5 naturalnych produktów które zabarwią jajka na kolorowo. Nie tylko łupiny cebuli nadadzą kolor
Adobe Stock
Newsy

Jak zabarwić jajka na kolorowo domowymi sposobami? Użyjcie tych produktów, uzyskacie piękne kraszanki

Od koloru skorupki zależy to jak łatwo i intensywnie zabarwią się jajka. To powód, dla którego przed Wielkanocą zawsze te białe znikają ze sklepów jako pierwsze. Jednak skutecznie barwić możecie wszystkie. Wystarczą do tego produkty z kuchni

Wolicie kraszanki czy pisanki? Kraszanki to jajka zabarwione na jeden kolor, bez żadnego wzoru. Pisanki są wzorzyste i często wielokolorowe. Podpowiadamy jak użyć naturalnych barwników i uzyskać modne, pastelowe jajka. Będą dekoracją stołu nawet bez dodatkowych ozdób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak barwić jajka, na zimno czy na gorąco?

Najpopularniejszy sposób barwienia jajek, czyli farbki do jajek, są używane do jajek ugotowanych na twardo, które po gotowaniu lekko przestygły. Z kolei te, które kolor mają przejąć z łupin cebuli poleca się gotować w łupinach, a po ugotowaniu zostawić jeszcze na pół godziny w wywarze.

Jednak jajka można z powodzeniem barwić w naparach i wywarach z naturalnych produktów spożywczych. Używając tej techniki do przygotowania kraszanek, najprościej jest ugotować je na twardo, przygotować barwiący wywar, odcedzić go i włożyć do niego jajka na 30-60 minut. Uzyskacie wtedy równomierny kolor.

Możecie oczywiście gotować razem z wywarem, jednak trzeba się liczyć z tym, że jajka barwione w poszatkowanej kapuście czy plastrach buraków będą nabierały koloru nierównomiernie, w zależności od tego czy dana część jajka dotyka do warzywa, czy jedynie pływa zanurzona w wywarze.

Zobacz także
Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik

Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik

sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa z sekretnym składnikiem. Gwarantujemy, że pokochacie ją na nowo 

Naturalne barwniki jajek, nadające pastelowe kolory

Żeby elegancko pomalować jajka, nie trzeba używać kolorowych farbek. Są one co prawda produktem dopuszczonym do kontaktu z żywnością i chętnie używanym do barwienia, jednak tym razem zamiast farbek użyjcie naturalnych produktów, które w większości macie w kuchni.

Dzięki temu nie tylko przygotujecie tanio eko-kraszanki, ale też uzyskacie równe, delikatne, pastelowe zabarwienie, modne w tym roku jako dekoracja stołu:

  • Żółte, a nawet złote. Żeby otrzymać pisanki w tym kolorze najlepsze będą przyprawy, macie do dyspozycji dwie: curry lub kurkumę. Na 1 l wody wsypcie 3 łyżeczki przyprawy, 2 łyżki soli, 2 łyżki octu spirytusowego
  • Pomarańczowe lub brązowe – użyjcie tradycyjnych łupin cebuli, ale nie trzymajcie ich długo. Im dłużej jajko jest zanurzone w cebulowym wywarze, tym ciemniejszy będzie miało kolor. Podobny kolor uzyskacie używając marchwi lub dyni. Warzywa trzeba obrać, zetrzeć na tarce, zalać wodą, dodać ocet i sól
  • Czerwone – do uzyskania tego koloru najlepsze będą buraki. 2 buraki obierzcie, pokrójcie w plastry i zalejcie litrem wody z dodatkiem 3 łyżek octu spirytusowego i 2 łyżek soli
  • Niebieskie – niezastąpiona będzie czerwona kapusta. Małą główkę kapusty poszatkujcie, zalejcie woda i gotujcie pół godziny. Odcedźcie, dodajcie 3 łyżki octu i 1 łyżkę soli
  • Zielone. Świeży posiekany szpinak zalejcie wodą, dodajcie 2 łyżki octu i ugotujcie wywar

Inne produkty żywnościowe, które nadają ładny kolor jajkom:

  • Czarna herbata – brązowe
  • Zielona herbata – jasnozielone
  • Herbata z hibiskusem – różowe
  • Herbata rooibos – żółte
  • Kawa – brązowe
  • Natka pietruszki lub trawa — zielone

Źródło: gazeta.pl

jak naturalnie zafarbować jajka
AdobeStock
Newsy
Jak zafarbować jajka bez chemii? Ten trik się wam spodoba bo jest banalnie prosty
Chcecie zrobić pisanki tak, jak dawniej? Użyjcie do tego naturalnych barwników, które zrobicie samodzielnie ze składników, które macie w kuchni.

