Biała kiełbasa króluje na wielkanocnych stołach.
Jest dodawana do klasycznego żurku, ale jada się ją też gotowaną i pieczoną. Wiele osób twierdzi, że to właśnie biała kiełbasa jest największym przysmakiem na wielkanocnym stole.
Sprawdźcie, jak przygotować kiełbasę w sosie chrzanowym. To ciekawa odmiana i dobry sposób na podanie tego dania! Nie tylko na Wielkanoc.
Składniki na białą kiełbasę w sosie chrzanowym
- 5 sztuk białej kiełbasy
- Kilka liści laurowych
- Kilka kulek ziela angielskiego
- Duża biała cebula
- Łyżka mąki
- Ok. pół kubka śmietany 18%
- 3 łyżeczki chrzanu ze słoika
- Masło
- Pieprz
- Sól
- Ząbek czosnku
- Koperek do podania
Przygotowanie białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Do garnka wlejcie wodę. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i ząbek czosnku.
- Doprowadźcie wodę do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodajcie białą kiełbasę.
- Gotujcie kiełbasę na wolnym ogniu. Jeśli korzystacie z kiełbasy parzonej, gotujcie ją przez ok. 10 minut, jeśli korzystacie z kiełbasy surowej, gotujcie ją ok. 30 minut.
- Wyciągnijcie kiełbasę z wody i odlejcie ok. szklankę wywaru w którym gotowała się kiełbasa. Posłuży jako baza do przygotowania sosu.
- Cebulę obierzecie i posiekajcie drobno. Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie cebulę i podsmażcie lekko do zeszklenia.
- Na patelnię dodajcie mąkę i mieszajcie intensywnie. Powinna powstać zasmażka. Smażcie ją przez ok. 2 minuty.
- Na patelnię wlejcie ok. ¾ szklanki wywaru z gotowania kiełbasy.
- Gotujcie sos, co jakiś czas go mieszając.
- Gdy sos będzie już odpowiednio gęsty, dodajcie do niego chrzan i pozostały wywar.
- Do śmietany dodajcie łyżkę ciepłego sosu i mieszajcie, żeby się zahartowała.
- Dodajcie śmietanę do sosu i dobrze wymieszajcie.
- Doprawcie sos do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Do sosu dodajcie posiekany świeży koperek.
- Wyłóżcie na talerz białą kiełbasę i zalejcie ją sosem. Możecie dodatkowo udekorować ją większą ilością świeżego koperku.
- Kiełbasę podawajcie na ciepło z dodatkiem gotowanych ziemniaków i ulubionej surówki.
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także: