Wolicie kraszanki czy pisanki? Kraszanki to jajka zabarwione na jeden kolor, bez żadnego wzoru. Pisanki są wzorzyste i często wielokolorowe. Podpowiadamy jak użyć naturalnych barwników i uzyskać modne, pastelowe jajka. Będą dekoracją stołu nawet bez dodatkowych ozdób.

Jak barwić jajka, na zimno czy na gorąco?

Najpopularniejszy sposób barwienia jajek, czyli farbki do jajek, są używane do jajek ugotowanych na twardo, które po gotowaniu lekko przestygły. Z kolei te, które kolor mają przejąć z łupin cebuli poleca się gotować w łupinach, a po ugotowaniu zostawić jeszcze na pół godziny w wywarze.

Jednak jajka można z powodzeniem barwić w naparach i wywarach z naturalnych produktów spożywczych. Używając tej techniki do przygotowania kraszanek, najprościej jest ugotować je na twardo, przygotować barwiący wywar, odcedzić go i włożyć do niego jajka na 30-60 minut. Uzyskacie wtedy równomierny kolor.

Możecie oczywiście gotować razem z wywarem, jednak trzeba się liczyć z tym, że jajka barwione w poszatkowanej kapuście czy plastrach buraków będą nabierały koloru nierównomiernie, w zależności od tego czy dana część jajka dotyka do warzywa, czy jedynie pływa zanurzona w wywarze.

Zobacz także:

Naturalne barwniki jajek, nadające pastelowe kolory

Żeby elegancko pomalować jajka, nie trzeba używać kolorowych farbek. Są one co prawda produktem dopuszczonym do kontaktu z żywnością i chętnie używanym do barwienia, jednak tym razem zamiast farbek użyjcie naturalnych produktów, które w większości macie w kuchni.

Dzięki temu nie tylko przygotujecie tanio eko-kraszanki, ale też uzyskacie równe, delikatne, pastelowe zabarwienie, modne w tym roku jako dekoracja stołu:

  • Żółte, a nawet złote. Żeby otrzymać pisanki w tym kolorze najlepsze będą przyprawy, macie do dyspozycji dwie: curry lub kurkumę. Na 1 l wody wsypcie 3 łyżeczki przyprawy, 2 łyżki soli, 2 łyżki octu spirytusowego
  • Pomarańczowe lub brązowe – użyjcie tradycyjnych łupin cebuli, ale nie trzymajcie ich długo. Im dłużej jajko jest zanurzone w cebulowym wywarze, tym ciemniejszy będzie miało kolor. Podobny kolor uzyskacie używając marchwi lub dyni. Warzywa trzeba obrać, zetrzeć na tarce, zalać wodą, dodać ocet i sól
  • Czerwone – do uzyskania tego koloru najlepsze będą buraki. 2 buraki obierzcie, pokrójcie w plastry i zalejcie litrem wody z dodatkiem 3 łyżek octu spirytusowego i 2 łyżek soli
  • Niebieskie – niezastąpiona będzie czerwona kapusta. Małą główkę kapusty poszatkujcie, zalejcie woda i gotujcie pół godziny. Odcedźcie, dodajcie 3 łyżki octu i 1 łyżkę soli
  • Zielone. Świeży posiekany szpinak zalejcie wodą, dodajcie 2 łyżki octu i ugotujcie wywar

Inne produkty żywnościowe, które nadają ładny kolor jajkom:

  • Czarna herbata – brązowe
  • Zielona herbata – jasnozielone
  • Herbata z hibiskusem – różowe
  • Herbata rooibos – żółte
  • Kawa – brązowe
  • Natka pietruszki lub trawa — zielone

Źródło: gazeta.pl