Andrzej Grabowski w jednym z wywiadów przyznał, że uwielbia gotować i przed Wielkanocą to on, a nie żona, wiedzie prym w kuchni. Według aktora to właśnie on gotuje o wiele lepiej. Jego specjalnością jest pieczona szynka z dodatkiem aromatycznego miodu i goździków. Te dwa składniki nadają mięsu wyjątkowego smaku i aromatu.
W domu Andrzeja Grabowskiego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również domowych specjałów takich jak biała kiełbasa, pasztet czy pyszne mazurki. Aktor z radością przyznaje, że jego pasztety nie mają sobie równych i co roku zbierają mnóstwo pochwał. Grabowski został obdarzony nie tylko talentem aktorskim, ale i kulinarnym.
Tak przygotowana szynka smakuje doskonale na ciepło z puree ziemniaczanym albo na zimno, pokrojona w cienkie plastry i podana jako wędlina na świąteczne śniadanie lub jako przystawka przed obiadem. Nie zawiera żadnych konserwantów ani zbędnych dodatków, tak dobrej nie kupicie w żadnym sklepie. Gwarantujemy, że rodzina i zaproszeni goście będą pod wielkim wrażeniem, gdy spróbują tak przyrządzonej szynki.
Przepis na pieczoną szynkę w miodzie z goździkami
Składniki
- 2,5-3kg wieprzowej szynki
- Duża łyżka miodu
- Szklanka soku pomarańczowego
- Pół szklanki brandy
- Garść goździków
- Przyprawa do wieprzowiny
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie
- Szynkę umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą ręcznika papierowego.
- Szynkę ponakłuwajcie ostrym nożem od góry, a w dziurki włóżcie całe goździki. Posypcie mięso przyprawą do wieprzowiny.
- W garnku podgrzejcie sok pomarańczowy, ale nie zagotowujcie go.
- Dodajcie brandy i miód i dobrze wymieszajcie, żeby składniki się połączyły.
- Szynkę przełóżcie na patelnię i podsmażcie na złoto na rozgrzanym oleju.
- Przełóżcie ją do formy do pieczenia i polejcie sosem.
- Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 140-150 stopni i pieczcie przez około 2,5-3 godziny. Co jakiś czas polewajcie mięso sosem.
- Szynkę możecie również upiec w rękawie, pamiętajcie, aby otworzyć go pod koniec pieczenia, aby wierzch szynki stał się chrupiący.
- Smacznego!