Mimo iż w Wigilię wcale nie trzeba pościć i można jeść mięso bez obawy, że jest to grzech, tradycja niejedzenia mięsa w tym dniu jest bardzo silnie zakorzeniona wśród Polaków. Raczej niewielu z nas sięgnie 24 grudnia po mięso.
Potrawy takie jak bigos z kiełbasą, swojskie wędliny, mięsa czy inne tego typu dania, raczej poczekają na 25 grudnia, czyli na pierwszy dzień świąt.
Jeśli jednak nie możecie się oprzeć smakowi bigosu, przygotujcie bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Znany polski kucharz dodaje do swojego bigosu dorsza i kilka ciekawych przypraw, które genialnie podkręcają jego smak. Jak zrobić bigos rybny z przepisu Karola Okrasy?
Przepis na bigos rybny Karola Okrasy
Karol Okrasa podzielił się przepisem na rybny bigos. Kucharz wzbogaca jego smak miodem, białym pieprzem, papryczkami chili i suszoną żurawiną:
Zobacz także:
- Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb! - zachwala swój przepis Okrasa.
Jak przygotować taki bigos? Zobaczcie krok po kroku!
Przepis na bigos rybny Karola Okrasy
Składniki:
- filet z dorsza – 1 kg
- sól
- mąka pszenna - 3 łyżki
- olej – 50 ml
- kiszona kapusta – 0,5 kg
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- suszone grzyby – 4 szt.
- liście laurowe – 3 szt.
- ziele angielskie – 3 ziarna
- masło – 150 g
- woda – 200 ml
- majeranek – 1 łyżka
- suszona żurawina – 2 łyżki
- pieprz biały, mielony
- cytryna – 1 szt.
- miód – 1 łyżka
- papryczka chili – 1 szt.
Przygotowanie:
- Oczyśćcie dorsza ze skóry, pokrójcie na duże kawałki, posólcie i oprószcie mąką.
- Rybę obsmażcie na oleju na złoty kolor.
- Kiszoną kapustę odciśnijcie i posiekajcie.
- Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, a czosnek rozgniećcie.
- Cebulę i czosnek zeszklijcie na oleju, dodajcie kapustę, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i duście przez ok. 10 minut.
- Dodajcie masło, wodę, majeranek i suszone żurawiny.
- Doprawcie pieprzem.
- Papryczkę chili posiekajcie.
- Kapustę doprawcie sparzoną skórką z cytryny, miodem i posiekaną papryczką chili.
- Ułóżcie w naczyniu żaroodpornym dorsza, obłóżcie go kapustą i zalejcie sosem.
- Pieczcie w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 170°C (termoobieg).
Źródło: kuchnialidla.pl