Choć do świąt jeszcze dwa tygodnie, to kto ma ochotę na własnoręcznie robione pierniczki powinien wziąć się za nie już teraz! Czasu zostało naprawdę mało! A przecież nic tak nie oddaje klimatu świąt jak domowej roboty ciasteczka wiszące na choince albo domek z piernika! W dodatku pieczenie ciastek to świetna zabawa dla całej rodziny – zwłaszcza dla najmłodszych. Dzieci mają ogromną frajdę, gdy mogą się zająć czymś „dorosłym” i pomóc rodzicom w przygotowywaniu świąt. Do tego jest to dla nich świetny trening umiejętności motorycznych i sposób na spędzenie czasu z mamą i tatą.

 

Przygotowanie lukru jest bardzo proste i nie wymaga dużo pracy. A warto się tego nauczyć, ponieważ pasuje on do wszystkiego! Świątecznych pierniczków, kruchych ciasteczek, a także babki piaskowej czy pysznych, drożdżowych bułek cynamonowych.

Przepis na lukier do pierniczków i nie tylko

Aby zrobić lukier, potrzebujecie dosłownie dwóch, góra trzech składników:

Zobacz także:

  • Cukier puder
  • Woda lub sok z cytryny

Prawda, że banalnie proste? Sprawdźmy, jak go wyczarować z zaledwie dwóch produktów!

Przygotowanie

Jest jedna, bardzo prosta zasada przyrządzania lukru – na każde 200 g cukru pudru przypada 5, góra 6 łyżek wody. Dzięki takim proporcjom wyjdzie idealny!

  1. Cukier przesiewamy przez sitko – tak, jak mąkę – wprost do miski.
  2. Cały czas mieszając powoli dodajemy do cukru wodę (lub sok). Mieszamy tak długo, aż konsystencja lukru będzie jednolita.
  3. Jeśli jest zbyt rzadki, to dosypcie cukru. Jeśli zbyt gęsty – dolejcie wody. Właściwa konsystencja lukru to taka, gdy nabierając go łyżeczką swobodnie będzie on z niej spływał powoli, jak ciasto naleśnikowe.

Zamiast wody możecie użyć soku z cytryny – wtedy lukier będzie miał lekko kwaśny, cytrynowy posmak. Można oczywiście użyć innych soków! Ponieważ przygotowujemy świąteczne pierniczki, warto poeksperymentować i zrobić np. lukier z soku z pomarańczy albo dodać do niego barwniki, dzięki czemu uzyskamy lukier w różnych kolorach, idealny do pomysłowych zdobień. Kto ma ochotę na piernikowe choinki polukrowane na zielono?