5 naturalnych produktów które zabarwią jajka na kolorowo. Nie tylko łupiny cebuli nadadzą kolor
Adobe Stock
Newsy

Jak zabarwić jajka na kolorowo domowymi sposobami? Użyjcie tych produktów, uzyskacie piękne kraszanki

Od koloru skorupki zależy to jak łatwo i intensywnie zabarwią się jajka. To powód, dla którego przed Wielkanocą zawsze te białe znikają ze sklepów jako pierwsze. Jednak skutecznie barwić możecie wszystkie. Wystarczą do tego produkty z kuchni

Wolicie kraszanki czy pisanki? Kraszanki to jajka zabarwione na jeden kolor, bez żadnego wzoru. Pisanki są wzorzyste i często wielokolorowe. Podpowiadamy jak użyć naturalnych barwników i uzyskać modne, pastelowe jajka. Będą dekoracją stołu nawet bez dodatkowych ozdób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak barwić jajka, na zimno czy na gorąco?

Najpopularniejszy sposób barwienia jajek, czyli farbki do jajek, są używane do jajek ugotowanych na twardo, które po gotowaniu lekko przestygły. Z kolei te, które kolor mają przejąć z łupin cebuli poleca się gotować w łupinach, a po ugotowaniu zostawić jeszcze na pół godziny w wywarze.

Jednak jajka można z powodzeniem barwić w naparach i wywarach z naturalnych produktów spożywczych. Używając tej techniki do przygotowania kraszanek, najprościej jest ugotować je na twardo, przygotować barwiący wywar, odcedzić go i włożyć do niego jajka na 30-60 minut. Uzyskacie wtedy równomierny kolor.

Możecie oczywiście gotować razem z wywarem, jednak trzeba się liczyć z tym, że jajka barwione w poszatkowanej kapuście czy plastrach buraków będą nabierały koloru nierównomiernie, w zależności od tego czy dana część jajka dotyka do warzywa, czy jedynie pływa zanurzona w wywarze.

Zobacz także
Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik

Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik

sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa z sekretnym składnikiem. Gwarantujemy, że pokochacie ją na nowo 

Naturalne barwniki jajek, nadające pastelowe kolory

Żeby elegancko pomalować jajka, nie trzeba używać kolorowych farbek. Są one co prawda produktem dopuszczonym do kontaktu z żywnością i chętnie używanym do barwienia, jednak tym razem zamiast farbek użyjcie naturalnych produktów, które w większości macie w kuchni.

Dzięki temu nie tylko przygotujecie tanio eko-kraszanki, ale też uzyskacie równe, delikatne, pastelowe zabarwienie, modne w tym roku jako dekoracja stołu:

  • Żółte, a nawet złote. Żeby otrzymać pisanki w tym kolorze najlepsze będą przyprawy, macie do dyspozycji dwie: curry lub kurkumę. Na 1 l wody wsypcie 3 łyżeczki przyprawy, 2 łyżki soli, 2 łyżki octu spirytusowego
  • Pomarańczowe lub brązowe – użyjcie tradycyjnych łupin cebuli, ale nie trzymajcie ich długo. Im dłużej jajko jest zanurzone w cebulowym wywarze, tym ciemniejszy będzie miało kolor. Podobny kolor uzyskacie używając marchwi lub dyni. Warzywa trzeba obrać, zetrzeć na tarce, zalać wodą, dodać ocet i sól
  • Czerwone – do uzyskania tego koloru najlepsze będą buraki. 2 buraki obierzcie, pokrójcie w plastry i zalejcie litrem wody z dodatkiem 3 łyżek octu spirytusowego i 2 łyżek soli
  • Niebieskie – niezastąpiona będzie czerwona kapusta. Małą główkę kapusty poszatkujcie, zalejcie woda i gotujcie pół godziny. Odcedźcie, dodajcie 3 łyżki octu i 1 łyżkę soli
  • Zielone. Świeży posiekany szpinak zalejcie wodą, dodajcie 2 łyżki octu i ugotujcie wywar

Inne produkty żywnościowe, które nadają ładny kolor jajkom:

  • Czarna herbata – brązowe
  • Zielona herbata – jasnozielone
  • Herbata z hibiskusem – różowe
  • Herbata rooibos – żółte
  • Kawa – brązowe
  • Natka pietruszki lub trawa — zielone

Źródło: gazeta.pl

jak naturalnie zafarbować jajka
AdobeStock
Newsy
Jak zafarbować jajka bez chemii? Ten trik się wam spodoba bo jest banalnie prosty
Chcecie zrobić pisanki tak, jak dawniej? Użyjcie do tego naturalnych barwników, które zrobicie samodzielnie ze składników, które macie w kuchni.

Wspólne malowanie pisanek do koszyczka wielkanocnego, to wspaniała zabawa i świetny pomysł na spędzenie czasu ze swoją pociechą. Chemiczne barwniki do jajek nie są zbyt zdrowe, dlatego warto zrobić to za pomocą bardzo naturalnych barwników. Składniki każdy z was ma w swojej kuchni! Jak zafarbować jajka – wskazówki Zanim zabierzecie się do malowania pisanek, skorzystajcie z poniższych porad: Białe jajka – im jaśniejsze jajka, tym łatwiej jest je zafarbować. Najlepiej wybierzcie te o białych skorupkach. Nabłyszczanie – warto po pomalowaniu i wysuszeniu pisanek wytrzeć je ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Dzięki temu będą wspaniale się błyszczeć! Wzorki – jeśli chcecie zrobić wzorki na pisankach za pomocą patyczka, najpierw musicie polać jajka woskiem i poczekać, aż zastygnie. Dopiero wtedy za pomocą igły możecie stworzyć różne wzory. Jak zafarbować jajka na zielono? To jeden z najłatwiejszych do uzyskania kolorów. Potrzebne wam będą te składniki: Składniki: Woda Ocet Szpinak lub natka pietruszki Przygotowanie: Do garnka wsypcie całe opakowanie szpinaku i zalejcie wodą. Zagotujcie. Do gotującego się szpinaku włóżcie jajka i ugotujcie na twardo. By jajka miały jeszcze intensywniejszy zielony kolor, wlejcie do garnka odrobinę octu i zostawcie na całą noc. Jak zafarbować jajka na czerwono? Do farbowania jajek na czerwono przyda się wam czerwona cebula! A dokładniej jej łupiny, dlatego wybierzcie w sklepie nieobraną cebulę. Składniki: Woda Jajka Ocet Sól Łupiny z kilograma czerwonej cebuli Przygotowanie: Obierzcie kilogram cebuli z łupin i przełóżcie do garnka. Zalejcie wodą i po zagotowaniu gotujcie przez 20 minut. Odcedźcie wywar z łupin i dodajcie do niego 3...

Wielkanoc „źle się kojarzy” Małgorzacie Rozenek przez świąteczne potrawy. Lubi w niej jednak 1 rzecz
ONS.pl
Newsy
Wielkanoc „źle się kojarzy” Małgorzacie Rozenek przez świąteczne potrawy. Lubi w niej jednak 1 rzecz
Wielkanocne śniadanie to nie tylko mazurek, sernik i barszcz biały. Zanim na stole pojawią się desery, trzeba przejść przez bardziej konkretne dania. Lubicie każde z nich czy unikacie niektórych, jak słynna „Perfekcyjna Pani Domu”?

To kolejne święta, na które państwo Majdanowie wyjadą z domu. Wigilię w zeszłym roku Małgorzata Rozenek wyprawiła prawie tydzień przed czasem, żeby święta spędzić z mamą i zaraz potem wyjechać w cieplejsze rejony świata. Tym razem cała rodzina Majdanów planuje spędzenie Wielkanocy u brata celebrytki. Co zje Małgosia, a czego z pewnością nie tknie ze świątecznego stołu tym razem? Wielkanocne koszmary Małgorzaty Rozenek Można byłoby się spodziewać, że święta to dla Perfekcyjnej Pani Domu czas żniw. To okres, gdy może prezentować fankom swoje najlepsze pomysły na to jak przystroić dom, czy nakryć do stołu. Tymczasem, gwiazda nie tylko wyjeżdża na święta, ale też opowiedziała portalowi Jastrząbpost, dlaczego nie przepada za Wielkanocą: - Ze świąt te wielkanocne zawsze były tymi, które kojarzyły mi się najgorzej. Po pierwsze – kuchnia wielkanocna jest absolutnie czymś, co mi nie smakowało od dzieciństwa. Poza sałatką jarzynową zawsze miałam problem, aby się odnaleźć w tej ciężkostrawnej i bardzo mięsnej diecie.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Małgorzata Rozenek-Majdan (@m_rozenek) Okazuje się więc, że nie każdy lubi pasztet i żurek z białą kiełbasą. Drugim powodem, dla którego Wielkanoc nie kojarzy jej się dobrze, są ciągłe choroby dzieci o tej porze roku, na styku zimy i wiosny: - A druga rzecz – jak już zaczęłam być w swoim domu, ze swoimi dziećmi, ze swoją rodziną to to, że moje dzieci zawsze chorowały w czasie Wielkiej Nocy. Zawsze. I mi się Wielkanoc kojarzy z moimi dziećmi, bo to jest taki...

