babka ziemniaczana z mięsem przepis
Agnieszka72/gotujmy.pl
Newsy

Babka ziemniaczana z mielonym mięsem rzuci was na kolana. Robi się sama i smakuje wszystkim

Kto uwielbia ziemniaki, ten koniecznie musi wypróbować przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem mięsa mielonego. Rozpływa się w ustach!

Lubicie proste i szybkie dania? Babka ziemniaczana z tego przepisu na pewno wam posmakuje! Jej przygotowanie jest banalnie proste – musicie jedynie wymieszać ziemniaki z mięsem mielonym i kilkoma dodatkami. Danie wychodzi przepyszne i bardzo sycące.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na babkę ziemniaczaną z mięsem

Ta genialna babka ziemniaczana z mięsem mielonym świetnie sprawdzi się na obiad! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Zobacz także
Pyszny bigos

Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego

Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze

Dodajcie to zamiast wody do ciasta na pierogi. Wyjdzie miękkie, delikatne i dużo smaczniejsze

Składniki:

  • Ponad 1 kilogram ziemniaków
  • 450 g mielonego mięsa z indyka
  • 150 g wędzonego, parzonego boczku
  • 2 małe cebule
  • 2 jaja rozmiar M
  • Płaska łyżeczka pieprzu
  • Płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i umyjcie.
  2. Osuszcie je za pomocą papierowych ręczników, by usunąć nadmiar wody.
  3. Zetrzyjcie ziemniaki na tarce na małych oczkach lub zmielcie w maszynce.
  4. Do startych ziemniaków dodajcie 2 jajka i mięso mielone.
  5. Cebulę obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę.
  6. Tak samo pokrójcie boczek parzony, ale go nie podsmażajcie.
  7. Cebulę i boczek dodajcie do ziemniaków. Wsypcie po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i zamieszajcie tak, by wszystkie składniki się połączyły. Do masy nie potrzeba dodawać mąki, choć zależne to jest od rodzaju ziemniaków. Jeśli masa na babkę jest zbyt rzadka, to możecie użyć nieco mąki.
  8. Blaszkę o wymiarach 31x12 cm wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie do środka masę mięsno-ziemniaczaną. Wyrównajcie wierzch.
  9. Wstawcie blaszkę do piekarnika – musi być zimny. Dopiero po włożeniu blaszki do środka ustawcie piekarnik na 200 stopni i pieczcie przez około 1,5 godziny. Babka powinna być zrumieniona.
  10. Po upieczeniu wyjmijcie delikatnie babkę z blaszki i przełóżcie na półmisek.

I gotowe! Taka babka ziemniaczana z mięsem będzie doskonale smakować z dodatkiem śmietany 18%. Dzięki użyciu mięsa mielonego potrawa nie pachnie samymi ziemniakami, tylko ma przyjemny, mięsny aromat i smak.

Kiedy babka ostygnie, warto pokroić ją w równe plastry i podsmażyć na oleju. Smakuje wtedy jeszcze lepiej. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

babka ziemniaczana przepis
AdobeStock
Przepisy
Znudziły się wam placki ziemniaczane? Spróbujcie tej obłędnej babki ziemniaczanej z boczkiem
Macie ochotę na coś nowego? Spróbujcie babki ziemniaczanej z tego przepisu!

W Polsce ziemniak jest prawdziwym królem wśród warzyw. Ziemniaki dodajemy do zup, drugiego dania, robimy z nich danie główne i sałatki. Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, pyzy, kartacze, kluski śląskie i kopytka, a przecież wszystkie te potrawy robi się z ziemniaków. Nie ulega wątpliwości, że bez tego prostego i taniego warzywa nie bylibyśmy w stanie normalnie funkcjonować. Jeżeli macie dość dań, które wcześniej wymieniliśmy, mamy was coś innego. Fenomenalny przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem – przepyszne i proste w przygotowaniu danie, które nie jest popularne we wszystkich regionach naszego kraju. Babka ziemniaczana to przysmak z Podlasia Babkę ziemniaczaną od wieków przyrządza się na północnym wschodzie naszego kraju. Jest popularna także na Białorusi, skąd najprawdopodobniej do nas przywędrowała. Na Podlasiu i Suwalszczyźnie każda gospodyni wie, jak upiec taką babkę. Dziś przygotowuje się ją także w innych częściach Polski, dzięki czemu zyskała ona różne oryginalne nazwy. Ślązacy mówią na nią „kartoflak”, ale możecie też spotkać takie określenia jak „tarciuch”, „pyrczok” czy „bulbynek”. Przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem Składniki: 1 kg ziemniaków 1 dużą cebulę 1 ząbek czosnku 100g boczku 1 jajo 2 łyżki mąki Sól Pieprz Przygotowanie: Boczek pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na patelni. Ziemniaki i cebulę umyjcie, obierzcie i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Cebulę możecie również pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle. Odciśnij z ziemniaków wodę i włóż do miski. Czosnek obierzcie i pokrójcie drobno. Do miski z...

zapiekanka z mięsem mielonym przepis
MałaMi89/gotujmy.pl
Newsy
Świetny przepis na szybkie danie z mięsa mielonego. Zrobicie je w 25 min z tanich składników
Proste przepisy są najsmaczniejsze! Wypróbujcie zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami. Palce lizać!

