Bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Będzie doskonały na Wigilię
ONS/AdobeStock
Newsy

Bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Będzie doskonały na Wigilię

Planujecie podać na Wigilię bigos? Postawcie na ten rybny z przepisu Karola Okrasy. Gwarantujemy że zachwyci was swoim smakiem.

Mimo iż w Wigilię wcale nie trzeba pościć i można jeść mięso bez obawy, że jest to grzech, tradycja niejedzenia mięsa w tym dniu jest bardzo silnie zakorzeniona wśród Polaków. Raczej niewielu z nas sięgnie 24 grudnia po mięso.

Potrawy takie jak bigos z kiełbasą, swojskie wędliny, mięsa czy inne tego typu dania, raczej poczekają na 25 grudnia, czyli na pierwszy dzień świąt.

Jeśli jednak nie możecie się oprzeć smakowi bigosu, przygotujcie bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Znany polski kucharz dodaje do swojego bigosu dorsza i kilka ciekawych przypraw, które genialnie podkręcają jego smak. Jak zrobić bigos rybny z przepisu Karola Okrasy?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na bigos rybny Karola Okrasy

Karol Okrasa podzielił się przepisem na rybny bigos. Kucharz wzbogaca jego smak miodem, białym pieprzem, papryczkami chili i suszoną żurawiną:

- Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb! - zachwala swój przepis Okrasa.

Jak przygotować taki bigos? Zobaczcie krok po kroku!

Zobacz także
Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy? Tak drogo nie jest nawet u Magdy Gessler

Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy? Tak drogo nie jest nawet u Magdy Gessler

Kiszka ziemniaczana Karola Okrasy z kaszą gryczaną. 1 składnik dodaje jej oryginalnego smaku

Kiszka ziemniaczana Karola Okrasy z kaszą gryczaną. 1 składnik dodaje jej oryginalnego smaku

Przepis na bigos rybny Karola Okrasy

Składniki:

  • filet z dorsza – 1 kg
  • sól
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • olej – 50 ml
  • kiszona kapusta – 0,5 kg
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • suszone grzyby – 4 szt.
  • liście laurowe – 3 szt.
  • ziele angielskie – 3 ziarna
  • masło – 150 g
  • woda – 200 ml
  • majeranek – 1 łyżka
  • suszona żurawina – 2 łyżki
  • pieprz biały, mielony
  • cytryna – 1 szt.
  • miód – 1 łyżka
  • papryczka chili – 1 szt.

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie dorsza ze skóry, pokrójcie na duże kawałki, posólcie i oprószcie mąką.
  2. Rybę obsmażcie na oleju na złoty kolor.
  3. Kiszoną kapustę odciśnijcie i posiekajcie.
  4. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, a czosnek rozgniećcie.
  5. Cebulę i czosnek zeszklijcie na oleju, dodajcie kapustę, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i duście przez ok. 10 minut.
  6. Dodajcie masło, wodę, majeranek i suszone żurawiny.
  7. Doprawcie pieprzem.
  8. Papryczkę chili posiekajcie.
  9. Kapustę doprawcie sparzoną skórką z cytryny, miodem i posiekaną papryczką chili. 
  10. Ułóżcie w naczyniu żaroodpornym dorsza, obłóżcie go kapustą i zalejcie sosem.
  11. Pieczcie w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 170°C (termoobieg).

Źródło: kuchnialidla.pl

Smażona kiszona kapusta Karola Okrasy. Dodajcie 2 łyżeczki tego produktu a będzie jeszcze lepsza
ONS/AdobeStock
Newsy
Smażona kiszona kapusta Karola Okrasy. Dodajcie 2 łyżeczki tego produktu, a będzie jeszcze lepsza
„Spróbuj kopytek z dodatkiem mąki razowej. Wyjątkowego smaku nadaje im smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą" - zachęca Karol Okrasa.

