Mimo iż w Wigilię wcale nie trzeba pościć i można jeść mięso bez obawy, że jest to grzech, tradycja niejedzenia mięsa w tym dniu jest bardzo silnie zakorzeniona wśród Polaków. Raczej niewielu z nas sięgnie 24 grudnia po mięso.

Potrawy takie jak bigos z kiełbasą, swojskie wędliny, mięsa czy inne tego typu dania, raczej poczekają na 25 grudnia, czyli na pierwszy dzień świąt.

Jeśli jednak nie możecie się oprzeć smakowi bigosu, przygotujcie bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Znany polski kucharz dodaje do swojego bigosu dorsza i kilka ciekawych przypraw, które genialnie podkręcają jego smak. Jak zrobić bigos rybny z przepisu Karola Okrasy?

Przepis na bigos rybny Karola Okrasy

Karol Okrasa podzielił się przepisem na rybny bigos. Kucharz wzbogaca jego smak miodem, białym pieprzem, papryczkami chili i suszoną żurawiną:

Zobacz także:

- Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb! - zachwala swój przepis Okrasa.

Jak przygotować taki bigos? Zobaczcie krok po kroku!

Przepis na bigos rybny Karola Okrasy

Składniki:

  • filet z dorsza – 1 kg
  • sól
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • olej – 50 ml
  • kiszona kapusta – 0,5 kg
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • suszone grzyby – 4 szt.
  • liście laurowe – 3 szt.
  • ziele angielskie – 3 ziarna
  • masło – 150 g
  • woda – 200 ml
  • majeranek – 1 łyżka
  • suszona żurawina – 2 łyżki
  • pieprz biały, mielony
  • cytryna – 1 szt.
  • miód – 1 łyżka
  • papryczka chili – 1 szt.

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie dorsza ze skóry, pokrójcie na duże kawałki, posólcie i oprószcie mąką.
  2. Rybę obsmażcie na oleju na złoty kolor.
  3. Kiszoną kapustę odciśnijcie i posiekajcie.
  4. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, a czosnek rozgniećcie.
  5. Cebulę i czosnek zeszklijcie na oleju, dodajcie kapustę, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i duście przez ok. 10 minut.
  6. Dodajcie masło, wodę, majeranek i suszone żurawiny.
  7. Doprawcie pieprzem.
  8. Papryczkę chili posiekajcie.
  9. Kapustę doprawcie sparzoną skórką z cytryny, miodem i posiekaną papryczką chili. 
  10. Ułóżcie w naczyniu żaroodpornym dorsza, obłóżcie go kapustą i zalejcie sosem.
  11. Pieczcie w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 170°C (termoobieg).

Źródło: kuchnialidla.pl