Barszcz ukraiński według tradycyjnego przepisu jest przygotowywany z buraków, jednak wiosną i latem spokojnie można zastąpić je młodą botwinką. Niektórzy przyznaliby, iż w takiej wersji jest jeszcze lepszy. To świetny pomysł na szybki obiad, który z pewnością podbije kubki smakowe bliskich.
Barszcz ukraiński na botwince
Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, należy przygotować zaledwie kilka składników, takich jak wywar mięsno-warzywny, ziemniaki, buraki bądź botwinkę, fasolę oraz kwaśną śmietanę. Z tych produktów można wyczarować pyszne danie, które idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni. Dodatek śmietany idealnie równoważy całość.
Przepis na barszcz ukraiński na botwince
Składniki:
- 1 porcja rosołowa
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 pęczki młodej botwinki
- 200 ml soku z buraków
- 300 g fasoli jasiek duży
- 3 ziemniaki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Fasolę przełóżcie do miski i zalejcie ją zimną wodą, aby cała znalazła się pod jej powierzchnią. Zostawcie ją tak na minimum 12 godzin. Najlepiej jest je odstawić do moczenia dzień wcześniej.
- Następnego dnia, fasolę wraz z wodą przełóżcie do garnka oraz dodajcie dwie szklanki świeżej. Całość gotujcie przez 30 minut.
- Porcję rosołową opłuczcie, włóżcie ją do garnka. Mięso zalejcie około 2 ½ litra zimnej wody. Gotujcie je przez 10 minut, w międzyczasie z wierzchu zbierajcie pojawiającą się szumowinę.
- Marchewkę oraz pietruszkę obierzcie ze skórek, a następnie pokrójcie je w niewielką kostkę. Pokrojone warzywa dodajcie do gotującego się wywaru mięsnego. Wszystko gotujcie kolejne 10 minut.
- Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i przełóżcie do drugiego garnka. Zalejcie je zimną wodą. Gotujcie je przez 15 minut do miękkości.
- Pęczki botwinki umyjcie pod ciepłą wodą i dość drobno je posiekajcie. Zieleninę dodajcie do gotującej się zupy.
- Pod koniec gotowania do barszczu dodajcie ugotowane ziemniaki oraz fasolę. Całość przyprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko zagotujcie.
- Tak przygotowany barszcz ukraiński na botwince podawajcie ze świeżym pieczywem bądź kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: