Ból brzucha może mieć różne przyczyny. Może być skutkiem niestrawności, grypy żołądkowej lub refluksu żołądkowo-przełykowego, ale też może być symptomem o wiele poważniejszych stanów, takich jak wrzody żołądka, zapalenie wyrostka robaczkowego czy ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego.

Kiedy odczuwamy ból lub skurcze brzucha albo mamy mdłości, ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę, jest jedzenie. Mimo to, niektóre pokarmy mogą dostarczyć nam składników odżywczych, których potrzebujemy w tym trudnym czasie. Jednym z nich są banany.

Banany skuteczne na ból brzucha

Banany są lekkostrawne i zawierają dużo potasu. Ten ważny minerał tracimy, gdy mamy biegunkę lub wymiotujemy.

Owoce te nie tylko pomogą nam uspokoić żołądek i zadziałają osłonowo na podrażnione ścianki żołądka, ale też pomogą zregenerować błonę śluzową żołądka.

Zobacz także:

Banany pomogą też na wrzody żołądka

Wrzody żołądka są stanem, w którym kwas uszkadza wyściółkę ściany żołądka, powodując ból. Jedną z przyczyn wrzodów żołądka jest bakteria helicobacter pylori.

Wrzody mogą być również skutkiem nadużywania środków przeciwbólowych, takich jak aspiryna, oraz niesteroidowych leków przeciwzapalnych, takich jak ibuprofen.

Objawy tego stanu obejmują:

  • pieczenie lub silny ból w okolicy między klatką piersiową a pępkiem
  • słaby apetyt
  • wzdęcia
  • zgagę
  • niestrawność
  • nudności
  • wymioty
  • utratę masy ciała

Mimo iż stan ten wymaga natychmiastowej pomocy medycznej, warto również sięgnąć po naturalne środki, które mogą wzmocnić wyściółkę jelita i zapobiec atakowi kwasów.

Jedną z takich rzeczy są banany. Zarówno zielone, jak i dojrzałe banany są korzystne w leczeniu wrzodów żołądka, ponieważ:

  • zawierają pewne związki przeciwbakteryjne, które hamują rozwój wywołującego wrzody H. pylori
  • usuwają kwasowość soków żołądkowych, która zmniejsza stan zapalny i wzmacnia błonę śluzową żołądka

Zielone banany pomagają złagodzić biegunkę

Biegunka najczęściej jest wynikiem rozstroju żołądka spowodowanego infekcją lub zatruciem pokarmowym. Jak wykazały badania, jedzenie ugotowanych, zielonych bananów w trakcie biegunki, może pomóc zmniejszyć ilość, nasilenie i czas trwania tak zwanych epizodów.

Za wyraźne działanie przeciwbiegunkowe zielonych bananów odpowiada skrobia oporna. To specjalny rodzaj błonnika, który nie może być trawiony przez ludzi, więc przechodzi przez przewód pokarmowy aż do okrężnicy (końcowej części jelit).

Skrobia oporna jest w okrężnicy powoli fermentowana przez bakterie jelitowe w celu wytworzenia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które stymulują jelita do wchłaniania większej ilości wody i ujednolicania stolca.

Źródło: healthline.com, zdrowie.wprost.pl