Wspólne malowanie pisanek do koszyczka wielkanocnego, to wspaniała zabawa i świetny pomysł na spędzenie czasu ze swoją pociechą. Chemiczne barwniki do jajek nie są zbyt zdrowe, dlatego warto zrobić to za pomocą bardzo naturalnych barwników. Składniki każdy z was ma w swojej kuchni! Jak zafarbować jajka – wskazówki Zanim zabierzecie się do malowania pisanek, skorzystajcie z poniższych porad: Białe jajka – im jaśniejsze jajka, tym łatwiej jest je zafarbować. Najlepiej wybierzcie te o białych skorupkach. Nabłyszczanie – warto po pomalowaniu i wysuszeniu pisanek wytrzeć je ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Dzięki temu będą wspaniale się błyszczeć! Wzorki – jeśli chcecie zrobić wzorki na pisankach za pomocą patyczka, najpierw musicie polać jajka woskiem i poczekać, aż zastygnie. Dopiero wtedy za pomocą igły możecie stworzyć różne wzory. Jak zafarbować jajka na zielono? To jeden z najłatwiejszych do uzyskania kolorów. Potrzebne wam będą te składniki: Składniki: Woda Ocet Szpinak lub natka pietruszki Przygotowanie: Do garnka wsypcie całe opakowanie szpinaku i zalejcie wodą. Zagotujcie. Do gotującego się szpinaku włóżcie jajka i ugotujcie na twardo. By jajka miały jeszcze intensywniejszy zielony kolor, wlejcie do garnka odrobinę octu i zostawcie na całą noc. Jak zafarbować jajka na czerwono? Do farbowania jajek na czerwono przyda się wam czerwona cebula! A dokładniej jej łupiny, dlatego wybierzcie w sklepie nieobraną cebulę. Składniki: Woda Jajka Ocet Sól Łupiny z kilograma czerwonej cebuli Przygotowanie: Obierzcie kilogram cebuli z łupin i przełóżcie do garnka. Zalejcie wodą i po zagotowaniu gotujcie przez 20 minut. Odcedźcie wywar z łupin i dodajcie do niego 3...

Jajka faszerowane
Gotujmy.pl/czarrna
Newsy
Jajeka faszerowane wędzoną rybą będą hitem na wielkanocnym stole. Znikną w kilka minut
Jajka faszerowane to prosty pomysł na smaczne, niecodzienne śniadanie. Przy wielkanocnym stole chętnie zajadać się nimi będą wasi bliscy.

Aby zrobić przepyszne faszerowane jajka nie potrzeba mieć specjalnych umiejętności. To naprawdę proste ale bardzo efektowne danie. Poznajcie na nie przepis i zróbcie je na święta dla swojej rodziny! Tak przygotowane jajka to uwielbiana pozycja na wielkanocnym stole. W końcu jajka są podstawą wiosennych, wielkanocnych świąt.  Ozdabiamy je, malujemy na piękne kolorowe pisanki. To zajęcie uwielbiane przez całą rodzinę. Jajka symbolizują nadzieję na życie wieczne. Nie może ich zabraknąć w święconce, a także podczas uroczystego śniadania wielkanocnego.  Jajkiem, tak jak opłatkiem podczas Wigilii, dzielimy się z wszystkimi domownikami i składamy im życzenia szczęścia, zdrowia i pomyślności.  Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem Do zrobienia jajek faszerowanych rybą będziecie potrzebować jajek, wędzonego pstrąga, ogórka kiszonego, cebuli, majonezu oraz maksymalnie 25 minut. Tak niewiele potrzeba, by stworzyć to pyszne arcydzieło na wielkanocny stół.  Do zrobienia jajek faszerowanych wędzonym pstrągiem będziecie potrzebować:  4 jajka 1/2 wędzonego pstrąga tęczowego 1 większy ogórek kiszony 1/2 małej cebuli 1 łyżka majonezu Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Jajka umieśćcie w garnku, zalejcie wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 6 do 10 minut.  Po upływie tego czasu ugotowane jajka odcedźcie z wrzątku i zalejcie zimną wodą. Gdy nie będą już gorące i odpowiednio przestygną obierzcie i przekrójcie je na pół Żółtka z jajek wyjmijcie, przełóżcie do miseczki i rozgniećcie je widelcem. Wędzonego pstrąga wędzonego oczyśćcie z ości. Kiszonego górka pokrójcie w plasterki.  Cebulę obierzcie z łupin i posiekajcie...

białe i brązowe jajka
Pixabay
Newsy
Białe czy brązowe jajka - które z nich są zdrowsze?
Wielu Polaków uzależnia zakup jajek nie tylko od ich rodzaju i ceny, ale również od koloru. Okazuje się, że większość sięga po te w brązowej skorupce. Białe są zdecydowanie rzadziej wybierane. Głos w sprawie ich różnic zabrali eksperci.

