Biała kiełbasa w sosie chrzanowym. To przysmak wielkanocnego stołu
Gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym. To przysmak wielkanocnego stołu

Przygotujcie kiełbasę w ten sposób. Wasi goście i domownicy będą zachwyceni!

Biała kiełbasa króluje na wielkanocnych stołach.

Jest dodawana do klasycznego żurku, ale jada się ją też gotowaną i pieczoną. Wiele osób twierdzi, że to właśnie biała kiełbasa jest największym przysmakiem na wielkanocnym stole. 

Sprawdźcie, jak przygotować kiełbasę w sosie chrzanowym. To ciekawa odmiana i dobry sposób na podanie tego dania! Nie tylko na Wielkanoc.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki na białą kiełbasę w sosie chrzanowym

  • 5 sztuk białej kiełbasy
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Duża biała cebula
  • Łyżka mąki
  • Ok. pół kubka śmietany 18%
  • 3 łyżeczki chrzanu ze słoika
  • Masło
  • Pieprz
  • Sól
  • Ząbek czosnku
  • Koperek do podania

Przygotowanie białej kiełbasy w sosie chrzanowym

  1. Do garnka wlejcie wodę. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i ząbek czosnku.
  2. Doprowadźcie wodę do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodajcie białą kiełbasę.
  3. Gotujcie kiełbasę na wolnym ogniu. Jeśli korzystacie z kiełbasy parzonej, gotujcie ją przez ok. 10 minut, jeśli korzystacie z kiełbasy surowej, gotujcie ją ok. 30 minut.
  4. Wyciągnijcie kiełbasę z wody i odlejcie ok. szklankę wywaru w którym gotowała się kiełbasa. Posłuży jako baza do przygotowania sosu.
  5. Cebulę obierzecie i posiekajcie drobno. Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie cebulę i podsmażcie lekko do zeszklenia.
  6. Na patelnię dodajcie mąkę i mieszajcie intensywnie. Powinna powstać zasmażka. Smażcie ją przez ok. 2 minuty.
  7. Na patelnię wlejcie ok. ¾ szklanki wywaru z gotowania kiełbasy.
  8. Gotujcie sos, co jakiś czas go mieszając. 
  9. Gdy sos będzie już odpowiednio gęsty, dodajcie do niego chrzan i pozostały wywar.
  10. Do śmietany dodajcie łyżkę ciepłego sosu i mieszajcie, żeby się zahartowała.
  11. Dodajcie śmietanę do sosu i dobrze wymieszajcie.
  12. Doprawcie sos do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  13. Do sosu dodajcie posiekany świeży koperek. 
  14. Wyłóżcie na talerz białą kiełbasę i zalejcie ją sosem. Możecie dodatkowo udekorować ją większą ilością świeżego koperku.
  15. Kiełbasę podawajcie na ciepło z dodatkiem gotowanych ziemniaków i ulubionej surówki.

Źródło: gotujmy.pl

 

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym. Doskonała  na wielkanocny obiad
Gotujmy.pl/Justyna92
Newsy
Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym. Doskonała na wielkanocny obiad
Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia danie, które zachwyca smakiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a na stałe zagości w waszym menu.

Kiełbasa w sosie chrzanowym to bardzo prosty, ale jednocześnie przepyszny pomysł na codzienny obiad. Dobrze sprawdzi się również jako danie główne na Wielkanocne spotkanie z bliskimi. Ta potrawa robi się niemal sama, dlatego jest doskonała na święta – jeśli z reguły przyrządzacie je sami, to na pewno wiecie, że niemal każda potrawa wymaga czasu. A ta kiełbasa nie wymaga zbyt wiele uwagi, więc na pewno docenicie prostotę wykonania. Danie uzupełnia bardzo smaczny sos na bazie chrzanu i musztardy. Jakie dodatki najbardziej pasują do tak upieczonej kiełbasy? Zdecydowanie postawcie na coś nieskomplikowanego jak np. tłuczone ziemniaki albo ziemniaczane puree. Całości dopełni pyszna domowa ćwikła z chrzanem. Goście z pewnością będą zachwyceni tym prostym, ale jakże smacznym daniem, a wy docenicie chwilę odpoczynku podczas świątecznej krzątaniny. Przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym Składniki 8 sparzonych białych kiełbas 3 średnie białe cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki chrzanu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku Mielona słodka papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól, majeranek i czosnek. Włóżcie kiełbaski i gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Odlejcie pół szklanki wody, w której gotowały się kiełbasy. Kiełbaski ponacinajcie na ukos lub w kratkę. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w grubsze plasterki lub piórka. Naczynie żaroodporne wysmarujcie olejem, na dnie ułóżcie kiełbasy, przykryjcie je cebulą. Całość doprawcie do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, wymieszajcie i zalejcie wodą. Przykryjcie pokrywką i wstawcie naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180...

