Lubicie proste i szybkie dania? Babka ziemniaczana z tego przepisu na pewno wam posmakuje! Jej przygotowanie jest banalnie proste – musicie jedynie wymieszać ziemniaki z mięsem mielonym i kilkoma dodatkami. Danie wychodzi przepyszne i bardzo sycące.

Przepis na babkę ziemniaczaną z mięsem

Ta genialna babka ziemniaczana z mięsem mielonym świetnie sprawdzi się na obiad! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • Ponad 1 kilogram ziemniaków
  • 450 g mielonego mięsa z indyka
  • 150 g wędzonego, parzonego boczku
  • 2 małe cebule
  • 2 jaja rozmiar M
  • Płaska łyżeczka pieprzu
  • Płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i umyjcie.
  2. Osuszcie je za pomocą papierowych ręczników, by usunąć nadmiar wody.
  3. Zetrzyjcie ziemniaki na tarce na małych oczkach lub zmielcie w maszynce.
  4. Do startych ziemniaków dodajcie 2 jajka i mięso mielone.
  5. Cebulę obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę.
  6. Tak samo pokrójcie boczek parzony, ale go nie podsmażajcie.
  7. Cebulę i boczek dodajcie do ziemniaków. Wsypcie po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i zamieszajcie tak, by wszystkie składniki się połączyły. Do masy nie potrzeba dodawać mąki, choć zależne to jest od rodzaju ziemniaków. Jeśli masa na babkę jest zbyt rzadka, to możecie użyć nieco mąki.
  8. Blaszkę o wymiarach 31x12 cm wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie do środka masę mięsno-ziemniaczaną. Wyrównajcie wierzch.
  9. Wstawcie blaszkę do piekarnika – musi być zimny. Dopiero po włożeniu blaszki do środka ustawcie piekarnik na 200 stopni i pieczcie przez około 1,5 godziny. Babka powinna być zrumieniona.
  10. Po upieczeniu wyjmijcie delikatnie babkę z blaszki i przełóżcie na półmisek.

I gotowe! Taka babka ziemniaczana z mięsem będzie doskonale smakować z dodatkiem śmietany 18%. Dzięki użyciu mięsa mielonego potrawa nie pachnie samymi ziemniakami, tylko ma przyjemny, mięsny aromat i smak.

Kiedy babka ostygnie, warto pokroić ją w równe plastry i podsmażyć na oleju. Smakuje wtedy jeszcze lepiej. Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl