Boli was brzuch? Zjedzcie ten owoc. Pomoże też, gdy macie wrzody
AdobeStock
Newsy

Boli was brzuch? Zjedzcie ten owoc. Pomoże też wtedy, gdy macie wrzody

Boli was brzuch lub macie rozstrój żołądka? Sięgnijcie po banany. Na pewno wam pomogą.

Ból brzucha może mieć różne przyczyny. Może być skutkiem niestrawności, grypy żołądkowej lub refluksu żołądkowo-przełykowego, ale też może być symptomem o wiele poważniejszych stanów, takich jak wrzody żołądka, zapalenie wyrostka robaczkowego czy ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego.

Kiedy odczuwamy ból lub skurcze brzucha albo mamy mdłości, ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę, jest jedzenie. Mimo to, niektóre pokarmy mogą dostarczyć nam składników odżywczych, których potrzebujemy w tym trudnym czasie. Jednym z nich są banany.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Banany skuteczne na ból brzucha

Banany są lekkostrawne i zawierają dużo potasu. Ten ważny minerał tracimy, gdy mamy biegunkę lub wymiotujemy.

Owoce te nie tylko pomogą nam uspokoić żołądek i zadziałają osłonowo na podrażnione ścianki żołądka, ale też pomogą zregenerować błonę śluzową żołądka.

Banany pomogą też na wrzody żołądka

Wrzody żołądka są stanem, w którym kwas uszkadza wyściółkę ściany żołądka, powodując ból. Jedną z przyczyn wrzodów żołądka jest bakteria helicobacter pylori.

Wrzody mogą być również skutkiem nadużywania środków przeciwbólowych, takich jak aspiryna, oraz niesteroidowych leków przeciwzapalnych, takich jak ibuprofen.

Objawy tego stanu obejmują:

  • pieczenie lub silny ból w okolicy między klatką piersiową a pępkiem
  • słaby apetyt
  • wzdęcia
  • zgagę
  • niestrawność
  • nudności
  • wymioty
  • utratę masy ciała
Zobacz także
Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto organiczyć ich jedzenie zimą.

Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto ograniczyć ich jedzenie zimą

banany

Kobieta jadła tylko banany przez 12 dni. Nie uwierzycie, co stało się z jej ciałem

Mimo iż stan ten wymaga natychmiastowej pomocy medycznej, warto również sięgnąć po naturalne środki, które mogą wzmocnić wyściółkę jelita i zapobiec atakowi kwasów.

Jedną z takich rzeczy są banany. Zarówno zielone, jak i dojrzałe banany są korzystne w leczeniu wrzodów żołądka, ponieważ:

  • zawierają pewne związki przeciwbakteryjne, które hamują rozwój wywołującego wrzody H. pylori
  • usuwają kwasowość soków żołądkowych, która zmniejsza stan zapalny i wzmacnia błonę śluzową żołądka

Zielone banany pomagają złagodzić biegunkę

Biegunka najczęściej jest wynikiem rozstroju żołądka spowodowanego infekcją lub zatruciem pokarmowym. Jak wykazały badania, jedzenie ugotowanych, zielonych bananów w trakcie biegunki, może pomóc zmniejszyć ilość, nasilenie i czas trwania tak zwanych epizodów.

Za wyraźne działanie przeciwbiegunkowe zielonych bananów odpowiada skrobia oporna. To specjalny rodzaj błonnika, który nie może być trawiony przez ludzi, więc przechodzi przez przewód pokarmowy aż do okrężnicy (końcowej części jelit).

Skrobia oporna jest w okrężnicy powoli fermentowana przez bakterie jelitowe w celu wytworzenia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które stymulują jelita do wchłaniania większej ilości wody i ujednolicania stolca.

Źródło: healthline.com, zdrowie.wprost.pl

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...

Banany
Pixabay/Gianni Crestani
Newsy
Ciągle wyrzucacie przejrzałe banany? Jeden prosty trik i nie dojrzeją za szybko
Banany sprawdzą się w każdej diecie. To zdrowy owoc, bogaty w witaminy i minerały. Jak je przechowywać?

Owoce te są polecane przez wszystkich, bez wyjątku, dietetyków. Głównie przez swój bogaty skład, który zapewni waszemu organizmowi to, czego akurat potrzebuje. Po banany możecie sięgać bez limitu! Banany zawierają mnóstwo potasu Osoby, które mają problemy z sercem, ale i nadciśnieniem, powinny decydować się na banany w pierwszej kolejności. U mniejszych smakoszy pomogą na biegunkę. To także owoce, do których bardzo łatwo przekonać nawet największego niejadka.  Jeśli jesteście ekologiczni, wykorzystajcie też skórkę do banana. Będzie przydatna przy problemach z kurzajkami, ukąszeniami komarów, a także do wybielania zębów. Właściwości bananów poznano już tysiące lat temu. Są uprawiane od blisko 7000 lat! Prawdopodobnie przybyły do Indii, a potem do Malezji. Do dzisiaj są uprawiane w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Plantacje bananów można również znaleźć w Azji i Australii. Egzotyczni plantatorzy zrywają jeszcze zielone owoce, by móc zapakować je na statki pełniące funkcję chłodni i dostarczyć do Europy w idealnym do konsumowania stanie.  Świeże banany mają najwięcej składników odżywczych W bananie znajdziecie prawie wszystkie najważniejsze witaminy. Można wymienić m.in. A, C, E, K oraz te z grupy B. W owocach nie brakuje także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. W średniej wielkości bananie może być aż około 350 mg potasu! Banany poleca się w dietach o niskiej zawartości sodu. Mogą się przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu. Jeden banan ma około 90 kalorii, w tym: biało 1 g, tłuszcz 0,33 g, węglowodany, 22 g i błonnik 2,6 g. Prócz tego znajduje się w nim niacyna, kwas foliowy, ryboflawina oraz cynk. Jak przedłużyć świeżość bananów? Jak możecie się...

