wielkanocna szynka Andrzeja Grabowskiego
ONS/Adobe Stock
Newsy

Andrzej Grabowski na Wielkanoc przygotowuje pieczoną szynkę. Dodaje 2 składniki, które nadają jej wyjątkowego smaku

Pieczona szynka przygotowana samodzielnie nie ma sobie równych. Jest idealna na świąteczne śniadanie. Doskonale wie o tym Andrzej Grabowski, który co roku przyrządza ją na Wielkanoc.
Magda Borucińska
marzec 19, 2021

Andrzej Grabowski w jednym z wywiadów przyznał, że uwielbia gotować i przed Wielkanocą to on, a nie żona, wiedzie prym w kuchni. Według aktora to właśnie on gotuje o wiele lepiej. Jego specjalnością jest pieczona szynka z dodatkiem aromatycznego miodu i goździków. Te dwa składniki nadają mięsu wyjątkowego smaku i aromatu.

W domu Andrzeja Grabowskiego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również domowych specjałów takich jak biała kiełbasa, pasztet czy pyszne mazurki. Aktor z radością przyznaje, że jego pasztety nie mają sobie równych i co roku zbierają mnóstwo pochwał. Grabowski został obdarzony nie tylko talentem aktorskim, ale i kulinarnym.

Tak przygotowana szynka smakuje doskonale na ciepło z puree ziemniaczanym albo na zimno, pokrojona w cienkie plastry i podana jako wędlina na świąteczne śniadanie lub jako przystawka przed obiadem. Nie zawiera żadnych konserwantów ani zbędnych dodatków, tak dobrej nie kupicie w żadnym sklepie. Gwarantujemy, że rodzina i zaproszeni goście będą pod wielkim wrażeniem, gdy spróbują tak przyrządzonej szynki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczoną szynkę w miodzie z goździkami

Składniki

  • 2,5-3kg wieprzowej szynki
  • Duża łyżka miodu
  • Szklanka soku pomarańczowego
  • Pół szklanki brandy
  • Garść goździków
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

  1. Szynkę umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą ręcznika papierowego. 
  2. Szynkę ponakłuwajcie ostrym nożem od góry, a w dziurki włóżcie całe goździki. Posypcie mięso przyprawą do wieprzowiny.
  3. W garnku podgrzejcie sok pomarańczowy, ale nie zagotowujcie go.
  4. Dodajcie brandy i miód i dobrze wymieszajcie, żeby składniki się połączyły.
  5. Szynkę przełóżcie na patelnię i podsmażcie na złoto na rozgrzanym oleju.
  6. Przełóżcie ją do formy do pieczenia i polejcie sosem.
  7. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 140-150 stopni i pieczcie przez około 2,5-3 godziny. Co jakiś czas polewajcie mięso sosem.
  8. Szynkę możecie również upiec w rękawie, pamiętajcie, aby otworzyć go pod koniec pieczenia, aby wierzch szynki stał się chrupiący.
  9. Smacznego!
Szynka w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/kloruś
Newsy Uroczysty obiad świąteczny. Rozpływająca się w ustach pieczona szynka z sosem chrzanowym
Święta to nie tylko Wigilia. Zaraz po niej czas na Boże Narodzenie i spotkania z bliskimi. Jeśli planujecie wydać obiad, mamy propozycję nie do odrzucenia.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa.  Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę! Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić. Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie. Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha? Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw.  Składniki:  Solanka 3 l wody 3 opakowania soli peklowej 3 kg szynki wieprzowej 8 sztuk liści laurowych 1 łyżka majeranku 10 sztuk goździków 10 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu czarnego 8 sztuk ziela angielskiego Glazura 3 łyżeczki miodu...

Przeczytaj
Przepis na domową szynkę
Unsplash
Przepisy Nie kupicie takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana
Na sklepowych półkach coraz trudniej znaleźć dobrej jakości produkty. Kupienie szynki pozbawionej konserwantów praktycznie graniczy z cudem. Najlepszym, choć czasochłonnym, rozwiązaniem tego problemu okazuje się więc przyrządzenie jej samodzielnie, w domu.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka ! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej wasze kanapki będą zdrowe i smaczne! Przepis na domową szynkę Składniki: Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej Nić do związania mięsa 2 l wody 2 łyżki majonezu 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki Zioła: majeranek, bazylia, oregano Przygotowanie: Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie obwiążcie je sznurkiem wzdłuż i wszerz. Cebulę oraz czosnek obierzcie i posiekajcie (może być w pióra). W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieśćcie wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszajcie. Garnek postawcie na dużym palniku i zagotujcie jego zawartość, następnie odstawcie do wystudzenia. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóżcie do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotujcie. Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejszcie moc palnika i gotujcie szynkę przez kolejne 13 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z palnika. Całość przykryjcie pokrywką i pozostawcie na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne. Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotujcie mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem. Po upływie tego czasu ponownie odstawcie całość na 12 godzin. Po 12 godzinach wyjmijcie mięso z marynaty i zdejmijcie z niego sznurek....