magda gessler biała kiełbasa
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Błyskawiczna kiełbasa w szarym sosie na obiad od Magdy Gessler. Zróbcie, a nie pożałujecie
Biała kiełbasa poleca się na uroczysty obiad, jak i na co dzień. Polana pysznym, delikatnym sosem wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowana z przepisu Magdy Gessler zachwyci waszych bliskich, a podczas zbliżających się świąt wielkanocnych zdecydowanie będzie wiodła prym. Koniecznie przyrządźcie ją z tego przepisu!

Potrawy z białą kiełbasą kojarzą się głównie z okresem świąt wielkanocnych. Jednak ten składnik nie jest zarezerwowany tylko dla tego święta. Dania z dodatkiem tego produktu można przyrządzać cały rok, na co dzień, jak i od święta. Biała kiełbasa jest serwowana w różnych formach, a gospodynie prześcigają się w coraz to nowszych oraz lepszych przepisach. Niezmiennie największą popularnością od wielu lat cieszy się potrawa składająca się z białej kiełbasy polanej szarym sosem. Biała kiełbasa z szarym sosem To danie jest podawane od niepamiętnych czasów, nie tylko podczas Wielkanocy, ale i również podczas innych uroczystości. Swoją popularność zawdzięcza delikatnemu, aromatycznemu sosowi, jaki przygotowuje się z dodatkiem karmelu. Ostatni ten starodawny przepis postanowiła przypomnieć Magda Gessler. Biała kiełbasa z szarym sosem to świetna propozycja na świąteczny obiad. Przepis na białą kiełbasę z szarym sosem Składniki: 4 pętka białej, surowej kiełbasy 1 cebula 30 g masła 30 g mąki 1 ½ szklanki bulionu 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny sól olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju oraz dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia. Później do zeszklonej cebuli dodajcie pętka kiełbasy. Gdy napęcznieje pod wpływem ciepła to delikatnie ponakłuwajcie ją widelcem. Smażcie całość na niewielkim ogniu, aby cebula się nie przypaliła. Kiełbasa powinna być lekko zarumieniona z obu stron. W międzyczasie bulion bądź też rosół doprowadźcie do wrzenia. Do rondla z grubszym dnem wsypcie cukier oraz dodajcie kilka kropel wody. Podgrzewajcie go stopniowo, aż uzyskacie ciemnobrązowy karmel. Wówczas dodajcie pół szklanki bulionu i całość...

Stary przepis na białą kiełbasę Jacka Kuronia. Dodawał do niej 2 nieoczekiwane składniki
Instagram/strajk_kobiet/AdobeStock
Newsy
Stary przepis na białą kiełbasę Jacka Kuronia. Dodawał do niej 2 nieoczekiwane składniki
Szukacie ciekawego i niebanalnego przepisu na gotowaną białą kiełbasę? Sprawdźcie starą recepturę Jacka Kuronia.