Jeżeli przepadacie za prostymi przepisami na obiad z piekarnika, to na pewno posmakuje wam ta zapiekanka z mięsem mielonym! Z dodatkiem pysznych przypraw i ziemniaków, jest bardzo smaczna i sycąca, a do tego przygotowuje się ją naprawdę błyskawicznie. W niecałą godzinę obiad dla całej rodziny będzie gotowy! Sprawdźcie poniższy przepis. Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego Przygotowanie tej zapiekanki jest bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego 200 g żółtego sera 100 g kapusty kiszonej 50 ml śmietany 30% 20 ziemniaków 1 kiszony ogórek 1 papryka czerwona 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej Kilka szczypt soli Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ostudzeniu pokrójcie ziemniaki w plastry. Rozgrzejcie na patelni olej i podsmażcie na nim mięso tak, by żaden fragment nie pozostał surowy. Obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie bardzo drobno. Pokrójcie w kostkę paprykę i ogórka kiszonego. Przełóżcie kapustę kiszoną na sitko i przelejcie dwa razy zimną wodą, by pozbyć się kwasu. Odciśnijcie i posiekajcie jak najdrobniej. Na patelnię z usmażonym mięsem wrzućcie cebulę i czosnek. Smażcie do momentu, aż się zeszklą. Dodajcie ogórka, paprykę i kiszoną kapustę. Wymieszajcie i duście pod przykryciem przez około 15 minut. Doprawcie słodką i ostrą papryką, ketchupem oraz solą i pieprzem. Wymieszajcie. Pokrojone w plastry ziemniaki podzielcie na dwie części. Włóżcie pierwszą na dno żaroodpornego naczynia, na to połóżcie część farszu i posypcie startym na tarce...

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i sosem serowo-jogurtowym. Polecamy zrobić ją nie tylko na obiad. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem zasmakuje każdemu.

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to świetny pomysł na sycące, jednogarnkowe danie. To ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem podsmażonego mięsa mielonego. Smak dopełniają aromatyczne przyprawy, świeże zioła oraz starty żółty ser. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to idealna propozycja dla fanów ziemniaków i zapiekanek. Ta na pewno będzie waszą ulubioną. Sprawdźcie także inne przepisy na zapiekankę z ziemniaków: Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem  Zapiekanka ziemniaczana a'la grecka musaka   Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem Składniki: Sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 20 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Zapiekanka 0.5 kg ziemniaków 400 g mięsa mielonego 4 garście szpinaku 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie tak, by ziemniaki były lekko twarde.  Po ugotowaniu ziemniaki odcedźcie.  Mięso mielone przełóżcie na rozgrzaną patelnię i smażcie na oleju aż się zarumieni.  Następnie dodajcie 4 garście świeżego szpinaku.  Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.  Szczypiorek umyjcie a następnie drobno posiekajcie. Do ziemniaków dodajcie podsmażone mięso ze szpinakiem. Następnie dodajcie składniki sosu i całość wymieszajcie.  Tak przygotowane mięso z ziemniakami przełóżcie do formy do...

Babka ziemniaczana z boczkiem Karola Okrasy. Podajcie ją z tym dodatkiem a zyska na smaku
ONS/AdobeStock
Newsy
Babka ziemniaczana z boczkiem Karola Okrasy. Dodajcie do niej 1 składnik dla świetnej konsystencji
Babka ziemniaczana z boczkiem to prawdziwa klasyka polskiej kuchni regionalnej. Gdzie najczęściej się ją piecze i z jakich powstaje ona składników?

Babka ziemniaczana, nazywana również babką kartoflaną, kartoflarzem lub tarciuchem, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni regionalnej typowej dla Podlasia, a także niektórych regionów Lubelszczyzny. Jest ona również tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W czym tkwi sekret tej potrawy? Jak zrobić babkę ziemniaczaną? Babka ziemniaczana to nic innego jak potrawa na bazie utartych, surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z boczku lub słoniny, startą cebulą, przyprawiona najczęściej świeżo zmielonym pieprzem i solą, kminkiem i majerankiem i upieczona w piekarniku lub piecu. Jak przygotowuje ten smakołyk znany polski kucharz Karol Okrasa? Przepis na babkę ziemniaczaną Karola Okrasy Karol Okrasa, który sam wywodzi się z Podlasia, jest wielkim smakoszem tradycyjnej polskiej babki ziemniaczanej. Kucharz zagęszcza ziemniaczaną masę dodatkiem gotowanej kaszy gryczanej, a potem dodaje do niej na koniec pewien nietypowy składnik, który jeszcze bardziej podkreśla jej smak. Chodzi o gęstą, kwaśną śmietanę z zielonym szczypiorkiem. Składniki: ziemniaki (mączyste) – 1 kg mleko – 100 ml mąka pszenna – 1 łyżka kasza gryczana palona, ugotowana – 100 g sól – 1 szczypta pieprz – 1 szczypta wędzony surowy boczek (pokrojony) – 250 g olej słonecznikowy – do smażenia cebula – 2 szt. suszony majeranek – 1 łyżka olej słonecznikowy – do wysmarowania naczynia gęsta kwaśna śmietana – 200 ml drobny szczypiorek – 1 pęczek Przygotowanie: Ziemniaki zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajcie zagotowane, ciepłe mleko. Dodajcie mąkę, sól i pieprz i wymieszajcie. Dodajcie kaszę gryczaną i ponownie wymieszajcie masę, aż składniki dobrze...