ogórki kiszone na odchudzanie
AdobeStock
Newsy

Chcecie szybko schudnąć? Zacznijcie jeść ogórki kiszone. Zrzucicie nawet 5 kg w 2 tygodnie

Ogórki kiszone na odchudzanie? Jak najbardziej! Dowiedzcie się, jak swojskie ogórki mogą wam pomóc zrzucić zbędne kilogramy.

Aby schudnąć, nie trzeba wcale jeść wymyślnych przepisów z egzotycznych w Polsce składników, takich jak krewetki czy olej kokosowy. Doskonałym składnikiem, który sprawdzi się na diecie odchudzającej są swojskie ogórki kiszone! Przekonajcie się sami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości ogórków kiszonych

Kiszone, czyli inaczej sfermentowane ogórki są jedną z typowych polskich przekąsek. Proces fermentacji pozwala na długo zachować świeżość tych warzyw, a na dodatek zwiększa ilość zawartych w nich witamin! W ogórkach znajduje się dużo kwasu mlekowego, który doskonale wpływa na florę bakteryjną jelit. Dlatego jeśli odczuwacie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, włączcie ogórki do swojej diety.

Witaminy

Ogórki kiszone zawierają bardzo dużo witaminy C, a także:

  • Witaminę K
  • Witaminę A
  • Witaminę E
  • Witaminy z grupy B

Oraz minerały, takie jak potas, żelazo, magnez, fosfor, cynk, sód i miedź.

Kalorie

100 g ogórków kiszonych dostarcza zaledwie 12 kalorii. To znaczy, że jeden średni ogórek kiszony ma tylko 7 kalorii! Dla porównania przypominamy, że dorosły człowiek powinien przyjmować dziennie średnio 2000 kalorii, dlatego bez wyrzutów sumienia możecie się objadać ogórkami. Uważajcie jednak, by nie przesadzić z ich ilością - może się to skończyć bólem brzucha!

Ogórki kiszone na odchudzanie

Co sprawia, że ogórki kiszone są doskonałą przekąską na diecie odchudzającej? Podczas zrzucania wagi ogromnym wyzwaniem jest oparcie się pokusie jedzenia słonych i chrupiących przekąsek, takich jak chipsy i solone orzeszki. A czymże są ogórki kiszone, jeśli nie chrupiącą i słoną przekąską? Ich przewaga polega na tym, że mają śmiesznie mało kalorii i zawierają mnóstwo witamin. Dlatego osobom na diecie poleca się jedzenie kiszonek, by zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś chrupiącego i o ostrym smaku.

Przepis na sałatkę z ogórkami kiszonymi

Ponieważ jedzenie samych ogórków szybko się nudzi, warto przyrządzić sobie dla odmiany coś innego – na przykład sałatkę z ogórkami! Do przygotowania sałatki potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 100 g brązowego ryżu
  • 150 g szynki z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 5 kiszonych ogórków
  • 1 puszka groszku
  • Szczypiorek
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie ryż w osolonej wodzie.
  2. Szynkę, umytą paprykę i ogórki pokrójcie w kosteczkę.
  3. Do dużej miski wsypcie ugotowany ryż, dodajcie pokrojone składniki oraz posiekany szczypiorek. Wsypcie groszek i doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie.
  4. W drugiej misce wymieszajcie jogurt, musztardę, miód oraz sól i pieprz.
  5. Tak przygotowanym sosem polejcie sałatkę i zamieszajcie. Smacznego!
Domowe ogórki kiszone
Gotujmy.pl
Newsy
Kobieta przez 10 dni jadła kiszonki. Nie uwierzycie co się stało po tej kuracji
Dalibyście radę jeść kiszone warzywa codziennie przez 10 dni? Taka „dieta” ma swoje plusy – sprawdźcie, jakie!

Coraz popularniejsze stają się różne dziwne diety. Niektórzy jedzą przez jakiś czas tylko mięso albo banany wierząc, że pozwoli im to oczyścić organizm i szybciej schudnąć. Jedną z takich „diet” jest kuracja kiszonkowa, która polega na jedzeniu kiszonych warzyw przez 10 dni. Sprawdźcie, jakie są potencjalne efekty takiego sposobu odżywiania. Witaminy w kiszonkach Jedząc w ten sposób na pewno dostarczycie organizmowi wiele witamin. W kiszonkach znajdziecie między innymi: Witaminę A Witaminy z grupy B Witaminę C Witaminę E Witaminę K Najwięcej w kiszonkach znajduje się oczywiście kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Wzmacnia naczynia krwionośne i podnosi odporność, dlatego warto włączyć kiszonki do swojej diety zwłaszcza wtedy, gdy nadchodzi sezon na grypę, przeziębienie i różne inne infekcje. Regularne jedzenie kiszonek polepszy także wchłanianie żelaza do waszego organizmu, a do tego wzmocni włosy i paznokcie. Kiszonki na lepsze trawienie Kobieta stosująca kurację kiszonkową szybko zauważyła, że zdecydowanie poprawiło się jej trawienie. Sfermentowane produkty świetne wpływają na zwiększenie ilości enzymów trawiennych oraz kwasu żołądkowego, dzięki czemu spożywane jedzenie jest trawione o wiele sprawniej. Jeśli często dokucza wam uczucie pełności po posiłku, warto chwilę wcześniej zjeść nieco kiszonych warzyw albo wypić z nich sok – np. z kiszonej kapusty albo wodę z kiszonych ogórków. Kiszonki na odchudzanie Kiszone warzywa są doskonałą przekąską na diecie odchudzającej! Dzięki temu, że są bogate w błonnik, na długo zapewniają uczucie sytości – nie będziecie więc podjadać między posiłkami! Pomagają też na zaparcia i poprawiają przemianę materii. A do tego mają śmiesznie mało kalorii! Jedząc kiszonki możecie łatwo...

Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
AdobeStock
Newsy
Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe – ale czy w każdym przypadku? Przekonajcie się.

W sezonie na świeże ogórki prosto z ogródka obowiązkowo trzeba przygotować przynajmniej kilka słoików z kiszonymi ogórkami. Są one w końcu bardzo zdrowe, smaczne i genialnie pasują do wielu dań zarówno jako ich baza (na przykład do zupy ogórkowej ), jak i przekąska do głównego dania. Jednak także ogórki kiszone, jak i wiele innych produktów, w niektórych przypadkach są niewskazane do spożycia, a nawet mogą szkodzić! Sprawdźcie, kto powinien uważać przy jedzeniu ogórków. Ogórki kiszone – kto nie powinien ich jeść? Pyszne ogórki kiszone nie są niestety dla każdego! Sfermentowane warzywa zawierające spore ilości soli są niewskazane w wielu schorzeniach. Jeśli cierpicie na poniższe choroby, lepiej ograniczcie spożycie ogórków kiszonych: Nadciśnienie tętnicze oraz kamica szczawianowo-wapniowa – osoby cierpiące na podwyższone ciśnienie powinny zdecydowanie zmniejszyć ilość sodu w swojej diecie. A tego znajduje się w ogórkach kiszonych bardzo dużo! Choroby wątroby – przy tych schorzeniach jedzenie kiszonek jest całkowicie zabronione. Choroba wrzodowa żołądka – u osób cierpiących na nadżerki w żołądku kiszonki mogą wywołać bolesne dolegliwości. Kiszonek nie powinny jadać także osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe. Zawarty w ogórkach kiszonych potas zmniejsza działanie tych leków. Zalety ogórków kiszonych Jeśli jednak nie cierpicie na żadne z powyższych chorób, możecie bez obaw jeść ogórki kiszone. Wspaniale działają one bowiem przede wszystkim na pracę waszych jelit. Zawierają zdrowe bakterie, które wspomagają układ pokarmowy. Szczególnie poleca się je osobom stosującym terapie antybiotykowe, by odbudować florę bakteryjną. Wodę po...

Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?
Adobe Stock
Newsy
Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?
Sezon ogórkowy trwa. Które ogórki są najlepsze dla zdrowia? Świeże, małosolne, a może kiszone?

Ogórki to zdrowie i kropka. Tym niemniej w zależności od stopnia ich sfermentowania – czyli ukiszenia różnią się one odrobinę swoim składem i składnikami odżywczymi. Głównej różnicy upatruje się w zawartości witaminy C. W zależności od tego czy ogórki były kiszone przez 1 dzień, 2 dni, czy więcej – zmienia się stężenie witaminy w ich składzie. Tak czy siak, nie od dziś wiadomo, że jedzenie ogórków kiszonych w dowolnej postaci przynosi ludzkiemu organizmowi same korzyści. Ogórki kiszone: Są źródłem naturalnych probiotyków, czyli kultur bakterii pozytywnie oddziałujących na organizm w przewodzie pokarmowym Są małokaloryczne i lekkostrawne dzięki dużej zawartości błonnika Zawierają acetylocholinę, substancję pozytywnie wpływającą na perystaltykę jelit i właściwe ciśnienie krwi Zawierają sporo witamin z grupy B, a także witaminy C,E,A i K Zwiększają przyswajalność żelaza Które ogórki zawierają więcej witaminy C? Jak już wspomnieliśmy, przedmiotem dyskusji może być zawartość witaminy C w ogórkach kiszonych i ogórkach świeżych. Panują różne, często sprzeczne opinie na ten temat. Badania naukowe wykazały jednak, że świeże ogórki zawierają średnio 3,2 mg witaminy C na 100 g warzywa bez skórki. Tymczasem ogórki kiszone mogą „pochwalić się” nieco większą zawartością tej witaminy. Szacuje się tę wartość na ok. 4 mg na 100 g. Jak widać, przedstawione wartości są na tyle małe, że trudno mówić, o tym że jedne ogórki są znacznie zdrowsze od drugich – przynajmniej jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Czy ogórki małosolne są mniej zdrowe od ogórków kiszonych? Podobnie rzecz ma...

Co się stanie zorganizmem gdy codziennie będziecie jeść kiszone ogórki? Ogórki zjedzcie , a sok wypijcie
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść kiszone ogórki? Ogórki zjedzcie, a sok wypijcie
Kiszone przetwory kupowane w sklepach, mają jedną bardzo dużą zaletę — są wygodne i już gotowe. Ale to jednak domowe kiszonki są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Nie unikajcie ich, choć wymagają trochę pracy.

Fermentowana żywność, w tym kiszonki, mają pozytywny wpływ na organizm. Najlepiej przygotowywać przetwory samodzielnie w domu. Dzięki temu będziecie mieli pod kontrolą stężenie solanki, której użyjecie do kiszenia produktów i unikniecie zbyt dużej ilości soli w pożywieniu. Wyjaśniamy, dlaczego kiszone przetwory są tak ważne w diecie. Wartości odżywcze ogórków kiszonych Ogórki kiszone to warzywa, które zostały poddane fermentacji. Świeże ogórki zawierają na powierzchni kultury kwasu mlekowego, które zamieniają cukry zawarte w warzywach w kwas mlekowy, kwas octowy i inne korzystne substancje. To właśnie kwas mlekowy jest odpowiedzialny za konserwację ogórków, a także ich  niepowtarzalny smak i aromat. Ogórki kiszone są niskokaloryczne. W 100 g produktu znajduje się jedynie 11 kalorii. Ponadto, zawierają niewielkie ilości białka, węglowodany i błonnik. Nie zawierają natomiast nawet niewielkich ilości cholesterolu. Sok z kiszonych ogórków to źródło wielu witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziecie w nich witaminy z grupy B, a także witaminę C, E, K. Bakterie kwasu mlekowego mają działanie probiotyczne, a woda z ogórków jest dodatkowo bogatym źródłem elektrolitów. Co daje regularne jedzenie produktów fermentowanych i kiszonek? Zdrowotne działanie ogórków kiszonych i wody spod ogórków, zwanej też sokiem z ogórków kiszonych: Wspomagają układ odpornościowy, pomagają odpierać infekcje i zwalczać je Oczyszczają organizm Dzięki obecności kwasu mlekowego, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i jelit (wspomaganie trawienia i wchłaniania), wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową Poprawiają trawienie laktozy Dzięki...