placki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy

Babciny trik na niesamowicie pulchne placki ziemniaczane. Jeden trik z ziemniakami zrobi całą robotę

Da się zetrzeć ziemniaki na placki bez użycia tarki? Będziecie potrzebowali innego urządzenia, które pozwoli wam szybko stworzyć ciasto na puszyste placki ziemniaczane!

Większość ludzi z wiekiem przywiązuje się do znanych sobie rozwiązań i niechętnie przekonują się do nowych pomysłów. Ale czasami warto zrobić wyjątek i nauczyć się czegoś nowego!

Na przykład innego sposobu na placki ziemniaczane – wiedzieliście, że można je zrobić nie ścierając w ogóle ziemniaków na tarce?

Potrzebny wam jest do tego jedynie nóż do obrania i pokrojenia ziemniaków oraz blender, którym zmiksujecie je na gładką i puszystą masę! Przekonajcie się sami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na puszyste placki ziemniaczane

Do przygotowania puszystych i miękkich placków ziemniaczanych potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1 duża cebula
  • Koperek
  • Sól
  • Pieprz

Oraz blender ręczny lub kielichowy.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na małe kawałki.
  2. Obraną cebulę pokrójcie.
  3. Składniki wsypcie do wysokiego naczynia lub kielicha blendera.
  4. Teraz, w zależności od rodzaju posiadanego urządzenia i tego, jaki efekt chcecie uzyskać, zmiksujcie swoim blenderem warzywa na zupełnie gładką masę lub małe kawałki. Im gładsze ciasto, tym pulchniejsze placki! W przypadku blendera kielichowego najlepiej przez kilka sekund miksować na najwyższych obrotach i za chwilę je zmniejszyć.
  5. Zblendowane z cebulą ziemniaki wlejcie do dużej miski. Wsypcie pieprz, sól oraz posiekany koperek i wymieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą.
  6. Wbijcie jajka do mniejszej miseczki oddzielając żółtka od białek. Trzepaczką ubijcie białka na sztywno, a żółtka wlejcie do miski z masą ziemniaczaną i wymieszajcie.
  7. Cały czas mieszając wlewajcie powoli ubite białka do masy. Róbcie to bardzo delikatnie – w przeciwnym razie placki nie wyjdą tak puszyste.
  8. Na dużej patelni rozgrzejcie solidną porcję oleju. Gdy będzie już gorący, chochlą nakładajcie placki i smażcie na złoty kolor z obu stron.

I gotowe! Placki podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład cukrem, śmietaną, sosem grzybowym albo mięsnym.

Porada: Jeżeli placki są zbyt rzadkie i się rozpadają, dodajcie do masy trochę mąki ziemniaczanej i wymieszajcie. Uważajcie, żeby nie przesadzić, ponieważ placki mogą się zrobić twarde!

Jak zrobić placki ziemniaczane bez użycia tarki? Ta metoda jest o wiele szybsza
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić placki ziemniaczane bez użycia tarki? Ta metoda jest o wiele szybsza
Chcecie zrobić placki ziemniaczane, ale nie możecie nigdzie znaleźć tarki? Da się przygotować placki z pomocą innego narzędzia!

Klasyczne placki ziemniaczane to genialny pomysł na rodzinny obiad. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, proste, a do tego wymagane składniki są bardzo tanie. Jedynym narzędziem niezbędnym do zrobienia placków jest kuchenna tarka, na której należy zetrzeć ziemniaki i cebulę. Co jednak w sytuacji, gdy nie macie tarki pod ręką? Popularne kuchenne urządzenie również pozwoli wam przygotować ciasto na placki ziemniaczane! Sprawdźcie sami. Jak zrobić idealne placki ziemniaczane? Choć placki są pozornie bardzo prostym daniem, to warto poznać ciekawe triki, dzięki którym placki będą smakowały jeszcze lepiej. Jeżeli wasze placki często się rozpadają podczas smażenia, to pomogą wam sposoby opisane w tym artykule . Z kolei, jeśli nie chcecie, by masa na placki szybko ściemniała, zastosujcie ten trik . Polecamy wam te przepisy na placki ziemniaczane: Przepis na placki ziemniaczane od Magdy Gessler Przepis na placki ziemniaczane z drożdżami od Roberta Makłowicza Przepis na placki ziemniaczane po szwajcarsku Przepis na placki ziemniaczane bez użycia tarki Do przygotowania takich placków zamiast tarki potrzebny wam będzie zwykły blender oraz poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma ziemniaków ¼ cebuli 1 jajko 1 łyżka mąki Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i pokrójcie na kawałki. Włóżcie je do kielicha blendera i zmiksujcie na gładką masę (jeśli nie macie blendera kielichowego tylko ręczny, to włóżcie ziemniaki do wysokiego naczynia i miksujcie). Następnie obierzcie cebulę i zmiksujcie dokładnie tak samo, jak ziemniaki. Przełóżcie do miski zblenowane ziemniaki i cebulę. Dodajcie sól i pieprz, jajko oraz jedną łyżkę mąki i wyróbcie na gładką masę. Na...

Jak sprawić, żeby placki ziemniaczane były mniej tłuste?
Adobe Stock
Newsy
Rewolucyjna receptura na placki ziemniaczane. Tak chrupiących jeszcze nie jedliście
Jeśli kochacie jeść placki ziemniaczane, mamy dla was rewelacyjny przepis. Placki wychodzą bajecznie chrupiące z zewnątrz i rozkosznie miękkie w środku.

Placki ziemniaczane są tak pyszne, że nikt nie potrafi się im oprzeć.  Chrupiąca skórka i miękki środek to ich najsmaczniejszy plus. Placki ziemniaczane podane z aromatycznym gulaszem, sosem pomidorowym czy grzybowym albo śmietaną czosnkową, potrafią zachwycić niejedno podniebienie.  Placki ziemniaczane to też jedna z najprostszych potraw. Do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników. Główną rolę grają uwielbiane ziemniaki. Starte lub ugotowane. Z każdego rodzaju ziemniaków placki wychodzą przepyszne!   Rewolucyjna receptura na placki ziemniaczane Będziecie potrzebować: 650 g ugotowanych ziemniaków 3 większe jajka 2 łyżki mleka 20 g świeżych drożdży pół szklanki mąki pszennej 1 szklanka śmietany olej do smażenia sól pieprz Sposób wykonania: Świeże drożdże wymieszajcie z ciepłym mlekiem i łyżką mąki pszennej. Po wymieszaniu rozpuszczone drożdże odstawcie.  Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie w lekko osolonej wodzie. Jeśli placki ziemniaczane chcecie zrobić szybciej, możecie przyspieszyć gotowanie ziemniaków ! Wystarczy, że przed ich gotowaniem pokroicie je w mniejsze kawałki. Im będą mniejsze, tym szybciej się ugotują. To prosty trik, który skróci czas obróbki termicznej! Gdy ziemniaki będą już miękkie zmielcie je w maszynce. Żółtka i białka jajek oddzielcie od siebie. W większej misce utrzyjcie śmietanę z żółtkami, dodajcie wcześniej rozrobione z mlekiem i mąką drożdże oraz zmielone ziemniaki.  Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszajcie i doprawcie ją solą i pieprzem do smaku. Z białek jaj ubijcie sztywną pianę. Wykładajcie ją porcjami na masę, przesypując mąką. Całość ponownie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie...

Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi
Adobe Stock
Newsy
Szybkie, chrupiące i bardzo zdrowe placki ziemniaczane. Dodajcie 1 składnik a rodzina na pewno poprosi o dokładkę
Te placki ziemniaczane podbiją wasze serca. Ich sekret tkwi w… płatkach owsianych. Polane sosem na bazie gęstego jogurtu, smakują wybornie.

Placki ziemniaczane to danie, którego nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. Przepyszne, chrupiące i niesamowicie sycące z pewnością często goszczą w waszym jadłospisie. Ich jedyną wadą są dosyć tuczące składniki. Na szczęście istnieje receptura, która czyni je o wiele zdrowszymi. Zdrowe placki ziemniaczane z płatkami owsianymi Chcą przygotować placki ziemniaczane z pewnością sięgacie po ziemniaki, jajka oraz mąkę. Okazuje się jednak, że te składniki z łatwością można wzbogacić lub zamienić na nieco bardziej zdrowe. W tym celu zamiast mąki sięgnijcie po płatki owsiane, a same ziemniaki zmieszajcie ze stratą marchewką. Sukces murowany. Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi Odwzorowanie receptury nie powinno wam sprawić żadnego problemu. Jest naprawdę banalna i niewiele różni się od tej, według której dotychczas gotowaliście.  Będziecie potrzebować: Warzyw: 700 gramów ziemniaków, 5 marchewek, 2 cebul 3 łyżek płatków owsianych 200 gramów gęstego jogurtu (na przykład typu greckiego) 250 gramów sera feta 1 pęczku świeżego koperku 2 jajek Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki oraz marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i umieśćcie w dużej misce (pamiętajcie, by odcisnąć je z wody). Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i przesypcie do miski z warzywami. Do masy dodajcie również płatki owsiane, jajka oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej (powinien pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznijcie nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone placki zdejmijcie z patelni i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika...

Placki ziemniaczane z sosem
Gotujmy.pl
Newsy
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pomidorowym. Sekretem wyjątkowego smaku jest 1 składnik 
Placki ziemniaczane są przepysznym daniem. Pomidorowy sos z udziałem kiełbasy doda mu wyjątkowej sytości.

Placków ziemniaczanych nie trzeba specjalnie reklamować. To jedno z ulubionych dań Polaków. Chrupiące na zewnątrz, niebiańsko miękkie w środku. Tak właśnie smakują placki doskonałe. Aby przyrządzić to pyszne danie nie potrzeba być po technikum gastronomicznym. Warto jednak znać kilka sztuczek, które nadadzą plackom charakteru.  Sekret chrupiących placków ziemniaczanych  Pamiętajcie, by masę ziemniaczaną wylewać na olej dopiero wtedy, gdy się dobrze rozgrzeje. Ważne jest, by placek nie był surowy w środku, a o to bardzo łatwo, gdy gaz jest zbyt duży.  Dlatego upewnijcie się, że smażycie je na odpowiedniej temperaturze, by placki były chrupiące z zewnątrz i dobrze usmażone w środku.  Placki ziemniaczane smażcie na średnim ogniu około 5 minut na jednej stronie i 3 minuty na drugiej. Wtedy będą doskonałe! Przepis na placki ziemniaczane z sosem pomidorowym Składniki: 5 ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 pomidory w puszce  1 pęto kiełbasy łyżeczka cukru śmietana 18% sól  cukier mielona słodka papryka Sposób przygotowania: Sos: Przygotowania zacznijcie od sosu pomidorowego. Kiełbasę przekrójcie wzdłuż na pół. Potem jeszcze raz na pół tak, by wyszły 4 długie paski.  Z podłużnych pasków złóżcie z powrotem kiełbasę i pokrójcie. W ten sposób szybko i łatwo ją pokroicie w równe kawałki.  Cebulę obierzcie z łupin, umyjcie i podzielcie na 4 części. ¾ skrójcie na drobne kawałki. ¼ odłóżcie do masy na placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy. Wrzućcie ¾ pokrojonej cebuli i lekko ją podsmażcie.  Cebulę posólcie w połowie smażenia,...