Małosolne ogórki mogą szkodzić zdrowiu. Kto nie powinien ich jeść?
Pixabay
Newsy
Małosolne ogórki mogą szkodzić zdrowiu. Kto nie powinien ich jeść?
Myśleliście, że ogórki małosolne to samo zdrowie? Niekoniecznie. W tym wypadku ich nie jedzcie.

Powoli rozpoczyna się sezon ogórkowy. Jedzenie ogórków w postaci małosolnych jest jednym z ulubionych sposobów Polaków na jedzenie tych świeżych warzyw. Wydawać się może, że to samo zdrowie, a ogórki małosolne są bardzo zdrową przekąską. Nie do końca. Nie każdy skorzysta na włączeniu ich do diety. Sprawdźcie, czy nie macie dolegliwości, przez którą powinniście ich unikać. Ogórki małosolne – zdrowe czy niezdrowe? Ogórki małosolne są ogólnie zdrowe. Muszą być jednak jedzone z umiarem albo przygotowywane z niewielką ilością soli. Jedzenie ogórków małosolnych to jeden ze sposobów zwiększania udziału warzyw w diecie. P olacy wciąż jedzą ich o wiele za mało . Nie każdy skorzysta na zwiększeniu spożycia ogórków małosolnych. Nie jedzcie ich za dużo, jeśli macie któreś z tych schorzeń: Nadciśnienie tętnicze Kiszonki, w tym ogórki małosolne zawierają naprawdę dużo soli. To ona jest największym wrogiem osób chorujących na nadciśnienie. By zbalansować niekorzystny wpływ soli na organizm można jeść produkty bogate w potas. Banany Sok pomidorowy Kiwi Morele Ziemniaki Awokado Najbardziej polecana dieta w nadciśnieniu to dieta DASH . Jeśli macie nadciśnienie, jedzcie ogórki małosolne i inne kiszonki z umiarem. Refluks i zgaga Słone i kwaśne produkty nie są sprzymierzeńcami osób chorych na refluks. Jeśli dotyczy was ta przypadłość, jedzcie ogórki małosolne z umiarem i stawiajcie raczej na te mniej ukiszone. Wrzody żołądka Jeśli ogórki małosolne są kwaśne i trochę przekiszone, mają w sobie dużo kwasów organicznych. Te mogą podrażniać błonę śluzową żołądka. Jeśli dotyczy was ten problem, wybierajcie raczej ogórki miksowane,...

Co jeść gdy drapie w gardle i ciężko się przełyka? Ten jogurtowy koktajl koi i przyniesie ulgę gardłu.
Adobe Stock
Newsy
Co jeść gdy drapie w gardle i ciężko się przełyka? Ten jogurtowy koktajl koi i przynosi ulgę gardłu
Każdy ze składników tego koktajlu działa łagodząco na gardło i pomaga zwalczyć przeziębienie. Wszystkie razem tworzą pyszny koktajl. Do przygotowania w ledwie kilka minut.

Gdy boli gardło i każde przełknięcie jest torturą, trzeba szukać takich posiłków, które dostarczą nam zdrowego pożywienia, utrzymującego organizm w dobrej formie co ułatwia walkę z chorobą. Rozglądamy się za potrawami, które w tym trudnym okresie pozwolą nam jeść, bez odczuwania bólu podczas przełykania. Mamy dla was prosty przepis na jedną z takich potraw. Przygotowuje się ją w kilka minut, dostarcza ona zaś wartościowych składników, które zaspokoją głód i pomogą w walce z chorobą. Zdrowy koktajl na gardło z 5 składników Każdy z użytych składników koktajlu jest zdrowy i lekkostrawny. Lekkostrawna dieta jedzona podczas przeziębienia, jest ważna z kilku powodów: Odciąża przewód pokarmowy Łagodzi dolegliwości Poprawia ogólny stan zdrowia Dzięki takiej diecie unikamy produktów ciężkostrawnych, które zalegają w żołądku. Wartości składników użytych w kojącym koktajlu na gardło Jogurt naturalny. Jest naturalnym probiotykiem. Pomaga zachować naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Dzięki jogurtowi gardło jest chronione przed patogenami mogącymi zaatakować organizm. Ponadto jedzenie czy picie jogurtu wspiera odporność, wspomaga pracę jelit i usprawnia metabolizm. Banan. Przyspiesza regenerację organizmu i dodaje energii. Jest cennym źródłem potasu, który stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia układ krążenia. W owocu znajduje się tryptofan, aminokwas, który zapewnia zdrowy, mocny sen. Maliny. Owoce pomagają zwalczać infekcje, budują odporność i poprawiają ogólne samopoczucie. Rozrzedzają wydzielinę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach. Maliny zawierają duże ilości witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Znajdują się w nich także substancje ślazowe, które...