Kiedy dodać ocet do barszczu czerwonego?
Adobe Stock
Newsy
Kiedy powinno się dodać ocet do barszczu? Zróbcie to w tym momencie. Inaczej zupa bardzo na tym straci
Prawidłowe przyrządzenie barszczu czerwonego to sztuka. Magda Gessler nie raz udowodniła Polakom, że wielu z nich nie umie tego robić. Sekret tkwi w occie.

Z uszkami, kołdunami, pasztecikami lub krokietami – barszcz czerwony w każdej wersji smakuje po prostu wybornie. Jego przygotowanie, choć nie jest skomplikowane, może sprawić wam problem. Bowiem zdarza się, że barszcz traci swój piękny kolor w wyniku obróbki termicznej. Dlaczego? Barszczu czerwonego nie można za długo gotować Za intensywny, czerwony kolor buraków, odpowiedzialna jest betanina. Pod wpływem nieodpowiedniej temperatury lub czasu gotowania, związek ten może ulec rozpadowi, co sprawi, że zupa stanie się blada i mało apetyczna.  Jeśli nie chcecie doprowadzić do takiej sytuacji, przede wszystkim musicie pamiętać, by nie trzymać wywaru zbyt długo na ogniu. Na tym jednak nie koniec. Zwróćcie uwagę na temperaturę. Zupa powinna bowiem tylko lekko „mrugać” czy, jak kto woli, „pyrkać”, a nie intensywnie się gotować. Dodajcie do barszczu ocet W gotowaniu nigdy nie można być niczego pewnym na 100 proc. Dlatego też, jeśli chcecie dodatkowo zabezpieczyć wasz barszcz czerwony przed utratą koloru, możecie dodać do niego trochę octu winnego lub jabłkowego. Kiedy dodać ocet do barszczu? Najznamienitsi szefowie kuchni twierdzą, że ocet powinno się dodać do barszczu na samym początku, jeszcze zanim zagotujecie wywar. Dzięki temu, podczas obróbki termicznej, nie straci swojego wyrazistego, czerwonego koloru. Przepis na barszcz czerwony Będziecie potrzebować: 2 litrów zimnej wody 2 świeżych i dużych buraków 1 łyżeczki cukru białego 1 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego 2 liści laurowych 2 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenek pieprzu 2 łyżeczek majeranku Pieprzu mielonego Szczypty soli Przygotowanie: Buraki umyjcie, obierzcie ze skórki, pokrójcie w niewielką kosteczkę i umieśćcie w dużym garnku....

To ciasto z patelni smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika. Zrobicie je w mgnieniu oka
Youtube/Cuisine Marocaine
Newsy
To ciasto z patelni smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika. Zrobicie je w mgnieniu oka
Goście już w progu, a wy nie macie nic do kawy? To ciasto wyratuje z opresji niejedną zabieganą gospodynię!

To będzie prawdziwa bomba! Pyszne ciasto a’la biszkopt prosto z patelni? Dlaczego nie! Robi je się w mgnieniu oka. Równie szybko znika ze stołu! Wszystkie składniki na pewno macie w swojej kuchni. Nasz biszkopt z patelni możemy wzbogacić w prosty sposób. Wystarczy nam po prostu jedno soczyste jabłko. Sezon na ten owoc właśnie się skończył, ale ze znalezieniem ładnego, dorodnego okazu nie będziecie mieli na pewno żadnych problemów. Wystarczy jedna sztuka. Do przygotowanie ciasta niezbędna będzie dobra patelnia z pokrywką . Jeżeli wasz sprzęt ma już swoje lata, a usmażenie na nim jajek sadzonych to duże wyzwanie – lepiej pomyślcie o nowej patelni. Ciasto będziemy musieli w końcu przerzucić na drugą stronę… Po co do ciasta dodaje się ocet? Oprócz patelni, zastosujemy jeden trik. Do ciasta dodamy łyżkę octu. Tak, to nie żart. Być może nie wszyscy znają ten cukierniczy patent. Nie ma jednak powodów do obaw. Ocet dzięki swoim właściwościom pozwoli nam na użycie zaledwie jednego jajka. Dzięki niemu biszkopt będzie miękki, delikatny i trochę wilgotny. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie Przepis na ciasto z jabłkiem z patelni Składniki: Jedno spore, dojrzałe jabłko 3 duże łyżki cukru Nieco masła do posmarowania patelni (można użyć także oleju) 1 jajko Ok. 60 ml oleju roślinnego (ok. 1/5 szklanki) – tutaj możemy postąpić analogicznie jak z masłem. Jeżeli chcemy, użyjmy właśnie tego tłuszczu zamiast oleju. 150 ml mleka 15 dag mąki Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego Przygotowanie: Zacznijmy od jabłka. Kroimy je na plastry bez usuwania gniazd nasiennych – te usuniemy w plasterkach później, tworząc „jabłkowe obwarzanki”. Patelnię smarujemy masłem...