lukier przepis
AdobeStock
Newsy

Będziesz zdobić pierniczki? Z tego przepisu wychodzi najlepszy lukier

Święta to szczególny czas, kiedy spędzamy więcej chwil z rodziną - nie tylko przy wigilijnym stole, ale także podczas przygotowań do świąt. Jeśli będziecie piec w tym roku pierniczki i inne ciasteczka, to udekorujcie je lukrem z tego przepisu!

Choć do świąt jeszcze dwa tygodnie, to kto ma ochotę na własnoręcznie robione pierniczki powinien wziąć się za nie już teraz! Czasu zostało naprawdę mało! A przecież nic tak nie oddaje klimatu świąt jak domowej roboty ciasteczka wiszące na choince albo domek z piernika! W dodatku pieczenie ciastek to świetna zabawa dla całej rodziny – zwłaszcza dla najmłodszych. Dzieci mają ogromną frajdę, gdy mogą się zająć czymś „dorosłym” i pomóc rodzicom w przygotowywaniu świąt. Do tego jest to dla nich świetny trening umiejętności motorycznych i sposób na spędzenie czasu z mamą i tatą.

 

Przygotowanie lukru jest bardzo proste i nie wymaga dużo pracy. A warto się tego nauczyć, ponieważ pasuje on do wszystkiego! Świątecznych pierniczków, kruchych ciasteczek, a także babki piaskowej czy pysznych, drożdżowych bułek cynamonowych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na lukier do pierniczków i nie tylko

Aby zrobić lukier, potrzebujecie dosłownie dwóch, góra trzech składników:

  • Cukier puder
  • Woda lub sok z cytryny

Prawda, że banalnie proste? Sprawdźmy, jak go wyczarować z zaledwie dwóch produktów!

Przygotowanie

Jest jedna, bardzo prosta zasada przyrządzania lukru – na każde 200 g cukru pudru przypada 5, góra 6 łyżek wody. Dzięki takim proporcjom wyjdzie idealny!

  1. Cukier przesiewamy przez sitko – tak, jak mąkę – wprost do miski.
  2. Cały czas mieszając powoli dodajemy do cukru wodę (lub sok). Mieszamy tak długo, aż konsystencja lukru będzie jednolita.
  3. Jeśli jest zbyt rzadki, to dosypcie cukru. Jeśli zbyt gęsty – dolejcie wody. Właściwa konsystencja lukru to taka, gdy nabierając go łyżeczką swobodnie będzie on z niej spływał powoli, jak ciasto naleśnikowe.

Zamiast wody możecie użyć soku z cytryny – wtedy lukier będzie miał lekko kwaśny, cytrynowy posmak. Można oczywiście użyć innych soków! Ponieważ przygotowujemy świąteczne pierniczki, warto poeksperymentować i zrobić np. lukier z soku z pomarańczy albo dodać do niego barwniki, dzięki czemu uzyskamy lukier w różnych kolorach, idealny do pomysłowych zdobień. Kto ma ochotę na piernikowe choinki polukrowane na zielono?

babka wielkanocna z lukrem
Newsy
Przepis na lukier do dekorowania wielkanocnych ciast. Zawsze wychodzi gęsty i śnieżnobiały
Wszystko czego potrzebujecie to tylko 2 składniki i dosłownie kilka minut, aby przygotować lukier do polania wielkanocnego ciasta.

