Aby schudnąć, nie trzeba wcale jeść wymyślnych przepisów z egzotycznych w Polsce składników, takich jak krewetki czy olej kokosowy. Doskonałym składnikiem, który sprawdzi się na diecie odchudzającej są swojskie ogórki kiszone! Przekonajcie się sami.

Właściwości ogórków kiszonych

Kiszone, czyli inaczej sfermentowane ogórki są jedną z typowych polskich przekąsek. Proces fermentacji pozwala na długo zachować świeżość tych warzyw, a na dodatek zwiększa ilość zawartych w nich witamin! W ogórkach znajduje się dużo kwasu mlekowego, który doskonale wpływa na florę bakteryjną jelit. Dlatego jeśli odczuwacie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, włączcie ogórki do swojej diety.

Witaminy

Ogórki kiszone zawierają bardzo dużo witaminy C, a także:

  • Witaminę K
  • Witaminę A
  • Witaminę E
  • Witaminy z grupy B

Oraz minerały, takie jak potas, żelazo, magnez, fosfor, cynk, sód i miedź.

Zobacz także:

Kalorie

100 g ogórków kiszonych dostarcza zaledwie 12 kalorii. To znaczy, że jeden średni ogórek kiszony ma tylko 7 kalorii! Dla porównania przypominamy, że dorosły człowiek powinien przyjmować dziennie średnio 2000 kalorii, dlatego bez wyrzutów sumienia możecie się objadać ogórkami. Uważajcie jednak, by nie przesadzić z ich ilością - może się to skończyć bólem brzucha!

Ogórki kiszone na odchudzanie

Co sprawia, że ogórki kiszone są doskonałą przekąską na diecie odchudzającej? Podczas zrzucania wagi ogromnym wyzwaniem jest oparcie się pokusie jedzenia słonych i chrupiących przekąsek, takich jak chipsy i solone orzeszki. A czymże są ogórki kiszone, jeśli nie chrupiącą i słoną przekąską? Ich przewaga polega na tym, że mają śmiesznie mało kalorii i zawierają mnóstwo witamin. Dlatego osobom na diecie poleca się jedzenie kiszonek, by zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś chrupiącego i o ostrym smaku.

Przepis na sałatkę z ogórkami kiszonymi

Ponieważ jedzenie samych ogórków szybko się nudzi, warto przyrządzić sobie dla odmiany coś innego – na przykład sałatkę z ogórkami! Do przygotowania sałatki potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 100 g brązowego ryżu
  • 150 g szynki z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 5 kiszonych ogórków
  • 1 puszka groszku
  • Szczypiorek
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie ryż w osolonej wodzie.
  2. Szynkę, umytą paprykę i ogórki pokrójcie w kosteczkę.
  3. Do dużej miski wsypcie ugotowany ryż, dodajcie pokrojone składniki oraz posiekany szczypiorek. Wsypcie groszek i doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie.
  4. W drugiej misce wymieszajcie jogurt, musztardę, miód oraz sól i pieprz.
  5. Tak przygotowanym sosem polejcie sałatkę i zamieszajcie. Smacznego!