie, zapomnijcie o sztywnej bitej śmietanie.   Źle ubita, a może raczej przebita śmietana to kolejny problem występujący przy tworzeniu śmietanowca. Zbyt gorliwe miksowanie może doprowadzić do warzenia się śmietanki i pojawiania się w niej grudek. Gdy zauważycie, że wyraźnie podwaja ona swoją objętość i zachowuje kształt, wówczas wyłączcie mikser. ...

ciasto z galaretkami przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Tęczowe ciasto z galaretkami - takie jak kiedyś. Zachwyci dużych i małych
Choć wydawać by się mogło, że w czasach z ułatwionym dostępem do słodyczy, ciasto z galaretkami nie robi już na nikim wrażenia, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Starsi mają do niego ogromny sentyment, młodzi zajadają się nim ze smakiem. Ten deser łączy pokolenia!

Choć na pierwszy rzut oka ilość składników może wydać wam się przerażająca, to przepis jest bardzo prosty i przyjemny, jednak trzeba przyznać, czasochłonny. Jednak, dla tego efektu, warto się poświęcić! Przepis na tęczowe ciasto z galaretkami Składniki Po 2 opakowania galaretki truskawkowej, agrestowej brzoskwiniowej oraz 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny 1200 gramów serka waniliowego (czyli 8 serków po 150 gramów) 5 jajek (3 całe i 2 białka) 50 gramów cukru pudru 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów mąki pszennej 3 łyżki oleju ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Białka z 3 jajek umieśćcie wraz z cukrem w wysokim naczyniu (nie wyrzucajcie żółtek do kosza!) i ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie żółtka i olej, cały czas miksując. W misce umieśćcie również przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujcie aż do połączenia się składników.  Tak przygotowaną masę umieśćcie w wyłożonej papierem, kwadratowej lub prostokątnej foremce. Biszkopt pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut lub dłużej, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie do wystudzenia. Jedno opakowanie galaretki o smaku agrestowym przygotujcie wykorzystując tylko 400 ml wody. Tężejącą wylejcie na wystudzony biszkopt. Ciasto schowajcie do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Drugie opakowanie galaretki agrestowej rozpuśćcie w 200 ml gorącej wody i dodajcie 1 łyżeczkę żelatyny. Po lekkim ostygnięciu całość zmieszajcie z 3 serkami waniliowymi i stwórzcie kolejną warstwę ciasta. Cały proces powtórzcie z galaretkami o smaku brzoskwiniowym. Galaretkę...

Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego
AdobeStock
Newsy
Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego
Słodki syrop można wykorzystać na wiele smacznych sposobów - wypróbujcie jeden z nich!

Brzoskwinie i inne owoce z puszki stanowią świetny składnik ciast i tortów - zwłaszcza wtedy, gdy nie można dostać świeżych owoców lub po prostu gdy preferujecie słodki smak i charakterystyczną strukturę tych z puszki. Syrop, w którym znajdują się owoce najczęściej ląduje później w odpływie. Wielka szkoda, ponieważ można go z powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia smacznego deseru! Przepis na galaretkę z soku z brzoskwiń Świetnym pomysłem na wykorzystanie takiego soku z brzoskwiń z puszki (lub z ananasów czy innych owoców) jest zrobienie galaretki. Taki deser doskonale sprawdzi się w trakcie upałów i zawsze wtedy, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: szklanka soku z brzoskwiń z puszki pół szklanki wody 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: Do małego garnka wlejcie wodę i wsypcie łyżkę żelatyny. Mieszajcie do rozpuszczenia i zagotujcie.  Kiedy wodą z żelatyną zacznie już wrzeć, zdejmijcie garnek z ognia i odstawcie na inny palnik. Cały czas mieszając, powoli wlewajcie sok z brzoskwiń. Wymieszajcie.  Wlejcie płyn do miseczek i odstawcie je do ostudzenia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, wstawcie je do lodówki, by galaretka stężała. Gotowe! Pomysły na wykorzystanie soku po brzoskwiniach z puszki Galaretka to nie jedyny pomysł na wykorzystanie soku po owocach z puszki. Możecie zrobić z niego na przykład domowe lody na patyku - wystarczy wlać syrop do formy na lody i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Zamiast do formy, syrop można wlać także do formy na kostki do lodu. Wówczas wyjdą wam słodkie i kolorowe kostki lodu, które będą stanowiły ciekawy dodatek do napojów i drinków. Wreszcie, sok możecie po prostu wymieszać z zimną wodą, dodać kilka...