Czy dieta oznacza rezygnację z naleśników na śniadanie? Oczywiście, że nie! Jednak by były one zdrowsze i mniej tuczące, warto poeksperymentować ze składnikami.

Na przykład świetnym zamiennikiem mąki w przypadku naleśników będą banany. Doskonale „skleją” ciasto i będą świetnie smakować.

A do tego są bardzo zdrowe! Banany to naturalne źródło węglowodanów, które są szybko przyswajane przez organizm i zapewniają zastrzyk energii z samego rana.

Z kolei jajka dostarczą wam białko i cenne witaminy zawarte w żółtku. Wypróbujcie przepis na szybkie naleśniki z zaledwie dwóch składników!

Zobacz także:

Przepis na błyskawiczne naleśniki

Do tych naleśników nie użyjecie ani grama mąki! Są bardzo dietetyczne, a jednocześnie smaczne i sycące. Będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Bardzo dojrzałe banany obierzcie ze skórki i rozgniećcie widelcem. Ważne, by banany nie były bardzo świeże – są zbyt twarde i nie będą się kleić.
  2. Następnie do miski z bananami wbijcie dwa jajka.
  3. Widelcem lub blenderem wymieszajcie jajka z bananami. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do masy ulubione przyprawy, na przykład cynamon albo wanilię.
  4. Na suchej patelni lub z odrobiną oleju smażcie naleśniki. Jeśli naleśnik będzie się rozpadał, to kolejne porcje smażcie w formie małych placuszków.

Porady do smażenia

Choć przepis jest bardzo prosty, to ze względu na ograniczoną ilość składników smażenie takich naleśników może być dla niektórych wyzwaniem. By naleśniki się udały, zastosujcie się do poniższych wskazówek:

  • Przewracajcie naleśniki lekko wygiętą łopatką, podobną do tej do ciasta.
  • W trakcie smażenia przykryjcie patelnię pokrywką, dzięki czemu wierzch naleśników szybciej się zetnie i łatwiej będzie je obrócić na drugą stronę.
  • Najlepszy do smażenia będzie olej rzepakowy lub kokosowy.
  • Nie musicie używać dużej ilości tłuszczu – silikonowym pędzelkiem rozprowadźcie tłuszcz równomiernie po całej patelni.
  • Jeżeli decydujecie się smażyć placki bez grama oleju pamiętajcie o tym, że wasza patelnia powinna być wyposażona w nieprzywierającą powłokę.