Biała kiełbasa w sosie chrzanowym. To przysmak wielkanocnego stołu
Gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym. To przysmak wielkanocnego stołu

Przygotujcie kiełbasę w ten sposób. Wasi goście i domownicy będą zachwyceni!
Anna Urbańska
marzec 28, 2021

Biała kiełbasa króluje na wielkanocnych stołach.

Jest dodawana do klasycznego żurku, ale jada się ją też gotowaną i pieczoną. Wiele osób twierdzi, że to właśnie biała kiełbasa jest największym przysmakiem na wielkanocnym stole. 

Sprawdźcie, jak przygotować kiełbasę w sosie chrzanowym. To ciekawa odmiana i dobry sposób na podanie tego dania! Nie tylko na Wielkanoc.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Składniki na białą kiełbasę w sosie chrzanowym

  • 5 sztuk białej kiełbasy
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Duża biała cebula
  • Łyżka mąki
  • Ok. pół kubka śmietany 18%
  • 3 łyżeczki chrzanu ze słoika
  • Masło
  • Pieprz
  • Sól
  • Ząbek czosnku
  • Koperek do podania

Przygotowanie białej kiełbasy w sosie chrzanowym

  1. Do garnka wlejcie wodę. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i ząbek czosnku.
  2. Doprowadźcie wodę do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodajcie białą kiełbasę.
  3. Gotujcie kiełbasę na wolnym ogniu. Jeśli korzystacie z kiełbasy parzonej, gotujcie ją przez ok. 10 minut, jeśli korzystacie z kiełbasy surowej, gotujcie ją ok. 30 minut.
  4. Wyciągnijcie kiełbasę z wody i odlejcie ok. szklankę wywaru w którym gotowała się kiełbasa. Posłuży jako baza do przygotowania sosu.
  5. Cebulę obierzecie i posiekajcie drobno. Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie cebulę i podsmażcie lekko do zeszklenia.
  6. Na patelnię dodajcie mąkę i mieszajcie intensywnie. Powinna powstać zasmażka. Smażcie ją przez ok. 2 minuty.
  7. Na patelnię wlejcie ok. ¾ szklanki wywaru z gotowania kiełbasy.
  8. Gotujcie sos, co jakiś czas go mieszając. 
  9. Gdy sos będzie już odpowiednio gęsty, dodajcie do niego chrzan i pozostały wywar.
  10. Do śmietany dodajcie łyżkę ciepłego sosu i mieszajcie, żeby się zahartowała.
  11. Dodajcie śmietanę do sosu i dobrze wymieszajcie.
  12. Doprawcie sos do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  13. Do sosu dodajcie posiekany świeży koperek. 
  14. Wyłóżcie na talerz białą kiełbasę i zalejcie ją sosem. Możecie dodatkowo udekorować ją większą ilością świeżego koperku.
  15. Kiełbasę podawajcie na ciepło z dodatkiem gotowanych ziemniaków i ulubionej surówki.

Źródło: gotujmy.pl

 

Komentarze