Większość ludzi z wiekiem przywiązuje się do znanych sobie rozwiązań i niechętnie przekonują się do nowych pomysłów. Ale czasami warto zrobić wyjątek i nauczyć się czegoś nowego!
Na przykład innego sposobu na placki ziemniaczane – wiedzieliście, że można je zrobić nie ścierając w ogóle ziemniaków na tarce?
Potrzebny wam jest do tego jedynie nóż do obrania i pokrojenia ziemniaków oraz blender, którym zmiksujecie je na gładką i puszystą masę! Przekonajcie się sami.
Przepis na puszyste placki ziemniaczane
Do przygotowania puszystych i miękkich placków ziemniaczanych potrzebne wam będą poniższe składniki:
Zobacz także:
Składniki:
- Kilogram ziemniaków
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- Sól
- Pieprz
Oraz blender ręczny lub kielichowy.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na małe kawałki.
- Obraną cebulę pokrójcie.
- Składniki wsypcie do wysokiego naczynia lub kielicha blendera.
- Teraz, w zależności od rodzaju posiadanego urządzenia i tego, jaki efekt chcecie uzyskać, zmiksujcie swoim blenderem warzywa na zupełnie gładką masę lub małe kawałki. Im gładsze ciasto, tym pulchniejsze placki! W przypadku blendera kielichowego najlepiej przez kilka sekund miksować na najwyższych obrotach i za chwilę je zmniejszyć.
- Zblendowane z cebulą ziemniaki wlejcie do dużej miski. Wsypcie pieprz, sól oraz jeżeli chcecie posiekany koperek i wymieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą.
- Wbijcie jajka do mniejszej miseczki oddzielając żółtka od białek. Trzepaczką ubijcie białka na sztywno, a żółtka wlejcie do miski z masą ziemniaczaną i wymieszajcie.
- Cały czas mieszając wlewajcie powoli ubite białka do masy. Róbcie to bardzo delikatnie – w przeciwnym razie placki nie wyjdą tak puszyste.
- Na dużej patelni rozgrzejcie solidną porcję oleju. Gdy będzie już gorący, chochlą nakładajcie placki i smażcie na złoty kolor z obu stron.
I gotowe! Placki podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład cukrem, śmietaną, sosem grzybowym albo mięsnym.
Porada: Jeżeli placki są zbyt rzadkie i się rozpadają, dodajcie do masy trochę mąki ziemniaczanej i wymieszajcie. Uważajcie, żeby nie przesadzić, ponieważ placki mogą się zrobić twarde!