Większość ludzi z wiekiem przywiązuje się do znanych sobie rozwiązań i niechętnie przekonują się do nowych pomysłów. Ale czasami warto zrobić wyjątek i nauczyć się czegoś nowego!

Na przykład innego sposobu na placki ziemniaczane – wiedzieliście, że można je zrobić nie ścierając w ogóle ziemniaków na tarce?

Potrzebny wam jest do tego jedynie nóż do obrania i pokrojenia ziemniaków oraz blender, którym zmiksujecie je na gładką i puszystą masę! Przekonajcie się sami.

Przepis na puszyste placki ziemniaczane

Do przygotowania puszystych i miękkich placków ziemniaczanych potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także:

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • Sól
  • Pieprz

Oraz blender ręczny lub kielichowy.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na małe kawałki.
  2. Obraną cebulę pokrójcie.
  3. Składniki wsypcie do wysokiego naczynia lub kielicha blendera.
  4. Teraz, w zależności od rodzaju posiadanego urządzenia i tego, jaki efekt chcecie uzyskać, zmiksujcie swoim blenderem warzywa na zupełnie gładką masę lub małe kawałki. Im gładsze ciasto, tym pulchniejsze placki! W przypadku blendera kielichowego najlepiej przez kilka sekund miksować na najwyższych obrotach i za chwilę je zmniejszyć.
  5. Zblendowane z cebulą ziemniaki wlejcie do dużej miski. Wsypcie pieprz, sól oraz jeżeli chcecie posiekany koperek i wymieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą.
  6. Wbijcie jajka do mniejszej miseczki oddzielając żółtka od białek. Trzepaczką ubijcie białka na sztywno, a żółtka wlejcie do miski z masą ziemniaczaną i wymieszajcie.
  7. Cały czas mieszając wlewajcie powoli ubite białka do masy. Róbcie to bardzo delikatnie – w przeciwnym razie placki nie wyjdą tak puszyste.
  8. Na dużej patelni rozgrzejcie solidną porcję oleju. Gdy będzie już gorący, chochlą nakładajcie placki i smażcie na złoty kolor z obu stron.

I gotowe! Placki podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład cukrem, śmietaną, sosem grzybowym albo mięsnym.

Porada: Jeżeli placki są zbyt rzadkie i się rozpadają, dodajcie do masy trochę mąki ziemniaczanej i wymieszajcie. Uważajcie, żeby nie przesadzić, ponieważ placki mogą się zrobić twarde!