Już za niecały miesiąc będziemy obchodzić święta wielkanocne. Podczas Wielkanocy na stole nie może oczywiście zabraknąć białej kiełbasy. Sprawdźcie, jak przygotowywał ją nieżyjący już polityk i historyk – Jacek Kuroń. Kim był Jacek Kuroń? Jacek Kuroń urodził się w 1934 roku we Lwowie. To znany polski polityk, historyk oraz jeden z przywódców opozycji w okresie Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Jacek Kuroń był także dwukrotnie ministrem, a nawet kandydował na urząd prezydenta RP. W wolnych chwilach lubił zajmować się gotowaniem. Swoją pasją zaraził swojego jedynego syna Macieja, który był znanym polskim kucharzem. Jednym z popisowych dań Jacka Kuronia była biała kiełbasa. Jak ją przygotowywał? Przepis na białą kiełbasę Jacka Kuronia Jacek Kuroń lubił sobie czasem popichcić w kuchni. Mamy jego przepis na białą kiełbasę, którą przygotowywał swoim domownikom. Kuroń dodawał do niej dwa nieoczywiste składniki – miód i keczup. Takie połączenie musiało smakować genialnie. Składniki: 500 g białej surowej kiełbasy 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula np. cukrowa 3-4 duże ząbki czosnku 3 liście laurowe 500 g krojonych pomidorów z puszki 4 łyżki ulubionego ketchupu 1 łyżka miodu sól pieprz Przygotowanie:  Kiełbasę podsmażcie na oleju z obu stron, do uzyskania ładnego złotego koloru. Przełóżcie ją na talerz. Wsypcie cebulę pokrojoną w kostkę i smaż całość przez około 5 minut, aż będzie ciemnozłota i miękka. Po tym czasie dodajcie czosnek pokrojony w płatki i liście laurowe. Następnie podsmażcie jeszcze dwie minuty, aż składniki uwolnią swoje aromaty. Dodajcie pokrojone pomidory, miód oraz ketchup. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Do powstałego sosu włóżcie...

Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Gotujmy.pl/EwelinaP
Newsy
Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Wielkanoc nie może się udać bez pysznego barszczu białego! Zróbcie go z tego przepisu!

Barszcz biały nieodłącznie kojarzy się wam na pewno z Wielkanocą. To bardzo znana zupa, którą tak jak żurek podaje się bardzo często podczas śniadania wielkanocnego. Może macie swój sprawdzony przepis na barszcz biały, a jeśli jeszcze nie, to koniecznie poznajcie ten! Wszyscy domownicy poproszą o dokładkę Przepis na chrzanowy barszcz biały z jajkiem i kiełbasą  Przygotujcie barszcz biały o głębokim chrzanowym smaku i podajcie go z białą kiełbasą i jajkiem. Palce lizać! Składniki na wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem 500 g wędzonego boczku 5 białych cebul 4 liście laurowe 500ml zakwasu do żurku w butelce 120 g chrzanu 100 g śmietanki 18% Ok. 5 ziemniaków 4 jajka 3 surowe białe kiełbasy Majeranek Sól 3 ząbki czosnku Pieprz Olej Przygotowanie białego barszczu z chrzanem, jajkiem i kiełbasą W garnku zagotujcie wodę. Dodajcie białą kiełbasę i sparzcie ją.  Wyjmijcie kiełbasę z wody i ponacinajcie ja z obydwu stron w poprzek.  Posypcie kiełbasę obficie majerankiem.  Wysmarujcie naczynie żaroodporne olejem. Przełóżcie kiełbasę do naczynia żaroodpornego. Posiekajcie cebulę w drobną kostkę. Posypcie kiełbasę jedną z cebul.  Pieczcie kiełbasę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut.  Jajka ugotujcie na twardo, ostudźcie i obierzcie. Przekrójcie jajka na połówki. Żółtka wyjmijcie z jajek, a białka pokrójcie w kostkę.  Żółtka rozgniećcie widelcem. Oddajcie do nich śmietanę i dokładnie wymieszajcie. Do wywaru po parzeniu kiełbasy dodajcie litr wody, pokrojony na plastry boczek, liście laurowe, 2 łyżki majeranku i rozgnieciony czosnek. Gotujcie kilka minut. Dodajcie dwie cebule opalone ogniem.  Gotujcie jeszcze...