Wybór jajek to nie lada wyzwanie Mnogość dostępnych na rynku jajek może wprowadzać w zakłopotanie. Ich zakup to nie lada wyzwanie, szczególnie dla początkujących pań domu. Z kolei doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, na co zwracać uwagę i przy wyborze kierują się trzema głównymi czynnikami: ceną, rodzajem i kolorem. Cena i rodzaj to nierozerwalne czynniki. Najtańsze i jednocześnie najbardziej nafaszerowane antybiotykami, są jaja z chowu klatkowego. Nieco droższe i lepszej jakości są te pochodzące z chowu ściółkowego. Jednak, mimo wysokiej ceny, najlepiej sięgać po te z wolnego wybiegu. A co jeśli chodzi o ich kolor? Polacy najchętniej sięgają po brązowe jajka Okazuje się, że spośród jaj białych, beżowych i brązowych, Polacy najchętniej wybierają te ostatnie. Bowiem większość uważa, że pochodzą one od kur hodowanych naturalnie. Biały kolor kojarzony jest z różnego rodzaju modyfikacjami genetycznymi.  Według polskich portali, fanami brązowych jajek są również Azjaci. Ich upodobania wynikają jednak z uwarunkowań kulturowych aniżeli z przekonań na temat wartości odżywczych produktu. Bowiem, zgodnie z tamtejszymi wierzeniami, kolor czerwony przynosi szczęście, a brąz jest przecież do niego zbliżony. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej w USA, Hiszpanii, Francji czy Niemczech. Mieszkańcy tych państw wybierają przede wszystkim jajka posiadające białą skorupkę. Według nich, ten kolor wydaje się o wiele bezpieczniejszy. Czy kolor skorupki wypływa na wartości odżywcze jajek? W rzeczywistości, kolor skorupki jajek jest uwarunkowany genetycznie. Kury o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, z kolei te o ciemnym – brązowe. Ot, cała filozofia. Taki stan rzeczy nie ma więc nic wspólnego z ich karmieniem, hodowlą, ani nawet rasą.  Barwa znoszonych jajek nie wpływa również...

Kiedy dodać ocet do barszczu czerwonego?
Adobe Stock
Newsy
Kiedy powinno się dodać ocet do barszczu? Zróbcie to w tym momencie. Inaczej zupa bardzo na tym straci
Prawidłowe przyrządzenie barszczu czerwonego to sztuka. Magda Gessler nie raz udowodniła Polakom, że wielu z nich nie umie tego robić. Sekret tkwi w occie.

Z uszkami, kołdunami, pasztecikami lub krokietami – barszcz czerwony w każdej wersji smakuje po prostu wybornie. Jego przygotowanie, choć nie jest skomplikowane, może sprawić wam problem. Bowiem zdarza się, że barszcz traci swój piękny kolor w wyniku obróbki termicznej. Dlaczego? Barszczu czerwonego nie można za długo gotować Za intensywny, czerwony kolor buraków, odpowiedzialna jest betanina. Pod wpływem nieodpowiedniej temperatury lub czasu gotowania, związek ten może ulec rozpadowi, co sprawi, że zupa stanie się blada i mało apetyczna.  Jeśli nie chcecie doprowadzić do takiej sytuacji, przede wszystkim musicie pamiętać, by nie trzymać wywaru zbyt długo na ogniu. Na tym jednak nie koniec. Zwróćcie uwagę na temperaturę. Zupa powinna bowiem tylko lekko „mrugać” czy, jak kto woli, „pyrkać”, a nie intensywnie się gotować. Dodajcie do barszczu ocet W gotowaniu nigdy nie można być niczego pewnym na 100 proc. Dlatego też, jeśli chcecie dodatkowo zabezpieczyć wasz barszcz czerwony przed utratą koloru, możecie dodać do niego trochę octu winnego lub jabłkowego. Kiedy dodać ocet do barszczu? Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że ocet powinno się dodać do barszczu na samym początku, jeszcze zanim zagotujecie wywar. Dzięki temu, podczas obróbki termicznej, nie straci swojego wyrazistego, czerwonego koloru. Przepis na barszcz czerwony Będziecie potrzebować: 2 litrów zimnej wody 2 świeżych i dużych buraków 1 łyżeczki cukru białego 1 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego 2 liści laurowych 2 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenek pieprzu 2 łyżeczek majeranku Pieprzu mielonego Szczypty soli Przygotowanie: Buraki umyjcie, obierzcie ze skórki, pokrójcie w niewielką kosteczkę i umieśćcie w dużym garnku....