Możemy ją jeść na surowo, możemy pić z niej sok lub zrobić z niej zdrową surówkę. Możemy też, jak Karol Okrasa, usmażyć ją na patelni i podać z pysznymi kopytkami. Domyślacie się już o czym mowa? Przepis na smażoną kapustę kiszoną Karola Okrasy Karol Okrasa podzielił się przepisem na pyszną, smażoną kapustę kiszoną z kopytkami. Znany kucharz w bardzo oryginalny sposób wzbogaca jej smak dodając do niej dwie łyżeczki miodu wielokwiatowego. Podajcie ją tak jak on ze zdrowymi, razowymi kopytkami, a zakochacie się w tym daniu. Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki: ziemniaki – 1 kg jaja – 1 szt. mąka pszenna typ 550 – 200 g mąka razowa – 50 g sól pieprz biały, mielony olej kiszona kapusta – 250 g miód wielokwiatowy – 2 łyżeczki cebula – 2 szt. cytryna – 2 szt. Przygotowanie: Ziemniaki ugotujcie w mundurkach i obierzcie. Ostudzone ziemniaki przeciśnijcie przez praskę, dodajcie jajo, dosypcie mąkę pszenną i razową, sól oraz biały pieprz. Delikatnie wyrabiajcie ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Z ciasta uformujcie wałki o średnicy 3 cm, delikatnie je spłaszczcie i pokrójcie na małe kluseczki. Kopytka gotujcie partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przełóżcie łyżką cedzakową na talerz i ostudźcie. Ostudzone kopytka smażcie na oleju na złoty kolor. Kapustę kiszoną odciśnijcie i posiekajcie. Na patelni przesmażcie na miodzie pokrojoną w kostkę cebulę i dodajcie do niej kiszoną kapustę. Dolejcie odrobinę oleju. Duście ok. 7 minut, mieszając. Doprawcie pieprzem, skórką i sokiem z cytryny, solą, ewentualnie miodem. Kopytka podawajcie wymieszane ze...

jakie mięso do bigosu
AdobeStock
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze do bigosu? Takie sprawi, że wyjdzie wam bigos doskonały
Czy wiecie, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy bigos? Sprawdziliśmy to.

Wolicie bigos jarski czy mięsny? Najczęściej przyrządzany jest oczywiście ten w wersji mięsnej, choć i wegetariański ma swoich zwolenników. Dziś skupimy się jednak na bigosie z dodatkiem mięsa. Czy wiecie, które jest najlepsze? Jakie mięso do bigosu? Najczęściej do bigosu dodaje się boczek, kiełbasę i/lub podsmażone mięso. Najpopularniejsza i najbardziej polecana jest wieprzowina z łopatki lub karkówki , choć nieźle sprawdza się także wołowina z podgardla . Możecie oczywiście zrobić też bigos z dodatkiem mięsa z kurczaka lub indyka , jednak najlepszy jest bigos wieprzowy. Przepis na smaczny bigos Do przygotowania klasycznego, polskiego bigosu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,5 kilograma kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 1 kilogram mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka) 200 g boczku wędzonego 100 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zamoczcie w wodzie i odstawcie, by zmiękły. Posiekajcie kapustę kiszoną i włóżcie do dużego garnka. Umyjcie białą kapustę, poszatkujcie i dodajcie do kiszonej. Obierzcie wszystkie cebule, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na oleju. Umyjcie i obierzcie pieczarki i usmażcie na patelni podobnie jak cebulę. Dodajcie cebule i pieczarki do kapusty. Obierzcie marchewki, zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Mięso wieprzowe umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie mięso. Gdy się ozłoci, dodajcie je do garnka z kapustą. Następnie pokrójcie boczek i smażcie na patelni tak długo, aż wytopi się z niego tłuszcz i dodajcie...

bigos na szybko
ONS, Flickr
Newsy
Karol Okrasa robi bigos w zaledwie 25 min. Dodaje 3 wyjątkowe składniki, które podkręcają smak dania
Czy da się zrobić bigos w niecałe pół godziny? Można, a do tego wychodzi przepyszny! Wypróbujcie przepis Karola Okrasy.