Przeczytaj
Domowa szynka gotowana
Pixabay/Andreas Lischka
Przepisy Bez sztucznych dodatków i ulepszaczy. Zrób wędlinę w domowym zaciszu. Jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa
 
Chleb domowego wyrobu, własne dżemy, konfitury, słoiki. Palce lizać! Czy domowa szynka smakuje równie dobrze?
Aleksandra Jaworska
listopad 10, 2020

  Nie ma to jak jedzenie, które powstaje pod naszym własnym dachem. Mając pewność produktów, które trafią do domowych wyrobów, robimy coś zarówno dla domowników, jak i własnego zdrowia.  Długoterminowa inwestycja w zdrową żywność opłaca się zawsze. Zdrowa żywność to pewny skład, ale i wszystko, co możemy zrobić sami ze sprawdzonych produktów. Szynka domowego przepisu Choć zrobienie domowej szynki wydaje się na pierwszy rzut oka niemożliwe, obalamy ten mit. Wystarczy w umiejętny sposób połączyć kilka podstawowych składników i mamy to! Czego potrzebujemy do wyrobu domowej szynki? łyżka majeranku 100 g soli 4,5 sztuk ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 5 sztuk owocu jałowca 3 ząbki czosnku 3 sztuki liści laurowych 1 kg szynki wieprzowej Początek gotowania wyznacza dokładne umycie i osuszenie mięsa. Kawałki zbędnego tłuszczu będą nam niepotrzebne, można je bez wyrzutów odkroić. Pokrojone kawałki powinny wylądować w siatce wędliniarskiej lub zostać obwiązane bawełnianym sznurkiem do szynek. Mięso bez tłuszczu wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Szynka ma być cała zanurzona w wodzie. Następnie dodajemy przyprawy. Całość gotujemy i od momentu wrzenia przedłużamy proces o dodatkowe 5 minut.  Garnek zdejmujemy z palnika i studzimy. Szynka może zostać w środku. Kolejnego dnia ponawiamy gotowanie do momentu wrzenia i dorzucamy po raz drugi 5 minut. Ostudzić powinna się w zalewie.  Ostatnim etapem jest przełożenie ostudzonej szynki do lodówki, gdzie nabierze odpowiedniej temperatury i konsystencji. Jeszcze tego samego dnia możemy kroić domową szynkę i delektować się jej naturalnym smakiem!  ...

Przeczytaj
szynka wędzona przepis
Adobe Stock
Przepisy Chcesz samodzielnie uwędzić́ szynkę? Jeden błąd może cię naprawdę sporo kosztować́. Tak przygotujesz szynkę idealną
Przygotowana w domu szynka wędzona smakuje po prostu najlepiej! Nie ma w niej bowiem żadnych sztucznych dodatków, a jedynym użytym konserwantem okazuje się sól peklowa.
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Przyrządzenie domowej szynki wędzonej to nie lada wyzwanie. Należy bowiem szczególnie uważać na proporcje i temperaturę. Jeden mały błąd może sprawić, że mięso będzie do wyrzucenia. Dlatego tym razem postaraj się nie eksperymentować. Przepis na szynkę wędzoną Będziesz potrzebować  1 kilogram szynki wieprzowej bez kości 1 litr zimnej, przefiltrowanej wody 60 gramów soli peklowej Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kolendra, gorczyca Dodatkowo: siatka do wędzenia mięsa, strzykawka Przygotowanie W garnku umieść przefiltrowaną, zimną wodę z solą peklowaną. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj tak długo aż sól się całkowicie rozpuści. Do powstałej solanki dodaj przyprawy: pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łyżeczkę gorczycy i kolendry. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 7 minut.  Po upływie tego czasu zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia. Szynkę dokładnie umyj, a następnie przy pomocy strzykawki wstrzyknij w nią przygotowaną wcześniej solankę (nie całą, zrób ok. 20 nakłuć). Tak przygotowane mięso włóż do garnka z pozostałą solanką (mięso powinno w całości zostać pokryte solanką). Całość odstaw w chłodne miejsce (temperatura nie powinna przekraczać 10 st. C) na okres ok. 7 dni. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z solanki i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie włóż do siatki wędzarniczej (końce siatki koniecznie dobrze zwiąż). Tak przygotowane mięso należy wędzić w dymie z drewna drzew liściastych (najlepiej sprawdzą się drzewa owocowe), przez ok. 5 godzin w temperaturze nie wyższej niż 70 st. C. Tak uwędzoną szynkę należy jeszcze sparzyć. Wystarczy więc, że włożysz ją do wrzątku na pół godziny.  Gotowe! Jeśli mięso okaże się zbyt słone możesz...

Przeczytaj