Andrzej Grabowski w jednym z wywiadów przyznał, że uwielbia gotować i przed Wielkanocą to on, a nie żona, wiedzie prym w kuchni. Według aktora to właśnie on gotuje o wiele lepiej. Jego specjalnością jest pieczona szynka z dodatkiem aromatycznego miodu i goździków. Te dwa składniki nadają mięsu wyjątkowego smaku i aromatu.

W domu Andrzeja Grabowskiego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również domowych specjałów takich jak biała kiełbasa, pasztet czy pyszne mazurki. Aktor z radością przyznaje, że jego pasztety nie mają sobie równych i co roku zbierają mnóstwo pochwał. Grabowski został obdarzony nie tylko talentem aktorskim, ale i kulinarnym.

Tak przygotowana szynka smakuje doskonale na ciepło z puree ziemniaczanym albo na zimno, pokrojona w cienkie plastry i podana jako wędlina na świąteczne śniadanie lub jako przystawka przed obiadem. Nie zawiera żadnych konserwantów ani zbędnych dodatków, tak dobrej nie kupicie w żadnym sklepie. Gwarantujemy, że rodzina i zaproszeni goście będą pod wielkim wrażeniem, gdy spróbują tak przyrządzonej szynki.

Przepis na pieczoną szynkę w miodzie z goździkami

Składniki

  • 2,5-3kg wieprzowej szynki
  • Duża łyżka miodu
  • Szklanka soku pomarańczowego
  • Pół szklanki brandy
  • Garść goździków
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

  1. Szynkę umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą ręcznika papierowego. 
  2. Szynkę ponakłuwajcie ostrym nożem od góry, a w dziurki włóżcie całe goździki. Posypcie mięso przyprawą do wieprzowiny.
  3. W garnku podgrzejcie sok pomarańczowy, ale nie zagotowujcie go.
  4. Dodajcie brandy i miód i dobrze wymieszajcie, żeby składniki się połączyły.
  5. Szynkę przełóżcie na patelnię i podsmażcie na złoto na rozgrzanym oleju.
  6. Przełóżcie ją do formy do pieczenia i polejcie sosem.
  7. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 140-150 stopni i pieczcie przez około 2,5-3 godziny. Co jakiś czas polewajcie mięso sosem.
  8. Szynkę możecie również upiec w rękawie, pamiętajcie, aby otworzyć go pod koniec pieczenia, aby wierzch szynki stał się chrupiący.
  9. Smacznego!