Bigos to danie wymagające – przede wszystkim czasu. Jednak znany ekspert od gotowania Karol Okrasa udowodnił, że da się zrobić pyszny bigos w niespełna pół godziny! Wydaje się niewiarygodne, ale naprawdę to zrobił. W dodatku tak przyrządzony bigos wygląda bardzo smacznie. Spróbujcie go zrobić sami z poniższego przepisu. Na pewno się przyda, gdy weźmie was ochota na bigos, a nie będziecie mieli czasu na jego długie gotowanie! Przepis na ekspresowy bigos Karola Okrasy Przygotowanie bigosu zajmie wam zaledwie 25 minut. Składniki 30 dag schabu 10 dag wędzonego, surowego boczku 200 g białej kapusty 200 g kiszonej kapusty 2 łyżki smalcu 1 łyżka miodu 100 ml czerwonego wina 50 ml sosu worcestershire 1 cebula 5 suszonych śliwek 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka majeranku 4 liście laurowe Szczypta soli Przygotowanie Pokrójcie boczek w kostkę i przełóżcie na suchą patelnię. Podgrzejcie bez użycia tłuszczu – za chwilę sam się wytopi z boczku! Podsmażajcie chwilę. Następnie wytnijcie tłuszcz ze schabu i pokrójcie w plasterki. Dodajcie na patelnię z boczkiem, doprawcie solą i pieprzem. Smażcie przez 5 minut z dodatkiem 2 łyżek smalcu. Gdy mięso będzie już usmażone, przełóżcie je do osobnego naczynia. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie ją na tłuszczu ze smażenia boczku i schabu. Następnie oddajcie do niej suszone śliwki pokrojone w paseczki, a na koniec poszatkowaną białą kapustę. Całość doprawcie łyżeczką kolendry i 4 liśćmi laurowymi. Wymieszajcie i smażcie, podlewając co jakiś czas odrobiną wody. Wsypcie łyżeczkę majeranku i duście do momentu, aż kapusta zmięknie. Nieodciśniętą kapustę kiszoną wrzućcie do bigosu i posypcie solą i pieprzem. Duście do odparowania wody. Na sam koniec wlejcie do bigosu 100...

Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go
AdobeStock
Newsy
Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go
Sztuka gotowania bigosu polega nie tylko na odpowiedniej technice, ale także doborze składników. Dlatego tak ważne jest, by umieć rozpoznać, czy wszystkie składniki użyte do bigosu są smaczne.

Bigos to jedno z typowych dań polskiej kuchni, które zawsze się sprawdza podczas świąt i dużych spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. Zwłaszcza w górach tradycją jest podawanie gościom domowego bigosu. Czasem jednak ta klasyczna potrawa nie wychodzi pomimo przestrzegania wskazówek podanych w przepisie. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie. Jak wybrać dobrą kapustę do bigosu? Podstawę bigosu stanowi kapusta – kiszona i słodka. Dlatego tak ważne jest, by wybrać smaczną kapustę dobrej jakości. Wówczas możecie mieć pewność, że wasz bigos wyjdzie smaczny! Kupując kapustę kiszoną do bigosu, koniecznie zwróćcie uwagę na to, jak pachnie i jaki ma kolor. Nie powinna być biała, tylko lekko żółta. Z kolei zapach nie powinien być kwaśny ani octowy – jeżeli go wyczujecie, oznacza to, że do kapusty dodano różne dodatki, które nie powinny się w niej znaleźć. Równie ważne jest odpowiednie przechowywanie kapusty. Jeśli czujecie w niej alkohol lub drożdże, to niestety kapustę należy wyrzucić – taki zapach to znak, że proces fermentacji przebiegł nieprawidłowo, a zjedzenie takiej kapusty grozi silnym bólem brzucha i wymiotami. Jaki tłuszcz do bigosu? Kolejnym ważnym składnikiem bigosu jest tłuszcz. Najlepiej jest dodać do niego tłuszcze zwierzęce, czyli boczek, smalec i tłuszcz wytopiony z mięsa – nadają one potrawie wyjątkowy aromat! Z kolei jeśli przygotowujecie bigos w wersji jarskiej, to użyjcie olejów roślinnych. Świetnie sprawdzi się zwykły olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jakie przyprawy dodać do bigosu? Żaden bigos nie może się obejść bez odpowiednich przypraw i ziół. By wyszedł smaczny i aromatyczny, dodajcie do niego: Ziele angielskie Kminek Liście laurowe Ziarna jałowca Majeranek Pieprz Jakie...