Lukier to polewa, którą tradycyjnie przygotowuje się z cukru pudru i wody, choć w niektórych przepisach znajdziecie również dodatek białek. Najczęściej wykorzystywany jest do ozdabiania pierniczków na Boże Narodzenie, pysznych pączków oraz wielkanocnych babek. Może mieć rzadszą konsystencję do polewania albo bardzo gęstą, wtedy będzie idealny do precyzyjnego ozdabiania ciasteczek. Lukier idealny powinien mieć jednolitą barwę i konsystencję, po wyschnięciu będzie lśniący. Co dodać do lukru, aby go zabarwić? Lukier wcale nie musi być biały. Eksperymentujcie do woli – w sklepach z łatwością kupicie barwniki spożywcze, których odrobinę wystarczy dodać do lukru, by zmienić jego kolor. Jeśli korzystacie z gotowego barwnika, pamiętajcie, że jest on bardzo skoncentrowany, dlatego zacznijcie od małej ilości produktu. Możecie też zabarwić lukier np. za pomocą owoców lub przypraw, dzięki temu będzie miał o wiele lepszy i bardziej naturalny skład. Kurkuma nada pięknej żółtej barwy, odrobina soku z buraka albo syropu z malin różowej, a spirulina zielonej. Lukrowi można nadać również smak. Wszystko zależy od waszych preferencji: cytrynowy, kawowy, kakaowy a może karmelowy? Zapach uzyskacie zamieniając wodę na sok z cytrusów np. pomarańczy lub cytryny. Ewentualnie możecie dodać krople lub dwie olejku do ciasta. Przepis na najprostszy lukier z wody i cukru pudru Składniki 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wody (lub soku z cytryny) Przygotowanie Przesiejcie cukier puder do miski, aby pozbyć się grudek. Wlejcie wodę i miksujcie lub mieszajcie łyżką, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Jeśli pojawią się grudki to rozcierajcie je tyłem łyżki o ściankę miseczki. Jeśli korzystacie z soku z cytryny warto przelać go przez sitko, aby nie dostała się do...

Jak zrobić lukier do pierników z przepisu Ani Starmach? Nigdy nie róbcie 1 rzeczy
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Jak zrobić lukier do pierników z przepisu Ani Starmach? Nigdy nie róbcie 1 rzeczy
Ania Starmach podzieliła się przepisem na lukier do pierników. Podczas jego przygotowywania pamiętajcie o 1 kroku.

Wkrótce święta. Czy myślicie już powoli o upieczeniu pierwszych świątecznych pierników? Jeśli tak, to nie zapomnijcie o przygotowaniu pysznego lukru. Sprawdźcie, jak robi go Ania Starmach. Jak zrobić idealny lukier do pierników? Lukier to nieodłączny element pierników. Służy nie tylko jako ozdoba, ale również jako smaczny dodatek. Dobrze zrobiony lukier ma jednolitą konsystencję i piękny perłowy kolor. Możemy go wykorzystać do tworzenia fantazyjnych wzorów na piernikach, ale też może on służyć jako jadalny „klej”, dzięki któremu możemy zrobić domek z piernika. Przepis na lukier do pierników Anny Starmach Gwiazda „Master Chefa", Anna Starmach zna się na kulinarnych wypiekach jak mało kto. Ania podzieliła się niedawno przepisem na lukier do pierników. Sprawdźcie jak go przygotowuje. Przepis jest naprawdę prosty i wystarczą wam do niego tyko dwa składniki. Składniki:  1 szklanka cukru pudru 1 łyżka wody lub soku z cytryny lub białka Przygotowanie:  Przesiany przez sitko cukier puder wsypcie do miski. Dolejcie wodę lub sok z cytryny i za pomocą łyżki bardzo dokładnie utrzyjcie, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji (jeśli będziecie ucierać lukier zbyt krótko i niestarannie, nigdy nie będzie idealny). Gotowym lukrem możecie dekorować ciasta, ozdabiać ciasteczka i inne słodkie wypieki. Pamiętajcie jednak, że lukier na ciepłym cieście będzie bardzo szybko zasychał. Rada Ani Jeśli przygotowujecie lukier do pączków, możecie dodać więcej wody lub soku z cytryny, by był bardziej przeźroczysty. Jak zrobić kolorowy lukier? Biały lukier wydaje się wam zbyt nudny? Zróbcie lukier kolorowy. To banalnie proste. Dzięki niemu wasze świąteczne pierniki i...

Jak zabarwić lukier do pierników?
Adobe Stock
Newsy
Czym zabarwić lukier do pierniczków? Te naturalne barwniki każdy ma w kuchni
Boże Narodzenie to wspaniała okazja, by wspólnie z rodziną upiec świąteczne ciasteczka. Dekorowanie pierniczków to ogromna frajda dla najmłodszych - sprawdźcie, jak można zrobić naturalne i zdrowe barwniki do lukru!

