Barszcz ukraiński według tradycyjnego przepisu jest przygotowywany z buraków, jednak wiosną i latem spokojnie można zastąpić je młodą botwinką. Niektórzy przyznaliby, iż w takiej wersji jest jeszcze lepszy. To świetny pomysł na szybki obiad, który z pewnością podbije kubki smakowe bliskich.

Barszcz ukraiński na botwince

Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, należy przygotować zaledwie kilka składników, takich jak wywar mięsno-warzywny, ziemniaki, buraki bądź botwinkę, fasolę oraz kwaśną śmietanę. Z tych produktów można wyczarować pyszne danie, które idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni. Dodatek śmietany idealnie równoważy całość.

Przepis na barszcz ukraiński na botwince

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 pęczki młodej botwinki
  • 200 ml soku z buraków
  • 300 g fasoli jasiek duży
  • 3 ziemniaki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Fasolę przełóżcie do miski i zalejcie ją zimną wodą, aby cała znalazła się pod jej powierzchnią. Zostawcie ją tak na minimum 12 godzin. Najlepiej jest je odstawić do moczenia dzień wcześniej.
  2. Następnego dnia, fasolę wraz z wodą przełóżcie do garnka oraz dodajcie dwie szklanki świeżej. Całość gotujcie przez 30 minut.
  3. Porcję rosołową opłuczcie, włóżcie ją do garnka. Mięso zalejcie około 2 ½ litra zimnej wody. Gotujcie je przez 10 minut, w międzyczasie z wierzchu zbierajcie pojawiającą się szumowinę.
  4. Marchewkę oraz pietruszkę obierzcie ze skórek, a następnie pokrójcie je w niewielką kostkę. Pokrojone warzywa dodajcie do gotującego się wywaru mięsnego. Wszystko gotujcie kolejne 10 minut.
  5. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i przełóżcie do drugiego garnka. Zalejcie je zimną wodą. Gotujcie je przez 15 minut do miękkości.
  6. Pęczki botwinki umyjcie pod ciepłą wodą i dość drobno je posiekajcie. Zieleninę dodajcie do gotującej się zupy.
  7. Pod koniec gotowania do barszczu dodajcie ugotowane ziemniaki oraz fasolę. Całość przyprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko zagotujcie.
  8. Tak przygotowany barszcz ukraiński na botwince podawajcie ze świeżym pieczywem bądź kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: