Co to za święta bez babki piaskowej! Na Wielkanoc babka piaskowa jest ciastem, którego absolutnie nie może zabraknąć na stole. Lekka, puszysta i z dodatkiem słodkiego lukru smakuje wszystkim łasuchom!

W dodatku jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, w przeciwieństwie do ciężkich ciast przyrządzanych na Boże Narodzenie.

Przygotujcie ją sami z tego łatwego przepisu, który oczaruje wszystkich domowników. Gwarantujemy, że nikt nie oprze się temu ciastu!

Przepis na babkę piaskową

Do przygotowania klasycznej, wielkanocnej babki piaskowej potrzebna wam będzie specjalna forma do babki (ostatecznie keksówka, ale wtedy ciasto nie będzie wyglądało tak spektakularnie)  oraz składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki do ciasta:

  • 220 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g pszennej mąki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Bułka tarta

Składniki na lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Rozpuśćcie kostkę masła i odstawcie do ostudzenia.
  2. Do miseczki wbijcie jajka oddzielając żółtka od białek.
  3. Wsypcie do miski z białkami odrobinę soli i ubijcie za pomocą miksera.
  4. Do dużej miski przesiejcie mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
  5. Weźcie drugą dużą miskę i wlejcie do niej roztopione masło. Dodajcie 200 g cukru pudru i ucierajcie mikserem na wysokich obrotach. Dodawajcie po jednym żółtku aż do uzyskania puszystej masy.
  6. Wsypcie mąkę i dalej mieszajcie. Kiedy ciasto zrobi się gęste, dodajcie 2 łyżki piany z białek i mieszajcie do połączenia składników. Na koniec wlejcie resztę piany.
  7. Formę na babkę piaskową wysmarujcie dokładnie masłem i posypcie bułką tartą. Wlejcie do środka ciasto i wstawcie na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  8. Przesiejcie do miski cukier puder. Dodajcie dwie łyżki soku z cytryny i wymieszajcie.
  9. Cały czas mieszając dodajcie łyżkę wody. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodajcie jeszcze łyżkę albo dwie.
  10. Mieszajcie aż do uzyskania jednolitej masy.
  11. Gdy ciasto ostygnie, polejcie je lukrem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl