naleśniki z bananem przepis
AdobeStock
Newsy

Błyskawiczne naleśniki. Potrzebujecie 5 minut, patelnię i 2 składniki z lodówki

Czy da się zrobić naleśniki z dwóch składników? Oczywiście! Przekonajcie się sami i zróbcie je z tego przepisu.

Czy dieta oznacza rezygnację z naleśników na śniadanie? Oczywiście, że nie! Jednak by były one zdrowsze i mniej tuczące, warto poeksperymentować ze składnikami.

Na przykład świetnym zamiennikiem mąki w przypadku naleśników będą banany. Doskonale „skleją” ciasto i będą świetnie smakować.

A do tego są bardzo zdrowe! Banany to naturalne źródło węglowodanów, które są szybko przyswajane przez organizm i zapewniają zastrzyk energii z samego rana.

Z kolei jajka dostarczą wam białko i cenne witaminy zawarte w żółtku. Wypróbujcie przepis na szybkie naleśniki z zaledwie dwóch składników!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na błyskawiczne naleśniki

Do tych naleśników nie użyjecie ani grama mąki! Są bardzo dietetyczne, a jednocześnie smaczne i sycące. Będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

kapusta kiszona

Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Jeden szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach

Przygotowanie:

  1. Bardzo dojrzałe banany obierzcie ze skórki i rozgniećcie widelcem. Ważne, by banany nie były bardzo świeże – są zbyt twarde i nie będą się kleić.
  2. Następnie do miski z bananami wbijcie dwa jajka.
  3. Widelcem lub blenderem wymieszajcie jajka z bananami. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do masy ulubione przyprawy, na przykład cynamon albo wanilię.
  4. Na suchej patelni lub z odrobiną oleju smażcie naleśniki. Jeśli naleśnik będzie się rozpadał, to kolejne porcje smażcie w formie małych placuszków.

Porady do smażenia

Choć przepis jest bardzo prosty, to ze względu na ograniczoną ilość składników smażenie takich naleśników może być dla niektórych wyzwaniem. By naleśniki się udały, zastosujcie się do poniższych wskazówek:

  • Przewracajcie naleśniki lekko wygiętą łopatką, podobną do tej do ciasta.
  • W trakcie smażenia przykryjcie patelnię pokrywką, dzięki czemu wierzch naleśników szybciej się zetnie i łatwiej będzie je obrócić na drugą stronę.
  • Najlepszy do smażenia będzie olej rzepakowy lub kokosowy.
  • Nie musicie używać dużej ilości tłuszczu – silikonowym pędzelkiem rozprowadźcie tłuszcz równomiernie po całej patelni.
  • Jeżeli decydujecie się smażyć placki bez grama oleju pamiętajcie o tym, że wasza patelnia powinna być wyposażona w nieprzywierającą powłokę.
naleśniki bez mąki
Flickr
Newsy
Te naleśniki bez mąki są pyszne i lekkie jak piórko. Zrobicie je tylko z 2 składników
Czy można zrobić naleśniki z zaledwie dwóch składników? Udowadniamy, że to możliwe! Sprawdźcie ten przepis.

Kochacie naleśniki, ale cierpicie na nietolerancję glutenu? Nic straconego! Można usmażyć bardzo smaczne placuszki, które nie wymagają ani grama mąki. Zrobicie je z tego przepisu! Przepis na dietetyczne naleśniki Przygotowanie takich naleśników jest bajecznie proste! Ilość składników jest minimalna, za to smak – nieziemski. Nie wymagają ani mąki, ani mleka, dlatego są doskonałym pomysłem na danie dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Do przygotowania tych naleśników będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 jajka 1 duży, dojrzały banan Cynamon Cukier Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie banana, pokrójcie na kawałki i włóżcie do miseczki. Za pomocą widelca rozgniećcie dokładnie owoc. Najlepszy do tego będzie bardzo dojrzały banan, ponieważ jest miękki. Naleśniki nie wyjdą, jeśli użyjecie zbyt twardych i niedojrzałych bananów. Następnie do miski wbijcie dwa jajka i dokładnie wymieszajcie składniki. Opcjonalnie możecie dosypać do ciasta trochę cukru. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie już gorący, chochlą wlejcie ciasto i smażcie na średnim ogniu. Posypcie odrobiną cynamonu. Po chwili przewróćcie naleśnik na drugą stronę. Nie zdziwcie się, że będzie bardzo mokry z wierzchu – łopatką podważcie placuszek i sprawdźcie, jak wygląda pod spodem. Jeśli jest już usmażony, to czas go obrócić. Smażcie jeszcze chwilę z drugiej strony. I gotowe! Usmażone naleśniki będą wilgotne w środku dzięki użyciu bananów . Możecie je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami: powidłami, miodem, świeżymi owocami z bitą śmietaną albo kremem czekoladowym. Co zamiast mąki? Banany to nie jedyna alternatywa dla mąki! Świetnie w tej roli spisze się także kasza manna . Na jedną...

naleśniki z piwem przepis
Flickr
Newsy
Zamiast wody, dodajcie do naleśników szklankę tego płynu. Wyjdą lekkie i puszyste jak nigdy dotąd
Wiecie, jak zrobić puchate i leciutkie naleśniki? Nie uwierzycie, jaki składnik się sprawdzi!