Święta to czas, gdy pieczemy mnóstwo ciast i ciasteczek, a przede wszystkim – pierników. Zapach korzennych ciastek jednoznacznie każdemu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia i w tym szczególnym okresie nie ma co ich sobie żałować. Dlatego warto upiec ich jak najwięcej i bez wyrzutów sumienia zajadać się pierniczkami przed nadejściem Nowego Roku. Pierniczki nie tylko wspaniale smakują, ale także stanowią doskonałą dekorację choinki i świątecznych stroików. Wystarczy ozdobić je wzorkami z lukru, a będą wyglądać przepięknie na choince w towarzystwie bombek i światełek. Większość pewnie skorzysta z tradycyjnego przepisu na biały lukier (pisaliśmy o nim tutaj ). Warto jednak wypróbować różne barwniki do pierniczków, dzięki czemu będą wyglądały bardzo efektownie. Kolorowy lukier do pierników Być może krzywicie się na myśl o barwnikach do lukru. Wiele osób stara się odżywiać zdrowo, a to oznacza jedzenie żywności bez sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Z tego powodu część osób pewnie rezygnuje z kolorowych dekoracji do ciast. Zupełnie niepotrzebnie. Można bowiem bardzo łatwo stworzyć naturalne i bezpieczne dla zdrowia barwniki do żywności . Z ich pomocą można wyczarować piękne dekoracje do świątecznych pierniczków. Jeżeli odżywiacie się zdrowo, a do tego macie dzieci, to nie musicie rezygnować ze wspólnej zabawy w pieczenie i dekorowanie świątecznych ciastek. Dzięki naturalnym barwnikom z łatwością stworzycie kolorowe ludziki z piernika, choinki i bałwanki. Sprawdźcie poniżej, jak uzyskać poszczególne kolory lukru. Czerwony W czasie przygotowywania lukru do cukru (zamiast wody) dodaj sok z żurawiny albo porzeczek . Zielony Wystarczy wycisnąć liście szpinaku . Powstały sok wymieszany z cukrem pudrem...

Noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Potrzebne będzie jeszcze 1 składnik, także może być z resztek.
Adobe Stock
Newsy
Noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Dodajcie owoce lub… resztki po owocach
Jeśli macie wrażenie, że za dużo wyrzucacie żywności, wypróbujcie ten przepis, który pozwoli wykorzystać resztki po świętach.

Resztki pierniczków, orzechów, daktyli, a nawet kawałek podeschniętego ciasta drożdżowego, możecie wykorzystać do stworzenia całkiem nowego wypieku. Podpowiadamy jak zrobić uroczyste, noworoczne ciasto. Nie żałujcie bakalii. Przepis na noworoczne ciasto ze starych pierniczków Składniki: 1,5 szklanki drobno pokrojonych dowolnych owoców 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 czubate łyżeczki kakao 1 – 2 szklanki suchych pierniczków Dowolne bakalie (rozkruszone orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, poszatkowane daktyle) Masło lub olej do formy Przygotowanie: Pokruszcie i zmielcie w blenderze pierniczki lub fragmenty innego suchego ciasta. ¼ ilości odłóżcie do obsypania formy. Owoce obierzcie i zblendujcie na drobno. Jajka rozbijcie mikserem, stopniowo dodawajcie cukier, a potem olej. Do masy dodawajcie zblendowane owoce, mąkę i drobno pokruszone pierniki. Delikatnie wymieszajcie, dodajcie bakalie i znów zamieszajcie. Formę do pieczenia wysmarujcie masłem lub olejem i obsypcie pokruszonymi piernikami, jak bułką tartą. Przełóżcie masę do wysmarowanej formy i pieczcie w 180 st. Celsjusza przez około 40 minut. Przed wyjęciem z pieca zróbcie „próbę suchego patyczka”. Jeśli patyczek od szaszłyków wyjdzie z ciasta suchy, to znak, że jest upieczone Owoce zastąpcie pulpą po wyciśnięciu soku 1,5 szklanki świeżych owoców możecie zastąpić dwiema szklankami owocowej pulpy po wyciśnięciu soku. Dzięki temu nie tylko wykorzystacie do ciasta stare pierniczki, których nikt już by nie zjadł, ale także pulpę z miąższu owoców po wyciśnięciu soku. Pulpy możecie użyć zarówno z sokowirówki, jak i wyciskarki do soków....