Naleśniki to genialny pomysł na praktycznie każdy posiłek. Pasują zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jedni wolą wersję na słodko z owocami, dżemem, serem czy czekoladą, a inni preferują wytrawne wersje – na przykład ze szpinakiem, mięsem albo pieczarkami i szynką. Jakie są wasze ulubione? Sposób na puchate ciasto naleśnikowe Preferencje nie kończą się na nadzieniu! Są różne sposoby robienia naleśników. Można robić francuskie „crêpe”, czyli cieniutkie jak papier placuszki, które w smaku przypominają nieco gofry . Dodaje się do nich więcej jajek i mleka niż do naleśników w polskiej wersji, dzięki czemu wychodzą o wiele cieńsze i bardzo delikatne. By się nie rozpadały, koniecznie trzeba smażyć je na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Coraz popularniejsze są też amerykańskie " pancakes ” – placki z ciasta naleśnikowego, które są o wiele bardziej puchate niż polskie i przypominają nieco biszkopty. Nie dodaje się do nich w ogóle wody. Używa się zamiast niej mleka, proszku do pieczenia i dodaje dużo mąki, dzięki czemu placki są bardzo grube. Choć wersji naleśników jest sporo, to jednak nie ma to, jak klasyczne polskie naleśniki! By smakowały jeszcze lepiej i były wyjątkowo puchate, a przy tym niezbyt grube, warto zamiast wody wlać do nich… piwo! Zadziała ono podobnie jak drożdże, dzięki czemu ciasto będzie wyrośnięte. Przepis na puszyste naleśniki Do przygotowania puchatych naleśników będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 szklanka mleka 1 szklanka piwa Około 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Pieprz Przygotowanie Do głębokiej miski wbijcie jajka i ubijcie na puszystą pianę. Następnie wlejcie do jajek szklankę piwa i mleka oraz dodajcie...

Justyna Żyła zdradziła przepis na placuszki bananowe. Danie wygląda obłędnie
ONS.pl
Newsy
Justyna Żyła zdradziła przepis na placuszki bananowe. Danie wygląda obłędnie
Przygotujcie placuszki z tego przepisu, są naprawdę pyszne!

Justyna Żyła to celebrytka, która popularność zyskała głównie poprzez huczne i gwałtowne rozstanie ze znanym skoczkiem narciarskim Piotrem Żyłą. Po rozwodzie, kobieta postanowiła nie odcinać się od mediów. Chętnie występuje przed kamerami. Brała też udział w kilku programach rozrywkowych. Justyna często i chętnie odwiedza także różnorodne bankiety i imprezy dla celebrytów. Justyna Żyła prowadzi też aktywnie swój profil na Instagramie, gdzie obserwuje ją dokładnie 100 tysięcy osób. Niedawno świętowała okrągłą liczbę fanów na swoim koncie. Justyna dzieli się tam swoim życiem i chętnie pokazuje przygotowywane przez siebie posiłki. Żyła aspiruje do miana influencerki kulinarnej. Prowadzi też na YouTube kanał „UwaŻyła”, gdzie prezentuje przepisy w formie wideo. Wiele osób ceni jej dania za prostotę i łatwość przygotowania. Tym razem Żyła podzieliła się przepisem na InstaStory. Zrobiła placuszki z bananami. Przepis na placuszki bananowe Justyny Żyły Składniki: 4 dojrzałe banany Pół szklanki mąki pszennej Pół szklanki oleju rzepakowego Jajko Przygotowanie Obierzcie banany. Banany muszą być jak najbardziej słodkie, dobrze żeby były już nawet lekko brązowe. Rozgniećcie dokładnie banany widelcem, by były bardzo gładkie. Wymieszajcie banany w misce. Dodajcie do nich mąkę i jajko. Wymieszajcie dokładnie składniki. Jeśli masa jest zbyt gęsta możecie dodać jeszcze jedno jajko. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajcie więcej mąki. Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy. Smażcie placuszki na oleju rzepakowym z dwóch stron aż będą rumiane. Podawanie placuszków bananowych Justyna zaserwowała placuszki z cukrem pudrem i w towarzystwie truskawek. Możecie podać je z dowolnymi świeżymi owocami. Dobrze smakować...

Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Flickr
Newsy
Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste? Wykorzystajcie ten prosty sposób!

Lekkie i puszyste naleśniki sprawdzają się zawsze. To pyszny deser, śniadanie, obiad, a także kolacja! Czy wiecie, jak zrobić naleśniki, by były pulchne i odpowiednio wilgotne? Poznajcie prosty sposób na idealne ciasto naleśnikowe. Jak zrobić puszyste naleśniki? Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Wystarczy użyć mąki, jajek, mleka, dodać trochę soli, wymieszać i gotowe! Jednak by wasze naleśniki wyszły naprawdę pulchne , dodajcie do nich… wodę gazowaną! Bąbelki sprawią, że ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Warto użyć również odrobiny proszku do pieczenia, dzięki czemu naleśniki jeszcze bardziej wyrosną w trakcie smażenia. Przepis na puszyste i lekkie naleśniki Do przygotowania puszystych naleśników potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki Pół szklanki wody gazowanej 2 duże jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiejcie dwie szklanki mąki. Wlejcie dwie szklanki mleka, pół szklanki wody gazowanej, wbijcie dwa jajka i wsypcie po szczypcie soli i proszku do pieczenia.  Dokładnie wymieszajcie mikserem. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolejcie wody gazowanej. Jeżeli za rzadkie, należy wsypać więcej mąki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju (powinna pokryć całą patelnię) i chochlą wylewajcie ciasto. Smażcie na średnim ogniu z obu stron. Jaką patelnię wybrać do naleśników? Bardzo ważna jest nie tylko proporcja składników na naleśniki, ale także odpowiednia patelnia. Jej brzegi nie mogą być zbyt wysokie, ponieważ wówczas obracanie naleśników będzie bardzo trudne i mogą się one rozpadać. Koniecznie powinna mieć także powłokę teflonową lub ceramiczną, ponieważ wówczas ciasto nie będzie przywierało do dna . A...